Τεχνητός Εμπλουτισμός

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια εργασία για την ευρωπαϊκή χώρα Εσθονία στο μάθημα της Γεωγραφίας.
Advertisements

Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Teachers 4 Europe” Εκπαιδευτικός : Τριανταφύλλου Μαρία 1 ο Πιλοτικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, Πέλλας Τάξη.
ΕΡΗΜΟΙ. Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης]. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών,
Αίγυπτος Ένα ταξίδι μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.
YASENKA SIMITCHIEVA ΤΖΙΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.  Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή του Χάσκοβο κατοικήθηκε αρχικά πριν από επτά χιλιάδες χρόνια.
1. Γροιλανδία km² - αυτοδιοικούμενη περιοχή που ανήκει στη Δανία ΓροιλανδίαΔανία 2. Νέα Γουινέα km² - το δυτικό τμήμα ανήκει στην.
ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Σιαμπάνο Ηλία Σκουρτσίδη Λεωνίδα Τριανταφυλλόπουλο Σπύρο
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ενότητες 1.Οι χάρτες
-ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ.
Αθηνά Πατελάρου, RN, MSc, PhD
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μάριος Καρέλης.
ΓΗ Μανέτα Γεωργία Μπιτούνη Κωνσταντίνα Κατσουλιέρη Μαριλένα
ΑΝΔΕΙΣ Χριστοδουλάκη Άννα –Μαρία ΤμήμαΑ3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
Κωνσταντινίδης Ίβο – Μπαλάφα Δήμητρα Δηώ
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Νορβηγία Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
Ηλιακό Σύστημα.
Διάλεξη 10 Αποστάσεις στο Σύμπαν
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Ατμοσφαιρικές διαταράξεις
ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης
Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Ρουμανίας
Μερικές δυνάμεις στη φύση
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
Ηλίας Ε2,3ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος
Ηλιακό Σύστημα.
Οι Πλανήτες Εργασία: Πλανήτες
Άνθρωπος και Περιβάλλον
γαλλια ΚΑΙΛΙΝΜΕΙ ΒΙΛΛΑΝΟΥΕΒΑ ΜΑΚΑΣΙΛ Έ ΤΑΞΗ
Στοιχεία υδρομετεωρολογίας
Διαχρονικές αλλαγές στο πρότυπο της αλιευτικής παραγωγής των κυριότερων ειδών των Λ/Θ του Αμβρακικού κόλπου Μουτόπουλος Δ.Κ., Ράμφος Α., Σπάλα Κ., Κουτσικόπουλος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΡΥΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Πίνακας 4-8 Τιμοθέου Τιμόθεος Α.Μ
ΑΠΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ:ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας.
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
ΚΡΟΑΤΙΑ Γιώργος Τσιτογιάννης.
Β 3.5 Τα ποτάμια της Ασίας Ινδία.
Ελλάδα Τα μεγαλύτερα νησιά.
Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.
Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου
(το πείραμα και τα συμπεράσματα)
ΓΕΛ Καστορείου Πολιτιστικό Πρόγραμμα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
Φυσικοί Παράγοντες.
مديريت مالي 1 رشته هاي حسابداري و مديريت
אורך, היקף, שטח ונפח.
العنوان الحركة على خط مستقيم
ΔΕΣΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΓΑΣ Α’ ΤΑΞΗ 2007
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΓΙΣΤΟΥ - ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ
Υδάτινος κόσμος Η διαχείριση του νερού
Η Θράκη  είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα η ονομασία Θράκη υποδηλώνει διεθνώς την περιοχή που.
Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δομή και λειτουργία Καρδιακός Μυς
Ηλεκτρικά Κυκλώματα Συνεχούς Ρεύματος
Бириктирувчи тукима биокимёси
Οδηγική Συμπεριφορά των Ελλήνων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ .
Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων 30/3/2018 – 1/4/2018
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τεχνητός Εμπλουτισμός Εξισώσεις μόνιμης ροής για τα υβώματα υπόγειου νερού Για επιμήκεις λεκάνες εμπλουτισμού (μήκος τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο του εύρους) η ροή του υπόγειου νερού από τη ζώνη μπορεί να προσεγγιστεί ως γραμμική οριζόντια ροή (Dupuit-Forchheimer ροή). Κάτω από μια περιοχή κατείσδυσης, η πλευρική ροή, μπορεί να υποτεθεί ότι, αυξάνει γραμμικώς με την απόσταση από το κέντρο της (Σχήμα 1). Η πλευρική ροή, μπορεί να υποτεθεί ότι, είναι σταθερή ανάμεσα στο όριο του συστήματος εμπλουτισμού σε απόσταση από το κέντρο και την σταθερή ελεγχόμενη υδροστατική επιφάνεια σε απόσταση Ln, από το όριο (Σχήμα 1). Στηριζόμενος στις υποθέσεις αυτές ο Bouwer ανέπτυξε μια εξίσωση για την τελική άνοδο του υβώματος του υπόγειου νερού κάτω από το κέντρο της ζώνης εμπλουτισμού σε κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στον εμπλουτισμό και τις απολήψεις από τον υδροφόρο.

Όπου: Hc είναι το ύψος του υβώματος του υπόγειου νερού στο κέντρο της περιοχής εμπλουτισμού, Hn είναι το ύψος της υδροστατικής επιφάνειας στην περιοχή ελέγχου, i είναι ο μέσος ρυθμός κατείσδυσης στην περιοχή εμπλουτισμού, W είναι το εύρος της περιοχής εμπλουτισμού Ln είναι η απόσταση ανάμεσα στο όριο της περιοχής εμπλουτισμού και της περιοχής ελέγχου, και Τ είναι η μεταβιβαστικότητα του υδροφόρου. Σχήμα 1. Γεωμετρία και συμβολισμοί για το ύβωμα υπόγειου νερού κάτω από επιμήκη λεκάνη εμπλουτισμού.

Για μια κυκλική ή με σχήμα τετραγώνου περιοχή εμπλουτισμού, η ροή του υπόγειου νερού συμβαίνει σε μια ακτινωτή διεύθυνση. Ο Bouwer χρησιμοποίησε τη θεωρία της ακτινωτής ροής για να αναπτύξη μια εξίσωση για τη στάθμη (ύψος) ισορροπίας του υβώματος κάτω από το κέντρο του συστήματος εμπλουτισμού, πάνω από τη σταθερή στάθμη του υπόγειου νερού σε απόσταση Rn, από το κέντρο του συστήματος εμπλουτισμού. Όπου R είναι η ακτίνα ή ισοδύναμη ακτίνα της περιοχής εμπλουτισμού και Rn είναι η απόσταση από το κέντρο της περιοχής εμπλουτισμού μέχρι την υδροστατική στάθμη της περιοχής ελέγχου (βλεπε Σχήμα 2). Σχήμα 2 Γεωμετρία και συμβολισμοί για σύστημα εμπλουτισμού και για ύβωμα υπόγειου νερού.

Οι παραπάνω εξισώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουμε που θα μπορούσε να γίνει ανάκτηση του υπόγειου νερού και μέχρι ποιό βάθος της στάθμης του υπόγειου νερού θα μπορούσε αυτό να αντληθεί για να μη διατηρηθεί το ύβωμα τόσο υψηλά. Αυτές οι εξισώσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό των διαστάσεων των λεκανών εμπλουτισμού και για τον προσδιορισμό των επιτρεπτών ρυθμών εμπλουτισμού (κατείσδυσης).

Παράδειγμα 1 Η κατασκευή μιας λεκάνης εμπλουτισμού 300m x 2500m προτείνεται σε μια νέα περιοχή. Ο ρυθμός εμπλουτισμού είναι 63.000.000 m3/έτος. Το βάθος του φυσικού υπόγειου νερού στην περιοχή είναι 46 m και το κορεσμένο πάχος του υδροφόρου είναι 20 m. Η μεταβιστατικότητα του υδροφόρου T = 2200 m2/day. Εάν η μέγιστη επιτρεπτή άνοδος του υβώματος εμπλουτισμού είναι 38 m, πόσο μακρυά από την κεντρική γραμμή της λεκάνης εμπλουτισμού θα μπορούσαμε να εγκαθιδρύσουμε την περιοχή ελέγχου;

(Hc)max = 20 m+38 m = 58 m, Hn = 20 m, W = 300 m, T = 2200 m2/day, και Λύση Καθώς L/W =2500 m/300 m =8,3>5, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση του Bouwer. Δίνονται: (Hc)max = 20 m+38 m = 58 m, Hn = 20 m, W = 300 m, T = 2200 m2/day, και Ln =2350 m Έτσι, η περιοχή ελέγχου θα εγκαθιδρυθεί σε απόσταση 2350 m + 150 m = 2,5 km =2500 m ή πλησιέστερα από την κεντρική γραμμή της λεκάνης εμπλουτισμού

Παράδειγμα 2 Μια κυκλική περιοχή εμπλουτισμού ακτίνας 500 m πρόκειται να κατασκευαστεί πάνω σ’ ένα ελεύθερο υδροφόρο όπου το βάθος του νερού είναι 73 m. Εάν ο ρυθμός εμπλουτισμού εκτιμάται σε 0,14 m/day και το ύβωμα του υπόγειου νερού θα πρέπει να διατηρηθεί σε βάθος τουλάχιστον 10 m κάτω από τον πυθμένα της λεκάνης εμπλουτισμού, να προσδιορίσετε την απόσταση από το κέντρο της περιοχής εμπλουτισμού της περιοχής ελέγχου όπου θα διατηρηθεί η αρχική στάθμη της υδροστατικής επιφάνειας. Η μεταβιβαστικότητα του υδροφόρου είναι 440 m2/day

Λύση Δίνονται οι ακόλουθες πληροφορίες: = 73 m – 10 m = 63 m, i = 0,14 m/day, R = 500 m, T = 440 m2/day Rn = 1478 m