Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

2 Γιατί οι σεισμοί και τα ηφαίστεια;
Η λιθόσφαιρα (η στερεή φλούδα της Γης) δεν είναι ενιαία, αλλά κομμένη σε πολλές λιθοσφαιρικές πλάκες. Ο μανδύας που βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα είναι διάπυρος και σε παχύρρευστη μορφή. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες λοιπόν δεν γίνεται να μένουν ακίνητες (αφού πλέουν πάνω σε υγρό). Σε κάποιες περιοχές συγκλίνουν (τρακάρουν), σε άλλες περιοχές αποκλίνουν (ανοίγουν) και σε άλλες περιοχές κινούνται παράλληλα (τρίβονται πλάγια).

3 Οι μεγάλες κύριες λιθοσφαιρικές πλάκες είναι εφτά.
Στην περιοχή μας ενδιαφέρουν η Ευρασιατική πλάκα, η Αφρικανική πλάκα και η Βορειοαμερικανική πλάκα. Οι μεγάλες κύριες λιθοσφαιρικές πλάκες είναι εφτά. Στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών υπάρχουν οι τεκτονικά ενεργές ζώνες.

4 Στη Μεσόγειο οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν (τρακάρουν).
Στη μεσοωκεάνεια ράχη του Ατλαντικού οι λιθοσφαιρικές πλάκες αποκλίνουν (ανοίγουν). Στη Μεσόγειο οι λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν (τρακάρουν). Σεισμοί και ηφαίστεια εμφανίζονται στις τεκτονικά ενεργές ζώνες και έχουν κοινά αίτια: την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών!!!

5 Στη μεσοωκεάνεια ράχη του Ατλαντικού…
Η Βορειοευρωπαϊκή πλάκα και η Ευρασιατική πλάκα αποκλίνουν – στην Ισλανδία, που μπορούμε να δούμε τι γίνεται, το έδαφος φαίνεται σαν να «ανοίγει».

6 Στο βυθό της Μεσογείου…
Η Ευρασιατική πλάκα συγκλίνει με την Αφρικανική πλάκα (τρακάρουν) και επειδή η Αφρικανική είναι πιο λεπτή, βυθίζεται (χώνεται κάτω από την Ευρασιατική πλάκα).

7 Χάρτης επιφανειακών σεισμών στην Ελλάδα (1900-2005) 5,0-7,6R
οι συνέπειες… Χάρτης επιφανειακών σεισμών στην Ελλάδα ( ) 5,0-7,6R Οι χώρες με την μεγαλύτερη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι η Ισλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

8 Όλη η Ελλάδα δεν έχει την ίδια σεισμικότητα:
Οι πιο σεισμογενείς περιοχές είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και η Ρόδος. Ηφαίστεια εμφανίζονται σε κάποια απόσταση από τα σημεία της σύγκλισης των πλακών. Τα μεγαλύτερα ηφαίστεια είναι στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

9 Τα σημαντικότερα ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα
Νίσυρος Μέθανα Μήλος Θήρα (Σαντορίνη)

10 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Ικαρία)
και άλλες συνέπειες… τα νερά βράζουν! 750 θερμομεταλλικές πηγές στην Ελλάδα – από αυτές οι 80 είναι επίσημα αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές. ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Ικαρία)


Κατέβασμα ppt "Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google