Ανασκόπηση βιβλιογραφίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Περιγράφοντας την ως σήμερα πορεία της έρευνας … Πρακτικές δημιουργίας διδακτικού υλικού στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Χαρτοφύλακα Τόνια Υποψήφια δρ. ΕΑΠ.
Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Έρευνα και την Ανάλυση Δεδομένων με χρήση ΝΤ, Ιωάννινα 2009 Αντώνης Λιοναράκης Προδιαγραφές μεθοδολογίας έρευνας.
Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
Αθήνα 2010 Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Α φάση: Γενική Εκτίμηση της Εικόνας του Σχολείου Συστηματική.
Κωδικοποίηση και επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Έρευνα Έρευνα :“Συστηματική, ελεγχόμενη, εμπειρική και κριτική διερεύνηση υποθετικών προτάσεων σχετικά με τις εικαζόμενες σχέσεις ανάμεσα σε φυσικά(;)
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.
Στάδια της επιστημονικής έρευνας
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σενάριο.
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
“ Διαφορετική συμπεριφορική στάση των γονιών απέναντι στο έφηβο κορίτσι και στο έφηβο αγόρι ”.
Στάδια της επιστημονικής έρευνας (1) – θεωρητικό μέρος
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Εργαστήριο  Ανάλυση συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “Επιστημονική εργασία” Εύρεση πηγών Άξονες δομής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση) Κανόνες γραφής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση)
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
1 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Literature Review. 2 Τι είναι η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση;  Είναι η ικανότητα του σπουδαστή- συγγραφέα-ερευνητή να ανατρέχει.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
► Η επιλογή του θέματος της έρευνας ► Ερευνητικά προβλήματα ► Διαθέσιμες πηγές ερευνητικών προβλημάτων ► Αξιολόγηση και διατύπωση ερευνητικού προβλήματος.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
► Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Έρευνα ► Ορισμοί ► Χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας ► Τύποι της έρευνας ► Η χρησιμότητα της έρευνας στο χώρο της υγείας.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕκπαιδευτικΗς ΕΡΕΥΝΑΣ: Συγγραφη εργασιας
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Βιβλιογραφική ανασκόπηση μιας συγκεκριμένης διάστασης του θέματος
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Παρουσίαση: Ευτυχία Γιαννάκη
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Ποιοτική μεθοδολογία έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Διακριτά μέρη μιας επιστημονικής εργασίας
Δομή ερευνητικής εργασίας
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Σχεδιασμός και Πραγματοποίηση επιστημονικής ερευνητικής εργασίας
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Εργασία για το μάθημα «Συγκίνηση και Νόηση»
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Προσχολική Παιδαγωγική
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
2Ο ΓΕΛ ΙΛΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανασκόπηση βιβλιογραφίας Με βάση τις εμπειρικές μελέτες που έχετε επιλέξει, αλλά και άλλες (εμπειρικές και θεωρητικές), με τις οποίες μπορείτε να διευρύνετε τη βιβλιογραφία σας, επιχειρείτε μια συνολική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, όπου επισημαίνετε το ερευνητικό πεδίο, τους άξονες που έχουν διερευνηθεί (είναι εμφανείς στα ερευνητικά ερωτήματα και στις ερευνητικές υποθέσεις), τους τρόπους με τους οποίους έχει γίνει αυτή η διερεύνηση και τα πορίσματα στα οποία έχουν καταλήξει.

Σύνθεση βιβλιογραφίας • Η σύνθεση καλό είναι να μην περιορίζεται στα πορίσματα αλλά να αναφέρεται σε όλες τις παραμέτρους διερεύνησης: ερωτήματα/υποθέσεις, θεωρητικό πλαίσιο, μεθοδολογία, πορίσματα.

Παρουσίαση μεθοδολογίας Κατά την παρουσίαση της μεθοδολογίας καλό είναι να αποφεύγονται λεπτομέρειες και να επισημαίνεται κυρίως το είδος της προσέγγισης (ποιοτική ή ποσοτική) και να αιτιολογείται η επιλογή της συγκεκριμένης προσέγγισης. Καλό είναι επίσης να υπάρχει και μια συνοπτική συνθετική παράθεση των προσεγγίσεων με κριτική αποτίμηση. Για παράδειγμα: όλες οι έρευνες αξιοποίησαν την ποσοτική προσέγγιση, στοιχείο που αναδεικνύει την αναγκαιότητα για διερεύνηση της συνολικής……

Ανασκόπηση βιβλιογραφίας Θεωρητικό πλαίσιο Ορίζετε το θεωρητικό υπόβαθρο του πεδίου διερεύνησης και της διάστασης (ποιοι άξονες διερεύνησης έχουν ορισθεί και ποιες είναι οι οπτικές, που έχουν διαμορφωθεί), που θα σας βοηθήσει να ορίσετε το πλαίσιο της δικής σας μελέτης-εργασίας στη συνέχεια.

Σκοπός και στόχοι της έρευνας Να διατυπώσετε και να τεκμηριώσετε το στόχο της προτεινόμενης έρευνάς σας Για παράδειγμα: Ο σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στη συμμετοχή των γονέων σε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών Ο σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τις εμπειρίες των γονέων από τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας

Ερευνητικά ερωτήματα – ερευνητικές υποθέσεις Ερευνητικά ερωτήματα – ερευνητικές υποθέσεις Να διατυπώσετε και να τεκμηριώσετε τα ερευνητικά ερωτήματα ή τις ερευνητικές υποθέσεις της προτεινόμενης έρευνάς σας

Καλά ερευνητικά ερωτήματα Τα καλά ερευνητικά ερωτήματα είναι: Σαφή Ούτε πολλά-ούτε και λίγα (ενδεικτικά 3-6) Μη τετριμμένα Μη επικαλυπτόμενα

Ερευνητικά ερωτήματα-παραδείγματα Επηρεάζει και εάν ναι σε ποιο βαθμό η συμμετοχή των γονέων στα προγράμματα αγωγής υγείας τη στάση των μαθητών απέναντι στη διατροφή; Η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς σε πoιο βαθμό διαμορφώνει μια διαφορετική στάση… Ποια μορφή πρέπει να πάρει αυτή συνεργασία ώστε να είναι πιο αποδοτική; Ποιες μορφές συνεργασίας θεωρούν ως πιο αποδοτικές οι εκπαιδευτικοί/γονείς/μαθητές; Ποιες οι εμπειρίες των μαθητών από τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικά προγράμματα;

Ερευνητικές υποθέσεις Οι υποθέσεις είναι δηλώσεις με τις οποίες ο ερευνητής διατυπώνει μια πρόβλεψη ή μια εικασία σχετικά με το αποτέλεσμα κάποιας σχέσης. (Οι προβλέψεις αυτές μπορεί να βασίζονται σε πορίσματα άλλων ερευνών ή σε βιβλιογραφικά δεδομένα και οι ερευνητές κάνουν προβλέψεις ως προς το τι θα βρουν σε άλλα δείγματα ή σε άλλα μέρη).

Παράδειγμα Η συμμετοχή των γονέων βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών Όταν σε ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας την πρωτοβουλία έχουν οι μαθητές τότε τα αποτελέσματα είναι και περισσότερα και πιο σταθερά (αυτό μπορεί να έχει διαπιστωθεί σε μια έρευνα στο εξωτερικό και αποφασίζετε να το διερευνήσετε στην Ελλάδα)

Ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή να δοθεί στην Κριτική ανάλυσης της σχετικής βιβλιογραφίας, καθώς είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση και την αιτιολόγηση του ερευνητικού στόχου και των ερευνητικών ερωτημάτων ή υποθέσεων της προτεινόμενης έρευνας Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας τις δυνατότητες υλοποίησης της προτεινόμενης έρευνάς σας

Πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια και να τεκμηριωθούν Πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια και να τεκμηριωθούν Η διάσταση, ο στόχος και τα ερευνητικά ερωτήματα/ερευνητικές υποθέσεις. Έννοιες κλειδιά (ορισμοί και βιβλιογραφική τεκμηρίωσή τους) Βιβλιογραφικές αναφορές (καταλληλότητα) Αξιοποίηση της σύνθεσης και της κριτικής αποτίμησης των αναφορών στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας-σημασίας του στόχου… Δυνατότητα υλοποίησης του ερευνητικού σχεδίου