Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
… ΚΑΙ… …και εσωτερική στάση.
Advertisements

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Β΄ (βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία,
Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)
ΜΟΔΑ-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φ. Βίγλα
 Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον αθλητισμό, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα και στο τρόπο.
Ρόλοι κατοίκων: ● Άντρες :γεωργοί, πολιτικοί αρχηγοί, θρησκευτικοί ηγέτες, στρατιώτες, σύζυγοι έπαιρναν μέρος σε όλες τις δημόσιες τελετές ● Γυναίκες:
ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
William Shakespeare The merchant of Venice Ο Ε ΜΠΟΡΟΣ Τ ΗΣ Β ΕΝΕΤΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ Θ ΕΜΑΤΑ Ε ΡΓΟΥ.
ΟΙ ΜΑΣΑΙ Κ.Δ..
Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄.
ΜΑΘΗΤΕΣ : ΣΙΩΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.
«Γυναίκες εσμεν αθλιώτατον φυτόν»
 Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,
14. Η ορθόδοξη άσκηση Σελίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
Η γνώση μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυνάμεις μας, τις δημιουργικές τάσεις και τις δυνατότητες μας. Επίσης τις αδυναμίες ,τα πάθη μας και τις αρνητικές.
1.Ιστορική αναδρομή της Οικιακής Οικονομίας
1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
Από την Στ‘2 την Μαρία τον Μηνά και τον Γιώργο
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Εργασία 6: Η θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή & η σύγκριση με άλλες εποχές, καθώς και σύγκριση με την σύγχρονη εποχή. Ρωμανός.
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ»
Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.
Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Τάξη : B4 Καθηγήτρια : Παπαδημητρίου Ζωή
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
΄ `Milena Benovska-Sabkova Επιμέλεια: Βασιλική – Βεατρίκη Φύκα
Θέμα: Λόγοι που οδηγούν τους νεους στα ναρκωτικά ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Υφαντής Μιχάλης Υφαντής Μιχάλης Παναγιώτης Κουτσοπανάγος.
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ.
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
 ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ  Οικονομικός Λόγος  Φιλοσοφικός Λόγος  Λόγος των ενδιάμεσων.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 10. Επιθετικότητα Συνηθισμένο φαινόμενο Μπορεί να αποτελεί από τη μαζική βία ενός πολέμου ως τα καθημερινά περιστατικά λεκτικής.
Εργασία Ομάδας: 1ης Σ. Άγγελος Τ. Νικόλαος Φ. Ιάσονας Φ. Φοίβος Χ. Αλέξανδρος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΣΣΕΛΟΥ ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤ΄1 19 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
Στην Αμερική από το 1940 – 1960 κυριαρχούσε το υπόδειγμα σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Στην Ελλάδα το υπόδειγμα αυτό εμφανίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
(Κίνα, Θιβέτ, Μογγολία, Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ)
Μόδα στον Ινδουισμό Μια εργασία για το μάθημα του Project από τους μαθητές: Νικολόπουλο Αχιλλέα, Παπία Θανάση, Πλάτανο Φώτη και Πούλιο Ηλία Π.Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ.
Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Στις μέρες μας, λίγοι είναι οι άνθρωποι που διακατέχονται από πραγματική αγάπη προς τους συνανθρώπους τους. Η ΑΓΑΠΗ όμως, είναι ένα.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Πληροφορίες για το Κάρμα
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ; ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!!! Είναι δικαίωμά μου;
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο Βουδισμός είναι μια απ’ τις μεγάλες και αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Αναπτύχθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά Σιντάρτα Γκαουτάμα.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Καραβάς Α1.
Ερευνητική εργασία Ερευνητική ομάδα: Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Ομαδα: …? (Β2) Μαριάννα Αδαμάκη Δήμητρα Ζιώγα Γιώργος Κόκκινος
Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Υπεύθυνη προγράμματος : Βανταράκη Χρυσάνθη
Ταυτότητες: Ατομική, Συλλογική, Εθνική, Πολιτισμική
ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
ΓΕ.Λ. ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ – ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Λίλιαν Μίχαλου Βασιλική Μπρίγκου Εύα Ντίνου Μαρίλη Παϊζάνου Μαρία Παναγιωτοπούλου Βασιλική Παναγιώτου Τμήμα Α3 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κότσιαλου Αικατερίνη

Πρόλογος Ο Βουδισμός αποτελεί τη θρησκεία σύμφωνα με την οποία οι πιστοί πρέπει να ζουν ενάρετα, ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα τους. Η θέση της γυναίκας στο βουδισμό φαίνεται να είναι υποβαθμισμένη, όπως γίνεται σαφές από την καθημερινή ζωή.

Η γυναίκα στον βουδισμό: Πιστή Φιλόξενη Πρόθυμη Στοργική

Γυναίκες στον μοναχισμό Στον Βουδισμό η γυναίκα βρίσκεται στο περιθώριο και εξαιρείται από την μελέτη και τον διαλογισμό. Παράδοξο είναι το γεγονός ότι ο Βουδισμός έχει χαρακτηριστεί ως η περισσότερο φιλική θρησκεία απέναντι στο ασθενές φύλο, την γυναίκα.

ΓΑΜΟΣ, ΕΚΤΡΩΣΗ, ΔΙΑΖΥΓΙΟ Στον Βουδισμό ο γάμος δεν θεωρείται θρησκευτικό καθήκον αλλά ατομική υπόθεση. Παρόλο που στον Βουδισμό δεν συζητείται το θέμα της μονογαμίας και της πολυγαμίας οι Βουδιστές περιορίζουν τον εαυτό τους σε μια μόνο γυναίκα. Το διαζύγιο δεν απαγορεύεται στον Βουδισμό.Οι δύο σύζυγοι πρέπει να έχουν την ελευθερία να μπορούν να χωρίσουν στην περίπτωση που υπάρξουν πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Στον Βουδισμό οι άντρες έχουν το δικαίωμα να χτίσουν την οικογένειά τους όπως επιθυμούν. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να θεωρήσουν ότι έχουν το δικαίωμα να θανατώσουν ένα αθώο και άβουλο παιδί.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Χαρακτηριστική ενδυμασία στον Βουδισμό είναι τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί ράσα που φοράνε οι μοναχοί. Η ενδυμασία αποτελείται από: Τον εσωτερικό μανδύα, που εκτείνεται από τη μέση μέχρι τα γόνατα. Το άνω ράσο που περιβάλλει τον κορμό και τις ωμοπλάτες. Την εξωτερική στρώση ενδύματος η οποία περιλαμβάνει ένα πανωφόρι. Επιπροσθέτως, ένα ευρέως διαδομένο κόσμημα μεταξύ των μοναχών είναι το Mala, ένα βραχιόλι που διαθέτει 108 χάντρες. Οι 108 χάντρες συμβολίζουν τα 108 πάθη που διαβεβαιώνει η θρησκεία.

Τρόπος ζωής Ο τρόπος ζωής των Βουδιστών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η καθημερινή βίωση της απλότητας και λιτότητας, της ψυχικής γαλήνης, της σοφίας και της συμπόνιας. Ο βουδισμός αντιλαμβάνεται τη ζωή με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο δίχως αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. Όσον αφορά τα ζητήματα της τροφής, ο Βούδας ανέθεσε την ελεύθερη επιλογή σε ατομικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, οι «ακόλουθοι» οφείλουν να ξέρουν ότι το να σκοτώσουν ένα ζώο για την ικανοποίηση τροφικών αναγκών, θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις.

Επίλογος Η θέση της γυναίκας είναι υποβαθμισμένη και αυτό φαίνεται από το ότι η γυναίκα δεν μπορεί να κερδίσει μία καλύτερη μετενσάρκωση σε αντίθεση με τον άντρα που με διαδοχικές μετενσαρκώσεις, μπορεί να φτάσει στο ανώτατο στάδιο του μοναχισμού. Μπορεί να λάβει δικές τις αποφάσεις, με την συγκατάθεση του άντρα. Αντίθετα με τον Χριστιανισμό που θεωρεί την γυναίκα ισότιμη με τον άντρα.