Διδάσκων: Αστέρης Πλιάκος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διονύσης Λαμπρινίδης & Μαρία Νέζη. Στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο τα τελευταία 3 χρόνια επιχειρούμε να εισάγουμε τεχνολογίες του web2 στην σχολική.
Advertisements

Στόχοι ενότητας: Να ορίζεις την έννοια της ομοιόστασης και να περιγράφεις το γενικό μηχανισμό της Να εξηγείς το μηχανισμό διατήρησης της θερμοκρασίας.
Jean Monnet Workshop 20/2/2012 New Challenges and Approaches in the European Foreign Policy Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Οικονομική Κρίση και οι Νέες Προκλήσεις.
O.T.S. FORUM Εφαρμογή Διαχείρισης Έργων Εισηγητής: Σιάμμενου Γιούλη.
2. Γενική εισαγωγή. ΕΟΚ/ΕΚΑΕ/ΕΕ. Η δημιουργία της ΕΟΚ Σχέδιο Paul-Henri Spaak ( ) Διαφορές από το σχέδιο Schuman(ΕΚΑΧ): πρόταξε αντί των οργάνων.
Ορισμός Ιμπρεσιονισμού : Ιμπρεσιονισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε στο χώρο.
ΤΖΑΝΕΙΟ. Το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς ιδρύθηκε με δωρεά του εμπόρου Νικήτα Τζάννε (Κύθηρα 1801-Πειραιάς 1864). Με τη διαθήκη του άφησε όλη.
Η παρατήρηση Η παρατήρηση είναι μια δραστηριότητα με την οποία τα άτομα αντλούν πληροφορίες για συμβάντα του περιβάλλοντός τους και για τη συμπεριφορά.
Ημερίδα Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γυμνάσιο19 Νοεμβρίου ο Πειραματικό ‘Σύγχρονες προσεγγίσεις μαθημάτων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών’
E RASMUS E RASMUS + Το Erasmus+ είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτει τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της.
Εργαστηριακή άσκηση.  Ο Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke, 28 Ιουλίου Μαρτίου 1703) ήταν Άγγλος φυσικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ.
Η Γνωστική εξελικτική θεωρία του Jean Piaget
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: 500 εκατομμύρια κάτοικοι – 28 χώρες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Γεώργιος Απλαδάς Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης
Το Διαδίκτυο στο Μάθημα της Ξένης Γλώσσας
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων: αναγκαιότητα, προτεραιότητες, προσδοκίες. Κατερίνα Κουτσογιάννη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΕ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΟΜΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νεοελληνική μεταπολεμική ποίηση: α΄ και β΄ μεταπολεμική γενιά ΕΥ, VIII
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Της Μαθήτριας Α’ Λυκείου Μποσμαλή Αγγελική Υπ. Καθηγητής: Κ. Δούκας
8ο Thessaloniki TAX FORUM
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
5ο FORUM ΥΓΕΙΑΣ Η Νοσοκομειακή Υποδομή της Αχαΐας και Δυτ. Ελλάδας
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Κλασικισμός ..εισαγωγικά.
19o forum αποτελεσματικότητα στην υγεία Κατσακούλης Ευάγγελος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Κινητά ΚΕΣΠΕΜ Γέρικο Νομού Έβρου Επιστημονική Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρούσου Εκπαιδευτική ομάδα: Αλεξάνδρα- Ιωάννα Βερέττα & Νετζμεττήν Πίσκα.
Ζωγραφίζοντας την αυλή του σχολείου
Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και προβλήματα δημοκρατίας
ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου
… αισθάνομαι τον Διάλογο σαν έναν "φορτιστή" δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης … συμμετέχουσα.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
“Μια εκπαιδευτική, κοινωνική, αναπτυξιακή πορεία
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Βραβευμένοι Επιστήμονες που έσωσαν την ζωή μας
Β1 Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου
Καλώς ήρθατε στο Νηπιαγωγείο
ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.
Πρόσοψη του ναού του Αντωνίνου και της Faustina.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ
Ενότητα 4.3 Κάπνισμα – οινόπνευμα.
Ιστορική ανασκόπηση της θεσμικής και πολιτικής
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β1
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ( )
Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Συντονίστρια Ομάδας Θ3, ΙΜΕΤ
ERASMUS+ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΕΕΕ) το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σοφία Χαντζή.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Erasmus Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Νεολαία και Αθλητισμό Ανδρούλα Παπαναστασίου Διευθύντρια ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
H γνωστικο-εξελικτική προσέγγιση
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Γνωστική ανάπτυξη Piaget
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδάσκων: Αστέρης Πλιάκος Ευρωπαϊκό Δίκαιο Διδάσκων: Αστέρης Πλιάκος

1. Γενική εισαγωγή Α. Το ευρύτερο ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο Η Ευρώπη ως πολιτιστική, πολιτική και οικονομική κοινότητα (18ος και 19ος αιώνας, ηγεμονικές-ουτοπικές προτάσεις ενοποίησης) Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και περίοδος ψυχρού πολέμου

Χωρισμός της Ευρώπης: Δυτική και Ανατολική Ευρώπη (ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση) Η στενότερη συνεργασία ως αντίβαρο στην πολιτική ηγεμονία των υπερδυνάμεων (άμυνα και ανεξαρτησία) Οι πρώτοι διακυβερνητικοί διεθνείς οργανισμοί (στρατιωτικοί, πολιτικοί, οικονομικοί)

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, 1948 ΝΑΤΟ, 1949 +ΗΠΑ, Καναδάς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης (5.5.1949), μέλη αρχικά τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα 47 κράτη. Ελλάδα και Τουρκία, μέλη στις 7.8.1949. Γερμανία 1950, Αυστρία 1956, Κύπρος 1961, Ουκρανία 1995, Ρωσία 1996, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν το 2001, Σερβία το 2003, Μαυροβούνιο 2007). Ο παλαιότερος οργανισμός με στόχο την ευρωπαϊκή ενοποίηση, μέσω προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατικής ανάπτυξης και της πολιτισμικής συνεργασίας.

Επίτευγμα η επεξεργασία και υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ, 1950). Στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (1948). Συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απονέμει το δίκαιο. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση. Δικαιώματα, δικαίωμα στη ζωή, δίκαιη δίκη, ανώτερο διάστημα προφυλάκισης, 18 μήνες, αποζημίωση για παραβίαση της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

ΟΗΕ, οικονομική επιτροπή για την Ευρώπη (ψυχρός πόλεμος, στοιχειώδη συνεργασία) Οικονομική βοήθεια, σχέδιο Μάρσαλ, Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας, 1948. 1960, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ (+ΗΠΑ, Καναδάς). Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (1975, Διάσκεψη ΔΑΣΕ, 1994 Οργανισμός ΟΑΣΕ). 57 Κράτη μέλη από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ. Forum διαλόγου για στρατιωτικά, οικονομικά και θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ετήσια προεδρία, Ελλάδα το 2009.

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) Διακήρυξη Robert Schuman 9.5.1950. Υπό κοινή διαχείριση άνθρακα και Χάλυβα Γαλλίας και Γερμανίας. Μέθοδος συνεργασίας, ανεξάρτητη επιτροπή, αποφάσεις δεσμευτικές για τα κράτη μέλη. Εγγυήσεις έναντι μιας νέας γερμανικής απειλής, εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος.

Λειτουργιστική θεωρία, fonctionnalisme, στις διεθνείς σχέσεις,, συνεργασία σε ειδικούς τομείς (Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο). Νεολειτουργισμός, (Jean Monnet), ίδια λογική, εφαρμογή σε περιφέρειες. Συνθήκη υπεγράφη στις 18.4.1951 από 6 κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, χώρες Μπενελούξ) Διάρκεια 50 χρόνια, έληξε στις 23.7.2002. Θεσμικά χαρακτηριστικά, υπερεθνικός οργανισμός, Ανώτατη Επιτροπή, Συμβούλιο Υπουργών, Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Δικαστήριο.

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άμυνας Ιστορικό πλαίσιο, Κορέα, ΕΣΣΔ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, φόβοι Γαλλίας από επανεξοπλισμό της Γερμανίας. 27.5.1952, υπογραφή από τις έξι χώρες της ΕΚΑΧ. Πρόβλεψη για ένα ευρωπαϊκό στρατό, χωρίς μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Ισχνός δημοκρατικός χαρακτήρας. 30.8.1954, αναβολή κύρωσης (γκωλικοί+κουμουνιστές). Όχι στην ενσωμάτωση του στρατού, όχι στον επανεξεπλισμό της Γερμανίας.