Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου
ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου Σχολ. Έτος: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ελευθερία Λαμπουσάκη

2 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ TOY ΚΑΠΝΟΥ Ο καπνός κατάγεται από την Αμερική. Το 1492,ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι ναύτες του έφτασαν στην Κούβα. Εκεί με έκπληξη είδαν, σε μια ιεροτελεστία, τους ιθαγενείς να ρουφούν με το στόμα και να βγάζουν από τα ρουθούνια καπνό που προερχόταν από δέσμη ξηρών φύλλων που καίονταν. Ο καπνός αυτός είχε μεθυστικό άρωμα, προκαλούσε μια γλυκιά νάρκη, και προερχόταν από τα φύλλα ενός φυτού που οι ιθαγενείς ονόμαζαν πετούν. Τα φύλλα, τυλιγμένα κυλινδρικά, καίονταν μέσα σε σωλήνα ή πίπα που καλούνταν ταμπάκο. Οι πρώτοι σπόροι μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη γύρω στο 1556,στη Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία ταυτόχρονα.

3 Ο καπνός στη Γαλλία έγινε γνωστός από το Jean Nicot, γάλλο πρεσβευτή στη Λισσαβόνα. Αυτός θέλοντας να ανακουφίσει τη βασίλισσα των Μεδίκων και το γιο της από τους φοβερούς πονοκεφάλους που τους ταλαιπωρούσαν, της έστειλε αποξηραμένα φύλλα καπνού με μια λεπτομερή περιγραφή για το πώς να τα χρησιμοποιεί και ποιες ωφέλειες προκύπτουν από τη χρήση τους. Την εποχή εκείνη πολύς κόσμος πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του καπνού. Ο πρώτος που έκανε χρήση του καπνού όχι πια για θεραπευτικούς λόγους όπως μέχρι τότε, αλλά ως διεγερτικό του νευρικού συστήματος ήταν ο Ζάν Νικότ από τον οποίο πήρε το όνομα της η νικοτίνη, ένα συστατικό του τσιγάρου. Από την εποχή εκείνη άρχισε να καλλιεργείται ο καπνός με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο σπουδαίες καλλιέργειες στον κόσμο.

4 Πότε ήρθε ο καπνός στην Ελλάδα;
Στην χώρα μας ο καπνός άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 16ου αιώνα και στις αρχές του 17ου αιώνα. Η διάδοση της χρήσης του καπνού τα πρώτα χρόνια προκάλεσε σφοδρές συζητήσεις και πολεμήθηκε από την εκκλησία και το κράτος. Οι θρησκευτικοί αρχηγοί αναθεμάτιζαν όσους κάπνιζαν. Μέχρι σήμερα σώζονται στις βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους αφορισμοί και απαγορεύσεις των Πατριαρχών και άλλων Πατέρων της χριστιανικής Εκκλησίας. Πολλοί σουλτάνοι επέβαλαν την ποινή του θανάτου στους καπνιστές. Όμως παρόλη την καταδίωξη, ίσως και χάριν σ’ αυτήν, ο καπνός επιβλήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως σήμερα.

5 Τι είναι ένα τσιγάρο; Ένα τσιγάρο είναι ένας κύλινδρος ψιλοκομμένου καπνού, τυλιγμένο σ’ ένα χαρτί από φυτικές ίνες, πορώδες και εύφλεκτο. Το μήκος του ποικίλει από 7 εκ. έως 12 εκ. Τα τσιγάρα τα πιο μακριά είναι πιο πρόσφατα. Πολλές μάρκες τσιγάρων είναι εφοδιασμένες μ’ ένα φίλτρο συχνά έγχρωμο, από ειδικό χαρτί για να μην κολλάει στα χείλη. Το φίλτρο είναι αναμφισβήτητα μια πρόοδος αλλά η προστασία του δεν είναι απόλυτη. Δεν κρατάει παρά 30% έως 40% των τοξικών ουσιών.

6 Υπάρχουν καλά και κακά τσιγάρα;
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένας καπνιστής είναι οι προσωπικές του συνήθειες. Η χρονική διάρκεια της συνήθειας και ο ημερήσιος αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται είναι οι πιο σημαντικοί συντελεστές. Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, με πόσες ρουφηξιές καταναλώνει κανείς ένα τσιγάρο, τον όγκο του καπνού που αντιστοιχεί σε καθεμιά, το βάθος και τη διάρκεια κάθε εισπνοής. Η ιδέα ότι τα τσιγάρα που περιέχουν χαμηλό ποσοστό νικοτίνης είναι λιγότερο επιβλαβή, είναι λανθασμένη. Αν η βαθύτερη εισπνοή είναι το πρώτο μείον του ελαφρού τσιγάρου, το δεύτερο είναι η αύξηση της ποσότητας του καπνού που λαμβάνουμε για να διατηρηθούν τα επίπεδα της νικοτίνης σταθερά. Ένας καπνιστής που περνάει σε πιο ελαφρύ τσιγάρο έχει την τάση να καπνίζει περισσότερο, για να δώσει στον οργανισμό του το ποσοστό της νικοτίνης στην οποία είναι εθισμένος. Το αποτέλεσμα είναι πως μειώνει έτσι τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών ασθενειών. Το αποτέλεσμα της χρήσης των ελαφρών τσιγάρων θεωρείται αρνητικό αν δεν συνοδεύεται από παράλληλη μείωση του ποσοστού της νικοτίνης.

7 Η Νικοτίνη Η εξάρτηση που κάνει τον καπνό ναρκωτικό και κάνει εξαρτημένους όλους αυτούς που καπνίζουν οφείλεται στην νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι το σημαντικότερο αλκαλοειδές ανάμεσα στα άλλα που υπάρχουν στα φύλλα του καπνού. Τα αλκαλοειδή είναι αζωτούχες ουσίες φυτικής προέλευσης με αλκαλικές αντιδράσεις που επιδρούν βαθιά στο νευρικό σύστημα των ζώντων οργανισμών. Τέτοια είναι η κοκαΐνη, η μορφίνη, η στρυχνίνη, η καφεΐνη. Όλα τα φύλλα καπνού την περιέχουν. Είναι ένα δηλητήριο. Η νικοτίνη στην φυσική της μορφή είναι ένα άχρωμο έλαιο, πικρό και καυτερό που σκουραίνει όταν εκτεθεί στον αέρα. Η νικοτίνη διαλύεται στο νερό και στο σάλιο. Αν κάνουμε μια ένεση με έξι σταγόνες νικοτίνης σ’ ένα σκύλο, ο σκύλος θα ψοφήσει αμέσως, 8 σταγόνες είναι αρκετές για να σκοτώσουν ένα άλογο.

8 Γιατί η νικοτίνη διαλύεται στο σάλιο;
Μ’ αυτόν τον τρόπο απορροφάται με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα, από το βρογχικό επιθήλιο και το επιθήλιο των πνευμονικών κυψελίδων. Αυτό εξηγεί γιατί οι επιδράσεις ενός τσιγάρου γίνονται αντιληπτές από ένα καπνιστή. Μόλις περάσει μέσα στην κυκλοφορία του αίματος, η απορροφημένη νικοτίνη καταστρέφεται κατά μεγάλο ποσοστό από το συκώτι, το υπόλοιπο από άλλα όργανα άμυνας και αποβάλλεται από τα ούρα και τον ιδρώτα. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να αποβληθεί η ποσότητα νικοτίνης που έχει απορροφηθεί. Ενεργεί άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας εθισμό.     Τα καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται κατά κύριο λόγο στη νικοτίνη. Τα αιμοφόρα  αγγεία κάτω από μια συνεχή διακύμανση πιέσεων τείνουν να χάσουν την ελαστικότητά τους και φθείρονται. Γι’ αυτό όταν κάποιος έχει καρδιακά προβλήματα, υψηλή πίεση ή είναι διαβητικός είναι καλύτερο να μην καπνίζει. Η νικοτίνη είναι επικίνδυνη για τους αθλητές επειδή προκαλεί υπογλυκαιμία. Επιπλέον προκαλεί αύξηση του γαλακτικού οξέος το οποίο καταστρέφει την βιταμίνη C, απαραίτητη για τους αθλητές.

9 ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ; Κατά γενική ομολογία, οι άνθρωποι ξεκινούν να καπνίζουν από περιέργεια, συμβιβασμό με τις αξίες της ομάδας στην οποία ανήκουν, έκφραση επαναστατικότητας, μίμηση της συμπεριφοράς ατόμων που θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο κύρος, όπως στην περίπτωση των νέων που θέλουν να κάνουν τους «μεγάλους».

10 Γιατί οι καπνιστές συνεχίζουν το κάπνισμα;
Σύμφωνα με έρευνες έξι είναι οι βασικοί παράγοντες:  ερεθισμός (μία αίσθηση αυξημένης ενεργητικότητας),  αισθητηριοκινητικοί χειρισμοί (η ικανοποίηση να ανάψουν το τσιγάρο),  ευχάριστη χαλάρωση (ανταμείβοντας τον εαυτό τους με ένα τσιγάρο όταν περάσει η ανάγκη για εγρήγορση και ένταση ή για να διευκολύνουν τις κοινωνικές σχέσεις),  συνήθεια,  μείωση αρνητικών συναισθημάτων (καπνίζουν σε αισθήματα έντασης και άγχους), και  εθισμός (καπνίζουν για να εμποδίσουν τη δυσάρεστη αίσθηση της λαχτάρας που δοκιμάζουν όταν τους λείπει το τσιγάρο).

11 Γιατί καπνίζουν τα παιδιά;
Μπορεί τα παιδιά να δοκιμάσουν ένα-δύο τσιγάρα, αυτό είναι αναμενόμενο λόγω περιέργειας ή για άλλους παράγοντες. Εξ άλλου παιδιά με γονείς καπνιστές έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν νωρίς το τσιγάρο, από ότι τα παιδιά μη καπνιστών. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η διάθεση για εντυπωσιασμό. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κοινωνική καταξίωση. Από την άλλη μεριά, όταν τα παιδιά βλέπουν φωτογραφίες με τους αγαπημένους τους σταρ με ένα τσιγάρο κρεμασμένο στα χείλη, το μήνυμα που λαμβάνουν είναι καθαρό «Το κάπνισμα προσδίδει στυλ». Τέλος, η έλλειψη αυτοεκτίμησης επηρεάζει την απόφαση ενός εφήβου ως προς το κάπνισμα. Νεαροί και νεαρές που δεν έχουν και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένοι συμμαθητές τους, τους αποδέχονται ευκολότερα αν καπνίζουν.

12 Όταν το κάπνισμα ξεκινάει νωρίς
Υπάρχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί καρκίνος του πνεύμονα στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Όταν ένα άτομο ξεκινά το κάπνισμα πριν τα 15, το ποσοστό για καρκίνο είναι 19 φορές υψηλότερο. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις από τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη είναι εθισμός και ειδικά στα παιδιά, αν συνηθίσουν στη λήψη της είναι προβληματική και δύσκολη η παύση της. Αν καπνίζουν οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να κόψουν αυτή τη συνήθεια, όχι μόνο για τη δική τους υγεία αλλά και για να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειας που δεν καπνίζουν, από το εξίσου επιβλαβές παθητικό κάπνισμα.

13 Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;
Το παθητικό κάπνισμα μπαίνει στην κατηγορία του άφιλτρου καπνίσματος. Όσο το τσιγάρο καίει στο τασάκι, ο καπνός εισέρχεται στον οργανισμό μας σαν να μην υπήρχε καθόλου φίλτρο. Έτσι «τα ξεχασμένα» τσιγάρα είναι αυτά τα τσιγάρα που καπνίζουμε, και μάλιστα διπλά, γιατί η περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη που αναφέρονται πάνω σε κάθε πακέτο αφορά την εισπνοή με το φίλτρο. Η καθημερινή έκθεση ενός μη καπνιστή για πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική του λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειοπάθειες. Μελέτες σχετικές δείχνουν ότι αν ένας μη καπνιστής καθίσει σε ένα χώρο κυριολεκτικά γεμάτο από καπνό θα ανέβει η πίεση του αίματος του και η καρδιακή του συχνότητα. Άτομα μάλιστα με στεφανιαία νόσο, μπορούν να πάθουν στηθαγχική κρίση ή και σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Το παθητικό κάπνισμα ελαττώνει την σωματική απόδοση ακόμη και σε υγιή, αθλούμενα άτομα ιδιαίτερα στους δρόμους. Μια τελευταία έρευνα μάλιστα δείχνει ότι οι μη καπνιστές εκτίθενται σε περιβάλλον που έχει καπνό τσιγάρου «αυξάνουν» την πηκτικότητα του αίματος τους δημιουργώντας μικρούς θρόμβους από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.

14 Ποιοι «θέλουν» να καπνίζουμε;
 Το κράτος, μέσω της εφορίας. (Το Υπουργείο Οικονομικών εισπράττει το 70% περίπου της τελικής τιμής των τσιγάρων.)  Οι καπνοβιομήχανοι, ντόπιοι και ξένοι.  Οι διαφημιστικές εταιρίες. (Τα τσιγάρα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν, το οποίο υπόκειται στους νόμους της αγοράς)  Τα ΜΜΕ (οικονομικά οφέλη από τις διαφημίσεις των προϊόντων)  Οι έμποροι των εθνών (και της γειτονιάς). (Οι χονδρέμποροι κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού τροφοδοτούν εκατοντάδες σημεία πώλησης. Οι λιανοπωλητές (περιπτεράδες, καφενεία) συμμετέχουν επίσης στη διανομή του κέρδους.)  Ενδιαφέρονται και άλλοι για τον καπνό μας. (αφού έτσι καταναλώνονται κι άλλα προϊόντα όπως: ο καφές, τα οινοπνευματώδη ποτά, και τα αναψυκτικά τα οποία συνδυάζουν οι καπνιστές με το τσιγάρο )

15 Μερικές Βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα
κιτρινισμός δοντιών, δυσάρεστη αναπνοή και κακοσμία μείωση της φυσικής αντοχής επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση πρόκληση ανικανότητας κυρία αιτία αθηροσκληρυντικών νόσων στεφανιαία νόσος έμφραγμα του μυοκαρδίου και λοιπές καρδιαγγειακές παθήσεις αρτηριοσκλήρωση ισχαιμική νόσος των ποδιών (αποφρακτική θρομβαγγείτις) άνοδο της πιέσεως βλάβη των αναπνευστικών οδών καρκίνος του πνεύμονα πολυάριθμες παθοφυσσιολογικές επιδράσεις Πρόσφατη επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι απειλούνται με τύφλωση όσοι κάνουν κατάχρηση σε κάπνισμα και σε οινόπνευμα.

16 ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ Η εντύπωση που υπάρχει ότι το κάπνισμα, προκαλεί μόνο καρκίνο του πνεύμονα είναι λανθασμένη. Από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχιάτρου των Η.Π.Α. κατά το 1979 προκύπτει ότι σ’ ένα χρόνο πέθαναν άνθρωποι από παθήσεις καρδιάς - αγγείων, από καρκίνο των πνευμόνων, από άλλους καρκίνους του σώματος και από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις. Δηλαδή οι θάνατοι από το καρδιαγγειακό σύστημα είναι τριπλάσιοι από τους θανάτους του πνεύμονα και οι εξ άλλων αιτιών θάνατοι είναι το ήμισυ στατιστικώς των θανάτων της καρδιάς. Συνεπώς πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι καπνιστές ότι πρώτη βλάβη της υγείας είναι οι παθήσεις της καρδιάς. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή και λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν από ότι οι μη καπνιστές. Οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρο πολλά χρόνια έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από πάθηση στεφανιαίας από ότι εκείνοι που δεν καπνίζουν.

17 Οι καπνιστές στο σύνολό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου από τους μη καπνιστές. Όταν εκδηλωθεί η στεφανιαία ανεπάρκεια και συνεχίζεται το κάπνισμα, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζητήσεως οξυγόνου από τον καρδιακό μυ, προκαλώντας αύξηση των απαιτήσεων του μυοκαρδίου σε οξυγόνο, επιδείνωση της μεταφοράς και της χρησιμοποιήσεως του οξυγόνου και μείωση της παροχής διαμέσου των στεφανιαίων αρτηριών.Επίσης όλοι οι πάσχοντες από περιφερειακές αγγειοπάθειες είναι κατά 90% καπνιστές. Όπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα απειλούνται με τύφλωση όσοι κάνουν κατάχρηση σε κάπνισμα και σε οινόπνευμα. Σε πολλά διεθνή συνέδρια τονίζεται ότι η μεταξύ των νέων ισχαιμική νόσος των ποδιών (αποφρακτική θρομβαγγείτις) που προκαλεί περιοδική χωλότητα, είναι περιορισμένη σχεδόν αποκλειστικά στους καπνιστές. Μετά την κατάποση του καπνού ο καπνιστής σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζει άνοδο της πιέσεως κατά χιλιοστά στήλης HG και οι σφύξεις αυξάνουν κατά 251L : Η θερμοκρασία του δέρματος, λόγω συστολής των μικρών αγγείων υπό της νικοτίνης, πίπτει κατά βαθμούς. Από πολυάριθμες μελέτες των 30 τελευταίων χρόνων, προκύπτει ότι το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί βλάβη των αναπνευστικών οδών, που αργότερα μπορούν να εξελιχθούν και να οδηγήσουν σε αποφρακτική πνευμονοπάθεια των καπνιστών, δηλαδή σε χρόνια βρογχίτιδα, σε εμφύσημα και γενικά σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Το κάπνισμα επίσης οδηγεί και σε πολυάριθμες παθοφυσσιολογικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αλλοιώσεων των κεντρικών και περιφερειακών αεροφόρων οδών, των κυψελίδων και των τριχοειδών όπως και του συστήματος ανοσίας.

18 Μια λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου, δραματική και επώδυνη αρρώστια του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η "αρτηριοσκλήρωση". Η αρρώστια αυτή φράζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα προς τα άκρα, δημιουργώντας έτσι γάγγραινα -και πιθανό ακρωτηριασμό-αντί για ξαφνικό θάνατο. Για τους άντρες που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα οι πιθανότητες να πάθουν την αρρώστια αυτή είναι εννιά φορές μεγαλύτερες, ενώ για τις γυναίκες είναι 15 φορές μεγαλύτερες, από ότι για εκείνους που δεν καπνίζουν. Ο κίνδυνος στις γυναίκες για παθήσεις από το κάπνισμα είναι μεγαλύτερος από ότι στους άντρες και αυτό, γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερο σώμα από ότι οι άντρες, έτσι το "δηλητήριο" του καπνού, απλώνεται πυκνότερο στο γυναικείο σώμα. Και στα δύο φύλα όμως υπάρχει ο κίνδυνος, που προκαλεί το κάπνισμα, για να κάνουν παιδιά. Στις έγκυες γυναίκες όμως το κάπνισμα θα έπρεπε να κόβεται αμέσως, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί που θα γεννηθεί να έχει αναπνευστικά προβλήματα.

19 Και στον έφηβο; Οι παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα, για τους έφηβους φαντάζουν πολύ μακρινές. Ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να εξελιχθούν, και για ένα τόσο νεαρό άτομο ο κίνδυνος φαίνεται σχεδόν... μια ζωή μακριά. Παρ'ολα αυτά, ορισμένα αρνητικά συμπτώματα λόγω τακτικού καπνίσματος εμφανίζονται αρκετά γρήγορα. Το πνευματικό και καρδιακό σύστημα λειτουργούν λιγότερο σωστά όπως φαίνεται από τη γρήγορη κόπωση όταν τα παιδιά αυτά ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Τα δόντια κιτρινίζουν και η αναπνοή γίνεται κακή. Ίσως επίσης εμφανιστεί και ο λεγόμενος βήχας του καπνιστή. Επιπλέον, το τσιγάρο είναι συνήθως η οδός που καταλήγει και σε άλλους, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, δηλαδή στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Γιατί; Μα επειδή είναι ένδειξη χαμηλού αυτοσεβασμού και αδύναμης θέλησης στις εξωτερικές πιέσεις. Οι ενημερωμένοι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουν στο κάπνισμα «το κόκκινο πανί» που σηματοδοτεί επικίνδυνη συμπεριφορά.

20 Εκτός όμως από προβλήματα στην υγεία, το κάπνισμα προκαλεί επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση, των καπνιστών. Η νικοτίνη ερεθίζει τον οργανισμό και μετά από κάποιες δόσεις (μέσο του καπνίσματος) προκαλεί εξάρτηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο καπνιστής να νιώθει καταδικασμένος, μη μπορώντας να σταματήσει το κάπνισμα. Κι αν όμως καταφέρει κανείς να κόψει το κάπνισμα, πολλές φορές παρατηρείται παχυσαρκία. Αυτό γίνεται, γιατί κόβοντας τη νικοτίνη που ως τώρα ο καπνιστής τη θεωρούσε απαραίτητη για τη ζωή του δεν έχει που να ξεσπάσει και καταφεύγει στο φαγητό, και ειδικά στις αρχές η όρεξη του πρώην καπνιστή πραγματικά οργιάζει. Επίσης, με τη διακοπή της εισόδου νικοτίνης στον οργανισμό, παχαίνει κανείς καταφεύγοντας με βουλιμία στο αλκοόλ, που επόμενο είναι και πιθανό να γίνει ένας παχύς αλκοολικός.

21 Γιατί να σταματήσω; Η ζωή χωρίς τσιγάρο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αμφίβολες απολαύσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Καλυτέρευση της υγείας και ελπίδα ζωής Καλύτερη φυσική κατάσταση Καλύτερες επιδόσεις Οικονομία Ελευθερία γιατί το κάπνισμα, ας μη γελιόμαστε, είναι μια εξάρτηση.

22 Κάποια κόλπα που βοηθούν
Πέταξε τα τσιγάρα, αναπτήρες, σταχτοδοχεία. Ενημέρωσε τους φίλους σου και τους συνεργάτες σου (ώστε να μην μπορείς εύκολα να κάνεις πίσω). Να πίνεις πολύ νερό. Να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ που ζητάν τσιγάρο. Να τρως φρούτα και γαλακτοκομικά. Να αρνηθείς, αν είναι δυνατόν, μια έξοδο με καπνιστές.

23


Κατέβασμα ppt "ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google