Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαταραχές ακοής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαταραχές ακοής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαταραχές ακοής

2

3

4 Εξέλιξη της Ακοής 1 0-4 μήνες - Αντίληψη ισχυρών ήχων, ηρεμεί με τη φωνή της μητέρας, σε παρουσία θορύβου συζήτησης σταματά προσωρινά τη δραστηριότητα του. 5-6 μήνες - Εντοπίζει σωστά τον ήχο σε οριζόντιο επίπεδο, μιμείται ήχους με το δικό του ρεπερτόριο. 7-12 μήνες - Εντοπίζει σωστά τον ήχο σε οποιοδήποτε επίπεδο, απαντά στο όνομα του και σε χαμηλή ένταση.

5 Εξέλιξη της Ακοής 2 13-15 μήνες - Δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου μη οικείου ήχου, ή σε γνωστά αντικείμενα ή πρόσωπα όταν το ρωτούν μήνες - Ακολουθεί απλές οδηγίες χωρίς οπτική ενίσχυση ή με νοήματα μήνες – Δείχνει μέρη του σώματος όταν του ζητηθεί. Στους 24 μήνες θα μπορεί να εξασκηθεί για τη διενέργεια παιχνιοακοομετρίας.

6 Διαταραχές ακοής Βαρηκοΐα αγωγιμότητας (conductive hearing loss)
Νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα (sensorineural hearing loss) Κεντρικής αιτιολογίας (φλοιός) διαταραχή της αντίληψης και της διάκρισης των ήχων.

7 Συχνότητα (αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής)
Συχνότητα (αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής) 1/1000 υγιή νεογνά 2-4% νεογνών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) Σε 2-3/1000 παιδιών <3 ετών: σημαντική επίκτητη απώλεια

8 Αίτια απώλειας ακοής 1 Προγεννητικά
Κληρονομική (επικρατών, υπολειπόμενος ή φυλοσύνθετος τύπος) 60 γονίδια Κληρονομική στα πλαίσια συνδρόμου, ιδίως σε συνδυασμό με δυσμορφία. Συγγενείς λοιμώξεις (Ερυθρά, CMV….) Τοξίνες (αλκοόλ, υδράργυρος, φάρμακα)

9 Περιγεννητικά Μεταγεννητικά Αίτια απώλειας ακοής 2 ΠΡΟΩΡΑ υποξία
υπογλυκαιμία ίκτερος φάρμακα Μεταγεννητικά Μηνιγγίτιδα 10% των περιπτώσεων Σύνδρομο Down Λυκόστομα

10 Παιδιά με παράγοντες κινδύνου για διαταραχές ακοής 50% των κωφών παιδιών
Συγγενείς λοιμώξεις Προωρότητα Χαμηλό βάρος γέννησης Περιγεννητική ασφυξία Μηνιγγίτιδα Δυσμορφικά σύνδρομα

11 Συνδυασμός με άλλες αναπηρίες
Κώφωση και Εγκεφαλική Παράλυση. Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για Ε.Π. θεωρούνται ταυτόχρονα και παράγοντες κινδύνου για διαταραχή ακοής. Κώφωση και τύφλωση Κώφωση και Νοητική Καθυστέρηση

12 Διαταραχές ακοής στην Ε.Π.
5% των παιδιών με Ε.Π. Σπαστική μορφή 7%. Χορειοαθετωσική μορφή Ε.Π %. Νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα, ιδίως αν υπήρξε ίκτερος ή νεογνική μηνιγγίτιδα. Μπορεί να είναι ετερόπλευρη. Βαρηκοΐα αγωγιμότητας, (συχνές ωτίτιδες) στις περιπτώσεις με διαταραχή του μηχανισμού κατάποσης και εισροφήσεις.

13 Διαταραχές ακοής Η κώφωση διαταράσσει την ψυχογλωσσική ανάπτυξη > ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση πριν τους 6 μήνες ζωής Νεογέννητο: δύσκολη ανίχνευση. Αντιδράσεις του μωρού σε ήχους > αντανακλαστικό Moro ή παίξιμο των βλεφάρων Σήμερα: Ωτοακουστικές – εκπομπές (ΟΑΕς) ανίχνευση στο 80% των παιδιών. Προκλητά δυναμικά (ΑΒR)

14 Συνήθως η απώλεια της ακοής εντοπίζεται σε ηλικία 18- 30 μηνών και καθυστερεί η παρέμβαση

15 Ενδείξεις παροδικής παρακολούθησης σε βρέφη και νήπια:
Καθυστέρηση ομιλίας Ψυχοκινητική καθυστέρηση Ιστορικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας Χορήγηση ωτοτοξικών φαρμάκων Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις Συγγενείς λοιμώξεις Οικογενειακό ιστορικό βαρηκοΐας Καταστάσεις που προκαλούν βαρηκοΐα αγωγιμότητας ,π.χ. ωτίτιδα

16 Κριτήρια παραπομπής για ακοολογικό έλεγχο
Κριτήρια παραπομπής για ακοολογικό έλεγχο

17 12 μήνες - Δε μιμείται ήχους του περιβάλλοντος, δεν χρησιμοποιεί διαφορετικούς μπαμπαλισμούς
18 μήνες - Δε χρησιμοποιεί απλές λέξεις 24 μήνες - Δεν κάνει προτάσεις με περισσότερες από 2 λέξεις, λεξιλόγιο με λιγότερες από 10 λέξεις 30 μήνες - Λεξιλόγιο με λιγότερες από 100 λέξεις, δεν κάνει προτάσεις δύο λέξεων, μη κατανοητές λέξεις 36 μήνες - Λεξιλόγιο με λιγότερες από 200 λέξεις, δεν κάνει προτάσεις κατανοητές από τρίτους, λιγότερες από μισές λέξεις 48 μήνες – Λεξιλόγιο με λιγότερες από 600 λέξεις, δεν κάνει απλές προτάσεις, κατανοητές λιγότερες από το 80% των λέξεων

18 Διαταραχές του λόγου Παραπομπή για έλεγχο από ΩΡΛ και Λογοπεδικό όταν το παιδί:

19 18 μηνών λέει μόνο φωνήεντα και καθόλου σύμφωνα
18 μηνών λέει μόνο φωνήεντα και καθόλου σύμφωνα. Χρησιμοποιεί 2-3 λέξεις δυσκατάληπτες ή λέει 2-3 λέξεις, αλλά δεν τις χρησιμοποιεί πάντα για να δηλώσει το ίδιο πράγμα, π.χ. βλέποντας τη μαμά λέει "μαμά", αλλά το λέει κι όταν βλέπει τον μπαμπά, τον αδελφό κ.λ.π. 2 χρόνων, όταν το λεξιλόγιο του, εκτός από το "μαμά", αποτελείται από λίγες και δυσκατάληπτες λέξεις και δεν παραθέτει δύο λέξεις, σχηματίζοντας προτάσεις του τύπου "μαμά πα" δηλαδή "η μαμά πάει έφυγε".

20 3 χρόνων, όταν η ομιλία του εξακολουθεί να είναι δυσκατάληπτη, το λεξιλόγιο του περιορισμένο σε ουσιαστικά και λίγα ή καθόλου ρήματα, δεν χρησιμοποιεί άρθρα, επίθετα, επιρρήματα, προθέσεις, δεν έχει την έννοια του πληθυντικού και δεν σχηματίζει απλές προτάσεις π.χ. "η Άννα πίνει γάλα"

21 4 χρόνων, όταν οι προτάσεις του είναι μικρές και όχι σωστά οργανωμένες, π.χ. λέει "όχι φάω" αντί να λέει "δεν θέλω να φάω", ή λέει "θέλω να πάω τι κούνιε" αντί να λέει "θέλω να πάω στις κούνιες" Η ομιλία του δεν είναι πάντα κατανοητή π.χ. αφαιρεί συλλαβές από πολυσύλλαβες λέξεις, δεν λέει απλά συμπλέγματα συμφώνων όπως "κλαίω", "πλένω". Δεν μπορεί να διηγηθεί απλά και πρόσφατα γεγονότα.

22 5 χρόνων, όταν το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο, και οι προτάσεις του μικρές και φτωχές σε περιεχόμενο. Σ' αυτή την ηλικία το παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί προτάσεις με λέξεις. Όταν δεν μπορεί άνετα να διηγηθεί ένα γεγονός και στην ομιλία του κάνει πολλά σφάλματα. Σ' αυτή την ηλικία υπάρχει ανοχή μόνο για τους φθόγγους "σ", "δ", "θ" και "ρ" τους οποίους μπορεί ακόμα να μην προφέρει σωστά.

23 Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, συμβουλευόμαστε τον ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟ αν:
Η φωνή του παιδιού είναι μονότονη, πολύ δυνατή ή πολύ σιγανή και αν η χροιά της δεν είναι ανάλογη με την ηλικία και στην εφηβεία αν δεν είναι ανάλογη με το φύλο του. Αν το παιδί μιλάει με τη μύτη. Αν δυσκολεύεται να αρχίσει μια φράση ή επαναλαμβάνει συλλαβές ή λέξεις. Αν ξαφνικά και απότομα σταματήσει να μιλάει ή η ομιλία και ο λόγος του αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν.

24 Γαλλική νοηματική γλώσσα, 1770 Charles-Michel de l’ Epée, 1712-1789


Κατέβασμα ppt "Διαταραχές ακοής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google