Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΤΟ «ΝΕΟ» ΛΥΚΕΙΟ. 1.Το σχολείο πρέπει να μεταδίδει γνώση λειτουργική και όχι μνημονική. 2.Η γνώση δε μεταβιβάζεται αλλά χτίζεται με ενεργητικές διαδικασίες.
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Έρευνα «Η θέση και ο ρόλος των ασκήσεων στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» Σάλτας Βασίλειος Διδάκτωρ Μαθηματικών.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΠΕ (ΙΙ)
2 ος ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Τ Ο «Ν ΕΟ Λ ΥΚΕΙΟ Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Παρουσίαση της νέας Γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
Το Νέο Γενικό Λύκειο Η παρουσίαση εδράζεται στα Ν.Δ.: 4327 (ΦΕΚ 50/ ) 4186 (ΦΕΚ 193/ ) 4310(ΦΕΚ 258/ ) Παραστατίδης Κων/νος.
Δομή του Νέου Γενικού Λυκείου Η παρουσίαση εδράζεται στα Ν.Δ.: 4327 (ΦΕΚ 50/ ) 4186 (ΦΕΚ 193/ ) 4310 (ΦΕΚ 258/ )
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ schools.gr/content/index.php?lesson_id=1 &ep=67 schools.gr/content/index.php?lesson_id=1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν.ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν.ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ Βασικοί άξονες του Νέου Συστήματος Πρόσβασης
Η Δομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ΄ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη.
Διδάσκοντας κι εξερευνώντας την Τοπική Ιστορία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Βενετία.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
1 ο Γυμνάσιο Ρέντη Πρόγραμμα μαθημάτων της Γ! Τάξης.
« Αρχαία Ελληνικά από πρωτότυπο, Γ’ Λυκείου»
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Αρχαία Ελληνικά – Αρχαία από Μετάφραση με βάση τις νέες οδηγίες /148083/Δ2 και /Δ2.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (σχολικό έτος )
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
«Αρχαία ελληνική γραμματεία: Ομήρου Οδύσσεια»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
Εξορθολογισμός διαχείριση διδακτέας ύλης
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
Αυδίκος Αθανάσιος – Πήχας Στέφανος
Σχολικό έτος Γ’ Λυκείου
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΙΣΣΑΡΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ Ζ’ Εξάμηνο, ΙΑΔΠΑ
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
Σχολικό έτος B’ Λυκείου
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Παράδειγμα χρήσης διαδραστικών βιβλίων
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Αλλαγεσ στο γυμνασιο
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο Εργασία στο μάθημα «Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων» Ημερομηνία: 2/12/2016 Ράου Αντιγόνη

Δομη παρουσιασησ Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: αναλυτικά προγράμματα διδακτικά εγχειρίδια αλλαγή στις ώρες διδασκαλίας γνωστικό αντικείμενο ανά τάξη Κεφάλαιο 2: στοχοθεσία αναλυτικών προγραμμάτων βασικοί στόχοι των προγραμμάτων στοχοθεσία στην Α’ Γυμνασίου στοχοθεσία στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου

εισαγωγη Και στις τρεις τάξεις Γυμνασίου η διδασκαλία των αρχαίων γίνεται μέσα από το κείμενο από μετάφραση και όχι από το πρωτότυπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι μαθητές χάνουν την επαφή τους με το αρχαίο κείμενο, καθώς χρησιμοποιούν το πρωτότυπο για ασκήσεις γραμματολογικής και συντακτικής φύσεως.

Αναλυτικα προγραμματα διδακτικά εγχειρίδια  1. Ομηρικά έπη: Οδύσσεια, Α ́ Γυμνασίου, Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης των Μαρίας Σαμαρά – Κωνσταντίνου Τοπούζη 2014. 2. Ηροδότου ιστορίες, Α ́ Γυμνασίου, Mετάφραση: Hλίας Σ. Σπυρόπουλος της Ζωής Σπανάκου, 2015. 3. Ομηρικά έπη: Ιλιάδα Β ́ Γυμνασίου, Μετάφραση Ιάκωβος Πολυλάς της Ζωής Σπανάκου 2015. 4. Αρχαία Ελλάδα. Ο τόπος και οι άνθρωποι (Ανθολόγιο) Β ́ Γυμνασίου των Θεόδωρου Στεφανόπουλου και Ελένης Αντζουλή 2015. 5. Δραματική Ποίηση. Ευριπίδη Ελένη Γ ́ Γυμνασίου, Mετάφραση: Τάσος Ρούσσος των Ν. Δεσύπρη, Δ. Παπαγεωργακάκη κ.ά. 2015. 6. Ανθολόγιο Φιλοσοφικών κειμένων Γ ́ Γυμνασίου των Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, Χ. Σακελλίου, Ε. Λεοντσίνη 2015.

αλλαγή στις ώρες διδασκαλίας Με δεδομένη τη μείωση των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο ωρολόγιο πρόγραμμα, κατά 1 ώρα την εβδομάδα (2 ώρες στη Γ’ του Εσπερινού), έγινε προσπάθεια να μειωθεί η διδακτέα ύλη για να επαρκεί ο χρόνος, ώστε να προωθηθεί η ανακαλυπτική – διερευνητική και η κοινωνική μάθηση καθώς και οι δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη, που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και θα καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη.

γνωστικό αντικείμενο ανά τάξη Όσον αφορά τα ανθολόγια, και στις τρεις τάξεις γυμνασίου διδάσκονται αποσπάσματα από μια ποικιλία κειμένων.

Στοχοθεσια αναλυτικων προγραμματων βασικοί στόχοι των προγραμμάτων Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει ως πρωταρχικό στόχο να κινηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τον ελληνικό πολιτισμό. Ένας ακόμη βασικός στόχος των αναλυτικών προγραμμάτων είναι να παρατηρήσουν οι μαθητές (μέσα από το πρωτότυπο κείμενο) την σύνδεση της αρχαίας ελληνικής με την νέα ελληνική γλώσσα. Όπως θα δούμε και παρακάτω, το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας δίνει μεγάλη έμφαση σ’ αυτήν ακριβώς την σύνδεση.

στοχοθεσία στην Α’ Γυμνασίου Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν αίσθηση οικειότητας προς την αρχαία ελληνική γλώσσα και κυρίως να αντιληφθούν την σχέση αρχαιοελληνικής και νεοελληνικής γλώσσας, παρατηρώντας δηλαδή τη διαχρονική εξέλιξη της μέσω των κειμένων. Για αυτόν τον λόγο η κειμενοκεντρική διδασκαλία των επιμέρους γραμματικοσυντακτικών φαινομένων δεν γίνεται απλώς με διερευνητικό τρόπο από τους μαθητές αλλά σε κάθε ενότητα η διδασκαλία αυτών των φαινομένων συνδέεται με αναφορές και παραδείγματα στη νέα ελληνική γλώσσα. Για παράδειγμα οι μαθητές καλούνται να διαπιστώσουν τα κοινά και διαφορετικά στοιχεία με τη νεοελληνική γλώσσα (μέλλοντας: λύσω/ θα λύσω αλλά και θα λύνω στη νεοελληνική γλώσσα, βασική δομή της πρότασης στην αρχαιοελληνική και νεοελληνική γλώσσα κλπ).

στοχοθεσία στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου Αφού οι μαθητές έχουν ήδη τις βασικές γνώσεις, ασχολούνται με ακόμα πιο δύσκολες ασκήσεις και πάντα συγκρίνοντας την αρχαία με την νεοελληνική γλώσσα (τρόπος σχηματισμού παραθετικών, λειτουργία και μορφή του ποιητικού αιτίου σε σχέση με την αρχαία ελληνική κλπ). Οι μαθητές αναγνωρίζουν πλέον σε ικανοποιητικό βαθμό τη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές της αρχαίας με την νέα ελληνική γλώσσα.

βιβλιογραφια   Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – Γενική διεύθυνση σπουδών π/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, Διεύθυνση σπουδών, προγραμμάτων και οργάνωσης δ/θμιας εκπ/σης, Τμήμα Α’, Θέμα: οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο για το σχολ. έτος 2016 – 2017, στο: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs201 6/ΟΔΗΓΙΕΣ_ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ_ΓΥΜΝΑΣΙΟ.pdf Αρχαία Ελληνική Γλώσσα – Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο), ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ, ebooks.edu.gr, στο: https://www.ebooks.edu.gr