4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ Στοιχεία για την παραγωγή του διατροφικού προϊόντος. Στοιχεία για την κατανάλωση του διατροφικού προϊόντος. Στοιχεία για τον χρόνο κατανάλωσης του διατροφικού προϊόντος Στοιχειά για τον χρόνο κατανάλωσής του διατροφικού προϊόντος Εσείς το καταναλώνετε; Γιατί; Στοιχεία βιβλιογραφίας
1) Ο παππούς μου είχε φυτέψει πολύ παλιά μια καρυδιά στο χωριό 1) Ο παππούς μου είχε φυτέψει πολύ παλιά μια καρυδιά στο χωριό. Έτσι κάθε χρόνο την ποτίζαμε και τώρα που μεγάλωσε και απέκτησε γερό κορμό στο χωριό για να μαζέψουμε τα καρύδια μας. Η γιαγιά μου μετά μαζί με την μαμά μου τα κάνουν γλυκό η απλά τα καθαρίζουν για να τα φάμε σκέτα.
2) Mαζέυoυμε καρύδια πράσινα, πριν πιάσουν να σκληρύνουν. Τα τρυπάμε σε 2-3 μέρη με βελόνα για να φύγει το πικρό ζουμί και τα βάζουμε στο νερό 25-30 μέρες, αλλάζοντάς το κάθε μέρα. Μετά τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε με τη μισή ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό ώσπου να μαλακώσουν. Αφήνουμε να σταθούν μέσα στο σιρόπι 2 μέρες και τα ξαναβράζουμε προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και μισό ποτήρι νερό. Ξαφρίζουμε το γλυκό και όταν δέσει καλά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το καρύδι να κρυώσει, βάζουμε σε κάθε καρύδι από ένα γαρίφαλο και τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο.
Πώς τα τρώω εγώ Tα καρύδια τρώγονται ευχάριστα ακόμα και σκέτα. Αλλά εγώ προτιμώ να τα τρώω μαζί με μέλι σε γιαούρτι. Ή τα τρώω καραμελωμένα. Η μαμά μου τα βάζει και μέσα σε πράσινη σαλάτα η και σε πίτσα. Συνήθως η γιαγιά μου όταν μου φτιάχνει τούρτα για τα γενέθλιά μου τα βάζει είτε μέσα στο μείγμα ή σαν γαρνιτούρα. Μάφινς με μπανάνα και καρύδι . Γλυκό καρυδάκι. Νηστίσιμο γλυκό με καρύδι και σοκολάτα.
3) Ο καρπός είναι το γνωστό καρύδι 3) Ο καρπός είναι το γνωστό καρύδι. Η εποχή της άνθησης είναι ο Μάιος, η εποχή της συλλογής η άνοιξη (για τα φύλλα), ο Μάιος (για τα άνθη και τα μπουμπούκια) και ο Ιούλιος (για την πράσινη εξωτερική φλούδα των καρυδιών). " ΤΟΝ ΜΑΙΟ " " ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ " " ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ "
4) Σπάστε... καρύδια για καλή υγεία Αν θέλετε η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα και λίγα θαυματουργά καρύδια, τώρα που βρίσκονται και στην εποχή τους. Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό. Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.
Η βιταμίνη Ε που περιέχουν είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες.
5) Τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους Όσο κι αν σας παραξενεύει το γεγονός ότι ένας μικρός ξηρός καρπός έχει πολλά να προσφέρει, η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα καρύδια περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να δώσουν ώθηση στην υγεία μας, όπως τα γνωστά σε όλους μας καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κ.ά. Τα σκουρόχρωμα καρύδια, μάλιστα, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, ενώ όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να μην είναι εντελώς «αθώα» λόγω των λιπαρών τους, αλλά η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, χωρίς περισσότερους πόντους (5 κομμάτια ξεφλουδισμένα καρύδια αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες).
6) 1. Από το διαδίκτυο: ΚΕΙΜΕΝΑ: http://www.dwdekamhnes.gr/files/votana/files/karidia_info.htm http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/spaste-karudia-gia-kali-ugeia?id=2070125 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://www.google.com/search?q=karydia&biw=1069&bih=622&sei=1qXaUO_1GMThtQbx04GgBw&tbm=isch#hl=el&tbo=d&tbm=isch&sa=1&q=%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%9F%CE%A3+%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%A5%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A3&oq=%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%9F%CE%A3+%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%A5%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A3&gs_l=img.3...15953.29297.0.29406.18.17.1.0.0.0.266.2514.0j9j5.14.0.pchsnhac..0.0...1.1.WrDa4VBLA2s&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=28102670982b296a&bpcl=40096503&biw=1069&bih=622 http://www.google.com/search?q=karydia&biw=1069&bih=622&sei=1qXaUO_1GMThtQbx04GgBw&tbm=isch#hl=el&tbo=d&tbm=isch&sa=1&q=GLYKO+KARIDI&oq=GLYKO+KARIDI&gs_l=img.3...216656.220593.0.220922.12.12.0.0.0.0.265.1219.0j7j1.8.0.pchsnhac..0.0...1.1.IIcCa-6SqX4&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1355534169,d.Yms&fp=28102670982b296a&bpcl=40096503&biw=1069&bih=622 2. Από την οικογένειά μου: Μαμά Γιαγιά
ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΑΝΑΗΣ ΜΙΑΧΑΛΑΚΑΚΟΥ 26/12/12