Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΜΟΥ Σχολικό Έτος : 2015-2016 Μάθημα : Ερευνητική εργασία (Project) Τμήμα: Γ2 (Προχωρημένοι) Καθηγήτρια: Νικολιδάκη Στέλλα Οι μαθητές : Κεφάλας Παναγιώτης Μακαρούνας Ευθύμιος Ματθαίου Αλέξιος - Νικόλαος Μπαχά Ουρανία - Δέσποινα Μπότση Άρτεμις-Σαββίνα Μπουτσάι Ριβάλντο Παραδοσιακές Συνταγές της Πάτμου
Εισαγωγή: Κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και η πιο απομακρυσμένη, έχει να υπερηφανευτεί για την κουζίνας της, για τη δική της γαστριμαργική πρόταση. Πρόκειται για φαγητά, οι συνταγές των οποίων σμιλεύτηκαν μέσα στο χρόνο από τις ιδιομορφίες του κάθε τόπου, τις κλιματολογικές συνθήκες του, τον ορεινό ή παραθαλάσσιο χαρακτήρα του, τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του, την εύκολη ή τη δύσκολη πρόσβασή τους σε μεγαλύτερες αγορές και κατά συνέπεια σε ποικιλία και συγχρωτισμό με διαφορετικές κουζίνες, υλικά και ήθη. Συνταγές που φανερώνουν το χαρακτήρα ουσιαστικά του κάθε τόπου, και το αποτύπωμα που άφησε το πέρασμα του χρόνου πάνω του.
Στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας συναντάμε διάφορα φαγητά ή γλυκά με διαφορετικό όνομα κάθε φορά, όπου αλλάζει πότε το ένα ή το άλλο υλικό. Πρόκειται για συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, τις οποίες συνηθίσαμε να αποκαλούμε «παραδοσιακές» και που εξακολουθούμε να φτιάχνουμε με τα ίδια ακριβώς υλικά, όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, όχι πια από έλλειψη ποικιλίας υλικών, φαντασίας ή πρωτοτυπίας αλλά από ανάγκη σύνδεσης μας με το παλιό, σε μια προσπάθεια να διασώσουμε και να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας. Στόχος της εργασίας μας είναι μία προσπάθεια συλλογής των παραδοσιακών συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της Πάτμου.
Ο υγιεινός και παραδοσιακός τρόπος διατροφής των προηγούμενων γενεών, πριν η γη "κουραστεί" από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση και το περιβάλλον μολυνθεί επικίνδυνα, οδηγούσε σε υγεία, μακροζωία και ευτυχία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι ειδικοί προτείνουν τον Μεσογειακό τρόπο διατροφής. Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με άλλες επιλογές τρόπου ζωής (π.χ καθημερινή σωματική άσκηση) είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που προάγουν την υγεία. Διατροφή & Παράδοση
Συνταγές Μαγειρικής της Πάτμου: Η κουζίνα της Πάτμου, όπως και κάθε τόπου, εξαρτάται από τα τοπικά της προϊόντα, που δεν διαφέρουν και πολύ από τα προϊόντα των γύρω νησιών. Οι διατροφικές επιλογές των κατοίκων του νησιού κυμαίνονταν μεταξύ των διαφόρων παραγώγων, την περιορισμένη δυνατότητα καλλιέργειας, τα μποστάνια με ζαρζαβατικά, ντόπιο μέλι και τα φρέσκα ψάρια. Βασικά συστατικά της Πατινιώτικης κουζίνας: Άγρια χόρτα: π.χ στιφοράδικα, κρίταμα Ζαρζαβατικά: κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς, μελιτζάνες, πατάτες Θαλασσινά: ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές Ντόπια κρέατα: Κατσίκι, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, κουνέλι Γαλακτοκομικά: μυζήθρα, ξινομυζήθρα, «καλαθωτό»
Συνταγές μαγειρικής που συγκεντρώσαμε Καλαμάρι & Κατσίκι γεμιστό Κατσίκι καπαμά Μπιφτέκια από σουπιά και καλαμάρι Ξινομυζύθρα Παστά ψάρια Ρεβιθάδα Ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο Συναγρίδα πλακί Τυρόπιτα πάτμου Φαβοκεφτέδες Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα Χταποδοπίλαφο Χταπόδι στιφάδο Συνταγές μαγειρικής που συγκεντρώσαμε
Συνταγές ζαχαροπλαστικής που συγκεντρώσαμε Αμυγδαλωτά – Αχλαδάκια Δασόαλο (ρόφημα) Δίπλες Πουγκιά Σβίγγοι Σχινόψωμο ή σχινόπιτα Συνταγές ζαχαροπλαστικής που συγκεντρώσαμε
Η ιστορία ενός τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι και οι διατροφικές συνήθειες του λαού και οι παραδοσιακές συνταγές του. Καθημερινά συνειδητοποιούμε πως η διατροφή μας αλλάζει καθώς η σύγχρονη εποχή μας «επιβάλλει» το γρήγορο και έτοιμο φαγητό από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Στα πλαίσια της γενικότερης επιθυμίας του σύγχρονου ανθρώπου για υγιεινή διατροφή παρατηρείται έντονη τάση επιστροφής στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής . Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου είναι αυτοί που κατανοούν το ρόλο των παραδοσιακών συνταγών και διασώζουν την ιερότητά τους. Εξακολουθούν να παρασκευάζουν κάποια παραδοσιακά προϊόντα που σήμερα έχουν περάσει στα "βιομηχανικά εργαστήρια" για χάρη της υπερκατανάλωσης, της πολυτέλειας και των απαιτήσεων. Επίλογος
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Οι μαθητές του Γ2