Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ

2 Συγκεκριμένα ζουν στις χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία.
Οι Λάπωνες ή Σαάμι είναι αυτόχθονος αρχαίος λαός που ζει στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της χερσονήσου Κόλα. Συγκεκριμένα ζουν στις χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία.

3 Οι περιοχές που ζουν καλύπτονται από πυκνά και τεράστια δάση κι από πολυάριθμες λίμνες,που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες. Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδέν

4 Φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλοιούς δέντρων, κλαδιά, λάσπη κ.λπ..Οι πρόχειρες καλύβες τους (όταν μετακινούνται) έχουν σχήμα κώνου, που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους, ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δέρματα ταράνδων.

5 Ασχολούνται με το ψάρεμα και το κυνήγι αλλά κυρίως με την εκτροφή ταράνδων. Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα, γιατί απ’ αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα. Μετακινούνται με έλκηθρα που τα σέρνουν τάρανδοι ή σκυλιά.

6 Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό (από 1,20-1,50μ) Το δέρμα τους είναι μελαχρινό, κίτρινο, το πρόσωπό τους πλατύ με εξέχοντα ζυγωματικά και το κεφάλι τους βραχύ.Έχουν μικρά πόδια και χέρια και ίσια μαλλιά.

7 Επειδή οι περιοχές που ζουν έχει πολικό κρύο, ντύνονται με δέρματα ταράνδου και τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια

8 Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή, και απορροφάτε σιγά σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει. 

9 Τ Ε Λ Ο Σ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΣΑΣ ΣΤ’


Κατέβασμα ppt "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΛΑΠΩΝΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google