ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΚΚΣΕ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ GUIDANCE DOCUMENT OF EC Health & Consumer Protection Directorate.
Advertisements

Ο Ρόλος της Πληροφορίας στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Passive Temperature Controlled Packaging Qualification Designing the Optimal Transportation Environment.
KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP
Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και Ασφάλεια Τροφίμων Ο ρόλος του Ε.Φ.Ε.Τ.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΝ ISO 9001 / 2000
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ιδρυτικό Κείμενο Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα τρόφιμα
Alexander Moore.
1 Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία Γεωργία Βικάτου Προϊσταμένη.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΧΒ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Άρης Τσαουσάκης BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.
Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΖΑΝΤΑΝΙΔΗΣ
Εισαγωγή στα Συστήματα Προτύπων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Κατηγορίες κινδύνων Μικροβιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΣΕ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  ΚΟΚΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ.
Ολοκληρωμένες Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Αγροτικού Τομέα Agribusiness consulting and marketing services.
Σύστημα Ποιότητας (ΣΠ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
Ειδικά Θέματα και Προοπτικές των Νοσοκομειακών Εποπτών Δημόσιας Υγείας
To Σύστημα HACCP & τα Νοσοκομεία Δρ Ε. ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ
Η ολιστική προσέγγιση της ποιότητας των τροφίμων σαν προαπαιτούμενο
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης στην Αεροπορική Συντήρηση… ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Καλές Πρακτικές για την Οδική Ασφάλεια Όμιλος Εταιριών ΑΓΕΤ Ηρακλής Δημήτρης Δήμου, Μηχ. Μηχανικός, Συντονιστής Ασφάλειας Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Ενότητα 3 Μάθημα 1 ον : Σύστημα HACCP ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:  Ορίζει το σύστημα HACCP  Εξηγεί τα ακρωνύμια της λέξης HACCP  Αναφέρει την ιστορική αναδρομή.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
ISO 9001:2000 / Απαιτήσεις 5. Ευθύνη της Διοίκησης 5
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Το κόστος ποιότητας στην μεταλλουργία Ανδρίτσος Δημήτριος Διπλωματική εργασία ΑΘΗΝΑ 2002.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.» Φοιτήτρια: Μαίρη Παπαδοπούλου ( Α.Μ. 8240) Επιβλέπων:
Θέμα πτυχιακής εργασίας
Ανάλυση Κινδύνων- Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) 2/2
Σχεδιασμός διαδικασιών
Μποτσορισβίλι Ξένια Πτυχιακή εργασία Διερεύνηση δημιουργίας Εφοδιαστικής Αλυσίδας επιστρεφόμενου φαγητού στα πλαίσια « Ανθρωπιστικών Logistics » Επιβλέποντες.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
To πρότυπο ISO Δρ. Καρκαλούσου Πέτρου Καθηγητή εφαρμογών Κλινικής Χημείας ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Προαπαιτούμενα HACCP Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού
Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & Εφαρμογές προτύπων ποιότητας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (QUALITY SYSTEM)
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
4: Ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ISO 22000:2005 ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ‘’ΕΣΤΙΑ’’ ΑΡΤΟΣ&ΓΛΥΚΟ Φράκουλλι Μπλερίνα.
Το κόστος Ποιότητας    
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΑΠΤοΚ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» «Σχεδιασμός του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ σε περιοχή παρέμβασης της Π.Ε. Αρκαδίας»
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP ΠΑΝΑΚΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κτηνίατρος MsC Θ.Βιολογίας Πρώην ΔιευθυντήςE.Φ.Ε.Τ. Π.Δ.Δυτ.Ελλάδας Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ ε.α.

Περιεχόμενο εισήγησης ΣΤΟΧΟΣ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΡΗΣΗΣ HACCP

HACCP: ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ηazard = Κίνδυνος Analysis= Ανάλυση Critical= Κρίσιμο Control= Έλεγχος Point= Σημείο

ΑΡΧΕΣ HACCP 1η αρχή: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ 1η αρχή: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ 2η αρχή: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ (CCP ) 3η αρχή: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΙΩΝ (CP ) 4η αρχή: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ CCP ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΙΩΝ 5η αρχή: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ 6η αρχή: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ 7η αρχή: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Πρώτες ύλες ή συστατικά τροφίμων τα οποία φέρονται σαν κύριες πηγές παθογόνων μικροοργανισμών, μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις στο προϊόν. Επιμόλυνση κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. μηχανήματα- εργαζόμενοι) και διανομής Κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, αποθήκευσης και διανομής κατά το οποίο δίνεται η δυνατότητα πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών

Φυσικοί κίνδυνοι Ξένα σώματα: Γυαλιά Κομμάτια μετάλλου Πέτρες Σκόνη Κόκαλα Ξύλα Πλαστικά

Χημικοί κίνδυνοι Κατάλοιπα χημικών καθαρισμού Παρασιτοκτόνα- Εντομοκτόνα Κατάλοιπα υλικών συσκευασίας- Μετανάστευση Τοξικά μέταλλα Χημικά πρόσθετα Υπολείμματα ορμονών , αντιβιοτικών

Παραδείγματα CCP ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΞΙΝΙΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΛΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΙΩΝ Παστερίωση στους 72οC για 15΄ Μαγείρεμα στους 70οC για 2΄ Αποδεκτά όρια μικροβίων Όρια μυκοτοξινων Αποδεκτά όρια καταλοίπων χημικών καθαρισμού και απολύμανσης Αποδεκτά όρια ορμονών , αντιβιοτικών, τοξικών μετάλλων Όρια προσθέτων τροφίμων Απουσία ξένων σωμάτων

ΣΤΟΧΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ Πιστοποίηση εφαρμογής συστήματος HACCP Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας εφαρμοζόμενου συστήματος Προτάσεις & υποδείξεις βελτίωσης συστήματος Εκπλήρωση κανονιστικών απαιτήσεων

Λόγοι που απαιτείται βεβαίωση Πρόθεση σύναψης συμβασιακής σχέσης Ανανέωσης βεβαίωσης (στα πλαίσια συμβασιακής σχέσης) Επαλήθευση συστήματος ως προς τις απαιτήσεις ποιότητας και ως προς την τήρηση του Αξιολόγηση συστήματος έναντι προτύπων ποιότητας

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ HACCP ΕΝΤΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ (checklists) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ) ΤΗΡΗΣΗ HACCP

CHECKLIST 1 : ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ κτιριακής υποδομής Εξοπλισμού Διαδικασίες - Δραστηριότητες Πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης Πρόγραμμα μυοκτονίας – εντομοκτονίας Υγιεινή & Εκπαίδευση προσωπικού Τήρηση προαπαιτούμενων αρχείων ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

CHECKLIST 2 έλεγχος μελέτης HACCP

CHECKLIST 3 : Έλεγχος διαδικασιών HACCP Πρώτες ύλες Προϊόντα Διαγράμματα ροής και κρίσιμα σημεία Ανάλυση κινδύνων Κρίσιμα σημεία Ελέγχου (CCP) Κρίσιμα Όρια (CP) Σύστημα παρακολούθησης Διακρίβωση οργάνων Διορθωτικές ενέργειες Διαδικασίες επαλήθευσης συστήματος Τήρηση αρχείων Ανασκόπηση μελέτης Εκπαίδευση προσωπικού Ταυτοποίηση προϊόντων και ιχνηλασιμότητα

Ανάλυση Προϊόντος Καθορισμός φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τελικού προϊόντος Προσδιορισμός της χρήσης του Δημιουργία διαγραμμάτων ροής Επαλήθευση διαγραμμάτων ροής στην πράξη

Εντοπισμός των κινδύνων Από πρώτες ύλες Από σχεδιασμό εργοστάσιου Από μηχανήματα Από τρόπο επεξεργασίας Από χειρισμούς προσωπικού Από και κατά τη συσκευασία Κατά τη συντήρηση και διανομή

Προαπαιτούμενα αρχεία ΜΜΕ Οδηγός Υγιεινής του ΕΦΕΤ επιχειρήσεων Αρχείο υγιεινής & εκπαίδευσης προσωπικού Αρχείο Προγράμματος καθαρισμού & απολύμανσης Αρχείο Προγράμματος μυοκτονίας- εντομοκτονίας Αρχείο νερού Αρχείο θερμοκρασιών Συνοδευτικά έγγραφα προϊόντων παραλαβής

Προαπαιτούμενα αρχεία Μεγάλων Επιχειρήσεων Γενικοί κανόνες Υγιεινής ή Οδηγός Υγιεινής ΕΦΕΤ εξειδικευμένοι ανά θέση εργασίας Αρχείο προσωπικού Πρόγραμμα καθαρισμού & απολύμανσης Πρόγραμμα μυοκτονίας- εντομοκτονίας Αρχείο συντήρησης κτιρίου Κατάλογος εξοπλισμού και αρχεία βαθμονόμησης Αρχείο ελέγχων νερού

ΑΡΧΕΙΑ HACCP ΜΕΛΕΤΗ Αρχείο προμηθευτών, και κατάλογο ειδών Αρχείο παρακολούθησης Κρίσιμων σημείων Ελέγχου Αρχεία διορθωτικών ενεργειών Αρχεία ελέγχων πρώτων υλών, τελικών & ενδιάμεσων προϊόντων Αρχείο Συστήματος ιχνηλασιμότητας Αρχείο επαλήθευσης HACCP Φάκελος συναντήσεων ομάδας HACCP Νομοθεσία κλπ βιβλιογραφία

Προαπαιτούμενα αρχεία αλυσίδων καταστημάτων Γενικοί κανόνες Υγιεινής όπως προκύπτουν από το σύστημα HACCP ανά θέση εργασίας Αρχείο προσωπικού Πρόγραμμα καθαρισμού & απολύμανσης Αρχείο νερού Πρόγραμμα μυοκτονίας- εντομοκτονίας Αρχείο θερμοκρασιών Κατάλογος προμηθευτών

Πού θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες ΚΥΑ 487/4-10-2000 (ΦΕΚ 1219/Β΄). ΚΥΑ 052/11-5-2004 (ΦΕΚ 687) Π.Δ. 394/4-12-1996 (ΦΕΚ 266) Οδηγοί υγιεινής ΕΦΕΤ: Νο 1: Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής Νο 2: Επιχειρήσεις αρτοποιίας και επιχειρήσεις διακίνησης και διάθεσης άρτου και προϊόντων αρτοποιίας. Νο 5: Επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων. Νο 9: Επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων σε συνθήκες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης Νο 13: Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - χώροι τροφίμων Νο 14: Για τα κρεοπωλεία

Το HACCP είναι υποχρεωτικό Η επιτυχία του συστήματος βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή όλων