Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος 2014 - 2015
Αυτόχθονες λαοί Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος

2 Λέγονται και ιθαγενείς.
Αυτόχθονες αποκαλούμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Λέγονται και ιθαγενείς.

3 Αυτόχθονες λαοί υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. π.χ.
στην Ασία: οι Μογγόλοι, οι Βεδουίνοι στην Αμερική: οι Ινδιάνοι( Σιου, Τσερόκοι κλπ) στην Ωκεανία: οι Αβορίγινες(Αυστραλία), οι Μαορί (Νέα Ζηλανδία), οι Παπούα(Νέα Γουινέα) στην Αφρική: οι Βέρβεροι, οι Τουαρέγκ, οι Μασάι, οι Πυγμαίοι, οι Βουσμάνοι,οι Μπαντού στις Αρκτικές περιοχές: οι Εσκιμώοι,  οι Λάπωνες (λίγο χαμηλότερα), οι Σαάμι

4 Οι Μασάι ζουν στην περιοχή των συνόρων
Οι Μασάι Οι Μασάι ζουν στην περιοχή των συνόρων  Κένυας - Τανζανίας.

5 Ένα χωριό των Μασάι έχει τέσσερις έως οκτώ οικογένειες με τα κοπάδια τους και αποτελείται από έναν μεγάλο κυκλικό φράχτη από αγκαθωτούς θάμνους που περιβάλλει έναν δακτύλιο από σπίτια.

6 Οι κατοικίες των Μασάι είναι πολύ πρόχειρες αφού είναι λαός νομαδικός και φτιάχνονται κυρίως από κοπριές ζώων, λάσπη και ξύλα.

7 φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες.
Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τις αγελάδες τους για να βρούνε νερό κι είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες. Κύρια τροφή τους είναι το κρέας, το γάλα, το καλαμπόκι, οι πατάτες, το ρύζι, τα φασόλια, οι σούπες από φυτά και το αίμα των βοδιών σε γιορτές.

8 Τα ρούχα τους είναι μαύρα σε νεαρή ηλικία και αργότερα κόκκινο, μπλε, ριγέ και καρό.
Φοράνε απλά σανδάλια, ξύλινα βραχιόλια, χάντρες και κοσμήματα για τις γυναίκες Σταύρος Κ, Ίωνας, Αλέξανδρος, Φώτης

9 Αβορίγινες Οι Αβορίγινες είναι οι τοπικοί κάτοικοι της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από την Ασία τουλάχιστον πριν χρόνια. Ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους Ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική.

10 Πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα. Τούτες οι πίστεις γιορτάζονται με θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική. Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967 και συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό  άτομα.

11 Ινδιάνοι  Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς.

12 Με την εισβολή από την Ευρώπη εξαπλώθηκαν επιδημίες, όπως η ευλογιά, ο τύφος, η ιλαρά κι η διφθερίτιδα, οι οποίες αφάνισαν έως και 110 εκατομμύρια ιθαγενών της Αμερικής. Λάζαρος Γεωργία Ευγένιος Κωνσταντίνα Ραφαήλ

13 Λάπωνες Κατοικούν στο απώτατο βόρειο άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου και ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων.

14 Οι Λάπωνες της Φιλανδίας και
της Ρωσίας ζουν σε μόνιμες εγκαταστάσεις και τηρούν ακόμα την κινητή κωνική σκηνή, που αποτελείται από λεπτούς πασσάλους ενωμένους στην κορυφή και η οποία καλύπτεται από δέρματα ταράνδων ή μάλλινο ύφασμα, ενώ οι μόνιμα εγκατεστημένοι κατασκευάζουν χειμερινές κατοικίες σκεπασμένες από φλοιούς δέντρων, κλαδιά και λάσπη.

15 Ινουίτ Ζουν στην Αλάσκα, Βόρειο Καναδά και Γροιλανδία κοντά και γύρω από τον Αρκτικό κύκλο.

16 Οι Ινουίτ είναι αποκλειστικά κυνηγοί και ψαράδες.
Έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις παγωμένες περιοχές που ζουν εδώ και χιλιάδες. Οι Ινουίτ είναι αποκλειστικά κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν ταράνδους, φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, πολικές αρκούδες, πουλιά κ.ά. Ψαρεύουν διάφορα ψάρια αλλά και φάλαινες.

17 Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν σκηνές από δέρμα.
Τον χειμώνα ζουν σε καλύβες φτιαγμένες από χιόνι, τα ιγκλού, οι οποίες στο εσωτερικό είναι επενδυμένες με σανίδα η δέρματα. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν σκηνές από δέρμα. Σταύρος Ζ Νατάσα Βούλα Φοίβος Ουρανία

18 Πηγές: http://egpaid.blogspot.com/2009/11/blog-post_1924.htm


Κατέβασμα ppt "Στ΄ τάξη Δ.Σ. Καμπάνη Σχ. ΄Ετος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google