Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

-ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "-ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 -ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ -ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ. ΕΚΠΟΝΗΤΗΣ: ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ (Α.Μ.5971) ΝΤΑΗΣ ΗΛΙΑΣ (Α.Μ.6189) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ:ΓΚΕΙΒΑΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΣΕΡΡΕΣ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2016

2 Περιεχομενα Στόχος πτυχιακής Η χημεία των βιοκαυσίμων Δυνητικά οφέλη Περιβαλλοντικές επιπτώσεις Οικονομική ανάλυση Σύνοψη - συμπεράσματα

3 Στόχοσ πτυχιακήσ Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να παράσχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της τεχνολογίας και σημερινής κατάστασης της αγοράς όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των βιοκαυσίμων. Τα βιοκαύσιμα, είναι μια ενέργεια με βάση τη βιομάζα, έχουν χαρακτηριστεί ως έχοντες μια πολλά υποσχόμενη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις ανάγκες και τις μελλοντικές αγορές δυνητικά οφέλη της χρήσης βιολογικών προϊόντων ως πηγές ενέργειας χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες . Οι τρεις κύριες κατηγορίες : εναλλακτικά καύσιμα μεταφορών. πιθανές επιπτώσεις τους στην Γεωργία της Ευρωπαϊκή Κοινότητα. τις περιβαλλοντικές και τις συνολικές οικονομικές επιπτώσεις.

4 ιστορικη αναδρομη Στην Αυστρία η παραγωγή του πρώτου βιοντιζελ πραγματοποιήθηκε σε μια πιλοτική μονάδα το 1985 και ξεκίνησε εμπορευματοποίηση του . Η πρώτη υλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του βιοντιζελ ήταν κυρίως το έλαιο το οποίο θεωρείτε ιδανικό για το ευρωπαϊκό κλίμα . Επίσης το ηλιέλαιο κυρίως στην Γάλλια και Ιταλία ,αλλά και το φοινικέλαιο και σογιέλαιο σε άλλες χώρες. Η πρωτη χρηση φυτικων ελαιων εγινε πριν από 100 χρονια από τον Rudolph Diesel που πηρε το ελαιο από φιστικια σε μηχανη συμπιεσης ,από την αρχη το 20ου αιωνα τα φυτικα ελαια χρησιμοποιουνται σαν καυσιμο στην μηχανη του Diesel.

5 Δυνητικά οφέλη Ενεργειακή ασφάλεια Η ποιότητα του αέρα και του όζοντος Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή Υγεία και ασφάλεια κατά τον χειρισμό και τη χρήση Τον σχεδιασμό των μεταφορών και του σχεδιασμού για την αστική και περιφερειακή ανάπτυξη Οικονομικά καύσιμα Τη διάδοση της τεχνολογίας Νέα καύσιμα προς έρευνα

6 Η χημεία των βιοκαυσίμων
Το βιοντιζελ από φυτικα ελαια και ζωικά λίπη Η βιοαιθανολη από φυτά Το βιοαεριο από απόβλητα και υπολείμματα Τα πελλετ και οι μπρικεττες Νέας γενιάς

7

8 Περιβαλλοντικέσ επιπτώσεισ βιοκαυσιμων
•Η διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων σε λογικές τιμές . •Η σταθεροποίηση των αγορών . • Ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες της Ε.Κ .

9 Περιβαλλοντικέσ επιπτώσεισ βιοκαυσιμων
Τοπικές επιπτώσεις της παραγωγής  Γεωργικές επιπτώσεις Διατήρηση του τοπίου και της φύσης , επιπτώσεις της παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών Θερμοχημική μετατροπή της βιομάζας σε καύσιμα και ηλεκτρισμό .

10 Περιβαλλοντικέσ επιπτώσεισ ορυκτών καύσιμων
Αρκετοί είναι οι ρύποι που εκπέμπονται μέσα από τους σωλήνες εξάτμισης των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων εσωτερικής καύσης Μονοξείδιο του άνθρακα ( CO ) Άκαυστοι υδρογονάνθρακες ( HC ) Οξείδια του Αζώτου ( NOx ) Διοξείδιο του θείου ( S02 )

11 Οικονομική ανάλυση  •Οι μακροχρόνιες προβλέψεις δείχνουν μια αναπόφευκτη αύξηση των τιμών του πετρελαίου πράγμα που κάνει τα βιοκαύσιμα περισσότερο ανταγωνιστικά.  • Οι ενεργειακές καλλιέργειες και η βιομάζα σε γενικές γραμμές φαίνεται να έχουν σε πολλές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερο εξωτερικό κόστος από ότι τα ορυκτά καύσιμα με την προϋπόθεση ότι αυτά καλλιεργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία μετά από αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.  •ΟΙ ενεργειακές καλλιέργειες και η βιομάζα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό, να πληρή τα κριτήρια αειφορίας όσον αφορά την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων. Η συνεχής ανανέωση των ενεργειακών δυνατοτήτων τους στηρίζεται στο ήλιο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανεξάντλητες και αυτόνομες και φιλικές προς το περιβάλλον. Οποιαδήποτε υποστήριξη για τα βιοκαύσιμα θα συμβάλει στο πληρούν τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ενέργειας.

12 Οικονομική ανάλυση • Το κόστος παραγωγής του διεστέρα είναι το διπλάσιο της τιμής του πετρελαίου εσωτερικής καύσης χωρίς την φορολογία. Συνεπώς αυτό το βιοκαύσιμο δεν είναι ανταγωνιστικό και δεν χρειάζεται κάποια οικονομική βοήθεια.  • Το συνολικό κόστος παραγωγής των βιοκαυσίμων είναι τώρα χαμηλότερο για τις εγκαταστάσεις ενδιάμεσου μεγέθους. • Το ευρύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ του κόστους της πρώτης ύλης και του κόστους τελικού προϊόντος επιτρέπει μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις στις τεχνολογίες μετατροπής.

13 Οικονομική ανάλυση  • Οι τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων », φέρουν μεγάλη σημασία στο συνολικό κόστος των βιοκαυσίμων. Ως εκ τούτου οι αποφάσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) σχετικά με τις τιμές σιταριού θα έχουν μεγάλη επιρροή. Δεύτερον ορισμένη οικονομική ενίσχυση είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν καύσιμα βιοαιθανόλης από σιτάρι λόγω του υψηλού κόστους της σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της βενζίνης. • Από τις οικονομικές αναλύσεις που διατίθενται μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ζύμωση του αμύλου και των καλλιεργειών ζάχαρης, όπως το σιτάρι και τα ζαχαρότευτλα, γενικά δεν είναι μια ελκυστική επιλογή για να παραχθεί ένα εναλλακτικό καύσιμο . Ωστόσο μια μικρή αγορά ευκαιριών θα μπορούσε να υπάρξει όταν οι πρώτες ύλες μπορούν να προμηθεύονται σε χαμηλή ή καθόλου κόστος.  Πολλές τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες κράτη μέλη της Ε.Κ. Έτσι οι ευκαιρίες υπάρχουν για την προμήθεια με χαμηλό κόστος των καλλιεργειών που παράγονται όπως πρώτες ύλες βιομάζας.

14 ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ
Το κόστος των καλλιεργειών ή τα βιολογικά υλικά που εμπλέκονται  Η τιμή αγοράς των συνπροϊόντων και των υποπροϊόντων που παράγεται από κοινού με το βιοκαύσιμο ως πρώτη ύλη  Το κόστος μεταφοράς  Τα έξοδα μετασχηματισμού

15 Τα βιοκαύσιμα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα
Αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων Καταστροφή των τροπικών δασών Υποσιτισμός και πείνα σε φτωχές χώρες από την έλλειψη βασικών αγαθών Ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική αστάθεια Μαζικές μετακινήσει πληθυσμών Διατάραξη του οικοσυστήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη Μετρητής καυσαερίων για μετρήσεις εν πορεία σε πραγματικές συνθήκες

16 Μελλον Η κατανόηση της βιολογίας βοηθά στην παραγωγή καλύτερων βιοκαυσίμων . Τροποποιώντας γενετικά οργανισμούς , ορισμένες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επαγάγουν τα πράγματα όπως τα φύκια για την παραγωγή καυσίμου που είναι κοντά στην βενζίνη . Αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία , χωρίς να επενδύσουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας από τα τυπικά καύσιμα και να αποκτηθεί έτσι περισσότερη ενέργεια από το φως του ήλιου , τότε η παραγωγή του καυσίμου με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα .

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα βιοκαύσιμα είναι μια μικτή ευλογία . Από τη μία πλευρά είναι ανανεώσιμα και μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα , όταν επιλέγονται κατάλληλα . Από την άλλη πλευρά , έχουν την τάση να αυξάνουν τις εκπομπές των άλλων δηλητηριωδών ή επιβλαβών χημικών ουσιών και αυτό έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον . Φυσικά , όπως ενεργειακές απαιτήσεις μας καλλιεργούνται και η ικανότητά μας να εξαγάγουμε πετρελαίου σταθεροποιείται ή μειώνεται , είναι πιθανό να δούμε όλο και περισσότερα βιοκαύσιμα να αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα , πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές κινητήρων πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να καίγονται τα βιοκαύσιμα !

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και βιοκαύσιμα) αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

19 Σασ ευχαριστουμε


Κατέβασμα ppt "-ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΕΣ Μ.Ε.Κ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google