Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 έλξη Μια ιδιότητα της μάζας

2 Το άλογο προσπαθεί να τραβήξει την άμαξα που κώλυσε
στο χιόνι. (Η άμαξα είναι πιο πίσω και δεν φαίνεται). Θα τα καταφέρει; Σχολιάστε

3 σπρώχνω τραβώ κτυπώ κλωτσάω Για να αλλάξουμε την κινητική κατάσταση των σωμάτων πρέπει να ασκήσουμε πάνω τους δύναμη Το τραβώ, το σπρώχνω, το κτυπώ η κλωτσάω της καθημερινής μας γλώσσας..

4 Ποιο από τα δύο γεγονότα
είναι φανταστικό; Α Β

5 Βράχεεεε κύλα προς τα επάνωωωω!....
Βράχεεεε κύλα προς τα επάνωωωω!.... Θα τον ακούσει ο βράχος; Τι πρέπει να κάνουμε για κυλίσει προς τα επάνω;

6 Το μήλο που δείχνει το Βέλος: Α) Πάει από το έδαφος προς την μηλιά; Β) πάει από την μηλιά προς το έδαφος; Γ) Είναι σταματημένο, αιωρείται στον αέρα

7

8 Όλα τα σώματα μας λέει η εμπειρία μας (με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα εξηγήσουμε στο μέλλον) πέφτουν προς την Γή. Αυτό σημαίνει ότι η Γη τα τραβάει.

9 Γιατί ο σφυροβόλος κρατάει την σφαίρα με το σχοινί;

10 Η Γη γυρνάει γύρω από τον Ήλιο
Με τι σχοινί έχει δεθεί η Γή στον Ήλιο;

11 Ποιος κρατάει τον δορυφόρο γύρω από τη Γή;

12 Είπε ο Newton (Νιούτον)
ή Νεύτωνας, όπως τον είπαν οι παππούδες μας: Κάθε σώμα μάζας m1 που βρίσκεται σε απόσταση από άλλο σώμα μάζας m2 το έλκει και έλκεται απ’ αυτό με δύναμη ανάλογη των μαζών και εξαρτάται και από την μεταξύ τους απόστασης.

13 Μια άλλη ιδιότητα της μάζας - η έλξη (το τράβηγμα)
Μια άλλη ιδιότητα της μάζας - η έλξη (το τράβηγμα) Κάθε σώμα τραβάει (ασκεί δύναμη) σε όλα τα σώματα γύρω του και δέχεται δύναμη από αυτά. Αυτές τις δυνάμεις τις λέμε βαρυτικές και δρουν από απόσταση. Κάθε ζευγάρι δυνάμεων εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η μάζα και των δυο σωμάτων. Η δύναμη είναι ανάλογη της μάζας που την προκαλεί και της μάζας που την δέχεται.

14 Οι βαρυτικές δυνάμεις εξαρτώνται και από την απόσταση
που απέχουν τα σώματα. Αν διπλασιάσω την απόσταση, οι δυνάμεις γίνονται τέσσερεις φορές μικρότερες χ F F/4 Αν τριπλασιάσω την απόσταση, οι δυνάμεις γίνονται εννέα φορές μικρότερες Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις δυνάμεις μεταξύ των μαγνητών και των ηλεκτρικών φορτίων

15 Γιατί δεν αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις μου αυτές τις δυνάμεις;
Γιατί είναι πάρα πολύ μικρές. Μόνο με ειδικά εργαστηριακά όργανα μπορούν να ανιχνευτούν. Πάτα το βέλος, άνοιξε την προσομοίωση και δες πόση είναι η δύναμη ανάλογα με την μάζα και την απόσταση.

16 Αν το ένα από τα σώματα που έλκονται είναι η Γη
(πού έχει πολύ μεγάλη μάζα), τότε οι δυνάμεις που περιγράφουν το φαινόμενο της έλξης Γης – σώματος είναι αισθητές και μετρίσιμες. Η δύναμη που η Γή ασκεί στο σώμα την λέμε γήινο Βάρος Το βάρος κατευθύνεται πάντα προς το κέντρο της γης. Είναι κατακόρυφο.

17 Το βάρος ενός σώματος καθώς απομακρύνεται από τη Γη
(Km) (N) Το βάρος ενός σώματος καθώς απομακρύνεται από τη Γη Ένα κιλό μάζας (kg) , δέχεται από τη Γή δύναμη (βάρος) περίπου 9,8 Νιούτον (Ν), που στην καθημερινή ζωή το λέμε κιλό βάρους, (Κρ - κιλοπόντ το λένε οι φυσικοί). Η αντιστοιχία αυτή δεν είναι σταθερή αφού αν βρεθούμε πιο μακριά από το κέντρο της Γής το βάρος θα είναι μικρότερο.

18 Αν βρεθούμε σε διαφορετικό πλανήτη Η στη Σελήνη (που έχει διαφορετική μάζα και διαφορετική ακτίνα), το βάρος είναι διαφορετικό. Η μάζα μας όμως δεν αλλάζει.

19 Η στολή του αστροναύτη στη Γή είναι 90 κιλά βάρους (κιλοπόντ) και στη σελήνη 15.
Δες το περπάτημα των αστροναυτών στη Σελήνη Δες το βάρος σου, στους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σε κιλά βάρους. Δες το βίντεο για τη μάζα και το βάρος

20 Από τα προηγούμενα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι αν
1Kg 2Kg Από τα προηγούμενα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι αν έχουμε δύο σώματα στην ίδια απόσταση από τη Γή (το κέντρο της) ,άρα και στο ίδιο τόπο, και έχουν την ίδια μάζα θα έχουν και το ίδιο βάρος (με την ίδια δύναμη θα τα τραβάει η Γη. Αν το ένα έχει διπλάσια μάζα από το άλλο θα έχει και διπλάσιο βάρος κτλ.

21 Η αναλογία του βάρους με τη μάζα, μας επιτρέπει να
μετράμε τη μάζα Με ζυγό με ίσους βραχίονες

22 Στην παρακάτω ζυγαριά, για να ισορροπεί (ο δείκτης να δείχνει μηδέν)
πρέπει η Γή να τραβά το ίδιο δυνατά τους δίσκους (να έχουν το ίδιο βάρος). Άρα έχουν και ίδιες μάζες. άγνωστή μάζα Τα σταθμά με γνωστή μάζα

23 Τη μάζα την μετράμε και με δυναμόμετρα
Μεγαλύτερη μάζα δέχεται από τη Γή μεγαλύτερο βάρος και το ελατήριο επιμηκύνεται περισσότερο. Η μέτρηση δεν είναι ακριβής αφού το βάρος αλλάζει από τόπο σε τόπο.

24 Στις ηλεκτρονικές ζυγαριές πάλι έμμεσα μετράμε τη μάζα,
από το βάρος που δέχεται από τη Γη και αυτό με τη σειρά Του αλλάζει τον τρόπο που περνά το ηλεκτρικό ρεύμα από ένα ειδικό κρύσταλλο.


Κατέβασμα ppt "Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google