Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Το μοντέλο της αποκέντρωσης των υπηρεσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες και η ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. θεωρείται η βάση του συστήματος υγείας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση των Μακροχρόνιων Ασθενειών. Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, «οικογενειακό γιατρό, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της Μακροχρόνιας Ασθένειας.

2 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Βασικοί Στόχοι της αποκεντρωμένης διοίκησης των υπηρεσιών: √ Βελτίωση της διοίκησης των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών. √ Βελτίωση της ένταξης και σύνδεσης του επιπέδου υπηρεσιών στο σπίτι. √ Έμφαση στον χρήστη και ωφελούμενο (ασθενοκεντρική προσέγγιση)

3 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
√ Βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας με κύριο στόχο την αυξημένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. √ Δημιουργία ισχυρών τοπικών δομών ικανών να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών.

4 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκανδιναβικές χώρες: Στις Σκανδιναβικές χώρες δόθηκε έμφαση στις τοπικές κοινότητες. Σουηδία: Πληθυσμός: 9,34 εκατομμύρια πολίτες – αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία χρόνια – μείωση των δεικτών θνησιμότητας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια – υψηλά ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού.

5 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Σουηδία: o ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης είναι να θεσπίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υγειονομική περίθαλψη. Τα συμβούλια των κομητειών εκλέγονται κάθε 4 χρόνια αρμοδιότητα τους είναι η διαχείριση και ο έλεγχος των υπηρεσιών. Tην δεκαετία του ΄80 η Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας ανήκει στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Περιφερειών.

6 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την κατ’ οίκον νοσηλεία, την φροντίδα σε ξενώνες και την ενημέρωση στα σχολεία. Πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό – η έμφαση στον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και στην διασύνδεση των νοσηλευτικών μονάδων.

7 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Δανία: Έχει δοθεί έμφαση στην φροντίδα στο σπίτι με τελικό στόχο την εφαρμογή του μοντέλου Wagner. Φιλανδία: Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την Μακροχρόνια Φροντίδα βασική αρχή η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από όλους τους πολίτες.

8 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Ολλανδία: Ο πληθυσμός της Ολλανδίας υπολογίζεται σε 16 εκατομμύρια πολίτες, ο διαβήτης ήταν η ασθένεια με τα υψηλότερα ποσοστά ασθενών – αυτό ήταν και το έναυσμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Εφαρμογή του μοντέλου Wagner τα προγράμματα υγείας εστιάζουν κυρίως στην πρόληψη. Το 38% του κόστους για την υγειονομική περίθαλψη καλύπτεται από την φορολογία των πολιτών.

9 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της Μακροχρόνιας νόσου οι παθολόγοι σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων διαμορφώνουν ομάδες φροντίδας συγκεκριμένης χρόνιας ασθένειας(π.χ. διαβήτης), η ομάδα αυτή λειτουργεί ενιαία και συνάπτει συμβάσεις με το ταμείο ασφάλισης του ασθενή. Η νέα μέθοδος ονομάζεται πρόγραμμα “Matador” δίνεται έμφαση στην διατομεακή δικτύωση των υπηρεσιών.

10 Πρόγραμμα “Matador” διατομεακή δικτύωση υπηρεσιών
Νοσοκομεία Γηροκομεία Προσωπικό: Παθολόγοι, νοσηλευτές, ενδοκρινολόγοι προσωπικό με διάφορες ειδικότητες, εθελοντές. Οργανισμοί παροχής βοήθειας στο σπίτι. Εθελοντικοί οργανισμοί.

11 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Μ. Βρετανία √ Διασφάλιση ότι η Π.Φ.Υ. παρέχεται συνολικά σε όλο τον πληθυσμό. √ Ο ασθενής είναι στο επίκεντρο της φροντίδας. √ Χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων, νέα συστήματα πληρωμών με βάση την διασυνδετική φροντίδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς για την δεκαετία το κόστος της Μακροχρόνιας ασθένειας αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια Ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των απωλειών του κόστους παραγωγικότητας.)

12 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Μ. Βρετανία Λειτουργεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης φροντιστών «Expert Patient Programme» οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται να υποστηρίζουν ανθρώπους με μια ή περισσότερες χρόνιες νόσους. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αδυναμία που έχουν οι ασθενείς για αυτοφροντίδα για παράδειγμα διαχείριση πόνου, υψηλή σωματική κόπωση, επικοινωνία με φίλους και επαγγελματίες υγείας. Η πιο συχνή νόσος ο Σακχαρώδης διαβήτης με συννοσηρότητα ασθενειών όπως είναι καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και η αιτία τύφλωσης.

13 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Γαλλία: Το μοντέλο χρόνιας φροντίδας υποστηρίζεται από την περιφερειακή διοίκηση. Συνδυαστική περίθαλψη με χρήση Εξειδικευμένης ιατρικής, Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και Τηλεϊατρικής. Παράδειγμα οργανισμού παροχής υπηρεσιών A.F.A.P.(Provencal Family Assistance Association) ο οποίος βραβεύτηκε στο 4ο συμβούλιο ποιότητας.

14 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Γαλλία: Είναι ο πρώτος οργανισμός στην Γαλλία ο οποίος ιδρύθηκε το 1949 για την κατ’ οίκον φροντίδα στους ασθενείς με χρόνιες ασθένειες. Ενημερώνει άτομα που εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

15 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Γερμανία: Ο πληθυσμός της Γερμανίας ανέρχεται στα 81,8 εκατομμύρια πολίτες. Πρωτοβάθμια περίθαλψη από ιδιώτες γιατρούς το 75% έχουν δικά τους ιατρεία 25% συστεγάζεται με άλλους ιατρούς. Οι υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης λειτουργούν και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να ανήκουν στην τοπική κοινότητα, στην εκκλησία ή σε ομάδες εργαζομένων.

16 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Γερμανία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός στην Γερμανία ο(TK Techniker Krankenkasse) το 2008 εφάρμοσε ένα πρόγραμμα καθοδηγητών υγείας υποστήριξη του ασθενή σε θέματα πρόληψης, αλλαγή στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, διατροφής και άσκησης. Το 2010 οι καθοδηγητές υγείας παρακολουθούσαν 5000 ασθενείς. Είναι ένα πολύ αγαπητό και αποδεκτό πρόγραμμα στους Μακροχρόνιους Ασθενείς με υψηλά ποσοστά αποδοχής (πάνω από 80%) βαθμός ικανοποίησης.

17 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Καναδάς: Το πρώτο νοσοκομείο στον Καναδά ξεκίνησε την λειτουργία του στο Quebec το 1639. Το σύστημα υγείας στηρίζεται σε ένα δίκτυο πολύ-λειτουργικών ιατρικών κέντρων. Εφαρμόζεται το μοντέλο Wagner. Παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών κατά DALYs (Disability Adjusted Life Years): έτη ζωής χωρίς αναπηρία.

18 Στρατηγική αντιμετώπισης και πρόληψης Χρόνιων Ασθενειών
Παράγοντες επίδρασης της συμπεριφοράς του ατόμου, Περιβαλλοντικές συνθήκες, Νομοθετικό πλαίσιο: Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Αλκοόλ, Διατροφή Φρούτα, Άσκηση, Μολυσμένος αέρας Ρυπογόνοι παράγοντες, Νόμοι, φόροι. Βιολογική κατάσταση (π.χ. υψηλή χοληστερόλη, γενετικές αλλοιώσεις) Μολυσματικές Ασθένειες, Επηρεάζουν το Επίπεδο υγείας πληθυσμού. Παράγοντες επίδρασης της ψυχικής υγείας: ●Κοινωνικές συνθήκες ●Οικογένεια ●Σχολείο Ψυχολογική κατάσταση, Κατάθλιψη άγχος.

19 Στρατηγική αντιμετώπισης και πρόληψης Χρόνιων Ασθενειών
Κύριες χρόνιες παθήσεις: ● Καρκίνος 20,7% ●Καρδιαγγειακά 18,3% ●Ψυχική νόσος 11% ●Νευρολογικές νόσοι 8,7% ●Χρόνιες πνευμονικές παθήσεις 6,5% ●Μυοσκελετικές 3,4% ●Παθήσεις στομάχου 3,2% ●Διαβήτης 3,1% Διαχείριση χρόνιων ασθενών DALYs (Disability Adjusted Life Years) έτη ζωής χωρίς αναπηρία.

20 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Η.Π.Α Το σύστημα υγείας των Η.Π.Α. θεωρείται ως το πλέον αντιπροσωπευτικό του «ελεύθερου ιδιωτικού» μοντέλου κυριαρχεί η φιλοσοφία της ανεξαρτησίας και της απόλυτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά το σύστημα υγείας. Απουσία της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού υπάρχουν ανασφάλιστοι, άνεργοι, απασχόληση σε εργασία χωρίς να είναι ασφαλισμένοι. Μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες δημιουργεί σημαντικές ανισότητες καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανασφάλιστοι.

21 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Η.Π.Α Εφαρμογή του μοντέλου (mange care) έμφαση στον ασθενή (ασθενοκεντρική / πελατοκεντρική εξατομικευμένη προσέγγιση, σύνδεση με άλλες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ομάδες στόχου.) Στις Η.Π.Α. λειτουργούν περίπου οργανισμοί κατ’ οίκον νοσηλείας και παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google