2Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Advertisements

Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Αθανάσιος Πανώρας Ανδρέας Ηλίας
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΑΜΕΤΩΝ
ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΝΑΒΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΧΑΜΗΛΗ ΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗ ΔΟΣΗ.
Ως συντελεστής παραγωγής
Διαχείρηση Στερεών και Επικινδύνων Αποβλήτων
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
Καρρά Αναστασία Σέρρες ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. Βραντζά 1, Γ. Δημόκας 2, Π. Νικολαΐδου 3, E. Παππάς 3, Χ. Λύκας.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΉΤΡΙΑ Δρ. ΤΣΙΝΤΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Οι παρουσιάσεις του μαθήματος βασίζονται στο.
Επιστημονικοί Κλάδοι της Γεωπονίας (Οι κυριότεροι κλάδοι της Γεωπονικής επιστήμης και το αντικείμενο της μελέτης τους - Επαγγελματικές προοπτικές)
Σ ΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ Δ ΙΑΤΡΟΦΉΣ Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 2 η Ρυθμιστές αύξησης (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Στατιστικές Υποθέσεις (Ερευνητικά Ερωτήματα / Υποθέσεις προς επιβεβαίωση)
Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ένα στοιχείο που βρίσκεται σε ελεύθερη κατάσταση αντικαθιστά ένα άλλο στοιχείο που βρίσκεται σε μία ένωσή του. Έτσι,
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλεργειών Χάνδρα Μαρία ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ATHENS.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Τα πρέμνα ποικιλίας Cabernet Sauvignon ήταν εμβολιασμένα στο υποκείμενο 110R με διαμόρφωση αμφίπλευρο royat. Το κλάδευμα πραγματοποιήθηκε.
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ‘ΚΑΛΑΜΩΝ’ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Ασυνέχειες: Μηχανική περιγραφή ΙI Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά Χημεία Β΄ Λυκείου.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Σχεδιασμός Γεωργικών Πειραμάτων. Πειραματικές Μονάδες Ένα Φυτό Ένα Τεμάχιο (Plot) του χωραφιού.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
1 27 ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28 Σεπτ.-1 Οκτ. 2015, Βόλος Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
Λειτουργικά Τρόφιμα και Υγεία: Αλήθειες - Μύθοι και Προκλήσεις για τη Βιομηχανία Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης, Καθηγητής Α.Π.Θ. Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Κουλυμπούδη Λ.1, Ορφανουδάκης Μ.2 και Σιναπίδου Ε.1
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ., 54124 Θεσσαλονίκη Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ‘ΚΑΛΑΜΩΝ’ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Ι. Μαντζούτσος1, Ι. Θεριός2, Χρ. Χατζησαββίδης3, Δ. Τσιμπουράκης1, Ν. Τσαπάρα1, Γ.-Κ. Φάσκο1, Β. Χουλιάρας1 1Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, ΤΕΙ Ηπείρου, 47100 Κωστακιοί Άρτα 2Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Α.Π.Θ., 54124 Θεσσαλονίκη 3Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας, Δ.Π.Θ., 68200 Ορεστιάδα ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Οι παρακάτω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε εμπορικό ελαιώνα ως εξής : Τοποθεσία: Μεσολόγγι Έτος: 2013 Επεμβάσεις: α) Μάρτυρας χωρίς λίπανση (Μ) β) θειϊκή αμμωνία + θειϊκό κάλιο (Ν+Κ) γ) θειϊκή αμμωνία + βόρακας (Ν+Β) δ) θειϊκή αμμωνία + SWE (εκχύλισμα του φύκους Ascophyllum nodosum) (N + SWE) ε) 15-15-15 + SWE (Ν+P+K+SWE) Σε όλες τις επεμβάσεις, η θειική αμμωνία εφαρμόστηκε σε δύο δόσεις (από 600 kg/δένδρο), στις αρχές Φεβρουαρίου και 30 μέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας, στην επέμβαση Ν-Ρ-Κ+SWE το λίπασμα εφαρμόστηκε επίσης σε δύο δόσεις (από 1,0 kg/ δέντρο) και τις ίδιες χρονικές περιόδους, και ο βόρακας (100 g ανά δέντρο) εφαρμόστηκε 15 μέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας. Το Seamac-PCT (0,5% v/v) διαφυλλικά και το θειϊκό κάλιο (500 g/ δέντρο) από εδάφους εφαρμόστηκαν 15 μέρες μετά την πλήρη πτώση των πετάλων. Οι παράμετροι που μετρήθηκαν στο τέλος του πειράματος (μέσα Δεκεμβρίου): α) Η απόδοση, το μέσο βάρος των καρπών β) H συγκέντρωση των καροτενοειδών φλαβοξανθίνη, β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεϊνη, στον φλοιό των καρπών (Britton, 1991) γ) Η συγκέντρωση των ανόργανων στοιχείων Ν, K, Ca, Mg, Fe, Μn, Ζn και Β σε φύλλα και καρπούς Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη μέθοδο ΑΝΟVA για 5 επεμβάσεις x 5 επαναλήψεις. Οι τιμές που συνοδεύονται από διαφορετικά γράμματα στους πίνακες, είναι στατιστικά σημαντικές σύμφωνα με τη δοκιμή Duncan για P<0,05. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η διαφυλλική εφαρμογή του SWE και στις δύο επεμβάσεις προκάλεσε σημαντική αύξηση της απόδοσης, του μέσου βάρος και της περιεκτικότητας των καροτενοειδών στον φλοιό των καρπών, σε σύγκριση με την εφαρμογή βόρακα και θειικού καλίου, επιπλέον της αζωτούχου λίπανσης. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο δείκτη ωρίμανσης μεταξύ των επεμβάσεων. Στα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον το 85% των καρπών σε όλες τις επεμβάσεις συμπεριλαμβανομένου και του μάρτυρα, είχε χρώμα μωβ-μαύρο. Την υψηλότερη συγκέντρωση Mg, Fe, Zn, Mn στα φύλλα έδωσε η επέμβαση Ν-Ρ-Κ+SWΕ, την υψηλότερη συγκέντρωση Κ έδωσαν οι επεμβάσεις Ν-P-K+SWE και N+Κ, την υψηλότερη συγκέντρωση Ca έδωσε οι επέμβαση Ν, ενώ την υψηλότερη συγκέντρωση Β έδωσε η επέμβαση Ν+Β. Η εφαρμογή του εκχυλίσματος φύκους προκάλεσε αύξηση της συγκέντρωσης των Ν, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn στους ώριμους καρπούς, την υψηλότερη συγκέντρωση Κ έδωσαν οι επεμβάσεις Ν+Κ και Ν-Ρ-Κ+SWΕ, ενώ την υψηλότερη συγκέντρωση Β στους καρπούς έδωσαν οι επεμβάσεις Ν+Β και Ν-Ρ-Κ+SWΕ. Παρατηρήθηκε σημαντική μετακίνηση των Ν και Zn και δευτερευόντως του Fe από τα φύλλα προς τους καρπούς. Η εφαρμογή του μεικτού λιπάσματος (Ν+P+K+SWE) γενικά έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την απλή εφαρμογή αζώτου (N + SWE). Συνιστάται, η εφαρμογή διαφυλλικών ψεκασμών με εμπορικά σκευάσματα που προέρχονται από εκχυλίσματα φυκών, επιπλέον της βασικής λίπανσης για την αύξηση ποσοτικών παραγόντων και των καροτενοειδών στον φλοιό των καρπών, και τη βελτίωση της θρεπτικής κατάστασης της ποικιλίας ελιάς ‘Καλαμών’ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σωστή, έγκαιρη, οικονομική και με βάση τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής λίπανση έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην απόδοση, ωρίμανση και θρεπτική κατάσταση της ελιάς (Τherios, 2009). Η εφαρμογή σκευασμάτων που προέρχονται από φύκη, επέδρασε θετικά στην απόδοση, την ωρίμανση και τη θρεπτική κατάσταση της ελιάς (Chouliaras κ.ά., 2009; Tasioula-Margari κ.ά., 2011; Chatzissavvidis και Therios, 2014). Τα σκευάσματα αυτά θεωρούνται βιο-ορμόνες, περιέχουν ανόργανα στοιχεία επιπλέον των θεμελιωδών, πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, αμινοξέα, ολιγοσακχαρίτες, καθώς και ολιγονουκλεοτιδικές αλυσίδες (Di Fan, 2010, προσ. επικοινωνία). Τα βασικά και θεμελιώδη απαραίτητα ανόργανα στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία του φυτού, αποτελούν συστατικά δομικών στοιχείων του κυττάρου, μερικά από αυτά δρουν καταλυτικά, ενώ συμβάλλουν και στην ολοκλήρωση της βλαστικής και καρπικής περιόδου των φυτών στη διάρκεια του έτους προάγοντας λειτουργίες όπως κυτταρική διαίρεση, βιοσύνθεση πρωτεϊνών, ωρίμανση των καρπών. Σκοπός του πειράματος ήταν η μελέτη της επίδρασης λιπαντικών επεμβάσεων σε ποσοτικές παραμέτρους, την περιεκτικότητα του φλοιού του καρπού σε καροτενοειδή και τη θρεπτική κατάσταση φύλλων και ώριμων καρπών της ποικιλίας ‘Καλαμών’ στην περιοχή του Μεσολογγίου. Σχήμα 1. Η επίδραση της λίπανσης στην απόδοση και το μέσο βάρος της ποικιλίας ελιάς ‘Καλαμών’ Πίνακας 2. Η επίδραση λιπαντικών επεμβάσεων στη συγκέντρωση των N, K, Ca, Mg (%) and Fe, Zn, Mn, B (μg/g) σε φύλλα και ώριμους καρπούς της ποικιλίας ‘Καλαμών’ Φύλλα Ώριμοι καρποί M N+K N+B N+SWE N+P+K+SWE N 1,45 ab 1,61 bc 1,72 b 1,44a 1,43 a 0,41 a 0,39 a 0,67 b 0,87 c 0,73 b K 0,98 a 1,22 d 1,12 bc 1,06 b 1,17 cd 0,12 a 0,19 d 0,14 b 0,16 c 0,18 d Ca 2,18 b 1,62 a 1,61 a 1,65 a 0,16 b 0,19 c 0,13 a 0,22 d Mg 0,17 a 0,18 ab 0,19 b 0,22 c 0,23 c 0,04 b 0,03 a 0,06 c Fe 52 a 53 a 54 a 56 a 69 b 13 a 12 a 16 b 19 c Zn 10 a 11 b 12 c 14 d 5 a 8 d 6 b 7 c 11 e Mn 19 a 23 b 22 b 20 a 3 a 5 b B 17,8 a 17,98 a 23,27 b 18,82 a 19,21 a 2,98 a 4,39 b 5,19 c 4,62 b 5,27 c Πίνακας 1. Η επίδραση της λίπανσης στη συγκέντρωση ορισμένων καροτενοειδών στον φλοιό της ποικιλίας ελιάς ‘Καλαμών’ φλαβοξανθ. β-καροτενιο ζεαξανθίνη λουτεϊνη M 66,63 a 43,6 a 40,1 a 46,3 a N+K 89,6 b 65,3 c 63,8 c 61,2 b N+B 87,2 b 53,2 b 56,7 b 58,3 b N+SWE 99,4 c 79,1 d 73,1 d 79,3 c N-P-K+SWE 109,8 d 82,9 d 76,2 d 86,4 d EΣΔ 0,05 = 6,811 4,873 4,326 5,122 Η στατιστική ανάλυση στους πίνακες 1 and 2 πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Duncan’s test (P=0.05). Mέσοι όροι με διαφορετικά γράμματα είναι στατιστικά σημαντικοί. Στον πίνακα 2 η ανάλυση πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά για τους δύο διαφορετικούς ιστούς (φύλλα, ώριμοι καρποί) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Britton, G.B. 1991. Carotenoids. In: Day, PM and Harborne, JB (Eds.). Methods in Plant Biochemistry. Vol 7. Terpenoids. p. 473-515. Academic Press. Chatzissavvidis C. and Therios I. 2014. Role of algae in agriculture. In: Seaweed: Mineral Composition, Nutritional and Antioxidant Benefits and Agricultural Uses. V.H. Pomin (Ed.). Nova Science Publishers Inc., NY, pp. 1-37 (e-book) Chouliaras V., Tasioula-Margari M., Chatzissavvidis C., Therios I., and Tsabolatidou E. 2009. The effects of a seaweed extract in addition to nitrogen and boron fertilization on productivity, fruit maturation, leaf nutritional status and oil quality of the olive (Olea europaea L.) cultivar Koroneiki. J. Sci. Food Agric. 89: 984-988. Tasioula-Margari M., Stamatakos G., Chatzissavvidis C., Mantzoutsos I., Chytiri A. and Chouliaras V. 2011. The effect of commercial seaweed extracts and commercial liquid organic nitrogen foliar sprays on productivity, oil quality and nutritional status of the olive cultivar ‘Mastoidis’. Proc. 4th Int. Conf. Olivebioteq, Vol II: 475-479. Therios N.I. 2009. Olives. In: Crop Production Science in Horticulture. Series No 18. CAB Publishing, Wallingford, UK, p. 409.