ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Προβλήματα & Προοπτικές της καλλιέργειας των ΟΣΠΡΙΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Ομάδα : Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα Αθανάσιος Μάνος
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Βιολογικά προϊόντα..
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μεταλλαγμένα προϊόντα
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη γεωργία
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία- κτηνοτροφία.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «Βιοτεχνολογικές εφαρμογές και περιβάλλον- Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» Καθηγήτρια: Βόρρη Δήμητρα Τμήμα : Γ6.
Όνομα : Κατερίνα Φαρακλιώτη, Μαρία Τριανταφύλλου, Στέλλα Μπουγιούκου, Ερίσα Τσέλο, Ειρήνη Τσαπουρνιώτη Τμήμα : Γ ’3 Σχολικό έτος : Μάθημα : Π.
Όνομα : Κατερίνα Φαρακλιώτη, Μαρία Τριανταφύλλου, Στέλλα Μπουγιούκου, Ερίσα Τσέλο, Ειρήνη Τσαπουρνιώτη Τμήμα : Γ ’3 Σχολικό έτος : Μάθημα : Π.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Ξηροί καρποί.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Η εταιρεία Monsanto.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "κατανάλωση", αναφερόμαστε στη χρησιμοποίηση, το ξόδεμα ενός οικονομικού αγαθού για την ικανοποίηση κάποιας συγκεκριμένης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στο διηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας. Ο σπόρος είναι η ενσάρκωση της βιο-πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν καθώς επίσης και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΕΙΔΗ ΣΠΟΡΩΝ: Τροπικοί καρποί: μπανάνα, παπάγια, αβοκάντο, καρύδα, ανανάς, μανγκο κτλ. Εσπεριδοειδή: ακτινίδιο, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, νεκταρίνια, μοσχολέμονο (λάιμ) κτλ Όσπρια: κουκιά, φακές, φασόλια, φάβα, ρεβίθια, γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, μπιζέλια κτλ. Ξηροί καρποί: καφές, κακάο, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, ηλιόσποροι, κάσιους κτλ.

ΥΒΡΙΔΙΑ Υβρίδιο είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων(οποιοδήποτε ειδών), τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο. Στις αγροτικές καλλιέργειες, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν αυτό το τεχνητό τρόπο για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν υβρίδια που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο

Παραδοσιακοί σπόροι VS Υβρίδια Οι παραδοσιακές ποικιλίες διατηρούν όλο το εύρος των γονιδίων τους, όπως και οι πρόγονοι τους, μεταφέροντας μαζί τους όλη την ιστορία, μυρωδιά, γεύση, υφή και χρώμα όπως τα παλιά χρόνια τα υβρίδια προτιμούνται σε σχέση με τους παραδοσιακούς σπόρους και αυτό οφείλεται στις μεγαλύτερες αποδόσεις και ανθεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα έντομα και ασθένειες. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όμως των παραδοσιακών σπόρων είναι η ανομοιομορφία τους: μπορεί ως καταναλωτές να έχουμε συνηθίσει να αποζητούμε ομοιόμορφες ντομάτες χωρίς «παραμορφώσεις» και διχρωμίες, αλλά αυτή ακριβώς η γενετική ποικιλομορφία των παραδοσιακών ποικιλιών, κρύβει και τη δύναμη τους. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως των παραδοσιακών ποικιλιών, είναι το ότι μπορούμε να συλλέξουμε σπόρο και να τον ξαναφυτέψουμε τον επόμενο χρόνο

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και τα συναντάμε καθημερινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν καλό στην υγεία μας. ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – SOS Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ) FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ) Nouvelle, (ΦΑΓΕ) Caramele (ΦΑΓΕ) Cheetos (Tasty) Doritos (Tasty)

Τα οφέλη των μεταλλαγμένων Καλύτερη γεύση και ποιότητα. Μείωση χρόνου ωρίμανσης. Καλύτερες και μεγαλύτερες σοδειές. Αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Αυξημένη αντίσταση των ζώων σε ασθένειες. Λιγότερη χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Αντιμετώπιση του προβλήματος της πείνας.

Τα μειονεκτήματα των μεταλλαγμένων Σύνθεση τοξινών, αλλεργιογόνων και καρκινογόνων που αλλάζουν τη λειτουργία του οργανισμού. Ανεπιθύμητη μεταφορά  ΓΤ χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους=> Απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης στο φυτικό και ζωικό βασίλειο Πολυεθνικές εταιρείες ακόμα και ολόκληρα κράτη να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω πνευματικών δικαιωμάτων

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Ανακεφαλαιώνοντας η ομάδα μας μέσω της έρευνας ανακάλυψε ότι στην αγορά παρουσιάζονται 3 διαφορετικά είδη σπόρων: οι παραδοσιακοί, τα υβρίδια και οι μεταλλαγμένοι. Δυστυχώς η εμφάνιση παραδοσιακών σπόρων όλο και μειώνεται στην αγορά λόγω της αύξησης των γενετικών μετατροπών που οδηγούν πολλούς σπόρους να καταλήγουν ή σε υβρίδια ή σε μεταλλαγμένους. Παρ’όλα αυτά οργανισμοί και εταιρίες φροντίζουν την συνέχιση της ύπαρξης των παραδοσιακών σπόρων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.ftiaxno.gr/2014/09/oi-paradosiakoi-sporoi-kai-ta-pleonektimata-tous.html#sthash.7xjO73Es.dpuf http://www.ftiaxno.gr/2014/09/oi-paradosiakoi-sporoi-kai-ta-pleonektimata-tous.html#sthash.7xjO73Es.dpu http://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/metal/metal.htm

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΕΥΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΖΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΗΜΗΣ