ΑΓΝΗ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εθυμα του πασχα στην Ελλαδα
Advertisements

ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 3 ο.
Αριάδνη Σαχίνογλου, Α’ Γυμνασίου
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 1 ο.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ Κέισι και Μαρίνα.
Ένα νιόπαντρο ζευγάρι μόλις εγκαταστάθηκε στη νέα του κατοικία
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 4 ο.
CULT-RURAL Η κοινωνικό-πολιτισμική συγκρότηση της ταυτότητας των αγροτικών κοινωνιών: από το υλικό στο συμβολισμό.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Διαφάνεια 1 Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΑΠ’ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ:ΓΙΑΡΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.
ΜΟΔΑ-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Δ ΙΑΠΩΝΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Δ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια της παράδοσης και τα ήθη και έθιμα που αυτή περικλείει Γάμος και βάπτιση: Τελετές που σηματοδοτούν μια νέα αρχή Οι αλλαγές που υφίστανται.
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 2 ο.
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
Κυριάκος Μαργαρίτης Εργασία για τα έθιμα της Νάξου Τμήμα: Ε’2 1 ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου Σχ. Έτος: 2010.
Σύλβια Καραιωσηφιδου Μάγδα Κουκότσικα Νικολέτα Μελισσαρίδου Ιωάννα Μηλιώτη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του « μασκαρέματος », της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές.
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Ανδρέας Λασκαράτος ( ) Τα μυστήρια της Κεφαλλονιάς ή σκέψες απάνου στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική εις την Κεφαλλονιά.
ΙΤΑΛΙΑ ΣΟΦΙΑ ΗΛΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑ.
Αγαπητοί συμπολίτες, Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Μια σπαζοκεφαλιά στρατηγικής Πρόκειται για ένα τεστ λογικής στο οποίο πρέπει να καταφέρετε να μετακινήσετε όλη την οικογένεια από τη μία όχθη του ποταμού.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΠΤΕΑ
O/Η «ΘΕΤΟΣ/Η ΓΟΝΕΑΣ». Πρόκειται για γονέα ελληνικής καταγωγής που «υιοθετεί» έναν/μια μετανάστη/ιδα γονέα και συνεργάζεται μαζί του/της, με στόχο την.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Πάσχα Ελένη Π..
9ο ΓΕΛ Πατρών ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Γερμανία Μόναχο.
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
Αγγλία Λονδίνο.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.
Η θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
1 ΙNΔΙΑ 2 Η Ινδία σε σχέση με τον κόσμο 3 Γενικά στοιχεία  Πρωτεύουσα: Νέο Δελχί  Πληθυσμός:  Νόμισμα: Ρουπία  Πρόεδρος: Αμπντούλ.
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΤΡΑΓΟΎΔΙ Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι ως λογοτεχνικό είδος αντλεί το υλικό του από την προφορική λογοτεχνική παράδοση, δηλαδή αυτήν που αναπτύσσεται.
Παραδοσιακοί Χοροί. Περιεχόμενα Εισαγωγικά Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (καλαματιανός,τσάμικος,μπάλος)
ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ.
Πηνελόπη Δέλτα – Πρώτες Ενθυμήσεις
Μια φορά ήταν ένα κοριτσάκι….
Η σύνδεση των παραγράφων (6ο μάθημα)
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ένταξη χωρίς πίστη; Διαστάσεις του θρησκευτικού φαινομένου στην Ελλάδα
" Παράδοση ... και ΛαΪκά Δρώμενα ".
ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΖΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ.
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Oλυμπιακοί αγώνες Ευτυχία Α. Δέσποινα Χ..
Αλβανία.
ΟΠΕΡΕΤΕΣ.
ΚρητικΟΣ ΓAμοΣ Στην Κρήτη υπάρχουν δύο είδη γάμου. Ο γάμος με κλέψιμο και με προξενιό. Στο γάμο με κλέψιμο ο γαμπρός έκλεβε την νύφη αφού οι γονείς του.
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Νεοελληνικός Πολιτισμός
Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη.
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Κυριακή του Πάσχα: η ημέρα της Λαμπρής!
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΓΝΗ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

Ήθη και έθιμα Ο γάμος 0 γαμπρός και τα αδέλφια του "κερνούν" τη νύφη. Ο τσιγγάνικος γάμος είναι το χαρακτηριστικότερο έθιμο. Οι Ρόμ γλεντούν για μέρες στο γάμο. Τα κεράσματα απευθύνονται στον πατέρα του γαμπρού. Όταν πρόκειται για μεγάλες οικογένειες (πολλές φορές των 250 ατόμων), τα κεράσματα είναι επίσης μεγάλα. Τα "κεράσματα", είναι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που είναι καλεσμένες αλλά και των οικογενειών του γαμπρού και της νύφης. Αποκορύφωμα του γλεντιού είναι η πανηγυρική επίδειξη στους καλεσμένους, του σεντονιού, που είναι η απόδειξη της εντιμότητας της νύφης.

Η οικογένεια της νύφης περιφέρει το σεντόνι στους καλεσμένους αλλά και στη συγγένεια του γαμπρού. Πρέπει όλοι να διαπιστώσουν ότι είναι καθαρό. Σ΄αυτό ο γαμπρός θα πάρει την τιμή της νύφης και ο γάμος θα ολοκληρωθεί με χορό και τραγούδι ως το πρωί. Η τιμή φαίνεται στο σεντόνι και η μάνα του γαμπρού σέρνει πρώτη το χορό. "Τίμια νύφη στο σπιτικό μου", μονολογεί η γερόντισσα.  

Οι κουμπαριές Οι Ρομ προσέχουν πολύ τις σχέσεις που δημιουργούν από γάμους ή βαφτίσια. Κάνουν κουμπαριές με ανθρώπους που εκτιμούν και σέβονται. Κοινωνική οργάνωση · Κάθε ομάδα έχει το δικό της αιρετό άρχοντα που εκλέγεται συνήθως δια βοής. Οι ομάδες συνδέονται μεταξύ τους με διάφορες σχέσεις κυρίως οικογενειακές. Ο αιρετός άρχοντας έχει και δικαστική εξουσία. Συνήθως εκπροσωπεί την ομάδα απέναντι στις αρχές της χώρας που ζει η ομάδα. · Κατά το παρελθόν η κοινωνική διάρθρωση της ομάδας είχε μητριαρχικό χαρακτήρα . Μερικοί συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό το στοιχείο αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την ινδική καταγωγή της φυλής. Σήμερα η μητριαρχία τείνει να εκλείψει.

Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι) Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι). Η προέλευσή της είναι ελληνική και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μάη σε όλη την Ευρώπη. Σημαία - Σύμβολα - Συμβολισμοί Τσάκρα :  Η εικόνα της ρόδας αντιπροσωπεύει ένα δεκαεξάκτινο  "chakra"  και υιοθετήθηκε στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο των Roma (Λονδίνο - 1971),  ως το διεθνές σύμβολό τους. Το chakra είναι μια σύνδεση με την  Ινδική προέλευση των Ρομ .(Προσέξτε την ομοιότητα των σημαιών και των chakra) και αντιπροσωπεύει τη μετακίνηση και την αρχική δημιουργία.  Σημαία : Η πράσινη και μπλε σημαία με ένα κόκκινο chakra στο κέντρο υιοθετήθηκε ως σημαία Romani.        Σημαία Rom ΤσάκραΣημαία Ινδίας