Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© GfK 2013 | Η Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη – 2013 | Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου GfK Hellas | Consumer Experiences | Dr. Spyridon Tryfonas Αθήνα, 4 Φεβουαρίου.
Advertisements

Ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) και πολυεθνικές επιχειρήσεις
20 Φεβρουαρίου 2014 Η μόνη διέξοδος για την χώρα Επενδύσεις Σωκράτης Λαζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ.
« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
Σωκράτης Λαζαρίδης Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ Policy drivers for Greece’s investment landscape – what and who is shaping the agenda Global Capital Forum I.
Συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά περιφέρεια Διάστημα: Ιαν-Ιούνιος 2012 •70% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις περιφέρειες.
Η Άνοδος και η Πτώση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων Χαράλαμπος Τσαρδανίδης - Αστέρης Χουλιάρας.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Οικονομική κρίση και καταναλωτική συμπεριφορά
Νέες υπηρεσίες/ ανακοινώσεις από τον ΟΒΙ. DESIGN VIEW O Ενιαίο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης κατατεθειμένων design στην Ευρώπη, βασισμένο σε πληροφορίες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληροφορίες.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Μαρία-Αμαλία Βέργουλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Κύρια Ευρήματα Μελετών και Ερευνών Θοδωρής Λιανός.
* Γεγονός πολύ δύσκολο να εξηγηθεί με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο βάρος των εξαγωγών,αφορά την ΦΕΤΑ για την οποία από το 2007 έχουμε κατοχυρώσει την αποκλειστικότητα,
Στρατηγική Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A. Καθηγητής
1 Γεωγραφία της εργασίας & της αναδιάρθρωσης σε μια εκκολαπτόμενη Βαλκανική Μητρόπολη: η Θεσσαλονίκη & η βιομηχανία της Γκιάλης Στέλιος Δρ. Οικονομικής.
Σύντομη Παρουσίαση Προγράμματος «Ενίσχυση της εξωστρέφειας των Αθηναϊκών Επιχειρήσεων» Δικαιούχος: Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου – ΟΠΕ Α.Ε.
Τομείς παραγωγής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
1 Η Θέση της Ελλάδας στη Διεθνή Αγορά Επενδύσεων Θεοδόσιος Β. Παλάσκας Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής Έρευνας ΙΟΒΕ Ίδρυμα Οικονομικών.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Οι Πολυεθνικές Επιχειρήσεις στην Παγκόσμια Οικονομία
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
Κακατσάκη Μαρία Παπαμάρκου Γαρυφαλλιά Μυλωνοπούλου Ανθή
Από ποιες θάλασσες βρέχεται η Ευρώπη; Ποιο είναι το μήκος της ακτογραμμής της; Τι έχουν προκαλέσει οι πάγοι στις ακτές της Βόρειας Σκανδιναβίας;
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Μάθημα: Εκπαιδευτική πολιτική Διδάσκουσα : Σοφία Ηλιάδου-Τάχου Φοιτήτρια : Ντέλη.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΚΑΓΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΜΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
1 Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Ιεράρχηση Στρατηγικής –Επίπεδα Στρατηγικής.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Μ ΕΓΕΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΙΚΟΜΙΑ ΚΑΙ Ρ ΟΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΚΙΟΥΛΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΙΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΣΩΛΟΥ ΜΑΡΙΑ.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
22 Δεκεμβρίου Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις ●Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012:
Μέλος Δ. Σ. Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος
Ενοτητα 6. χωρεσ υποδοχησ και προελευσησ
Κλαδική Ειδίκευση και Εξαγωγικός Προσανατολισμός των Χωρών της ΕΕ και των Περιφερειών τους στην περίοδο της κρίσης Ιωάννης Βαβούρας*, Στρατούλα.
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
360funding.gr Μάϊος 2017.
Στρατηγική Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού
Ενοτητα 2. διακριση των διεθνων επιχειρηματικων δραστηριοτητων
Ενοτητα 8. οικονομικεσ θεωριεσ διεθνων επιχειρησεων
κεφαλαιο 8 διεθνησ στρατηγικη
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Το δίκτυο των σιδηροδρόμων
-Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Καταγραφής Ενδιαφέροντος των Επιχειρήσεων – Μελών του ΕΒΕΘ για τις Αγορές του Εξωτερικού.
Παγκόσμια έρευνα EY: Έλεγχος και φορολογικοί κίνδυνοι Γιάννης Γουλιάς
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών
Η επιχείρηση Α. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε. Ε
Στρατηγική Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ελλάδα Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θεωρούν ότι τις ΑΞΕ μπορούν να τις ευνοήσουν εκτός των άλλων (α) η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (β) η βελτίωση του επιπέδου των στελεχών στις δημόσιες υπηρεσίες (γ) η βελτίωση των συγκοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας και (δ) η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών. Οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν εσωστρεφείς ΑΞΕ ουσιαστικά με δύο τρόπους: Φορολογικά και άλλα κίνητρα. Βελτίωση της υποδομής της χώρας.

Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα OI ΑΞΕ συγκεντρωνόντουσαν κυρίως σε καταναλωτικούς κλάδους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι εσωστρεφείς ΑΞΕ στην Ελλάδα σημείωσαν σημαντική άνοδο κυρίως σε συγχωνεύσεις και εξαγορές ως μέσο διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Να σημειώσουμε ότι η ξένη συμμετοχή στο σύνολο των βιομηχανικών εξαγωγών ήταν όλη αυτήν την περίοδο σχετικά μικρή. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονη οικονομική κρίση από το 2010, οι επιδόσεις της xώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν αρκετά ικανοποιητικές κατά το 2014, με τις συνολικές (ακαθάριστες) εισροές κεφαλαίων στη χώρα  να ανέρχονται σε 2,6 δις Ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 1,6 δις Ευρώ.

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση των τιμών παραγωγικών συντελεστών, που είχε σαν συνέπεια η οικονομική κρίση στη χώρα, δημιουργούν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Η προβλεπόμενη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας εξάλλου καθώς και του φυσικού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό της πλαίσιο. Στις χώρες με την ισχυρότερη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται κλασικές χώρες εξαγωγής κεφαλαίου, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ αξιόλογη παρουσία έχουν η Κύπρος οι ΗΠΑ και η Ελβετία.

Οι Ελληνικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό Οι ελληνικές ΑΞΕ στην αλλοδαπή έκαναν την εμφάνισή τους το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980. Στην δεκαετία του 90, 32 ελληνικές επιχειρήσεις ήταν υπεύθυνες για ποσό μεγαλύτερο από 67% των ελληνικών ΑΞΕ σε πέντε βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Σερβία). H ελληνική οικονομία τη τελευταία δεκαετία βελτίωσε τις εμπορικές της σχέσεις με αποτέλεσμα το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να ανέρχεται σήμερα σε 22% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας σε σύγκριση με 7,5% το 1999.

Από το 1998 και μετά οι ελληνικές θυγατρικές αρχίζουν να εξαπλώνονται σε περισσότερες χώρες, ακόμα και σε μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και η Ισπανία. Η πλειονότητα βέβαια των ελληνικών ΑΞΕ κατευθύνονται προς τις ανατολικές και βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο για αναζήτηση νέων αγορών, και φθηνών εισροών. Το άνοιγμα των ανατολικών αγορών έδωσε την δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να πάρουν μια πολυεθνική μορφή. Επίσης και οι ξένες ΠΕ που δραστηριοποιόντουσαν στην Ελλάδα βοηθήθηκαν από το άνοιγμα των αγορών αυτών και ξεκίνησαν ενέργειες προς το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις ΠΕ που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα σκόπευαν να εξυπηρετήσουν πρωτίστως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς με θυγατρικές-αντίγραφα. Στην συνέχεια όμως πολλές θυγατρικές πήραν χαρακτήρα χειραφετημένο και ξεκίνησαν παραγωγικές δραστηριότητες και εκτός Ελλάδος. Οι κυριότεροι λόγοι των ελληνικών ΑΞΕ στο εξωτερικό ήταν: (α) η αναζήτηση νέων αγορών (β) το φθηνό εργατικό δυναμικό (γ) η αναζήτηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στις αναπτυγμένες χώρες

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Δημιουργία θεμελιωδών ικανοτήτων για την ισχυροποίηση της θέσης μιας ΠΕ στις διεθνείς αγορές. Τέτοια πλεονεκτήματα αποτελούν η τεχνολογική γνώση, οι διοικητικές ικανότητες, οι πατέντες, τα εμπορικά σήματα κλπ. Και μπορούν να αξιοποιηθούν επικερδέστερα σε ξένες αγορές.