Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

2 Η κεντρική θέρμανση των κτηρίων είναι από τους σημαντικούς παράγοντες ρύπανσης του αέρα των πόλεων.
Οι μονάδες είναι μικρές είναι οικονομικά ασύμφορος ο καθαρισμός των καυσαερίων τους. Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί επικεντρώνεται στην βελτίωση των υλικών και των λειτουργιών στον καυστήρα. Η καλή απόδοση του καυστήρα συμβαδίζει και στην περίπτωση αυτή με την λιγότερη ρύπανση. Νομοθετικά υπάρχουν υποχρεώσεις για σωστή συντήρηση του καυστήρα και έχουν μπει ανώτατα όρια στην απόδοση ρύπων από ένα καυστήρα.

3 Παράγοντες που συμβάλουν στο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα
Παράγοντες που συμβάλουν στο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα η θέση της οικοδομής, η μόνωσής της, ο σωστός σχεδιασμός του κεντρικού συστήματος θέρμανσης .

4 Μετρούμενα χαρακτηριστικά στις εγκαταστάσεις θέρμανσης
οι απώλειες θερμότητας με τα καυσαέρια, η κατ όγκο περιεκτικότητα των καυσαερίων σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και σε οξείδια του αζώτου (ΝΟx), η τιμή του δείκτη αιθάλης, η θερμοκρασία των καυσαερίων και

5 Μετρήσεις από τεχνικούς στην κεντρική θέρμανση

6 Όρια εκπομπής καυσαερίων

7 Η σημασία της συντήρησης
Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.

8 Συντήρηση λέβητα α) καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες και β) στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων

9 Συντήρηση καυστήρα α) καθαρισμός του ακροφυσίου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του β) καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή, γ) καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου, δ) καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα, και ε) καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

10 Άλλες εργασίες γενικής συντήρησης
στην καπνοδόχο καθαρισμός καπναγωγού και καπνοδόχου από τις κάπνες, κάθε 2 χρόνια. αποκατάσταση της θερμομόνωσης της εξωτερικής επιφάνειας του λέβητα και των σωληνώσεων του λεβητοστάσιου, αν έχουν καταστραφεί, καθαρισμός της δεξαμενής πετρελαίου από σκουριές, λάσπες, νερό κλπ. μετά την εκκένωσή της, τουλάχιστον κάθε τρία (3) χρόνια.

11 Διάγνωση και ρύθμιση του καυστήρα
Οι βασικοί παράμετροι που ελέγχουμε σε ένα καυστήρα είναι: α) Το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) που περιέχεται στα καυσαέρια είναι ένδειξη της περίσσειας αέρα, που έγινε η καύση. Δηλαδή όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό CΟ2, τόσο η καύση πλησιάζει την τέλεια (μικρή περίσσεια αέρα). Επίσης τους τυχόν άλλους ρυπαντές (CΟ, HC, SO2) που μας δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία του, την ποιότητα καυσίμων κλπ β) Η θερμοκρασία εξόδου των καυσαερίων είναι ενδεικτική του θερμικού περιεχομένου και του βαθμού αξιοποίησής τους. Μεγάλη θερμοκρασία καυσαερίων σημαίνει μεγάλες απώλειες από το λέβητα.

12 γ) Ο βαθμός απόδοσης (n), που εκφράζεται %, του συστήματος καυστήρα - λέβητα προκύπτει από τις τιμές ποσοστού του CO2, και της θερμοκρασίας εξόδου των καυσαερίων. Όσο μεγαλύτερο είναι το CO2 και χαμηλότερη η θερμοκρασία των καυσαερίων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης. δ) Ο δείκτης αιθάλης (Rz) της κλίμακας Bacharach προσδιορίζει την αιθάλη (καπνιά) που εμπεριέχεται στα καυσαέρια. Λίγη αιθάλη σημαίνει καλή καύση και συνεπώς λίγη ρύπανση.

13 Όργανα μέτρησης Η μέτρηση των καυσαερίων γίνεται με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων τους αναλυτές καυσαερίων. Η λειτουργία τους είναι ανάλογη των αναλυτών των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Οι τελευταίου τύπου ηλεκτρονικοί αναλυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παλαιότερους που αποτελούνταν από σετ χημικών υγρών. Φορητά όργανα μέτρησης υπάρχουν για την μέτρηση της θερμοκρασίας των καυσαερίων και τον προσδιορισμό του δείκτη αιθάλης (Rz) σε μονάδες της κλίμακας Bacharach.

14 Ενέργειες μετά την ανάλυση
Μετά τους καθαρισμούς και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης ο ειδικευμένος τεχνίτης προχωρά στη ρύθμιση της αναλογίας αέρα και πετρελαίου, έτσι που να γίνεται σωστή καύση, στη ρύθμιση της σωστής θέσης του στροβιλιστή και των ηλεκτροδίων και στον έλεγχο και ρύθμιση του κυκλώματος αυτοματισμού, με το οποίο αρχίζει και σταματάει η καύση, των οργάνων ασφαλείας (θερμοστάτες, βαλβίδα ασφαλείας) των οργάνων ένδειξης (θερμόμετρα, μανόμετρα).

15 Αναλυτής καυσαερίων κεντρικής θέρμανσης


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google