6o ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΧΒ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 Άρης Τσαουσάκης BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (BEng. , MEng.)
Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –
Γραμμικός Προγραμματισμός
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Περιβάλλον και Γεωργία ΤΕΕ Β’ Τάξη 1ου κύκλου Τομέας: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Σταμάτιος Τσικόγιας.
Ως συντελεστής παραγωγής
Βιοποικιλότητα και Γεωργία Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και περιοχές Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Φύσης Τμήμα Περιβάλλοντος.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Βιολογική Γεωργία Μ. Σταυρινίδης Επίκουρος Καθηγητής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
‘ Μοντέλο DPSIR ’ Διαχείριση
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 834/07 ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Μποτονάκης Γεώργιος Ελεγκτής ΔΗΩ.
Σύγχρονες Τάσεις στη διατροφή των αιγοπροβάτων Γεώργιος Ζέρβας Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συστήματα Ζωικής Παραγωγής 1/6 Απλή εκμετάλλευση –Καμία επένδυση κεφαλαίου –Η επιβίωση των ζώων στηρίζεται σε ότι τους παρέχει το περιβάλλον –Ελάχιστη.
Online Multilingual Biological Agriculture eServices System for Organic Farmers, Traders, Institutions and Citizens.
Δρ. Γ. Μαλινδρέτος  LOGISTICS KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (‘GREEN’ LOGISTICS)  ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (REVERSE LOGISTICS)  Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (CITY.
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Ντίνος Μπλιάτσιος ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. 7/11/2013.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ.
Σκίαση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
10. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Ρύπανση του εδάφους.
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc
Κεφάλαιο 1 Οι γεωργικές επιχειρήσεις σήμερα. Τι είναι η επιχείρηση; Η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια ενός ή περισσότερων ατόμων να παράγουν και.
Νερό και Γεωργία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

6o ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Γενικές αρχές Βιολογική γεωργία Οικολογική Οργανική Μέθοδος γεωργικής παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον, λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους και τους ρυθμούς της φύσης και δεν διαταράσσει τους βιολογικούς κύκλους των οικοσυστημάτων

Η βιολογική κτηνοτροφία (organic livestock production) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της βιολογικής γεωργίας, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία και η διατήρηση σχέσεων αλληλεξάρτησης μεταξύ εδάφους-φυτών, φυτών-ζώων και ζώων-εδάφους με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου γεωργο-οικολογικού συστήματος που βασίζεται στους τοπικούς φυσικούς πόρους και την ολοκληρωμένη λειτουργικότητα του συστήματος αυτού, διατηρώντας μία αρμονική σχέση μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Αειφορία (sustainability): ισόρροπη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών, κοινωνικο–πολιτιστικών και οικονομικών παραγόντων. Ένα σύστημα για να χαρακτηριστεί αειφόρο πρέπει να είναι: εφικτό από τεχνικής πλευράς αποδεκτό από περιβαλλοντικής πλευράς οικονομικά βιώσιμο

Ένα παραγωγικό σύστημα ζωικής παραγωγής για να χαρακτηρίζεται ως αειφόρο, από φυσικής πλευράς, πρέπει: να βελτιώνει ή τουλάχιστον να διατηρεί τους φυσικούς νομευτικούς πόρους, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του στο παρόν και το μέλλον χωρίς εξάντληση ή απαξίωση των πόρων αυτών και να παράγει προϊόντα τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν προκαλούν μείωση της γεωργικής δραστηριότητας με αύξηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η κοινωνικο-πολιτιστική αειφορία αφορά τη διαχείριση των εκτάσεων γης που χρησιμοποιούνται και των φυσικών πόρων (ιδιαίτερα του νερού) σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου - ζώων.

Στο παρελθόν τα συμβατικά συστήματα (conventional): αύξησαν τις αποδόσεις των ζώων, μείωσαν το κόστος παραγωγής, προξένησαν αυξημένα προβλήματα υγείας, και μειωμένες συνθήκες ευζωίας

Σήμερα η κοινωνία απαιτεί: ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παραγωγή περιβαλλοντικών αγαθών (π.χ. βιοποικιλότητα), καλύτερη διαχείριση των ζώων (ευζωία), προϊόντα ασφαλή και υψηλής ποιότητας που η παραγωγή τους συνδέεται με συγκεκριμένο τρόπο και φιλοσοφία παραγωγής.

Γενικές αρχές βιολογικής κτηνοτροφίας Παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σύνδεση της εκτροφής με την καλλιεργήσιμη γη και /ή τους βοσκότοπους των οποίων πρέπει να διατηρείται η παραγωγικότητα και η αειφορία, διασφάλιση της υγείας των ζώων, εξασφάλιση συνθηκών ευζωίας του ζωικού κεφαλαίου και παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Βασικά – αρχικά κίνητρα καταναλωτών: ενδιαφέρον για το περιβάλλον προστασία της υγείας Στη συνέχεια συσχετίστηκε με την καλύτερη μεταχείριση των ζώων θέσπιση κανόνων- διαφορετικοί αρχικά Κανονισμός ΕΕ: ομοιογένεια διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης βιολογικών προϊόντων

Οι αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι αντίθετες με την εντατικοποίηση και το μειωμένο κόστος παραγωγής. Είναι υψηλών προδιαγραφών ως προς την παραγωγική διαδικασία και τη μεταχείριση των ζώων. Δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Μπορεί να ικανοποιήσει ένα τμήμα των καταναλωτών που απαιτεί ποιότητα, ιχνηλασιμότητα, διαφύλαξη περιβάλλοντος, ευζωία ζώων.

Κανόνες λειτουργίας βιολογικών εκτροφών Πιστοποίηση εκτροφής Συμμόρφωση με τον κανονισμό Περιορισμοί κανονισμού για: κτήρια, διατροφή, υγιεινή, αναπαραγωγή, μεταχείριση και μεταφορά.

Ζωικό κεφάλαιο Επιλογή φυλής αυτόχθονες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ζωτικότητα – λιτοδίαιτες ανθεκτικότητα στις ασθένειες μικρών απαιτήσεων (τοπικοί φυσικοί πόροι) Σύνδεση εκτροφής με την καλλιεργήσιμη γη και τους τοπικούς βοσκότοπους.

Βοοειδή: διασταυρωμένες εγχώριες φυλές με εισαγόμενες (κυρίως για κρέας). Αιγοπρόβατα: εγχώρια φυλή αιγών (ντόπια, Σκοπέλου), εγχώριες τοπικές φυλές προβάτων με μέτριες αποδόσεις (Καραγκούνικο, Μπούτσικο, Σφακίων κ.ά.).

Κτιριακές εγκαταστάσεις - εξοπλισμός Πρέπει να καλύπτουν τις βιολογικές και ηθολογικές ανάγκες των ζώων της εκτροφής (κάλυψη ευζωίας) Πρέπει να παρέχουν: άνετη και ελεύθερη κίνηση των ζώων, δυνατότητα κοινωνικής επαφής και συμπεριφοράς, εύκολη πρόσβαση σε νερό και τροφή, επαρκή μόνωση και προστασία από θερμοκρασία, βροχή, σκόνη, υγρασία, ρεύματα αέρος και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Κανονισμός προβλέπει: ελάχιστη επιφάνεια /ζώο (στεγασμένη, προαύλιο) υλικά κατασκευής είδος δαπέδου – οροφής στρωμνή, αερισμό, φωτισμό υλικά καθαρισμού δαπέδου, αμελκτηρίου κλπ. Επιτρέπεται και η ελεύθερη υπαίθρια διαβίωση των ζώων σε περιοχές που οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Συνθήκες εκτροφής Διαχείριση εκτροφής αναπαραγωγή με φυσικές μεθόδους τεχνητή σπερματέγχυση ορίζεται max μέγεθος ομάδας ζώων Δεν επιτρέπεται: συγχρονισμός οίστρων μεταφορά εμβρύων κοπή ουράς και κεράτων χειρουργικός ευνουχισμός

Υγιεινή Βασική αρχή η πρόληψη που βασίζεται στην: επιλογή ανθεκτικών φυλών εφαρμογή πρακτικών εκτροφής που ενισχύουν την αντοχή των ζώων στις ασθένειες και λοιμώξεις αποφυγή stress από κακές συνθήκες στέγασης Παρέχονται φροντίδες με χρησιμοποίηση: φυτοθεραπευτικών ουσιών, φυτικών εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων, ομοιοπαθητικών προϊόντων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών.

Δεν επιτρέπεται η χρήση σκευασμάτων για: αύξηση της παραγωγής (γάλακτος-κρέατος) συγχρονισμό οίστρου, καθώς επίσης: κοκκιδιοστατικά ορμόνες αντιβιοτικά αντιπαρασιτικά

Επιτρέπεται η χρήση σκευασμάτων σε περιπτώσεις επιδημιών ή οι εμβολιασμοί για εκρίζωση ασθενειών αλλά στις περιπτώσεις αυτές τα προϊόντα δεν πωλούνται ως βιολογικά. Για τα παράσιτα εφαρμόζεται κυλιόμενο πρόγραμμα βόσκησης, μείωση του φορτίου βόσκησης ή μικτό σύστημα αν είναι εφικτό (αίγες, πρόβατα, βοοειδή).

Στην εκτροφή καταγράφονται λεπτομερώς φάρμακα, δοσολογία, χρόνος έναρξης-λήξης αγωγής και χρόνος αναμονής καθώς και ο χρόνος εισόδου-εξόδου των ζώων στην εκτροφή. Στον κανονισμό αναφέρονται λεπτομερώς τα επιτρεπόμενα σκευάσματα για πρόληψη, θεραπεία, απολυμάνσεις και Οι επιτρεπόμενες ενέργειες για ανανέωση, ανασύσταση ή αύξηση του μεγέθους της εκτροφής.

Βιολογικές vs. συμβατικών χαμηλότερο ποσοστό μεταβολικών νόσων, αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για μαστίτιδες, λιγότερα προβλήματα αναπαραγωγής, μεγαλύτερη παραγωγική ζωή για τις βιολογικές εκτροφές.

Ευζωία Δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της ευζωίας σε επίπεδο εκτροφής για σύγκριση. Εκτιμάται εμμέσως από την καταλληλότητα των συνθηκών στέγασης, διατροφής, διαβίωσης. Προβλέπεται όμως: περισσότερος διαθέσιμος χώρος /ζώο αναπαυτικότερο δάπεδο με στρωμνή ελεύθερο σύστημα σταβλισμού τακτική επιθεώρηση εγκαταστάσεων

Μεταφορά Προβλέπεται φόρτωση-εκφόρτωση ζώων χωρίς ηρεμιστικά φάρμακα και με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το άγχος και την καταπόνηση (stress) των ζώων. Απόβλητα Προβλέπεται διασπορά στους βοσκοτόπους ή τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με max Ν= 17 kg /στρέμμα /έτος. Δημιουργία κοπροσωρού για διαχείριση αποβλήτων.

Διατροφή Χρήση βιολογικών ζωοτροφών (πιστοποιημένων) χωρίς φυτοφάρμακα χωρίς λιπάσματα όχι GMO όχι οργανικούς διαλύτες (εκχύλιση ελαίου) Προέλευση: 50% ιδιοπαραγόμενες 60% από ΧΖ (στην ΞΟ)

Επιδιώκεται max χρήση ΧΖ (εκτατικό σύστημα – μικρές αποδόσεις ζώων-μικρές ανάγκες). Άριστη σχέση ψυχανθών: αγρωστωδών μείωση χρησιμοποίησης Νχων λιπασμάτων κάλυψη υψηλότερου ποσοστού Νχων ουσιών ζώων Εφαρμογή προγραμματισμένης βόσκησης (αποφυγή υπερβόσκησης - υποβάθμισης βοσκοτόπου)

Εφαρμογή βιολογικού ελέγχου εντόμων ή ασθενειών. Μηχανικός καθαρισμός ζιζανίων–ανεπιθύμητων φυτών Χρήση βιολογικής κόπρου Παραγωγικότητα βοσκοτόπων: βιολογικών < συμβατικών Βόσκηση μόνο* από βιολογικά πιστοποιημένα ζώα

Με τη χρησιμοποίηση των βοσκοτόπων επιτυγχάνεται: ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, διατήρηση γονιμότητας εδάφους, αύξηση παραγωγικότητας βοσκοτόπου, μείωση ρύπανσης υπόγειων-επιφανειακών υδάτων, μείωση χρησιμοποίησης ενέργειας.

Διατροφή νεογνών με φυσικό θηλασμό min διάρκεια: 3 μήνες για μοσχάρια 45 ημέρες για αμνοερίφια τεχνητός θηλασμός μόνο με φυσικό γάλα

Στον Κανονισμό περιγράφονται οι επιτρεπόμενες ζωοτροφές: Δεν επιτρέπονται: αντιβιοτικά κοκκιδιοστατικά φαρμακευτικές ουσίες αυξητικοί παράγοντες

Εξαιρέσεις Χρησιμοποίηση ζωοτροφών μεταβατικού σταδίου μέχρι 30% ΞΟ σε έκτακτες περιπτώσεις. Κατανάλωση συμβατικής βοσκήσιμης ύλης μέχρι 10% ΞΟ σε περιπτώσεις εποχιακής μετακίνησης των ποιμνίων. Σε ημερήσια βάση επιτρέπεται χρήση συμβατικών ζωοτροφών μέχρι 25% ΞΟ σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης.

Ποιότητα βιολογικών προϊόντων Αύξηση ευαισθησίας καταναλωτών ως προς: τις εφαρμοζόμενες πρακτικές σε γεωργία-κτηνοτροφία, τους κινδύνους που απορρέουν για το περιβάλλον, τη μεταχείριση των ζώων (ευζωία) και την ποιότητα των προϊόντων (υγεία).

Τάσεις καταναλωτών έμφαση στη βελτίωση του περιβάλλοντος (νεότερης ηλικίας άτομα αγοράζουν συστηματικά βιολογικά προϊόντα) έμφαση στην υγεία (μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, μεγαλύτερο εισόδημα, πληρώνουν την υψηλότερη τιμή) Σύγκριση μεταξύ συμβατικών–βιολογικών προϊόντων (τιμή, ζήτηση, εμπορία, προδιαγραφές, εμπιστοσύνη)

Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων – κριτήρια σύγκρισης: θρεπτική αξία, υγιεινή, εμφάνιση (αισθητική), τεχνολογική επεξεργασία.

Γάλα Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χημική σύσταση και το μικροβιακό φορτίο μεταξύ βιολογικού – συμβατικού τρόπου εκτροφής. Μικρές διαφορές οφείλονται στον τρόπο διατροφής (ΧΖ: ΣΖ) Παραγωγικότητα – χημική σύσταση – προφίλ λιπαρών οξέων: αποδίδονται στη σύσταση του σιτηρεσίου (τρόπος διατροφής).

Κρέας Μετρήσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (μυϊκός- λιπώδης ιστός, ενδομυϊκό λίπος, τρυφερότητα κλπ.) βιολογικό < συμβατικού λόγω: ηλικίας (βιολογικό > συμβατικού) τρόπου διατροφής (βοσκή–ενεργειακή πυκνότητα) Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα) βιολογικό > συμβατικού προφίλ λιπαρών οξέων: βιολογικό > συμβατικό

Η ποιότητα του κρέατος μπορεί να βελτιωθεί στις βιολογικές εκτροφές με τις κατάλληλες διασταυρώσεις. Με την κατάλληλη διαχείριση οι διαφορές μεταξύ βιολογικών – συμβατικών ελαχιστοποιούνται. Βιολογικές εκτροφές: απαιτητικότερες των συμβατικών ως προς την ποιότητα της διαχείρισης.

Βιολογική εκτροφή μηρυκαστικών στην Ελλάδα Β. Ευρώπη: Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο έλεγχος των παρασίτων (βόσκηση). Ν. Ευρώπη: Διαθεσιμότητα βιολογικών ζωοτροφών και μικρή παραγωγικότητα βοσκοτόπων. Βοσκότοποι Ελλάδας: Βιολογικοί (χωρίς λιπάσματα – φυτοφάρμακα).

Λόγοι καθυστέρησης άσκησης βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας: περιορισμένη παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών, έλλειψη υποδομών, ανεπαρκής πληροφόρηση κτηνοτρόφων, ελλιπής οργάνωση αγοράς, μεγάλη διασπορά (γεωγραφική) μικρών μονάδων, περιορισμένη διαθεσιμότητα παραγόμενων προϊόντων. Τα βοοειδή έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τα αιγοπρόβατα (μεγαλύτερη παραλλακτικότητα).

Προβλήματα εκτατικών εκτροφών αιγοπροβάτων οι εγκαταστάσεις δεν πληρούν τους κανόνες ευζωίας, η εποχικότητα της βλάστησης δεν καλύπτει τις ανάγκες διατροφής και την ισόρροπη διατροφή των ζώων, οι κτηνοτρόφοι χωρίς γη δεν μπορούν να πιστοποιηθούν (κρατικοί βοσκότοποι).

Οι οικολόγοι θεωρούν ότι τα αιγοπρόβατα προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον (υπερβόσκηση). Στην πραγματικότητα κάνουν το αντίθετο (βελτίωση βιοποικιλότητας). Ευκολότερη μετατροπή συμβατικών σε βιολογικές.

Παραδοσιακές–εκτατικές εκτροφές # βιολογικές. Βιολογική: πιστοποιημένη με πιστοποιημένες ζωοτροφές και πλήρη εφαρμογή του κανονισμού. Εκτατική αιγοπροβατοτροφία & κρεοπαραγωγική βοοτροφία (ελευθέρας βοσκής): προσφέρονται για βιολογικές.

Προϋποθέσεις: αποδοχή της φιλοσοφίας, σταδιακή εφαρμογή (υποδομές κλπ.), καλή ενημέρωση, συνδυασμός με άλλες δραστηριότητες (π.χ. αγροτουρισμό). Έχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας σε σχέση με τη συμβατική.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν περισσότερη έμφαση στη διαδικασία παραγωγής των βιολογικών προϊόντων και λιγότερη στην ποιοτική υπεροχή τους. Απαιτούνται αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί τρόποι ελέγχου και αξιολόγησης της διαδικασίας παραγωγής για τη διασφάλιση των καταναλωτών όσον αφορά τη γνησιότητα και την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων.