ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Αρωματικά φυτά και βότανα
ACAI BERRY – RE-VITA!!!!.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΒΟΤΑΝΑ : ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ερευνητική εργασία «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ»
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Σοκολάτα και υγεία Εργασίας της ομάδας Βαρελίδου Κατερίνα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Θετικά και Αρνητικά του καφέ στην υγεία
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΟΙ ΜΕΛΙΣΤΑΛΑΧΤΕΣ Σχολείο: Γενικό Λύκειο Μύρινας Τάξη: Α
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Σπιρουλίνα Η τροφή των αστροναυτών. Σπυριδωνίδη Έλλη 1ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Β4 Σχ. Έτος Πάτρα.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
¨Από το μέλι έρχομαι και στην κορφή …….. τα οφέλη¨ Η διατροφική αξία του μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1 ου ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Ως υπερτροφές (souperfoods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Συνέντευξη από τους γυμναστές: Δ.Τάκο και Δ.Μαρκάκη
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
Ομάδες τροφίμων.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Οι παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές δε στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στη λαϊκή παράδοση. Οι παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές γίνονται: Από απλούς ανθρώπους. Από τους λαϊκούς θεραπευτές. Από μοναχούς θεραπευτές. Από πρακτικούς ιατρούς.

Στις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές εφαρμόζονται οι παρακάτω μορφές παρασκευασμάτων: Κατάπλασμα: Γιατρικό που παρασκευάζεται με κοπανισμένα φρέσκα βότανα ή σε συνδυασμό με αλοιφή ή ολόκληρα φύλλα φυτών. Έγχυμα (τσάι): Γιατρικό που παρασκευάζεται τοποθετώντας τα βότανα σε βραστό νερό. Αφέψημα: Γιατρικό που παρασκευάζεται βράζοντας τα βότανα σε νερό. Αλοιφή: Γιατρικό που παρασκευάζεται από ίσα μέρη βαζελίνης ή νωπού βουτύρου ή λίπους χοίρου ή κεριού και χυμού ή σκόνης βοτάνου. Με κατεργασία το μείγμα γίνεται ομοιογενής μάζα ζεσταίνεται και αφήνεται να κρυώσει.

Στις παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές εφαρμόζονται οι παρακάτω μορφές παρασκευασμάτων: Έμβρεγμα: Γιατρικό που παρασκευάζεται τοποθετώντας τα βότανα σε κρύο νερό 6 – 12 ώρες. Επίθεμα (κομπρέσα ή έμπλαστρο): Γιατρικό που παρασκευάζεται βρέχοντας γάζα σε ένα σκεύασμα (αφέψημα, έγχυμα, χυμό). Η γάζα τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή. Σκόνη: Γιατρικό που παρασκευάζεται από ξερά μέρη φυτών (φύλλα, ρίζες, σπόροι) τα οποία μετά από κατεργασία μετατρέπονται σε σκόνη. Χυμός: Γιατρικό που παρασκευάζεται από φύλλα, άνθη, βλαστούς φυτών μετά από κατεργασία και φιλτράρισμα.

Βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες

Blueberries: Το βατόμουρο της Νιότης Το μπλέ βατόμουρο, ή μύρτιλο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το βατόμουρο της ζωής»! Συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση και ανανεώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση και επίσης προστατεύει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη.

Blueberries: Το βατόμουρο της Νιότης ΧΡΗΣΗ: Τα blueberries μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι. 1 κ.τ.γ 3 φορές την ημέρα.

Σπιρουλίνα: Η υπερτροφή του μέλλοντος Η Σπιρουλίνα είναι από τα λίγα πλήρη τρόφιμα στον Πλανήτη. Περιέχει πλήρη πρωτεΐνη και ουσίες που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (Β1, Β5, Β6, Β12, Β-καροτίνη). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει περισσότερη β-καροτίνη, από ότι τα καρότα! Επίσης περιέχει πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Σπιρουλίνα: Η υπερτροφή του μέλλοντος ΧΡΗΣΗ: Διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σπιρουλίνα σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό. Προτείνεται η κατανάλωση της σπιρουλίνας να γίνεται το πρωί και νωρίς το μεσημέρι, καθώς η κατανάλωσή της κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι δυνατόν να προκαλέσει διαταραχές ύπνου, εξαιτίας της ενέργειας που προσδίδει στον οργανισμό.

Goji Berry: Ο καρπός της μακροζωίας Πιστεύεται πως προμηθεύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.

Goji Berry: Ο καρπός της μακροζωίας Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, βήτα-Καροτίνη καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία ιδίως σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι μπέρι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Επίσης, υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).

Goji Berry: Ο καρπός της μακροζωίας ΧΡΗΣΗ: Το γκότζι μπέρι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και τρώγεται όπως είναι.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα και προσφέρει τόνωση και ενέργεια στον οργανισμό. Βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας Αντιμετωπίζει παθήσεις του ήπατος, ελκώδεις κολίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην υγιή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, αντιμετωπίζει προβλήματα εκζέματος, ψωρίασης, ακμής και εγκαυμάτων.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας Σύμφωνα με αναλύσεις περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά. Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το πλήθος της βιταμίνης Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ουσιαστικά αμινοξέα, φλαβονοειδή και πληθώρα άλλων συστατικών.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας Περιέχει 15 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Περιέχει περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά, και αποτελεί την πιο πλούσια πηγή στον κόσμο. Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα και αποτελεί την υψηλότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων που υπάρχει.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7. Περιέχει ακόμη 32% πρωτείνη και όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Ιπποφαές: Ο καρπός της υγείας ΧΡΗΣΗ: To Ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ένα κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία. Για να προετοιμάσουμε ένα αφέψημα ρίχνουμε ένα κουταλάκι αποξηραμένων καρπών σε μία κούπα νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι και 3 φορές την ημέρα.

Κία: πηγή δύναμης Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές Ω - λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο. Όμως, για αυτό που φημίζονται περισσότερο είναι οι ξεχωριστές ιδιότητες που έχουν συνολικά για το σώμα και τον οργανισμό μας. Είναι πολύ περισσότερο από άλλες τροφές πλούσιοι σε Ωμέγα3 και Ωμέγα6 λιπαρά, ασβέστιο σε μορφή όμως που εισχωρεί στα οστά, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα).                          Περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 και 6 λιπαρά οξέα.

Κία: πηγή δύναμης ΧΡΗΣΗ: Βάλτε σε ένα ποτήρι του νερού 1 κ. γ. σπόρους και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να μουλιάσουν για 25 λεπτά περίπου και ανακατέψτε ξανά. Είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε λίγο σε κάθε τροφή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και χωρίς να παρασκευάσετε ζελέ προσθέτοντας τους σπόρους σε σαλάτες, σε γιαούρτι, σε χυμούς και ροφήματα.

Αρώνια: Ο καρπός των αστροναυτών Ο καρπός της Αρωνίας περιέχει βιταμίνες : Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P. Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια

Αρώνια: Ο καρπός των αστροναυτών Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της Αρωνίας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές. ΧΡΗΣΗ: Η Αρώνια μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ένα κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα.

Γκουαρανά: Αυξήστε την αντοχή σας Η Γκουαράνα είναι ένα αναρριχητικό φυτό των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Στους σφαιρικούς, καφέ γυαλιστερούς της σπόρους περιέχεται μια διεγερτική ουσία, που αυξάνει την αντοχή και η οποία χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς, εδώ κι αιώνες, ως είδος απόλαυσης και ως τονωτικό για την διαρκή κόπωση. Το χαρακτηριστικό της γκουαρανίνης είναι πως απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι η καφεΐνη έχοντας ως αποτέλεσμα η "ενέργεια" που προσφέρει να διαρκεί πολύ περισσότερο από εκείνη του καφέ.

Γκουαρανά: Αυξήστε την αντοχή σας ΧΡΗΣΗ: Η κατανάλωση της Γκουαρανά δεν συνίσταται να γίνεται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και από άτομα που παρουσιάζουν αντιδράσεις στη καφεΐνη. Να αποφεύγεται από άτομα με προβλήματα καρδιάς ή υψηλή πίεση αίματος, ασθένεια νεφρών, υπερθυρεοειδισμό και κατά την κύηση και τον θηλασμό. Προετοιμάστε ένα ρόφημα προσθέτοντας 1 κουταλάκι του βότανου σε μία κούπα βρασμένου νερού ,αφήνουμε για 6-8 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. (3 φορές την ημέρα).

Γκίνσενγκ Το βοτανικό όνομα του είναι Πάναξ και προέρχεται από την Ελληνική λέξη πανάκεια που σημαίνει θεραπεία δια πάσα νόσο. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αφροδισιακό, διεγερτικό, για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για τη θεραπεία της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ του αποδίδονται ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αποτελεί σύμφωνα με μελέτες ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα διατροφής ικανό να αυξήσει και την ποιότητα ζωής.

Γκίνσενγκ ΧΡΗΣΗ: Καλό είναι να παίρνετε το ginseng το πρωί και όχι το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Μπορείτε, να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, ή να την κάνετε σκόνη και να την προσθέσετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας. Μπορείτε, να φτιάξετε τσάι: Σιγοβράζετε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, στραγγίζετε και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες.