Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
Θέμα :Μαυροβούνιο Μιλτιάδης-Γεώργιος Κολοβός

2 Γενική (Γεωγραφική) Περιγραφή
Το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη (Βαλκάνια) και η πρωτεύουσα του είναι η Ποντγκόριτσα. Συνορεύει με τις χώρες Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Σερβία. Βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα (κομμάτι της Μεσογείου), είναι μία από τις Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, όμως επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της το ορεινό κλίμα. Το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι ατάκτως δομημένο αφού η μεγαλύτερη έκτασή της βρίσκεται σε ορεινό τόπο ενώ μόνο ένα μικρό κομμάτι (κοντά στην πρωτεύουσα) της βρίσκεται σε πεδινή περιοχή. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται μόλις στους κατοίκους (σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση το 2011). Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή χώρα αφού η έκταση του ΄΄αγγίζει΄΄ μόλις τα τ.χλμ. Δεν το διαρρέει κάποιο μεγάλο ποτάμι ούτε έχει πολλές και μεγάλες λίμνες.

3 Γενικά στοιχεία του Μαυροβουνίου
Ένα μέρος των Μαυροβούνιων είναι Ορθόδοξοι καθολικοί όπως και οι Έλληνες, άλλοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί ενώ άλλοι είναι πιστοί στο Ισλάμ. Το 43% του πληθυσμού αποτελείται από Μαυροβούνιους, το 32% από Σέρβους, το 8% από Βόσνιους και το 5% από Αλβανούς καθώς υπάρχουν και άλλες ομάδες ξένων στη χώρα. Χρησιμοποιείται από το 2000 το Ευρώ όμως δεν έχει ενταχθεί ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα καλή (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 3800 περίπου δολάρια ΗΠΑ τον χρόνο) όμως βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Μαυροβουνιώτικη (διάλεκτος της Σερβικής). Το πολίτευμα του Μαυροβουνίου είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε σαν κράτος το Έχει μία ακτογραμμή 293,5 km και έχει σχετικά χαμηλό μέσο όρο θερμοκρασίας.

4 Ιστορία Η Ιστορία του Μαυροβουνίου αρχίζει από την Παλαιολιθική εποχή όπου κάποια ευρήματα βρέθηκαν στην περιοχή. Τα σημαντικά γεγονότα ξεκινούν από τον 7ο αιώνα όπου οι Σέρβοι εγκαθίστανται στην περιοχή. Στη συνέχεια μέχρι το 1100 αρκετές ανακηρύξεις βασιλιάδων. Μετά το θάνατο του Στέφανου Δουσάν το 1355 εκδηλώθηκαν διάφορες αποσχιστικές τάσεις πολυδιασπάσθηκε το κράτος σε διάφορα ανεξάρτητα πριγκηπάτα. Το 1360 η Ζέτα πολιορκήθηκε από την οικογένεια των Balšici. Θα κυβερνήσουν μέχρι το 1421 και κατέκτησαν την πόλη Πριζρένη, τη Βοσνία κι ένα μεγάλο μέρος της Αλβανίας. Η εμφάνιση του Τουρκικού κινδύνου στην Βαλκανική θα τους κάνει να προσεγγίσουν τη Βενετία και να τους παραχωρήσουν το Δυρράχιο και τα Σκόδρα. Από το 1499 έως το 1796 η χώρα βρίσκονταν σε τουρκική κατοχή. Το Μαυροβούνιο πέρασε από άλλους κατακτητές (Σέρβία, Γερμανία), εντάχθηκε στην Γιουγκοσλαβία και τελικά το 2006 κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία του.

5 Πόλεις Πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου είναι η Ποντγκόριτσα ενώ άλλες
πόλεις είναι: Ίγκαλο Ντόμπροτα Μπούντβα Τίβατ Τσέτινιεν Μπαρ κ.ά.

6 Αξιοθέατα πρωτεύουσας
Η Ποντγκόριτσα δεν είναι από τις ομορφότερες και καλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Έχει, όμως, κάποια ξεχωριστά αξιοθέατα: Ρίβνιτσα Γέφυρα της χιλιετίας Λίμνη Σκόδρας Μοναστήρι του Όστρογκ

7 Αξιοθέατα της χώρας Το Μαυροβούνιο έχει αρκετά αξιοθέατα σε σχέση με την έκτασή του και κυρίως τα αξιοθέατα αυτά είναι φυσικά. Κάποια από αυτά είναι: Μαύρη Λίμνη Λαστάβιτσα Φαράγγι του Τάρα Άντα Μπογιάννα Νησί των Λουλουδιών κ.ά.

8 Φαγητά Η κουζίνα του Μαυροβουνίου έχει αρκετά ετερογενή στοιχεία, αφού η γεωγραφία της περιοχής επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθεις των κατοίκων της μικρής αυτής δημοκρατίας. Έτσι, τα θαλασσινά στο πιάτο των κατοίκων των παράκτιων περιοχών δίνουν τη θέση τους στο αρνί στο τραπέζι των ορεινών πληθυσμών. Στα παραδοσιακά φαγητά του Μαυροβουνίου έντονες είναι οι επιρροές από την ευρωπαϊκή και τη μεσογειακή κουζίνα, αναμεμειγμένες με πολλά στοιχεία υγιεινής διατροφής. Αρνί μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους- βραστές πατάτες με τυρί και φρέσκια κρέμα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Οι συνταγές των κεντρικών και παράκτιων περιοχών από την άλλη, έχουν ως βάση την kastradina (αποξηραμένο ψαχνό αρνιού) ή τον καπνιστό και ενίοτε φρέσκο κυπρίνο από τη λίμνη Σκόδρα, μαζί με διάφορες άλλες ποικιλίες θαλασσινών. Επίσης σερβίρεται και μουσακάς και καλαμάρι γεμιστό. Σε πολλές, μάλιστα, περιοχές τη χώρας, φρέσκα ντόνατς, σερβιρισμένα με μέλι και ξερά σύκα αποτελούν το "κερασάκι" στην τούρτα ενός καλού παραδοσιακού γεύματος.

9 Πολιτιστικά Χαρακτηριστικά
Το Μαυροβούνιο είναι μία χώρα η οποία δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε κάποιους τομείς και αυτό φαίνεται αφού δεν έχουν διακριθεί ιδιαίτερα κάποιοι επιστήμονες ή καλλιτέχνες. Οι τέχνες (μουσική, λογοτεχνία, ποίηση) του Μαυροβουνίου είναι στενά συνδεδεμένες με τις σέρβικες τέχνες αφού το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα η οποία έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την Σερβία.

10 Πηγές

11 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

12 Ντόμπροτα

13 Ρίβνιτσα

14 Άντα Μπογιάννα

15 Ίγκαλο

16 Τσέτινιεν

17 Τίβατ

18 Μπούντβα

19 Μπαρ

20 Γέφυρα της Χιλιετίας

21 Μοναστήρι του Όστρογκ

22 Λίμνη Σκόδρα Την συγκεκριμένη λίμνη μοιράζεται με την Αλβανία
Λίμνη Σκόδρα Την συγκεκριμένη λίμνη μοιράζεται με την Αλβανία

23 Φαράγγι του Τάρα

24 Λαστάβιτσα

25 Μαύρη Λίμνη

26 Νησί των Λουλουδιών

27 Kastradina

28 Μουσακάς

29 Καλαμάρι γεμιστό

30 Θέση του Μαυροβουνίου

31 Ποντγκόριτσα

32


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google