ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Ισορροπημένη διατροφή
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Διατροφή και Υγεία.
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Ελληνική- παραδοσιακή κουζίνα.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Σαλάτες Καλοκαιρινή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κάπαρη, κρίταμο και βαρελίσια φέτα Πράσινη σαλάτα με αρωματικά φρούτα εποχής, λάδι, αγουρίδα και.
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Αλεξίου Μυρτώ Κάλλου Ελπίδα
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ᆭ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Οι διατροφικές συνήθειες σε κάθε ήπειρο, και κατ’επέκταση σε κάθε χώρα, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Γαλλική κουζίνα και πολιτισμός
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Μαριλένα Παπαλάμπρου Άννα Στασινοπούλου
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης Σχολικό έτος 2016-17 Υπεύθυνοι καθηγητές: Γαϊτανίδου Μαγδαληνή Βοηθός: Γκανίδης Δήμος Ομάδα: Τα μικρά ξωτικά στην κουζίνα (Βουδιώτη Σοφία, Γουσιοπούλου Γλυκερία, Κιόσγια Ντιακλίντα, Κουτσαμπασοπούλου Αναστασία)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Βασική διατροφή τους τα σιτηρά .  Η διατροφή των Μικρασιατων , καθορίζονταν ανάλογα με το μέρος που διαβίωναν. Ειχε επιρροές από ανατολή και δύση, επίσης βρίσκουμε στοιχεία στην διατροφή τους και από την εποχή του βυζαντίου ,(προσθήκη ξηρών καρπών, φρούτων, πετιμέζι ). Βασική διατροφή τους τα σιτηρά . Έβραζαν   σιτάρι ,το στέγνωναν στον ήλιο μετά το ράντιζαν με λίγο νερό και το ρίχναν σε μεγάλο πέτρινο γουδί. το κοπανούσαν ώσπου να ξεφλουδιστεί. Μετά το στέγνωναν,  και το κόβαν σε χειρόμυλο. Το κομμένο σιτάρι το κοσκίνιζαν πρώτα σε ψιλό κόσκινο για να πάρουν  το σιτάλευρο για χαλβά με πετμέζι. Έπειτα το κοσκίνιζαν με πιο χοντρό κόσκινο και παίρνουν το (σιμιγδάλι) 

ΖΥΜΕΣ Το πλιγούρι προοριζόταν αντι για ρύζι Το πλιγούρι προοριζόταν αντι για ρύζι Τον εριστέ: Ζυμάρι που με αυτό φτιαχναν κατι παρόμοιο με τις  χυλοπίτες,..Απο το ίδιο ζυμάρι έφτιαχναν και το μαντι .  Το πουσουρουκ: Μικρά μπαλάκια από αλεύρι και νερό ,που τα έβραζαν και τα ζεματούσαν με καυτό βούτυρο. . Ο τραχανάς .Τον έφτιαχναν το καλοκαίρι από γαλα ,γιαουρτι ,σιμιγδάλι και  αλεύρι . Ο γιοφκας  Μια ζύμη από γαλα αυγά σιμιγδάλι αλεύρι .Την άνοιγαν σε φύλο, τη στέγνωναν και ύστερα το έκοβαν σε κορδέλες . Με τον γιοφκα χωρίς αυγά κάνανε το ματσι ( λεπτες πιτες για ψωμι ). Τα χαρτολατσα, κατι σαν τηγανίτα . Ο γκιολεμες ¨(μικρα φυλλα από ζυμαρι τηγανισμενα το ένα πανω στο άλλο με τυρι ). Ο νισεστε :Τον παρήγαγαν   από επεξεργασία των σιτηρών  και τον χρησιμοποιούσαν  στα γλυκα.

ΣΟΥΠΕΣ Στις σούπες  πρόσθεταν σιτηρά, η τσιγαρισμένο κύμα, η παστουρμά, η οβμετ τσορμπασι , ( στριφτό ζυμάρι σαν κριθαράκι) Η σούπα τουτμέτς  ( με μαντί, και ζωμό από ξερά κόκαλα.)  Η σούπα ντομελέκι,  (από ψιλοκομμένο σιτάρι ,καβουρμά και ζωμό κοκάλων.)  Η σούπα σιμιντιριάρι, ( με χοντροαλεσμένο σιτάρι, τσιγαρισμένα κρεμμύδια, δυόσμο, πιπέρι.)  Η σούπα με φακές και η ταντουρόσουπα,( με ρεβίθια, φακές ψιλό πλιγούρι.

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΙΑΤΑ Το κεσκεσι το έφτιαχναν στους γάμους .( χυλος από βρασμένο κρέας και σιτάρι ) Επισης και ένα δεύτερο πολύπλοκο φαγητό που έφτιαχναν στους γαμους ,  το γεμιστό αρνί Ο ντολμάς του Αι Βασίλη .Γιορτινό φαγητό . Γέμιζαν ένα ολόκληρο αρνί  με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδια, φουντούκια, καρυδόψιχα, σταφίδες και μπαχαρικά. Το έραβαν και το έψηναν όρθιο . Καιγκανας ( παραλλαγή ομελέτας με αυγά, αλεύρι και μέλι.. ) Μαρτ πιντεσί (λεπτές πίτες, που έψηναν στο σάτσι και  τις πασπάλιζαν με πετμέζι), Τις μοίραζαν στους φτωχούς για τις ψυχές των νεκρών.. Ο πελτες ( κρέμα από νισεστέ και πετιμέζι ).Προσφερόταν όταν γεννιόταν ένα παιδί στην οικογένεια .

ΚΡΕΑΣ /ΨΑΡΙ /ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Το κρέας που κατανάλωναν ήταν από πρόβατο, ή αρνί και πιο λίγο τα βοοειδή .Απο αυτό έφτιαχναν κάθε φθινόπωρο ,παστουρμά ,σουτζούκι ,καβουρμά ( μικρα κομμάτια κρέας ,που διατηρούσαν για το χειμώνα Κεμουκ  ( τα κοκάλα από τα ζώα) Τα χρησιμοποιούσαν στους ζωμούς . Τα ψάρια που κατανάλωναν,  τα πάστωναν  η τα έκαναν καπνιστά και τα διατηρούσαν για το χειμώνα. .Συνόδευαν με αυτά τα όσπρια .Τα έφτιαχναν  επίσης τηγανιτά, ψητά, στη σχάρα, ή πλακί… Από το βουβαλίσιο γαλα παρασκεύαζαν ,  το καϊμάκι .το γιαούρτι το αιρανι ,το βούτυρο  Το τυρόγαλο το έβραζαν και το στράγγιζαν. Ότι έμενε στην «τζαντίλα» ήταν το «λώρι».(σαν  τη μυζήθρα)

ΦΡΟΥΤΑ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ /ΓΛΥΚΑ Τα λαχανικά τους τα έκαναν τουρσί . Λαδι που  χρησιμοποιούσαν πιο πολύ , ηταν το σουσαμελαιο και το σπορέλαιο.Τα περισσότερα φαγητά τα μαγείρευαν με ζωικό βούτυρο . Ελαιόλαδο χρησιμοποιούσαν στις σαλάτες. Τα αναψυκτικά ηταν απαραίτητα. Εκτος από την λεμονάδα, την βυσσινάδα και την πορτοκαλάδα ,έφτιαχναν και τη σουμαδα.(από αμύγδαλο και ζάχαρη ). Έριχναν ένα δαχτυλάκι σουμάδα στο ποτήρι και το γέμιζαν κρύο νερό. Σουμάδα πρόσφεραν στυς γάμους Η επιτυχία των φημισμένων γλυκών τους( μπακλαβάδες, σαραγλι ,καϊμάκια ,καταιφια ),οφειλόταν στο καλής ποιότητας βούτυρο που χρησιμοποιούσαν Τα φρούτα τους φρόντιζαν και αυτά να τα διατηρούν για τον χειμώνα. Σταφίδες . Πεστίλ: ( βερίκοκα., πολτοποιημένα και στεγνωμένα στον ήλιο ) Ταχινόπιτα: (φύλλα από ζυμάρι   , με ταχίνι, λίγη κανέλα, αλεσμένο καρύδι. Το τυλίγανε ρολό και το γυρίζανε σαν τριαντάφυλλο.) Ρετσέλια:  (από μούστο έριχναν και βασιλικό για αρωμα) Το χοσμερί Χτυπούσαν αυγά με αλεύρι και τα έριχναν σε καυτό βούτυρο. Όταν έπηζε ο χυλός τον περίχυναν με πετμέζι Κοφτουρι , (σαν την μουσταλευριά ) Ασιτές:( τσιγαρισμένο   βούτυρο με σιμιγδάλι και σοροπιασμένο με  πετιμέζι ). καπάκ ρετζερί (κολοκυθένιο)Μέσα στο μούστο έριχναν φέτες από μεγάλο κολοκύθι και όταν ψήνονταν τις στράγγιζαν τις στέγνωναν και τις έβαζαν στα πιθάρια.

Κοσμάδες (λαδερά αλμυρά κουλουράκια) ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ    Το  αρτσιμπουρτσίον (αλειμμένες φέτες ψωμιού με σάλτσα ντομάτας )  τις έτρωγαν με κρεμμύδι και βραστή πατάτα. Γεμιστές ξερές μελιτζάνες .  Κοσμάδες (λαδερά αλμυρά κουλουράκια)  Ντολμαδάκια με γέμιση από ρεβίθια και πλιγούρι

Άλλα πιάτα διαχρονικά της Μικρασιατικης κουζίνας . . Άλλα πιάτα  διαχρονικά  της Μικρασιατικης κουζίνας . . Το ιτς πιλαφ ( με εντόσθια πουλιών ,σταφίδες ,καστανά, κουκουναρι ) Κρέας με μακαρόνια (ροσμπιφ)  Κρέας με πατάτες (ραγου)  Αγριορυζο με φιστίκια Κρέας με Μελιτζάνες σις κεμπάπ Αρνί γκιούλμπασι.  Χιουνκιάρ μπεγεντί με τας κεμπάπ Πέρα κεμπάπ Γιουβαρλάκια ανατολίτικα Κόκορας κρασάτος Λαχματζούν Τα μπαχαρικά   έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην Μικρασιατικη κουζίνα. Ήξεραν να συνδυάζουν ανάλογα το φαγητό και τα μπαχαρικά  .Ήταν δε ,μεγάλο μαγειρικό παράπτωμα , αν μια νοικοκυρά δεν έβαζε στο φαγητό το ανάλογο σωστό  μπαχαρικό .