Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου
ΟικοΚοινωνία Η Συμβολή στην Ανάδειξη & Διατήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς των Τσιγγάνων: δράσεις νέων για νέους Ηλεκτρονική Εφημερίδα Φύλλο 1 ο.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ελληνική κουζίνα: «Μια ιστορία που ταξιδεύει για 4
Αυγά και γαλακτοκομικά
Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 11 ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΜΑΙΟΣ 2007 ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΙΔΑΛΟΣ» «ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Διατροφή και Υγεία.
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Ελληνική- παραδοσιακή κουζίνα.
Greek Foodosophy- Mall για παραγωγούς Η φρέσκια, νέα ιδέα εμπορίου.
Μεσογειακή διατροφή Φωτεινή χείρα Στ‘  Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω ό,τι να ’ναι ή ό,τι πρέπει;»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A’ ΤΑΞΗ - Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2Ο ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ
Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου. Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων. Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Β ΕΞΑΜΗΝΟ. o 1 Βρεφικό τμήμα (ηλικίας ετών) o 1 Προνηπιακό τμήμα (ηλικίας ετών) o 1 Νηπιακό τμήμα (ηλικίας ετών)
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Αυτόχθονες λαοί- Πάπουα Όνoμα: Αντριάνα Θεοχαρίδου Tάξη: Στ΄2 Μάθημα: Νέα Ελληνικά.
ΕΠΑΛ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ project:Διατροφή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Υπεύθ.καθηγήτρια: Ζουμπουλίδου Ελένη. Μαθητές: Εφαρμογών 3.
Σχολικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Γεύσεις από Ελλάδα»
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α3 11ου ΓΕΛ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Σχολ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΜΟΥ Σχολικό Έτος : 2015-2016 Μάθημα : Ερευνητική εργασία (Project) Τμήμα: Γ2 (Προχωρημένοι) Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Οι μαθητές : Κεφάλας Παναγιώτης Μακαρούνας Ευθύμιος Ματθαίου Αλέξιος - Νικόλαος Μπαχά Ουρανία - Δέσποινα Μπότση Άρτεμις-Σαββίνα Μπουτσάι Ριβάλντο Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου

Εισαγωγή: Κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και η πιο απομακρυσμένη, έχει να υπερηφανευτεί για την κουζίνας της, για τη δική της γαστριμαργική πρόταση. Πρόκειται για φαγητά, οι συνταγές των οποίων σμιλεύτηκαν μέσα στο χρόνο από τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου, τις κλιματολογικές συνθήκες του, τον ορεινό ή παραθαλάσσιο χαρακτήρα του, τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του, την εύκολη ή τη δύσκολη πρόσβασή τους σε μεγαλύτερες αγορές και κατά συνέπεια σε ποικιλία και συγχρωτισμό με διαφορετικές κουζίνες, υλικά και ήθη. Συνταγές που φανερώνουν το χαρακτήρα ουσιαστικά του κάθε τόπου, και το αποτύπωμα που άφησε το πέρασμα του χρόνου πάνω του.

Στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας συναντάμε διάφορα φαγητά ή γλυκά με διαφορετικό όνομα κάθε φορά, όπου αλλάζει πότε το ένα ή το άλλο υλικό. Πρόκειται για συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, τις οποίες συνηθίσαμε να αποκαλούμε «παραδοσιακές» και που εξακολουθούμε να φτιάχνουμε με τα ίδια ακριβώς υλικά, όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, όχι πια από έλλειψη ποικιλίας υλικών, φαντασίας ή πρωτοτυπίας αλλά από ανάγκη σύνδεσης μας με το παλιό, σε μια προσπάθεια να διασώσουμε και να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας. Στόχος της εργασίας μας είναι μία προσπάθεια συλλογής των παραδοσιακών συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της Πάτμου.

Ο υγιεινός και παραδοσιακός τρόπος διατροφής των προηγούμενων γενεών, πριν η γη "κουραστεί" από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση και το περιβάλλον μολυνθεί επικίνδυνα, οδηγούσε σε υγεία, μακροζωία και ευτυχία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι ειδικοί προτείνουν τον Μεσογειακό τρόπο διατροφής. Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με άλλες επιλογές τρόπου ζωής (π.χ καθημερινή σωματική άσκηση) είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που προάγουν την υγεία. Διατροφή & Παράδοση

Συνταγές Μαγειρικής της Πάτμου: Η κουζίνα της Πάτμου, όπως και κάθε τόπου, εξαρτάται από τα τοπικά της προϊόντα, που δεν διαφέρουν και πολύ από τα προϊόντα των γύρω νησιών. Οι διατροφικές επιλογές των κατοίκων του νησιού κυμαίνονταν μεταξύ των διαφόρων παραγώγων, την περιορισμένη δυνατότητα καλλιέργειας, τα μποστάνια με ζαρζαβατικά, ντόπιο μέλι και τα φρέσκα ψάρια. Βασικά συστατικά της Πατινιώτικης κουζίνας: Άγρια χόρτα: π.χ στιφοράδικα, κρίταμα Ζαρζαβατικά: κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς, μελιτζάνες, πατάτες Θαλασσινά: ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές Ντόπια κρέατα: Κατσίκι, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, κουνέλι Γαλακτοκομικά: μυζήθρα, ξινομυζήθρα, «καλαθωτό»

Συνταγές μαγειρικής που συγκεντρώσαμε Καλαμάρι & Κατσίκι γεμιστό Κατσίκι καπαμά Μπιφτέκια από σουπιά και καλαμάρι Ξινομυζύθρα Παστά ψάρια Ρεβιθάδα Ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο Συναγρίδα πλακί Τυρόπιτα πάτμου Φαβοκεφτέδες Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα Χταποδοπίλαφο Χταπόδι στιφάδο Συνταγές μαγειρικής που συγκεντρώσαμε

Συνταγές ζαχαροπλαστικής που συγκεντρώσαμε Αμυγδαλωτά – Αχλαδάκια Δασόαλο (ρόφημα) Δίπλες Πουγκιά Σβίγγοι Σχινόψωμο ή σχινόπιτα Συνταγές ζαχαροπλαστικής που συγκεντρώσαμε

Η ιστορία ενός τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι και οι διατροφικές συνήθειες του λαού και οι παραδοσιακές συνταγές του. Καθημερινά συνειδητοποιούμε πως η διατροφή μας αλλάζει καθώς η σύγχρονη εποχή μας «επιβάλλει» το γρήγορο και έτοιμο φαγητό από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Στα πλαίσια της γενικότερης επιθυμίας του σύγχρονου ανθρώπου για υγιεινή διατροφή παρατηρείται έντονη τάση επιστροφής στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής . Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου είναι αυτοί που κατανοούν το ρόλο των παραδοσιακών συνταγών και διασώζουν την ιερότητά τους. Εξακολουθούν να παρασκευάζουν κάποια παραδοσιακά προϊόντα που σήμερα έχουν περάσει στα "βιομηχανικά εργαστήρια" για χάρη της υπερκατανάλωσης, της πολυτέλειας και των απαιτήσεων. Επίλογος

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Οι μαθητές του Γ2