Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ

2 ΝΕΦΕΛΩΜΑ  Στην αστρονομία είναι ένα διαστρικό σύννεφο σκόνης, υδρογόνου, ηλίου και άλλων ιονισμένων αερίων. Αρχικά, νεφέλωμα ήταν ένα όνομα για κάθε αστρονομικό αντικείμενο διάχυτου. Επίσης τα νεφελώματα θεωρούνται ως χώρος γέννησης των αστρών.

3 Τύποι Νεφελωμάτων το πλανητικό νεφέλωμα, είναι το νεφελώμα που δημιουργείται καθώς άστρο μικρής μάζας αποβάλλει τα εξωτερικά τοιχώματά του και μετατρέπεται σε λευκό νάνο.

4 το κατάλοιπο υπερκαινοφανή, το οποίο δημιουργείται μετά από ένα υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα). Αποτελεί ιδιαίτερο τύπο νεφελώματος.

5 το διάχυτο νεφέλωμα π.χ. νεφέλωμα ανάκλασης, νεφέλωμα εκπομπής και σκοτεινό νεφέλωμα, η ευρύτερη κατηγορία νεφελωμάτων. Επίσης λέγεται και περιοχή ΗΙΙ, δηλαδή περιοχή με ιονισμένο υδρογόνο.

6 Νεφέλωμα του Αετού Το νεφέλωμα Αετού είναι ένα αστρικό σμήνος μέσα σε ένα νεφέλωμα εκπομπής. Απέχει περίπου έτη φωτός στον αστερισμό Οφις.

7 Νεφέλωμα του Αλτήρα Το νεφέλωμα του Αλτήρα είναι ένα συγκεκριμένο πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό του Αλώπηξ. Απέχει απο την γη έτη φωτός.

8 Δακτυλοειδές νεφέλωμα
Το Δακτυλοειδές νεφέλωμα είναι ένα συγκεκριμένο πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό Λύρα.

9 Νεφέλωμα του Καρκίνου Το νεφέλωμα του Καρκίνου είναι νεφέλωμα του γαλαξία μας και αποτελεί υπόλειμμα υπερκαινοφανούς αστέρα. Εντοπίζεται στον αστερισμό Ταύρο και απέχει απο την γη περίπου 6,500 έτη φωτός

10 Πυλώνες της Δημιουργίας
Απεικονίζoυν διαστρικά αέρια και σκόνη στο Νεφέλωμα του αετού. Οι πυλώνες της δημιουργίας δεν υπάρχουν πια. Το 2007 ανακοινώθηκε οτι καταστράφηκαν πριν απο 6000 χρόνια.

11 Τρισχιδές νεφέλωμα Ειναι ένα νεφέλωμα σε απόσταση περίπου 6000 ετων.
Το όνομα του σημαίνει οτι είναι χωρισμένο σε 3 μέρη. Το αντικείμενο αποτελεί ένα συνδυασμό από ένα ανοικτό σμήνος αστέρων, ένα νεφέλωμα εκπομπής (το κόκκινο μέρος), ένα νεφέλωμα ανακλάσεως (η μπλε περιοχή) και ένα σκοτεινό νεφέλωμα (τα «κενά» στο νεφέλωμα εκπομπής που ευθύνονται για την εμφάνιση του νεφελώματος), γνωστό και ως Barnard 85.

12 Νεφέλωμα Ωμέγα Το Νεφέλωμα Ωμέγα, γνωστό και ως το Νεφέλωμα Κύκνος και Νεφέλωμα Πέταλο είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής σε απόσταση περίπου ετών φωτός στον αστερισμό Τοξότης. Είναι ορατό με γυμνό μάτι σε καλές συνθήκες. Ανακαλύφθηκε από τον Φίλιππ Λόι ντε Σεζώ το Ο Σαρλ Μεσιέ το ανακάλυψε ανεξάρτητα το 1764 και το πρόσθεσε στον κατάλογό του

13 Νεφέλωμα του Ωρίωνα Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Απέχει από εμάς ± 20 έτη φωτός.Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων.

14 Μεσιέ 43 Το Μεσιέ 43 ανακαλύφθηκε από τον Jean-Jacques Dortous de Mairan πριν το 1731 Το Μεσιέ 43 περιβάλει το νεαρό ανώμαλο «μεταβλητό άστρο νεφελώματος»

15 Μεσιέ 78 Το Μεσιέ 78 είναι το λαμπρότερο νεφέλωμα ανάκλασης στον ουρανό. Το Μεσιέ 78 ανακαλύφθηκε από τον Πιέρ Μεσαίν το 1780 Αποτελείται από 192 άστρα και εκτείνεται σε μία ακτινική διάμετρο 7'.

16 Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής
Το νεφέλωμα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1888 από την Σκοτσέζα αστρονόμο Βιλιαμίνα Φλέμινγκ, Είναι ένα από τα πιο γνωστά νεφελώματα, επειδή το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου, από το οποίο αποτελείται, μοιάζει με κεφάλι αλόγου όταν παρατηρείται από τη Γη.

17 Η κόκκινη/ροζ λάμψη προέρχεται από αέριο υδρογόνο που βρίσκεται κυρίως πίσω από το νεφέλωμα
Το κάτω μέρος του "λαιμού" της αλογοκεφαλής ρίχνει μια σκιά προς τα αριστερά.Τα φωτεινά σημεία στη βάση του νεφελώματος είναι νεαρά άστρα σε διαδικασία σχηματισμού.

18 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: Γκάγκου Κατερίνα Θωμαΐδου Πηνελόπη Καπή Κωνσταντίνα Μπικιάρης Ρίζος


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google