ΒουσμΑνοι (bushmen).

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
ΤΙΓΡΗΣ Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό  κιτρινοκόκκινο τρίχωμα.
Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος.
Μουσείο Μουσείο ονομάζεται ένα κτίριο, μέσα στο οποίο υπάρχουν έργα τέχνης όπως αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής ή πράγματα που χρησιμοποι-ούσαν οι άνθρωποι.
ΤΑ ΦΥΤΑ.
Εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Τα ζώα του δάσους»
Ρόλοι κατοίκων: ● Άντρες :γεωργοί, πολιτικοί αρχηγοί, θρησκευτικοί ηγέτες, στρατιώτες, σύζυγοι έπαιρναν μέρος σε όλες τις δημόσιες τελετές ● Γυναίκες:
ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ ΖΩΝΤΩΝ ΛΑΩΝ
Οι Εσκιμώοι Βασίλης Δεμίρης ΣΤ’1.
ΟΙ ΜΑΣΑΙ Κ.Δ..
Η Εποχή του Λίθου.
Μεσογειακή διατροφή Φωτεινή χείρα Στ‘  Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο.
ΕΧΙΔΝΑ Οι Ταχυγλωσσίδες (Tachyglossidae) γνωστές και ως έχιδνες είναι οικογένεια της τάξης των μονοτρημάτων, τάξη ωοτόκων θηλαστικών. Υπάρχουν τέσσερα.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Τροπική ζώνη.
Από αυτό μπορούσε να γίνει μια σκόνη που εξουδετέρωνε κάθε είδους δηλητήριο, ενώ για το ίδιο το κέρας λένε ότι μάτωνε όταν πλησίαζε σε δηλητηριασμένο φαγητό.
ΣΛΑΒΟΙ.
Από την Στ‘2 την Μαρία τον Μηνά και τον Γιώργο
Παναγιώτης Βούρκας Χριστιάνα Ιωάννου Γιώργος Πρωτοπαπάς.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΗΣΜΟΙ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ1.
Πάνινεσ κούκλεσ.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Αυτόχθονες λαοί Μαίρη Καλφοπούλου.
Από τους: Αιμίλιο Ευσταθίου Βασίλη Σκουφαριδη Άντρη Κωσταρη Marian Claoudio Laposin.
Η ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός
Γλώσσα & Φύλο Μύθος ή πραγματικότητα ; Επιμέλεια : Νάσος Σπετσιέρης.
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ.
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Λευκή Τίγρης.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Δάφνη +Ηλίας.
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο Στ’ Τάξη του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Εργασία από τους μαθητές:
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΦΛΟΡΙΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
ΜΑΘΗΜΑ 3 ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ. Ερευνητικό ενδιαφέρον Εξελικτιστές 19 ου αιώνα «παιδική ηλικία ανθρωπότητας” «παιδική ηλικία ανθρωπότητας” Πρωτόγονη.
ΜΑΡΑ ΜΕΛΙΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.
Αυτόχθονες Λαοί Αυτόχθονες ή ιθαγενείς ονομάζονται στις μέρες μας οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους, στην περίπτωση που κατοικούσαν στο έδαφός του.
Οι κάτοικοι των παγωμένων περιοχών
 Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η κοινή Καμηλοπάρδαλις. Το εν.
Ηλίας και Σταύρος Λαζάρου Εσκιμώοι.  Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΣΣΕΛΟΥ ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤ΄1 19 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ΛΑΠΩΝΕΣ Ραφαέλλα Παφίτη. ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία) συμπεριλαμβανομένης.
Αυτόχθονες λαοί- Πάπουα Όνoμα: Αντριάνα Θεοχαρίδου Tάξη: Στ΄2 Μάθημα: Νέα Ελληνικά.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
Τα άγρια ζώα της ζούγκλας
Τουαρεγκ Εφραιμία Αναστασίου.
Άννα Παρασκευή Αυτόχθονες λαοί.
Ζώα της Ζούγκλας! Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι, ευκαρυωτικοί οργανισμοί που αποτελούν το βασίλειο των Ζώων. Ο σωματότυπός τους σταθεροποιείται όταν αναπτύσσονται,
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Χριστίνα Φανή.
Η ζωή στα τροπικά δάση Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Όταν ο άνθρωπος έγινε γεωργός και κτηνοτρόφος
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ.
Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος
6o Δ Σ Πετρούπολης.
ΕΡΗΜΟΣ ΚΑΛΑΧΑΡΙ Παρουσίαση.
Η εικόνα αυτή περιγράφει τα πάντα που είναι προς Εξαφάνιση !!!!
Η φύση είναι το σπίτι μας
Αυτόχθονας λαός Πάπουα
Οι ερημικές περιοχές της Γης καταλαμβάνουν το 1/3 της ξηράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤ’
Αγριόγατος.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Ένας αυτόχθονας λαός της Αφρικής
Αυτόχθονες λαοί Εσκιμώοι.
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒουσμΑνοι (bushmen)

Προσδιορισμός φυλής Είναι νομαδικός λαός της Αφρικής. Αποτελεί το δεύτερο κλάδο των Πυγμαίων της Κεντρικής Αφρικής (Οτεντότοι, έτεροι πυγμαίοι). Πιθανώς αποτελεί τον παλιότερο τύπο του μαύρου ανθρώπου, δηλαδή όλης της νέγρικης φυλής.   Οι πρώτοι ευρωπαίοι άποικοι που έφτασαν στη χώρα, τους ονόμασαν «ανθρώπους των θάμνων» (bushmen).

Χαρακτηριστικά Είναι αφρικανική φυλετική ομάδα, με πολύ μεγάλη ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σημασία. Είναι άνθρωποι μικρού αναστήματος (1,52 μ.), με δέρμα ελαφρώς μαύρο, πολύ κατσαρά μαλλιά, πλακουτσή μύτη και μικρά μογγολοειδή μάτια. Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα τους που μοιάζει με κροτάλισμα. Φτιάχνουν περιδέραια από χαλίκια, αποθηκεύουν νερό σε αβγά στρουθοκαμήλου και ως όπλο χρησιμοποιούν τόξο με μια χορδή (η οποία γίνεται, είτε από δέρμα, είτε από τένοντα), με δηλητηριασμένα βέλη.

Έθιμα Το πιο ενδιαφέρον στην οργάνωση της κοινότητάς τους είναι ότι παρόλο που ο λόγος του γηραιότερου Βουσμάνου μετράει περισσότερο δεν υπάρχει αρχηγός στη φυλή. Χαρακτηριστικό έθιμο των Βουσμάνων είναι ο ρόλος της αντιλόπης σε τρεις τελετουργίες της κοινωνίας τους: α) Η εφηβεία των αγοριών. Στόχος του υποψήφιου άνδρα είναι να σκοτώσει μια αντιλόπη με το βέλος του. Έπειτα πίνει το ζωμό που δίνει το λίπος της περιοχής του λαιμού, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει τη δύναμη του ζώου. β) Ο γάμος. Ως τμήμα της τελετής ο άντρας προσφέρει το λίπος από την καρδιά μιας αντιλόπης, στους γονείς της κοπέλας. γ) Στο χορό έκστασης. Επειδή η αντιλόπη θεωρείται το πιο ισχυρό ζώο, οι Βουσμάνοι φιλοδοξούν να αποκτήσουν την δύναμή της.

Διατροφικές συνήθειες Χαρακτηρίζονται ως τροφοσυλλέκτες καθώς για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών : Τρώνε καρπούς, μανιτάρια, ρίζες και ότι άλλο βρεθεί στο δάσος. Εξασφαλίζουν την τροφή τους με το κυνήγι, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μικρά δηλητηριασμένα βέλη.

Τρόπος ζωής Λαός που ζει σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Δεν έχουν ακόμη εξημερώσει ζώα και δεν έχουν ασχοληθεί με τη γεωργία. Ζούνε διεσπαρμένοι στη στέπα Καλαχάρι μέσα σε σπηλιές, τις οποίες ζωγραφίζουν. Τα μέλη της φυλής συνεννοούνται περισσότερο με νοήματα. 0 μοναδικός συμβιβασμός που έκαναν τον 21ο αιώνα ήταν να φορέσουν ρούχα.

Σας ευχαριστώ Δημήτρης Σταυροθανασόπουλος