ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Advertisements

Ευάγγελος Α. Φραγκούλης, ΜD, ΜSc
1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ηλίας Μόσιαλος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Παρουσίαση και αξιολόγηση της πρότασης.
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ Ιούνιος 2009
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Επιτροπή Τεκμηρίωσης Μάρκος Γερασόπουλος.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 7 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσλήψεις.
6/2/2015Βασίλης Γ. Χατζόπουλος1 V. Συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση της κινητικότητας Βασίλης Γ. Χατζόπουλος Επίκ. Καθηγητής ΔΠΘ Επισκ. Καθηγητής.
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Μορφές συστημάτων Υγείας των χωρών: Τα επιμέρους χαρακτηριστικά των συστημάτων υγείας των χωρών εξαρτώνται από: -Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της.
ΕΣΔΔ - Χρήστος Μπουρσανίδης1. Τρόπος αμοιβής των ιατρών: ● Αποζημίωση με τιμές της αγοράς: με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης παραλλαγή.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
Ζαφειροπούλου Μαρία DG Sanco ΣΕΠ ΑΠΚΥ
ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΜΑΘΗΜΑ 5 ο Παρουσίαση Συστημάτων Υγείας επιλεγμένων χωρών Όλγα Χρ. Σίσκου RN, MSc, PhD 1.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ (1) Όλες οι κλινικές & τα νοσοκομεία της Ελλάδος, πλην εκείνων στο λεκανοπέδιο Αττικής ΕΛΛΑΔΑ (2) Όλες οι κλινικές & τα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική αποτελεσματικότητα στον τομέα της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Υπουργείο Υγείας Αθήνα Δεκέμβριος 2013 Στρατηγική Τομέα Υγείας : Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
1 Λογιστική Εθνικών Λογαριασμών Θεσμικές Μονάδες Διακομιχάλης Μιχαήλ Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο
Φαρμακευτική Δαπάνη ΙΚΑ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2004 (χιλ ΕΥΡΩ) ΕΣΟΔΑ ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ Κρατική Επιχορήγηση Επιχορήγηση.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2011 Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.
1 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ. 2 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά  Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα.
Ομιλία Σπύρου Βούγια Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αθήνα, 13 Απριλίου 2011 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1.
Δαπάνες Υγείας 1.
Νίκος Μανιαδάκης BSc (Athens), ΜSc (York), PhD (Warwick), Fellow (ESC)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Κανόνες πυρκαγιάς και ασφάλειας.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Τα κύρια oργανωτικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής και κοινωνικής κάθε χώρας είναι: Ο βαθμός επίτευξης.
Όλγα Χρ. Σίσκου RN, MSc, PhD
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κεφάλαιο 2 Αναδυόμενοι Πληθυσμοί και Υγεία
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Επαγγελματικά δικαιώματα Νοσηλευτών.
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ενότητα 4: Παραγωγή Διανομή Υπηρεσιών Υγείας
Πρόταση Έργου: «ΣτοχευμενεΣ ΠαρεμβασειΣ ΠαροχηΣ Υπηρεσιων ΥγειαΣ για την υποστηριξη ασθενων ευαλωτων κοινωνικων ομαδων με ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ» 9/20/2018.
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Στρατηγική Τομέα Υγείας : Πρόγραμμα
ΕΣΔΔ - Χρήστος Μπουρσανίδης
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
ΜΑΘΗΜΑ 9ο Χρηματοδότηση Προμηθευτών Υγείας και Κατάρτιση Προϋπολογισμών Υγειονομικών Μονάδων.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ζαφειροπούλου Μαρία DG Sanco ΣΕΠ ΑΠΚΥ marozafir@gmail.com

Γαλλία: διατομεακή συνεργασία φορέων Στηρίζεται στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με ισχυρό όμως τον κεντρικό κυβερνητικό έλεγχο. Οι δαπάνες υγείας στη Γαλλία καταβάλλονται κατά 76% από υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, ενώ το υπόλοιπο 24% καταβάλλεται κυρίως από την ιδιωτική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες συνεισφορές εργοδοσίας - εργαζομένων στην Ευρώπη, με ποσοστό 23%,  καλύπτει, ανάλογα με την περίπτωση, από 40% - 100% των υγειονομικών δαπανών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντική ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Το 64,7% των γαλλικών νοσοκομείων ανήκουν στο δημόσιο, το 15,3% στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα και το 20% σε ιδιωτικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το 1996 δημιουργήθηκαν αποκεντρωμένοι περιφερειακοί νοσοκομειακοί οργανισμοί με μεγαλύτερη διοικητική και διαχειριστική αυτονομία. Τα δημόσια νοσοκομεία αμείβονται με προοπτικούς σφαιρικούς προϋπολογισμούς με βάση το ποσοστό χρηματοδότησής τους από την κοινωνική ασφάλιση. Κάθε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης πληρώνει κατόπιν διαπραγματεύσεων, ανάλογα με τις ημέρες νοσηλείας των ασφαλισμένων του κατά την αμέσως προηγούμενη ετήσια χρήση. Οι σφαιρικοί προϋπολογισμοί καλύπτουν το 90% της νοσοκομειακής χρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από ιδιωτικές πληρωμές.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στη Γαλλία παρέχεται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς. Κάθε ασφαλισμένος επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό του, ενώ παράλληλα του παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ειδικευμένους γιατρούς. Για τον έλεγχο των ιδιωτών γιατρών στην ΠΦΥ, που αμείβονται κατά πράξη, έχουν καθιερωθεί ιατρικά πρωτόκολλα, ενώ προβλέπονται ποινές για προκλητή ζήτηση (υπερκατανάλωση). Γενικότερα, ο τομέας του ποιοτικού ελέγχου και της διαπίστευσης στη Γαλλία έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα (Agence Nationale d' Accreditation et d' Evaluation en Sante). Ύπαρξη διατομεακών φορέων που ασχολούνται με γενικά θέματα πολιτικής υγείας ή συγκεκριμένα προβλήματα, όπως τα ατυχήματα, χημικά προϊόντα, οι ανάγκες για την υγεία των ηλικιωμένων και των παιδιών. 3 αλληλένδετοι τομείς: ιατρικός, κοινωνικός και κοινωνικοϊατρικός (médical, social, médico-social)

Ιατρική έρημος ‘Désert médical’

6.3.2. Physicians density in predominantly urban and rural regions, selected countries, 2011 (or nearest year) Source: OECD Regions at a Glance 2013.

Ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη υγείας, με βάση τον τύπο, το 2011 (ή το πλησιέστερο έτος) Source: OECD Health Statistics 2013

Αναβολή ή παραίτηση από την υγειονομική περίθαλψη Στη Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Source: Baromètre Santé et Société Europ Assistance-CSA 2013.

Στρατηγικές αντιμετώπισης Μέτρα ενθάρρυνσης για εγκατάσταση στην επαρχία (συμβόλαιο δύο χρόνων για παθολόγους, υποχρεωτική πρακτική σε γενικό ιατρείο κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης των ιατρών) Ανάπτυξη one stop shop.

Αυστρία Το αυστριακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χαρακτηρίζεται από εύκολα προσβάσιμες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. 2008= συνολικά 267 Νοσοκομεία με περίπου 64.300 κλίνες, περίπου 21.000 παθολόγοι και περισσότεροι από 80.000 άλλοι ιατροί εργάζονται ως προσωπικό Νοσοκομείων. Η πυκνότητα των γιατρών στην Αυστρία είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5 ιατροί συμπεριλαμβανομένων των οδοντιάτρων ανά 1.000 κατοίκους το 2008). Στενή συνεργασία πολλών φορέων. Οι αρμοδιότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης γενικά ρυθμίζονται από το νόμο. Ο συντονισμός και η επιβολή κυρώσεων εάν δεν τηρούνται οι συμφωνίες συνεργασίες ρυθμίζονται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα. Οι ασθενείς εκπροσωπούνται από πολυάριθμους φορείς και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσω advocacy groups διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ως προς την υγειονομική περίθαλψη. Ολοκληρωμένη κοινωνική ασφάλιση υγείας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του αυστριακού συστήματος υγείας: 99% του πληθυσμού έχει ολοκληρωμένη κοινωνική ασφάλιση. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους. Οι οικογενειακοί ιατροί συνήθως, έχουν σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθεση με-πολλές άλλες χώρες, δεν υπάρχει υποχρέωση να έχουν οι ασθενείς να συμβουλευθούν τον οικ.ιατρό για να έχουν εν συνεχεία πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Συνταγογράφηση για φάρμακα το 2010 = 5ευρώ. Tα άτομα των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από καθορισμένες μηνιαίες αποδοχές (2010: 784,0 ευρώ για τους άγαμους και 901,6ευρώ για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους συνταγογράφησης για τα φάρμακα και από την καταβολή της υποχρεωτικής ημερήσιας αποζημίωσης για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν πιο ευέλικτες τις ώρες επισκέψεων σε ιατρούς και συμβεβλημένα νοσοκομεία (ΤΕΙ), παροχή ιδιωτικού δωματίου και δυνατότητα φροντίδας από ιδιώτη ιατρό. Ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία Πηγή: WHO, 2011

2011, Δαπάνες υγείας