ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Πανασέτη Στέφανη Σκαρπάρη Παρασκευή
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
Στρατηγικές διδασκαλίας
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Xαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ 1. 2 Χρήστης Στόχος Ταμίας διενέργεια πώλησης διενέργεια ενοικίασης εισαγωγή ταμείου εξαγωγή ταμείου * 1 Μοντέλο Πεδίου Προβλήματος.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΣΥΝΟΛΑ.
 Τι είναι;  Γιατί η γνώση είναι καλύτερα να είναι οργανωμένη;  Ποια η οργάνωση στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στα βιβλία;
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
Εργασία στο Μάθημα: «Εκπαιδευτική τεχνολογία-Πολυμέσα» Διδάσκων : Άγγελος Γιαννούλας Ομάδα εργασίας Λινάρδος Γεώργιος Μπουντούρης Παναγιώτης Ντιγριντάκη.
Χρήση της χαρτογράφησης εννοιών για την μείωση των λαθών στο μάθημα της Τεχνολογίας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΑΘΗΝΑ, 1-2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Διδακτική της Πληροφορικής
Eποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολογίας Ακαδημαϊκό έτος:
Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Δημιουργία σεναρίου.
Μέθοδοι και εργαλεία της Διδασκαλίας
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Εργαστήριο Παιδαγωγικές Εφαρμογές και ΤΠΕ
Δομικά στοιχεία ολοκληρωμένου σεναρίου και το λογισμικό Hot Potatoes
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΕΦΕΙΑ – 3ο Μάθημα Οι ιδέες των μαθητευόμενων και τα χαρακτηριστικά τους.
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ POLYA Ortiz, E. (2016). The Problem-Solving Process in a Mathematics.
Θέμα: Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Επιλογή μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες στο ΑΠΣ Α’ Λυκείου και επεξεργασία.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Μάθημα 3ο Οι ιδέες των μαθητευόμενων και τα χαρακτηριστικά τους
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ- ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ Έννοια : Μια γενική κατηγορία ιδεών, αντικειμένων, ατόμων ή εμπειριών της οποίας τα μέλη έχουν κοινές συγκεκριμένες ιδιότητες. Προσδιοριστικές ιδιότητες : Διακριτικά χαρακτηριστικά που μοιράζουν τα μέλη μιας κατηγορίας.

Αρχέτυπο : Ο καλύτερος εκπρόσωπος μιας κατηγορίας. Υπόδειγμα : Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας δεδομένης κατηγορίας το οποίο χρησιμοποιούμε ως μέτρο σύγκρισης για να κατατάξουμε ένα αντικείμενο. Έννοιες και Σχήματα : Σχηματική γνώση σχετικά με τη συγκεκριμένη έννοια.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Επίτευξη εννοιών : ένας τρόπος με τον οποίο βοηθάμε τους μαθητές να καταλάβουν συγκεκριμένες έννοιες και να εξασκήσουν τις δεξιότητες της σκέψης. Παράμετροι του μαθήματος : Για την εκμάθηση πολλών εννοιών χρησιμοποιούμε : παραδείγματα, μη παραδείγματα, σχετικές και άσχετες ιδιότητες, το όνομα της έννοιας και έναν ορισμό, εικόνες, διαγράμματα ή χάρτες

Παραδείγματα : τα χρησιμοποιούμε για πολύπλοκες έννοιες, για μαθητές μικρής ηλικίας ή με λιγότερες γνώσεις Σχετικές και Άσχετες Ιδιότητες Ονομασία : απαραίτητη για την κατανόηση μιας έννοιας Ορισμός : πρέπει να περιλαμβάνει δύο στοιχεία : την αναφορά σε μια πιο γενική κατηγορία για την καινούργια έννοια και δήλωση των προσδιοριστικών ιδιοτήτων της καινούργιας έννοιας

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στο μάθημα για μια έννοια είναι καλό να χρησιμοποιούμε : Πρωτότυπα ή τα καλύτερα παραδείγματα ( υπογενίκευση =Αποκλεισμός κάποιων πραγματικών μελών από μια κατηγορία, περιορισμός μιας έννοιας ) Μη παραδείγματα ( υπεργενίκευση = Συμπερίληψη σε μια κατηγορία πραγμάτων που δεν ανήκουν σε αυτή , υπερ-έκταση μιας έννοιας) Επανεξέταση

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ Αφού οι μαθητές καταλάβουν καλά μια έννοια πρέπει να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Χαρτογράφηση εννοιών : διάγραμμα κατανόησης μιας έννοιας.

ΠΟΛΎ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΕΝΟ ΝΕΡΟ όπως ΟΛΑ Αποτελούνται από ΜΟΡΙΑ Έχουν διάφορες Είναι στα Είναι στον Είναι στα Μοιάζουν με τα δημιουργούν ΣΤΕΡΕΑ ΑΤΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΑ ΥΓΡΑ ΟΣΜΗ Διαλύεται με Δηλ. Μπορούν να ΠΟΛΎ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΕΝΟ ΝΕΡΟ όπως ΙΔΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΛΙΩΣΟΥΝ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ G>L>S Δηλ. να σπάσουν σε Δηλ. Και έτσι όταν ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΘΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΗΨΗΣ Δομή και ανακάλυψη : Η δομή του θέματος αναφέρεται στις ουσιώδεις πληροφορίες. Bruner : <<Η μάθηση θα είναι πιο ουσιαστική, πιο χρήσιμη, πιο αξιομνημόνευτη για τους μαθητές, εάν εστιάσουν την προσοχή τους στην κατανόηση της δομής του θέματος που μελετούν.>> Μάθηση μέσω ανακάλυψης : είναι η διεργασία στην οποία οι μαθητές αναγνωρίζουν τις βασικές αρχές. Δάσκαλος παρουσιάζει παραδείγματα , τα οποία οι μαθητές επεξεργάζονται μέχρι να ανακαλύψουν τις σχέσεις που τις συνδέουν.Bruner : η μάθηση να επιτυγχάνεται μέσω του επαγωγικού συλλογισμού. Επαγωγικός συλλογισμός : χρήση παραδειγμάτων για τη διαμόρφωση μιας γενικής αρχής.

Η ανακάλυψη εν δράσει : μαθητές διαισθητική σκέψη Η ανακάλυψη εν δράσει : μαθητές διαισθητική σκέψη.Bruner : δάσκαλοι καλλιεργούν αυτή την διαισθητική σκέψη . Καθοδηγούμενη ανακάλυψη : Μια προσαρμογή της μάθησης μέσω της ανακάλυψης, στο πλαίσιο της οποίας ο δάσκαλος παρέχει καθοδήγηση στους μαθητές του. Διαισθητική σκέψη : Νοητικά άλματα προς τις σωστές έννοιες ή τις εφαρμόσιμες λύσεις.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΜ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΞΗΓΗΣΗΣ Επεξηγηματική διδασκαλία : Η μέθοδος του Αusubel-οι δάσκαλοι παρουσιάζουν την ύλη με έναν ολοκληρωμένο, οργανωμένο τρόπο, προχωρώντας από τις γενικές στις πιο συγκεκριμένες έννοιες. Το μοντέλο της επεξηγηματικής διδασκαλίας του Ausubel δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική λεκτική μάθηση. Ουσιαστική λεκτική μάθηση : Εστιασμένες και οργανωμένες σχέσεις ανάμεσα στις ιδέες και τις λεκτικές πληροφορίες. Παραγωγικός συλλογισμός : Εξαγωγή συμπερασμάτων με την εφαρμογή κανόνων ή αρχών. Λογικά από έναν γενικό κανόνα ή μια γενική αρχή οδηγούμαστε σε μία συγκεκριμένη λύση.

ΠΡΟ-ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Η στρατηγική του Ausubel ξεκινάει πάντα με έναν προ-οργανωτή(advance organizer). Εξυπηρετούν τρεις σκοπούς : Κατευθύνουν την προσοχή των μαθητών στα σημαντικά σημεία του επερχόμενου υλικού. Τονίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδέες που θα παρουσιαστούν Υπενθυμίζουν τις σχετικές πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν οι μαθητές. Συγκριτικοί οργανωτές ενεργοποιούν τα ήδη στοιχεία. Επεξηγηματικοί οργανωτές παρέχουν καινούργιες γνώσεις τις οποίες χρειάζονται οι μαθητές για να κατανοήσουν τις πληροφορίες που πρόκειται να διδαχθούν.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΌΣ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Προ-οργανωτής Παρουσίαση της ύλης με τη μέθοδο της σύγκρισης(διαφορές και ομοιότητες) χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα Συσχέτιση της ύλης με τον οργανωτή

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΣΕ ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Αναλογική διδασκαλία : Η διδασκαλία εννοιών μέσω της δημιουργίας συνδέσεων(αναλογίες) με τις πληροφορίες που ο μαθητής ήδη καταλαβαίνει. Η αναλογική διδασκαλία είναι χρήσιμη στη διδασκαλία επιστημονικών ή πολιτισμικών γνώσεων σε ετερογενείς τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν λιγότερο προχωρημένους μαθητές και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Έχει μια αρχική διατύπωση (την τρέχουσα κατάσταση), ένα στόχο (επιθυμητό αποτέλεσμα) και ένα δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο Πρόβλημα : Κάθε κατάσταση στην οποία προσπαθείτε να επιτύχετε ένα στόχο , αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσετε να το κάνετε αυτό. Επίλυση προβλημάτων : Εύρεση νέων λύσεων για το πρόβλημα.