Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Advertisements

Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας της πληροφορίας στη δημόσια διοίκηση1 Τεχνολογίες για ΑΜΕΑ Καθολική πρόσβαση Αθανάσιος Πρωτόπαπας Ινστιτούτο Επεξεργασίας.
Εκπαίδευση Παιδιών με Απώλεια Ακοής Α’
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ.
Σεμινάριο: Κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση παιδιών και εφήβων με ιδιαίτερες δυσκολίες-διαταραχές (Β05Σ07) Θέμα: Παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές/δυσκολίες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
Κούρτη-Καζούλλη Βασιλεία Eπίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιου Αιγαίου Επιστημονικά υπεύθυνη για τη Δράση 7 στο Νότιο Αιγαίο.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Ο μύθος της ομοιογένειας
Εισαγωγή στη βαρηκοΐα - κώφωση
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία » Κ. Μπούκουρας.
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑ ΜΑΤΖΑΡΙΩΤΗ - ΚΩΣΤΑΡΑ.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για κωφούς και βαρήκοους μαθητές.
Γλωσσική ανάπτυξη. Θεωρίες Γλωσσικής Ανάπτυξης  Οι υπέρμαχοι της θεωρίας της μάθησης- με πρωταγωνιστή τον Skinner- πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
Διαταραχές ακοής.
ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Tα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ THΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Ρόλος Εκπαιδευτικού.
Μαθητές με βαρηκοΐα στην 8η ΕΑΕ Δίον 18/9
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διδασκαλία με την μέθοδο project
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Θεωρίες γύρω από το Αναλυτικό Πρόγραμμα
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αθανάσιος Κ. Ρισβάς

Ορισμοί Η βαρηκοΐα αφορά σε ένα συνεχές από ήπια έως πολύ βαριά και οι περισσότεροι παιδαγωγοί κάνουν τη διάκριση μεταξύ κωφών και βαρήκοων παιδιών. Ένα κωφό δεν μπορεί να κατανοήσει την ομιλία μόνο μέσω των αυτιών του. Ένα βαρήκοο μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακοή για να κατανοήσει την ομιλία, συνήθως με m ση ενός ακουστικού βαρηκοΐας. Πολλά κωφά άτομα δεν θεωρούν την απώλεια ακοής αναπηρία. Όπως άλλες πολιτισμικές ομάδες, τα μέλη της κοινότητας των Κωφών μοιράζονται μία κοινή γλώσσα (ΑΝΓ) και κοινωνικές πρακτικές. Ο ήχος μετράται ως προς την ένταση (ντεσιμπέλ [dB]) και τη συχνότητα (χερτζ [Hz] και οι δύο διαστάσεις είναι σημαντικές κατά την εξέταση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ενός παιδιού με βαρηκοΐα. Οι πιο σημαντικές συχνότητες για την κατανόηση της ομιλίας κυμαίνονται από 500 έως 2.000Ηz.

Χαρακτηριστικά Τα κωφά παιδιά - ειδικά εκείνα με προγλωσσική βαρηκοΐα της τάξης των 90dB η μεγαλύτερη - βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση για την κατάκτηση δεξιοτήτων εγγραματισμού της αγγλικής γλώσσας, ειδικά της ανάγνωσης και της γραφής. Η ομιλία πολλών παιδιών με βαρηκοΐα μπορεί να είναι δυσνόητη επειδή παραλείπουν νήματα που δεν μπορούν να ακούσουν, μιλούν πολύ δυνατά ή πολύ σιγά, μιλούν με αφύσικο υψηλό τόνο, έχουν φτωχή διακύμανση τόνου και/ή μιλούν με ακατάλληλο ρυθμό Ως ομάδα, οι κωφοί και βαρήκοοι μαθητές υπολείπονται σημαντικά των ακουόντων συνομηλίκων τους στην ακαδημαϊκή επίδοση και συνήθως το χάσμα διευρύνεται καθώς μεγαλώνουν. Τα παιδιά με σοβαρή έως πολύ σοβαρή βαρηκοΐα συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν α μονωμένα και δυστυχισμένα στο σχολείο, ειδικά όταν οι κοινωνικές τους επαφές με άλλα παιδιά με απώλεια ακοής είναι περιορισμένες. Πολλά κωφά άτομα επιλέγουν να συμμετέχουν στην κοινότητα και την κουλτούρα Κωφών.

Συχνότητα εμφάνισης Οι μαθητές με βαρηκοΐα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,2% όλων των μαθητών σχολικής ηλικίας που δέχονται ειδική αγωγή.

Αίτια Η βαρηκοΐα περιγράφεται ως βαρηκοΐα αγωγιμότητας (έξω ή μέσο ους) ή ως νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (έσω ους) και μονόπλευρη (στο ένα αυτί) ή αμφίπλευρη (και στα αυτιά). Μία προγλωσσική βαρηκοΐα προκύπτει πριν το παιδί αναπτύξει λόγο και ομιλία· μία μεταγλωσσική βαρηκοΐα προκύπτει μετά από αυτή την περίοδο. Στις αιτίες της εκ γενετής βαρηκοΐας περιλαμβάνονται γενετικοί παράγοντες, η ερυθρά της μητέρας, η κληρονομικότητα, ο εκ γενετής κυτταρομεγαλοϊός (CMV) και η προωρότητα. Στα αίτια της επίκτητης απώλειας ακοής περιλαμβάνονται η μέση ωτίτιδα, η μηνιγγίτιδα η νόσος Meniere και η έκθεση σε θόρυβο.

Εντοπισμός και αξιολόγηση Η ακουστική αντίδραση του εγκεφαλικού στελέχους και η ωτοακουσπκή εκπομπή είναι δύο μέθοδοι ελέγχου απώλειας της ακοής στα βρέφη. Μία επίσημη δοκιμασία ακοής παράγει ένα ακοόγραμμα, που δείχνει γραφικά την ένταση του αμυδρότερου ήχου που μπορεί να ακούσει ένα άτομο στο 50% των περιπτώσεων σε ποικίλες συχνότητες. Η βαρηκοΐα ταξινομείται ως ελαφρά, ήπια, μέτρια, σοβαρή ή πολύ σοβαρή, ανάλογα με τον βαθμό της απώλειας ακοής.

Τεχνολογία και υποστήριξη Στις τεχνολογίες που ενισχύουν ή παρέχουν ήχους, περιλαμβάνονται τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα μηχανήματα ακρόασης και τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Στις τεχνολογίες ή την υποστήριξη που ενισχύουν ή αντικαθιστούν τον ήχο, περιλαμβάνονται οι διερμηνείς, η μετάφραση ομιλίας σε κείμενο, οι τηλεοπτικοί υπότιτλοι, τα τηλέφωνα κειμένου και τα μηχανήματα εγρήγορσης.

Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις Η προφορική/ακουστική προσέγγιση θεωρεί την ομιλία σημαντική αν οι μαθητές πρόκειται να λειτουργήσουν στον κόσμο των ακουόντων μεγάλη έμφαση δίνεται στην επαύξηση, την ακουστική εκπαίδευση, τη χειλεανάγνωση, τη χρήση τεχνολογικών μέσων και, πάνω απ' όλα, στην ομιλία. Η ολική επικοινωνία χρησιμοποιεί λόγο και ταυτόχρονη χειρομορφική επικοινωνία μέσω νοημάτων και δακτυλικού αλφαβήτου, ακολουθώντας τη σειρά των λέξεων της αγγλικής γλώσσας. Στη δίγλωσση προσέγγιση, η κώφωση θεωρείται πολιτισμική και γλωσσική διαφορά, όχι αναπηρία, και η Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα (ΑΝΓ) χρησιμοποιείται ως γλώσσα διδασκαλίας.

Εναλλακτικά εκπαιδευτικά πλαίσια Το 86% των κωφών ή βαρήκοων παιδιών φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία: το 49% φοιτά στις τάξεις γενικής εκπαίδευσης, το 18% παρακολουθεί ενισχυτικές τάξεις για ορισμένο χρόνο της σχολικής ημέρας, το 19% εκπαιδεύεται σε ειδικές τάξεις και το 7% φοιτά σε σχολεία-οικοτροφεία. Όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις και σύλλογοι γονέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των κωφών διατυπώνουν θέσεις υπέρ της διατήρησης ενός συνεχούς εναλλακτικής φοίτησης. Η πρόσβαση στη γλώσσα και στον τρόπο επικοινωνίας που αρμόζει καλύτερα στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις τους, η αποτελεσματική διδασκαλία με ουσιαστικό αναλυτικό πρόγραμμα και η αυτοπροάσπιση είναι βασικά στοιχεία για τη βελτίωση του μέλλοντος των κωφών και βαρήκοων ατόμων.