Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στο σχολείο Κάθε μέρα στο σχολείο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να διαβάσουν από το βιβλίο και να γράψουν στο τετράδιο. Τα παιδιά διαβάζουν από το βιβλίο.
Advertisements

Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Στο σχολείο όπως και στην κοινωνία οφείλουμε να καλλιεργούμε σχέσεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Η χρήση σωματικής ή λεκτικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πτυχίο Δημοσιογραφίας Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Λήψη Αποφάσεων στην Ομάδα Γιάννης Ρουσσάκης.
Γιώργος Τζήκας Τάξη Στ’2. Ο Τζον Λοκ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1632 και πέθανε τον Οκτώβριο του Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του Αγγλικού.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ (17ος & 18ος αιώνας)
Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Κριτική ανάγνωση κειμένων
Τα πρώτα βήματα μιας κριτικής ανάγνωσης
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
Πώς γράφουμε μια εργασία -Project
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα που τοποθετείται στα μέσα του 18 ου αιώνα τον οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι διαφωτιστές απεκάλεσαν «Siècle.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΟΜΑΔΑ Ά Θανάσης Μυλωνάς Γιάννης Παπαδημητρίου Χριστίνα Πουλουκτσή
Για το μάθημα των Θρησκευτικών Μητσάνη Ιωάννα Γ2
Εισαγωγή στη Επικοινωνία 3 η Εβδομάδα Φιλήμων Μπαντιμαρούδης Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
 ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ  Οικονομικός Λόγος  Φιλοσοφικός Λόγος  Λόγος των ενδιάμεσων.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
1 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Literature Review. 2 Τι είναι η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση;  Είναι η ικανότητα του σπουδαστή- συγγραφέα-ερευνητή να ανατρέχει.
Είναι άδικο: M ία π ροσέγγιση της έννοιας της αδικίας μέσα από μια αφήγηση Νηπιαγωγός : Αμαλία Παππά 10 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Θήβας.
Αναστασία Πατιώ Άννα Σιδηροπούλου Ειρήνη Σοϊλεμεζίδου Ελένη Τράκα.
Εργασία στο μάθημα της Γλώσσας Μαρία Φώτη Νίκος Μυλωνάς Φανταστικό ταξίδι στην Γαλλία την περίοδο του Διαφωτισμού.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Κατάρτιση και αποδελτίωση βιβλιογραφίας
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΑρχιεπισκοποΣ Κυπρου Κυπριανοσ.
Διαφωτισμος-Μοντεσκιε
Οι νέες πολιτικές έννοιες
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Επίκ. Καθηγήτρια Ελένη Λεοντσίνη, Τομέας Φιλοσοφίας,
Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
Σεμινάριο Τελειοφοίτων
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
Ιστορία του γυναικείου κινήματος
Που και πως ψάχνουμε.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «INCEPTION»
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο μας
ΒΟΛΤαιΡΟΣ - διαφωτισμοσ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Υποδοχή των φοιτητών/τριών
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1

Οι Ιδέες του Τζον Λοκ Άγγλος φιλόσοφος, θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικότερους στοχαστές του Διαφωτισμού και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Πατέρας του Κλασικού Φιλελευθερισμού. Υπήρξε πατέρας της θεωρίας των φυσικών δικαιωμάτων, εφόσον πίστευε πως ο άνθρωπος με τη γέννηση του διαθέτει τρία αναφαίρετα δικαιώματα: ζωής, ελευθερίας και περιουσίας. Επηρεασμένος από την πολιτική κατάσταση της Αγγλίας τον 17ο , ο Λοκ υποστήριξε την νόμιμη εξέγερση του λαού κατά της εξουσίας, όταν αυτή γίνει τυραννική και οδηγείται σε αυθαιρεσίες, δηλαδή την έννοια του κοινωνικού συμβολαίου.

Στο βιβλίο του,’ Δεύτερη Πραγματεία περί Κυβερνήσεως’,που εκδόθηκε το 1689, ο Λοκ εκθέτει την πολιτική θεωρία του και θεμελιώνει την πολιτική ιδεολογία του φιλελευθερισμού.

Α. Εισαγωγή Η ιστορία του Διαφωτισμού, ως μία περίοδος που θεμελίωσε τον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης, την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, των ελευθεριών, των δικαιωμάτων του πολίτη, την ισονομία , την ανεξιθρησκεία και τον ορθολογισμό τροφοδότησε τον σύγχρονο κόσμο με ιδέες, επιστημονικές γνώσεις, δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες. Γι’αυτό κι εγώ επέλεξα να ασχοληθώ με έναν από τους κύριους εμπνευστές του κινήματος, τον Τζον Λοκ.

Β. Προβλήματα που αντιμετώπισα Λόγω του ότι πάρα πολλοί ιστορικοί και ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το κίνημα του Διαφωτισμού αλλά και με τις ιδέες που πρέσβευε ο καθένας διαφωτιστής ξεχωριστά, υπάρχει τεράστιο εύρος πηγών που καλύπτει το πάραπάνω θέμα. Διαβάζωντας τις πηγές μου, προσπάθησα να συλλέξω τα στοιχεία εκείνα που με ενδιέφεραν και μου κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον και στη συνέχεια να τις συνθέσω στο κείμενό μου. Κάτι που επίσης βρήκα απετιτικό ήταν να κατανοήσω εις βάθος και γρήγορα τις απόψεις του Λοκ σε πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα , εφόσον δεν ήμουν εξοικειομένη με τέτοιου βάθους φιλοσοφικές αναλύσεις. Ωστόσο, διαβάζοντας προσεχτικά τα κείμενα και τις πηγές του, κατάφερα να καταλάβω σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης , τις ιδέες και τους στόχους που είχε για την διαμόρφωση και την εξέλιξη ενός κράτους δικαίου.

Γ. Βιβλιογραφία Για την συλλογή των πηγών μου, απευθύνθηκα αρχικά στη βιβλιοθήκη του σχολείου μου, ωστόσο τα βιβλία που αφορούσαν το θέμα που είχα επιλέξει ήταν περιορισμένα. Έτσι, βρήκα στο σπίτι διάφορα βιβλία που πραγματεύονταν το θέμα των πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών. Προσπάθησα να βρω σ’αυτά τις σελίδες στις οποίες αναγράφονταν θέματα που με ενδιέφεραν και άρχισα να τα διαβάζω προσεχτικά. Όταν είχα σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για το θέμα, άρχισα να γράφω. Στόχος μου ήταν η σύνθεση των πηγών μου και όχι η απλή καταγραφή των αναλύσεων μόνο ενός βιβλίου.

Βιβλιογραφία -Κώστας Γ. Μαυριάς, Ιστορία των Πολιτικών Ιδεών, Ν.Σακκουλάς, 1985. -John Locke, Two Treatises on Civil Government -Γιάννης Πολίτης, Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής, Ψυχογιος,2012 -John Locke, An essay concerning Human Understanding -Ευστράτιος Τσουρέας, Ιστορία του Νεότερου Κόσμου, Ελληνοέκδωση.

Δ. Συμπεράσματα Μέσα από την εργασία μου, εκτός του ότι εμπλούτισα τις γνώσεις μου γύρω από το θέμα των φιλοσοφικών και πολιτικών ιδεών του 17ου αιώνα, είχα επίσης την ευκαιρία να μελετήσω την διαχρονικότητα των ιδεών του Λοκ συγκρίνοντας την εφαρμογή τους και στα κράτη του 21ου αιώνα. Επιπλέον, μέσα από την έρευνα και την διασταύρωση των πηγών, απέκτησα κριτική άποψη και σκέψη αναφορικά με την έννοια του κράτους δικαίου και την έννοια της ισότητας. Μέσα από την συγκροτημένη μελέτη των πηγών καλλιέργησα την μεθοδικότητα και τέλος, κατανόησα την σημασία που έχει η έρευνα στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης άποψης γύρω από ένα σύνθετο θέμα.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!