Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ Παπαγιαννησ νικολαοσ στρατινακης χρηστοσ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.|Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών

2 Ο ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WATSON
Ο John B. Watson ήταν ψυχολόγος και υπήρξε ο πατέρας του συμπεριφορισμού καθώς και ο πρώτος θεωρητικός της κοινωνικής μάθησης. Η βασική αρχή του συμπεριφορισμού είναι ότι για να κατανοηθεί η ανθρώπινη εξέλιξη πρέπει τα συμπεράσματα να βασίζονται σε παρατηρήσεις της εξωτερικής συμπεριφοράς παρά σε παρατηρήσεις της εξωτερικής ψυχολογικής κατάστασης. Οι συνήθειες είναι οι βασικοί πυλώνες της ανθρώπινης εξέλιξης. John B. Watson ( ) Ψυχολόγος

3 Τα παιδιά δεν έχουν έμφυτες τάσεις
Τα παιδιά δεν έχουν έμφυτες τάσεις. Οι συμπεριφορές του εξαρτώνται από τον τρόπο ανατροφής τους. Για να το αποδείξει ο Watson μαζί με την Rosalie Raynor έκαναν το πείραμα με τον μικρό Albert και τον ποντικό. Ο Watson δημιούργησε ένα νέο τρόπο διαπαιδαγώγησης απευθυνόμενος προς του γονείς, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται σαν μικροί ενήλικες έτσι ώστε να αποκτήσουν καλούς τρόπους όταν μεγαλώσουν. Πολλές θεωρίες αναπτύχθηκαν μετά τον Watson όμως αυτός που προώθησε την θεωρία του συμπεριφορισμού ήταν ο B.F.Skinner

4 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
O B.F.Skinner ανάπτυξε τη θεωρία ότι τα ζώα όπως και οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσω των ερεθισμάτων που δέχονται από εξωτερικούς παράγοντες που δημιουργούν συνήθειες, ανάλογα αν η αντίδραση τους σε αυτά τα ερεθίσματα είναι ευνοϊκή προς αυτούς(θετικός ενισχυτής) ή μη ευνοϊκή (αρνητικός ενισχυτής). Οι συμπεριφορές των ανθρώπων σύμφωνα με τον Skinner αλλάζουν ανάλογα με το αν οι συμπεριφορές αυτές επιφέρουν την τιμωρία του ατόμου και παραμένουν αν οι συμπεριφορές αυτές επιβραβεύονται. Ο Skinner περιορίστηκε αρκετά στην θεωρία αυτή και αγνόησε τους γνωστικούς παράγοντες κάτι που δεν έκανε ο Albert Bandura. B.F.Skinner ( ) Ψυχολόγος,συμπεριφοριστής,κοινωνικός φιλόσοφος

5 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ BANDURA
Ο Albert Bandura συμφωνώντας με την θεωρία του Skinner προσθέτει ότι εκτός από τη εξαρτημένη μάθηση ο άνθρωπος είναι ικανός να σκεφτεί την συμπεριφορά του και τις συνέπειες που έχει , καθώς είναι γνωστικό ον. Ο Bandura έδωσε έμφαση στην θεωρία της μάθησης μέσω της μίμησης πρότυπων. Πολλές από τις συμπεριφορές που έχουν οι άνθρωποι τις έχουν μιμηθεί από τους άλλους ανθρώπους γύρω τους οι οποίοι σύμφωνα με τη θεωρία του ονομάζονται «μοντέλα». Albert Bendura: Καναδός ψυχολόγος

6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ
Η θεωρία της μάθησης του στηρίζεται πάνω στην αρχή του περιβαλλοντικού ντετερμινισμού του Watson.(Ντετερμινισμός ή αιτιοκρατία είναι η φιλοσοφική τάση όπου αποδέχεται ότι κάθε φαινόμενο έχει κάποιο αίτιο) Τα παιδιά θεωρούνται ως παθητικοί αποδέκτες του περιβαλλοντικού επηρεασμού.Ο Bandura όμως αντιμετωπίζει τα παιδιά ως σκεπτόμενα άτομα τα οποία μπορούν να επιλέξουν τα μοντέλα που μιμούνται. Η θεωρία του αντίστροφου ντετερμινισμού υποστηρίζει ότι η αλληλεπίδραση του παιδιού με το περιβάλλον είναι αμφίδρομη καθώς και το παιδί με την συμπεριφορά του επηρεάζει το περιβάλλον γύρω του.

7 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Η μεγαλύτερη συνεισφορά των θεωριών της μάθησης είναι ο πλούτος των πληροφοριών που έχει παράσχει σχετικά με τα αναπτυσσόμενα παιδιά και τους εφήβους. Ο αμοιβαίος ντετερμινισμός είναι ένας όρος ο οποίος μας λέει ότι το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο παιδί , αλλά και η συμπεριφορά του παιδιού επηρεάζει το περιβάλλον. Ετσι με την διεξαγωγή ελεγχόμενων πειραμάτων για να καθορίσουν τον τρόπο που οι συμμετέχοντες αντιδρούν σε περιβαλλοντικές επιδράσεις , οι θεωρητικοί της μάθησης έχουν αρχίσει και κατανοούν πως οι άνθρωποι και γιατί δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς, δηλαδή πως οι επιδράσεις αυτές επηρεάζουν την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στον συνάνθρωπο.

8 Έχουμε ότι η θεωρία της μάθησης εστιάζει στα αίτια των εμφανών συμπεριφορών και έπειτα επικεντρώνετε στη πάταξη των κακών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, πολλές προβληματικές συμπεριφορές μπορούν να θεραπευτούν άμεσα με τις τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς όπου ο θεραπευτής εξαφανίζει τις συμπεριφορές αυτές, έχοντας γνώση και εμπειρία πάνω σε τέτοιες μη αποδεκτές και αρκετές φορές μη συνηθισμένες, φέρνοντας στην επιφάνεια συμπεριφορές πιο επιθυμητές και όπως αρμόζει σε ένα κοινωνικό σύνολο. Κάποιοι άνθρωποι όμως βλέπουν αυτή την προσέγγιση της μάθησης ως μια πλούσια ερμηνεία της ανθρώπινης εξέλιξης ισχυριζόμενοι πως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ακολουθώντας διαφορετικούς εξελικτικούς δρόμους αφού δεν έχουν μεγαλώσει στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον .Δηλαδή υπάρχει περίπτωση ,οι θεωρητικοί, να έχουν υπεραπλουστεύσει το ζήτημα των ατομικών διαφορών στην εξέλιξη.

9 Ακόμη μια ομάδα επικριτών εκφράζει την άποψη της συμφωνώντας με τους συμπεριφοριστές στην εξάρτηση της εξέλιξης από τα πλαίσια στα οποία λαμβάνει χώρα. Όμως οι θεωρητικοί πως το «περιβάλλον» που επηρεάζει την εξέλιξη είναι μια σειρά κοινωνιών συστημάτων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους που μόνο με την μελέτη παιδιών και εφήβων στο φυσικό τους περιβάλλον μπορούμε να καταλάβουμε πως το περιβάλλον επηρεάζει την εξέλιξη.

10 Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ J. PIAGET ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο Jean Piaget ήταν Ελβετός φιλόσοφος, φυσικός επιστήμονας και ψυχολόγος ιδιαίτερα γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τα παιδιά, την θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης. Ο Piaget το 1950 όρισε τη νοημοσύνη ως μια βασική διαδικασία ζωής που βοηθάει έναν οργανισμό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Ο Piaget με τον όρο προσαρμογή εννοεί πως ο οργανισμός είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις στις εκάστοτε κατάστασης της οποίας βρίσκεται. Jean Piaget ( Φιλόσοφος, Φυσικός Επιστήμονας, Ψυχολόγος

11 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Γνωστικό σχήμα ονόμασε ο Piaget ένα οργανωμένο σχέδιο σκέψης η δράσης που κατασκευάζει ένα παιδί για να ερμηνεύσει κάποια πλευρά της εμπειρίας του. Σύμφωνα με το Piaget τα παιδιά αυτά λειτουργούν με βάση ένα απλό γνωστικό σχήμα με τον οποίο τα πράγματα που κινούνται είναι ζωντανά.

12 ΕΞΕΛΙΞΗ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ο Piaget ισχυρίστηκε πως τα νήπια δεν έχουν καμία έμφυτη γνώση σχετικά με τη πραγματικότητα όπως είχαν ισχυριστεί άλλοι φιλόσοφοι. Αντίθετα είπε πως κατασκευάζουν ενεργητικά νέες κατανοήσεις του κόσμου που βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες. Οι νέες εμπειρίες σύμφωνα με το Piaget θα ερμηνευτούν με τις δικές τους γνωστικές δομές και αυτό το ονόμασε αφομοίωση. Για παράδειγμα το παιδί θα συναντήσει κάποια κινούμενα αντικείμενα που δε θα μπορούσαν να είναι ζωντανά όπως ένα χάρτινο αεροπλάνο το οποίο είναι απλά ένα φύλλο χαρτί. Εδώ βλέπουμε πως το παιδί έχει κάποιες αντιφάσεις και αυτό ο Piaget το ονομάζει ανισορροπίες . Επίσης ο Piaget πίστευε πως συνεχώς βασιζόμαστε στις συμπληρωματικές διαδικασίες της αφομοίωσης και συμμόρφωσης ώστε να προσαρμοστούμε στα περιβάλλοντά μας. Έτσι προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις νέες εμπειρίες ή και να επιλύσουμε προβλήματα χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα γνωστικά μας σχήματα. Ανισορροπίες είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των διαδικασιών της σκέψης ενός ατόμου και των γεγονότων του περιβάλλοντος. Συμμόρφωση σύμφωνα με το Piaget για τη διαδικασία κατά την οποία τα παιδιά τροποποιούν τα υπάρχοντα γνωστικά σχήματα τους με σκοπό να εντάξουν σ΄αυτά νέες πληροφορίες ή να τα προσαρμόσουν σε νέες εμπειρίες.

13 ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο Piaget εισηγήθηκε τέσσερα στάδια γνωστικής ανάπτυξης: Αισθησιοκινητικό στάδιο. Προσυλλογιστικό στάδιο. Στάδιο συγκεκριμένων λογικών νοητικών ενεργειών. Στάδιο τυπικών – αφαιρετικών σκέψεων. Τα στάδια αυτά σχηματίζουν αυτό που ο Piaget ονόμασε αμετάβλητη εξελικτική ακολουθία. Δηλαδή όλα τα παιδιά προχωρούν μέσα από τα στάδια με την ακριβή σειρά με την οποία έχουν καταγραφεί και δεν μπορούν να τα παραλείψουν διότι κάθε διαδοχικό στάδιο οικοδομείται πάνω στο προηγούμενο και αντιπροσωπεύει ένα πιο περίπλοκο τρόπο σκέψης.

14 ΑΙΣΘΗΣΙΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ηλικία κατά προσέγγιση Πρωταρχικά γνωστικά σχήματα Κύριες αναπτύξεις Από τη γέννηση έως 2 ετών. Τα νήπια χρησιμοποιούν αισθησιακές και κινησιακές ικανότητες για να εξερευνήσουν και να αποκτήσουν μια πρώτη εντύπωση του περιβάλλοντος. Κατά τη γέννηση έχουν έμφυτα αντανακλαστικά με τα οποία θα γνωρίσουν τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του σταδίου αυτού θα είναι ικανά για πιο σύνθετους αισθησιοκινητικούς συντονισμούς. Τα νήπια αποκτούν μια αίσθηση του «εαυτού» και των «άλλων» και μαθαίνουν πως τα αντικείμενα που εξακολουθούν να υπάρχουν εκτός του οπτικού πεδίου τους και αρχίζουν να εσωτερικεύουν γνωστικά σχήματα συμπεριφοράς για να παράγουν εικόνες ή νοητικά σχήματα.

15 ΠΡΟΣΥΛΛΟΓΥΣΤΙΚΟ Πρωταρχικά γνωστικά σχήματα Ηλικία κατά προσέγγιση
Πρωταρχικά γνωστικά σχήματα Ηλικία κατά προσέγγιση Κύριες αναπτύξεις Από 2 έως 7 χρονών. Τα παιδιά χρησιμοποιούν συμβολισμούς για να παραστήσουν και να κατανοήσουν ποικίλες πλευρές του περιβάλλοντος. Αντιδρούν σε αντικείμενα και συμβάντα σύμφωνα με το πώς δείχνουν τα πράγματα να είναι. Η σκέψη τους είναι εγωκεντρική και νομίζουν πως ο καθένας βλέπει τον κόσμο όπως το βλέπουν αυτά. Τα παιδιά γίνονται ευφάνταστα στις δραστηριότητες του παιχνιδιού τους. Σταδιακά αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως οι άλλοι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο όπως αυτά.

16 ΣΤΑΔΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
Ηλικία κατά προσέγγιση Πρωταρχικά γνωστικά σχήματα Κύριες αναπτύξεις Από 7 χρονών έως 11 χρονών. Τα παιδιά αποκτούν και χρησιμοποιούν γνωστικές λειτουργίες. Τα παιδιά δεν εξαπατώνται πλέον από τα φαινόμενα. Εξαρτώμενα από τις γνωστικές νοητικές πράξεις, κατανοούν τις βασικές ιδιότητες και τις σχέσεις ανάμεσα σε αντικείμενα και γεγονότα του καθημερινού κόσμου. Γίνονται πιο ικανά στη συναγωγή κινήτρων μέσα από τη παρατήρηση της συμπεριφοράς των άλλων.

17 ΣΤΑΔΙΟ ΤΥΠΙΚΩΝ-ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ
Ηλικία κατά προσέγγιση Πρωταρχικά γνωστικά σχήματα Κύριες αναπτύξεις Από 11 χρονών και άνω. Η λογική σκέψη δεν περιορίζεται πλέον στο συγκεκριμένο ή το παρατηρητέο. Οι έφηβοι απολαμβάνουν το συλλογισμό υποθετικών ζητημάτων με αποτέλεσμα να φτάσουν να γίνουν ιδεαλιστές. Είναι ικανοί για συστηματικούς και αφαιρετικούς συλλογισμούς που τους επιτρέπει να εξετάσουν πολλές πιθανές λύσεις για ένα πρόβλημα και να διαλέξουν τη σωστή απάντηση. Οι γνωστικές λειτουργίες των εφήβων ξαναοργανώνονται με τρόπο που τους επιτρέπει να επενεργήσουν σε λειτουργίες. Η σκέψη είναι τώρα συστηματική και αφηρημένη.

18 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ PIAGET
Όπως ο Freud και ο Watson, ο Piaget και αυτός υπήρξε καινοτόμος αποστάτης. Ήταν μη δημοφιλής ανάμεσα στους ψυχομετρικούς διότι ισχυρίστηκε ότι τα τεστ νοημοσύνης τους μετρούν μόνο ότι γνωρίζουν τα παιδία και δεν αναφέρονται στο πως σκέφτονται τα παιδία. Ο Piaget τόλμησε να μελετήσει μια μενταλιστική έννοια, τη «γνώση» που είχε πάψει να είναι δημοφιλής στους ψυχολόγους (Berlin,1992). Τη δεκαετία του 1960 η έρευνα του Piaget είχε νομιμοποιήσει τη μελέτη της σκέψης των παιδιών αλλά και η πρώιμη δουλειά του συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη νέα εποχή για την εξελικτική έρευνα, αυτής της κοινωνικής γνώσης Σύμφωνα με τους κοινωνικογνωστικούς θεωριτικούς Lawrence και Robert Selman κατέληξαν ότι τα παιδιά σταδιακά κατανοούν εκτός από τον υλικό κόσμο και το πνευματικό κόσμο.

19 Η θεωρία του Piaget έχει ασκήσει ισχυρή επιρροή στην εκπαίδευση
Η ιδέα του Piaget ότι η γνωστική ανάπτυξη προχωράει μέσα από μια παγκόσμια και αμετάβλητη ακολουθία σταδίων έχει αμφισβητηθεί τόσο ως θεωρία όσο και στην έρευνα (Bjorklund 1995). Αντίθετα ο Ρώσος ψυχολόγος Lev Vygotsky ( ) εστίασε στο γεγονός πως αντί τα παιδιά να τα αντιμετωπίζουμε σαν ανεξάρτητους εξερευνητές που κάνουν κρίσιμες ανακαλύψεις από μόνοι τους, ο Vygotsky αντιλήφθηκε τη γνωστική ανάπτυξη ως μια κοινωνικά μεταδιδόμενη δραστηριότητα. Δηλαδή τα παιδιά αποκτούν νέους τρόπους σκέψεις και συμπεριφοράς μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με άλλα μέλη της κοινωνίας που είναι περισσότερο γνώστες.

20 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Από το 1990 οι εξελικτικοί ψυχολόγοι λόγω απογοήτευσης από τη θεωρία του Piaget και της αντιμενταλιστικής προκατάληψης του συμπεριφορισμού στράφηκαν στη γνωστική ψυχολογία και στην επιστήμη της πληροφορικής, για να μελετήσουν την σκέψη των παιδιών. Γνωστική ψυχολογία είναι το πεδίο της ψυχολογίας που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα της αντίληψης και των διανοητικών διεργασιών υποστηρίζοντας ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτή η έννοια πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Ulrich Neisser. Ψυχολόγος (θεωρείτε ο πατέρας της γνωστικής ψυχολογίας) ( )

21 Σύμφωνα με τη θεωρία της επεξεργασίας πληροφοριών το ανθρώπινο μυαλό παρομοιάζεται με υπολογιστή ο οποίος δέχεται πληροφορίες και βάση αυτών βρίσκει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα. Οι θεωρητικοί της επεξεργασίας πληροφοριών αντιλαμβάνονται την γνωστική ανάπτυξη ως αλλαγές σχετιζόμενες με την ηλικία, οι οποίες συμβαίνουν στο Hardware και στο software του μυαλού. Οι θεωρητικοί της επεξεργασίας πληροφοριών ισχυρίζονται ότι τα παιδία και οι έφηβοι είναι ικανότεροι στο να επεξεργάζονται πληροφορίες με αποτέλεσμα να επενεργούν καλύτερα στη λύση προβλημάτων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εξελίσσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται τις πληροφορίες επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ερεθίσματα που δέχονται από το εξωτερικό περιβάλλον , δηλαδή την καθοδήγηση που δέχονται, από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και από τις δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν.

22 ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Οι θεωρητικοί της επεξεργασίας πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η γνωστική ανάπτυξη αποτελεί διαδικασία η οποία εξελίσσεται συνεχώς κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και δεν έχει στάδια. ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Οι θεωρητικοί της επεξεργασίας πληροφοριών έχουν παράσχει πολλές νέες αντιλήψεις για την ανάπτυξη αρκετών γνωστικών ικανοτήτων τις οποίες ο Piaget δεν είχε δώσει έμφαση. Επιπλέον οι γρήγορες και εντατικές μέθοδοι έρευνας έχουνε δώσει την προοπτική στη κατανόηση το πως τα παιδιά και οι έφηβοι προσεγγίζουν διάφορα προβλήματα και γιατί αυτά διαπράττουν λογικά σφάλματα.

23 Αν οι εκπαιδευτικοί κατανοήσουν επακριβώς το λόγο που τα παιδιά αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες τότε γίνεται ευκολότερος ο τρόπος για να οργανώσουν τακτικές οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. Παρόλα αυτά η θεωρία της επεξεργασίας πληροφοριών δέχεται κριτική διότι αμφισβητείται η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των μελετών σε εργαστηριακές συνθήκες γιατί μπορεί να μην συνάδουν με τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν στην πραγματική ζωή. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η θεωρία αυτή υποτιμά τις πραγματικές ικανότητες της ανθρώπινης γνώσης καθώς οι άνθρωποι κάνουν σκέψεις τις οποίες η θεωρία της επεξεργασίας πληροφοριών δεν εξηγεί επαρκώς. Οι ερευνητές της επεξεργασίας πληροφοριών απαντούν στις κριτικές αυτές με μελέτες που κάνουν στη μνήμη των παιδιών στα καθημερινά γεγονότα και με σκέψεις που προβάλλουν σε συζητήσεις με γονείς και συνομήλικους τους και τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν πληροφορίες κοινωνικού περιεχομένου, ώστε να διαμορφώσουν εντυπώσεις για τους εαυτούς τους και τους άλλους στα φυσικά τους περιβάλλοντα.

24 Ο Piaget και οι θεωρητικοί της επεξεργασίας πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η νοητική ανάπτυξη επηρεάζεται από τη βιολογική ωρίμανση και από την ανατροφή. Υπάρχουν δύο επιπλέον θεωρητικές προοπτικές που υποστηρίζουν ότι η φύση και η ανατροφή βοηθάνε στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η μία από αυτές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιολογική πλευρά της εξέλιξης ( ηθολογία ) και η άλλη δίνει έμφαση στο πως τα οικολογικά συστήματα επηρεάζουν την εξέλιξη. ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google