Παραθέματα για επανάληψη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σελ: Η Ρωμαϊκή ειρήνη Τσιλιμίγκρας Γιάννης Ιστορικός.
Advertisements

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
Η λειτουργία του πολιτεύματος
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
Πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Ενημερώνομαι και γνωρίζω. 1ο Λύκειο Σπάτων / Οκτώβριος 2013
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
Τα Αρχαία Πολιτεύματα της Αρχαία Ελλάδας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ Βογιατζή Ματθίλδη Μαρίνα. Διπλωματία Είναι: a)ο χειρισμός των διεθνών σχέσεων b)η ιδιαίτερη εκείνη τέχνη που κατέχει και εφαρμόζει.
Πού βρισκόμαστε;.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ KAI H ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΝΑ ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ.
Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Το δίκαιο Αρχαία Αθήνα.
Πολιτική και Δίκαιο Β’ Γενικού Λυκείου.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
Εργασία και παρουσίαση στο μάθημα της Ιστορίας από τον Κωνσταντίνο Πολ. και τον Χρήστο Μπιτ.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ Χωρίς περιορισμούς η διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων είναι πιο εύκολο Είναι ελεύθερη.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 8η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΡΑΓΚΟΙ ΠΑΠΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Τα χρόνια του Περικλή Ο Περικλής.
O Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία
19. Οι Σύνοδοι της Εκκλησίας μεριμνούν για τη διάσωση της χριστιανικής αλήθειας  Οι Σύνοδοι αποτελούν βασικό θεσμό της δημοκρατικής οργάνωσης της Εκκλησίας.
Οι Αθηναίοι πολίτες.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Από την πόλη-κράτος στην απέραντη μοναρχία
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
Β1, Β2 Ιστορία. Ύλη διαγωνίσματος για το α΄ τρίμηνο  Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη (σελίδες 7 – 9)  Ο Ιουστινιανός και το έργο του (σελίδες 16 – 18)  Οι.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΤΣΙΜΠΟΥΡΟΣΚΥΛΑ PRESENTS: Επιδέξιου Κωνσταντίνα Επιδέξιου Ξένια Μάγγου Στελίνα Μαλιαχόβα Κωνσταντίνα.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
3. Η λειτουργία του πολιτεύματος Οι λειτουργίες( σελ )
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Οι νέες πολιτικές έννοιες
ο Πεισιστρατοσ Γινεται Τυραννοσ
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
Η νομοθεσία του Δράκοντα
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Β’ ελληνικός αποικισμός
MAGNA GRECIA ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.
Από την πόλη-κράτος στην απέραντη μοναρχία
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Η αθηνα απο τον σολωνα στον κλεισθενη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
Το δημοκρατικό πολίτευμα σταθεροποιείται
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΠΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
-MENU- Χώρες Μεσογείου Μάλτα Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Ιταλία.
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παραθέματα για επανάληψη

Με βάση το παράθεμα που ακολουθεί να δικαιολογήσετε τη φράση του βιβλίου σας ότι η αρχαϊκή εποχή «ήταν η εποχή της προετοιμασίας και των απαρχών της οικονομικής, της πολιτικής και πολιτιστικής εξέλιξης του ελληνικού κόσμου». Από τον 8ο αι. π.Χ. ωστόσο πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ο προπομπός και συνοδός του μεγάλου αποικιστικού κινήματος, επεκτείνεται συνεχώς. Τα αρχαιότερα στρώματα με ελληνικά αντικείμενα στον εμπορικό σταθμό Αλ Μίνα στις ακτές της Συρίας παραπέμπουν στις αρχές του 8ου αι. π.Χ. Την ίδια εποχή οι Έλληνες υιοθετούν το φοινικικό αλφάβητο και το προσαρμόζουν στη γλώσσα τους, στα μέσα του ίδιου αιώνα χρονολογείται η ίδρυση των πρώτων αποικιών ευβοϊκών πόλεων στην Ιταλία και τη Σικελία, ενώ η αρχαιότερη ελληνική εγκατάσταση σε αιγυπτιακό έδαφος χρονολογείται πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ. Dilhe Albrecht, Οι Έλληνες και οι ξένοι, Οδυσσέας, Αθήνα, 1998, σελ. 12-13.

Με βάση το παράθεμα που ακολουθεί να αναφερθείτε στα βασικά χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαιότητα Η αθηναϊκή δημοκρατία χαρακτηρίζεται από δύο θεμελιώδεις αρχές: ευρεία συμμετοχή όλων των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών και εξασφάλιση της υπεροχής του λαού στη διαχείριση της εξουσίας. Η συμμετοχή όλων εξασφαλίζεται πρωτίστως με την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη, χωρίς άλλη προϋπόθεση, αρκεί να είναι κανείς τουλάχιστον 18 ετών, ελεύθερος και γεννημένος από πατέρα και μητέρα Αθηναίους. Αυτοί οι πολίτες μπορούν έτσι να έχουν ευρεία πρόσβαση στα διάφορα όργανα διακυβέρνησης: την Εκκλησία, τη Βουλή, τα Δικαστήρια και -με κάποιους περιορισμούς- στους άρχοντες... Η Εκκλησία και τα Δικαστήρια είναι δύο μορφές έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. Κανένα πεδίο στην εξωτερική ή εσωτερική πολιτική, για θέματα διοικητικά, οικονομικά, στρατιωτικά ή θρησκευτικά, δεν είναι έξω από την αρμοδιότητα του λαού. R. Lonis, La cite dans le monde Grec, σελ. 157-162

Διαβάστε προσεκτικά το παράθεμα που αναφέρετε στις δικαιοδοσίες των τιμητών και απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις: α) εντοπίστε 2 δικαιοδοσίες των τιμητών στο παρακάτω παράθεμα (Μονάδες 2) β) γράψτε 2 από τα καθήκοντα των τιμητών που γνωρίζετε από τις ιστορικές σας γνώσεις (Μονάδες 2). Το 444 π.Χ. εμφανίστηκε ένα νέο αξίωμα, αυτό του τιμητή, το φαίνεται ότι μονοπωλούσαν τα γένη των πατρικίων έως το 351 π.Χ. Οι τιμητές δεν είχαν το δικαίωμα να συνοδεύονται από ραβδούχους, δεν μπορούσαν να συγκαλέσουν το λαό ή τη σύγκλητο σε συνέλευση, ούτε όριζαν τους διαδόχους τους. Ωστόσο, είχαν οικονομικές αρμοδιότητες καθώς συνέτασσαν συμβόλαιο για σημαντικά δημόσια έργα, όπως δρόμοι, γέφυρες, υδραγωγεία κλπ. Επίσης, ενοικίαζαν δημόσια γη, ορυχεία, αλατωρυχεία και αλιευτικά δικαιώματα. Ward κ.αλ., Οι Ρωμαίοι, σελ. 105.