Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και συνταγές από όλο τον κόσμο Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελένη Μαρτσέλου Μαρία Κουρή Πάολα Αλυσανδράτου
Advertisements

ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
BOYS + GIRLS …………………… …………………… …………………… ……………………
ΙΡΛΑΝΔΙΑ!!!! Από τους: Κωνσταντίνος Χατζηπροκοπίου Αντρέα Ναζαρίτσε
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Μια γλυκιά σοκολατένια ΙΣΤΟΡΙΑ!!!!!
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΔΟΥΚΙΣΣΑ Μαρία Αγαθοκλέους.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ από το Μιχάλη Αλεξανίδη Στ΄1 Δημοτικό Αγίας Μαρίνας Στροβόλου (Κ.Β.) Δεκέμβριος 2013.
Ενότητα: 4 Μαγειρική Χώρου Εστίασης Κεφάλαιο 4. 2
Παρασκευές επιδορπίων
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΕΣ.
 Η Αμερική είναι ήπειρος του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα εδάφη Αμερική καταλαμβάνει 8,3% της.
Λάβα - Κέικ.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
ΚΑΡΠΟΥΖΙ.
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών
Ζυμαρικά - Pasta.
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Είδη Σοκολάτας Τα είδη σοκολάτας από την Dream Team
BAYERN ΒΑΥΑΡΙΑ.
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
Ενότητα: Παρασκευές Επιδορπίων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ # 4 PROFITEROLES
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΥΛΙΚΑ 1 ΚΙΛΟ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΦΛΟΥΔΑ) 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΚΙΛΟ ΚΟΝΙΑΚ 10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑ.
Π ΡΟΓΕ Υ ΜΑΤΑ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤ ΗΣ ΝΑ Ε Ι ΝΑΙ Σ Ε Θ ΕΣ Η ΝΑ : Διακρίνει τους παράγοντες ελέγχου της ποιότητα των αυγών. Περιγράφει τους.
ΙΤΑΛΙΑ.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Γαλλική κουζίνα και πολιτισμός
Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών.
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
Το να τρως καλά είναι ιδιαίτερα σπουδαίο για τους περισσότερους Γάλλους, οι οποίοι ξοδεύουν απίστευτο χρόνο μιλώντας για κατανάλωση φαγητού. Ακόμη κι αν.
«Μαθαίνοντας μαγειρική από τα λάθη μου»
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί και συνταγές από όλο τον κόσμο Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης Σχολικό έτος: 2016-2017

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Αυστρία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Linzeraugen Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα και ζύμη από αμύγδαλο Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Αλέθουμε τα αμύγδαλα με 1/4 καστανή ζάχαρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε και τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλεύρι,τα αμύγδαλα, το μπέϊκιν, το αλάτι, την κανέλα. Πλάθουμε με τα χέρια μας καλά και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βγάζουμε τη ζύμη μας απ’το ψυγείο, παίρνουμε μια ποσότητα και με ένα πλάστη και λίγο αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη, να έχει πάχος 2-3 χιλιοστά. Κόβουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε με ένα κουπάτ. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε 13-15 λεπτά. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και ύστερα τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 1 κούπα βούτυρο 2/3 της κούπας αμύγδαλα (αλεσμένα στο μίξερ) 2/3 της κούπας ζάχαρη καστανή 1 κ.γ. υγρή βανίλια 1/4 κ.γ κανέλα 1 αυγό 2 1/2  κούπες αλεύρι 1/2 κ.γ. μπέικιν 1 πρέζα αλάτι μαρμελάδα για τη γέμιση (φράουλα ή βατόμουρο) άχνη για το πασπάλισμα

Linzeraugen

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Γερμανία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Schokoladenbrot Μπουκίτσες από θριμματισμένη κουβερτούρα, αμύγδαλο και φουντούκι. Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: 250 γρ. βούτυρο200 γρ. κουβερτούρα 250 γρ. ζάχαρη 250 γρ. ωμά αμύγδαλα ή φουντούκια 6 αυγά 100 γρ. αλεύρι 250 γρ. επιπλέον κουβερτούρα για την επικάλυψη αποξυραμένα φρούτα και αμύγδαλα για τη διακόσμηση Θριματίζουμε στο μούλτι την κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ύστερα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, την θριματισμένη κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα απλώνοντας να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά. Παράλληλα λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη. Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα. Διακοσμούμε με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ύστερα το κόβουμε σε κομματάκια. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Schokoladenbrot

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Αμερική Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Alfajores Μπισκότα με καραμέλα γάλακτος Πώς το φτιάχνουμε: Τι θα χρειαστούμε:   Βράζουμε το ζαχαρούχο 2,5-3 ώρες για να φτιάξουμε την καραμέλα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε. Προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια. Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το μπέϊκιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη περίπου 1 χιλιοστό και κόβω με μικρό- μεσαίο στρογγυλό κουπάτ. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε ύστερα με την καραμέλα γάλακτος φτιάχνοντας σαντουϊτσάκια. Για τη ζύμη: 100 γρ.βούτυρο 75 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ 1 κ.γ μπέϊκιν 1 κ.γ υγρή βανίλια 1 κ.γ λικέρ (brandy, ρούμι, κλπ) ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα  

Alfajores

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Γαλλία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Buche de Noel Κορμός με σοκολατένια γέμιση Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για  20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ζύμη:  Βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, την άχνη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ελάχιστα (δεν θέλουμε να λιώσει το βούτυρο, θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια βουτύρου μέσα στη ζύμη μας). Προσθέτουμε λίγο λίγο και το χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Το βγάζουμε από το μίξερ, το τοποθετούμε σε μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Η ζύμη θα είναι θριματιστή μην σας ανησυχήσει αυτό. Ύστερα από μια ώρα ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης με πάχος 2 χιλιοστά και κόβουμε με ένα στογγυλό κουπάτ για να φτιάξουμε την βάση της τάρτας. Ύστερα με ένα κουπάτ σε σχήμα αστεριού κόβουμε για να φτιάξουμε το καπάκι της τάρτας. Αλευρώνουμε το ειδικό ταψάκι για μάφιν και τοποθετούμε τις στρογγυλές βάσεις, προσθέτουμε σε κάθε ταρτάκι 1-2 κ.γ γέμιση και κλείνουμε με το αστεράκι. Αλείφουμε με αυγουλάκι την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Για το παντεσπάνι: 5 αυγά 250 γρ. tant pour tant (125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο με 125.γρ άχνη ζάχαρη) 25 γρ. βούτυρο 35 γρ. αλεύρι 4 ασπράδια 1 πρέζα αλάτι Για το σιρόπι: 1/2 κούπα νερό 3 κ.σ ζάχαρη φλύδα από 1  πορτοκάλι Για τη γέμιση: 250 γρ. κουβερτούρα 220 γρ. βούτυρο 220 γρ. ζάχαρη άχνη

Buche de Noel

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Ιταλία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Panettone Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες. 50γρ μαγιά 40γρ χλιαρό νερό 600 γρ σκληρό αλεύρι 150 γρ άχνη ζάχαρη 5 αυγά 200γρ βούτυρο Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι 1 πρέζα αλάτι 400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

Panettone

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Ρωσία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Πίτα με σολομό Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: 1 ρολό σφολιάτα φρέσκια (300-400 γρ.) 600 γρ φιλέτο φρέσκου σολομού 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους 3-4 φέτες καπνιστού σολομού κομμένες σε μακριές λωρίδες 1 αβγό για επάλειψη Για την κρέμα 3 αβγά 40 γρ αλεύρι 500 ml κρέμα γάλακτος 70 γρ τριμμένο τυρί έμενταλ 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή βασιλικό 3-4 κ.σ.κέτσαπ φρεσκοτριμμένους κόκκους πράσινου και κόκκινου πιπεριού αλάτι μοσχοκάρυδο . Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια. 2. Σοτάρουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. 3. Κόβουμε το φρέσκο σολομό σε κυβάκια 3-4 εκ., τον σοτάρουμε και τον κρατάμε στην άκρη. 4. Βουτυρώνουμε ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας ένα βαθύ ταψάκι με διάμετρο 23 εκ. περίπου. 5. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψάκι, προσέχοντας να ξεπερνάει κατά πολύ τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάμε τα 3 αβγά και το αλεύρι με αβγοδάρτη, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τριμμένο έμενταλ, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το σοταρισμένο σολομό. Πασπαλίζουμε με πράσινο και κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον άνηθο, το κέτσαπ και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το σκεπάζουμε με το φύλλο που περίσσεψε. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το φύλλο ζύμης για να ροδίσει ομοιόμορφα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Όταν ψηθεί η πίτα, τη βγάζουμε από το σκεύος, την αφήνουμε να κρυώσει και τη στολίζουμε με τις λωρίδες του καπνιστού σολομού.

Πίτα με σολομό

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Τουρκία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Hazal Τούρκικο Γλυκό Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Στρώνουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί ισόποσα. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, την ζάχαρη και την βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.  Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει κρούστα. Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα πάνω στα μπισκότα. Βάζουμε το ταψί, αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη στο ψυγείο 7-8 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια μακρόστενα 2 περίπου δάχτυλα. Ενδιάμεσα βάζουμε μπανάνα σε ροδέλες και ξηρούς καρπούς. Τυλίγουμε σε ρολό και σερβίρουμε 250 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο 1000 ml. γάλα 5-6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 gr. ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια ή καψουλα βανιλλίνης 250 gr. Τύπου πτι μπερ Μπανάνες Ξηρούς καρπούς

Hazal

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Καναδάς Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Κοκτέιλ εγκ-νογκ (Egg-Nog) Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρίσουν και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και ρίχνουμε το κονιάκ και το ρούμι. Το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο και προσθέτουμε  1/2 κιλό γάλα ( το ζαχαρούχο γάλα και το υπόλοιπο νερό), την κρέμα γάλακτος χτυπημένη όπως και τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο το καλύτερο γίνεται. Σερβίρουμε σε ποτήρια ραντισμένα με κανέλα. 1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα 3 αυγά 1/4 του λίτρου κονιάκ 50 γρ. ρούμι 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 200 γρ. κρέμα γάλακτος Κανέλα σε σκόνη

Κοκτέιλ εγκ-νογκ (Egg-Nog)

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Φινλανδία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Ψητό χοιρομέρι Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Ένα μπούτι χοιρινό περίπου 4-4,5 κ., με την πέτσα και το κόκαλο  4 πορτοκάλια, το χυμό 2 λεμόνια, το χυμό 5 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι 4 κ.σ. πετιμέζι (μελάσσα) ροδιού 3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν  1 κ.σ. γαρύφαλλα 1 ξύλο κανέλας 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά αλάτι, πιπέρι  Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι με δόντια, χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού μπακλαβαδωτά. Αναμειγνύουμε σ' ένα μπολ το χυμό από τα λεμόνια, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε καλά με το μείγμα όλο το μπούτι. Μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε ρόμβο της πέτσας του. Το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και το περιχύνουμε με χυμό από 3 πορτοκάλια. Βάζουμε στον πάτο το ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε περίπου 3 ώρες, αλείφοντάς το συχνά με τους χυμούς του. Συνεχίζουμε το ψήσιμο αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο -βρέχοντας, πάντα, το κρέας με τη σάλτσα του - για άλλη 1.30' ώρα περίπου ( υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος). Ανακατεύουμε σε μπολ 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού, τη μαρμελάδα, τη μελάσσα ροδιού και τη μουστάρδα. Τα τελευταία 30' αλείφουμε καλά την επιφάνεια με αυτό το μείγμα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ανά 10', μέχρι να βγάλουμε το κρέας από το φούρνο. Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει. Το παρουσιάζουμε ολόκληρο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, την ώρα του σερβιρίσματος. Αν βρίσκεται σε μπουφέ, μπορούμε να έχουμε ήδη κόψει σε φέτες ένα τμήμα, αφήνοντας το υπόλοιπο ολόκληρο, να το κόψει ο κάθε καλεσμένος. Το μπούτι σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούμε να το συνοδέψουμε με μουστάρδες και τσάτνεϋ. 

Ψητό χοιρομέρι

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Ολλανδία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Banketstaaf Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: Σφολιάτα Σχηματίστε με σφολιάτα μια λωρίδα. Φτιάξτε σε μορφή ρολού την πάστα αμυγδάλου. Τοποθετήστε την επάνω στη σφολιάτα. Βρέξτε τις άκρες της σφολιάτας με ένα βρεγμένο πινελάκι. Διπλώστε πρώτα τις «κοντές» άκρες, και στη συνέχεια από πάνω το μακρύ μέρος. Με το πινέλο απλώστε το χτυπημένο αυγό και ψήστε στο φούρνο, μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρυσαφί–καφέ χρώμα. Στο μεσοδιάστημα, ζεστάνετε μαρμελάδα βερίκοκο για λίγα δευτερόλεπτα, αλείψτε τη πάνω το ζεστό banketstaaf και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.   Σφολιάτα Πάστα Αμυγδάλου Αυγό Μαρμελάδα βερίκοκο Άχνη ζάχαρη

Banketstaaf

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Ελβετία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Brunsli Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: 125 γρ. σοκολάτα 70% κακάο     200 γρ. ζάχαρη     250 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα     40 γρ. σκόνη κακάο     2 ασπράδια αυγών     2 πρέζες κανέλα     2 πρέζες γαρύφαλλα     3 κ.σ. Kirsch     1 πρέζα αλάτι     3 κ.σ. αλεύρι κρυσταλλική ζάχαρη για τα καλούπια-κόπτες  Κόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε να λιώσει πάνω από μπεν μαρί, ανακατεύοντας τακτικά. Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια αυγών και ανακατεύουμε καλά με τα αλεσμένα αμύγδαλα τη ζάχαρη το κακάο και τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέστε την λιωμένη σοκολάτα και 3 γενναιόδωρες κουταλιές Kirsch (μπράντι με βύσσινα) και ζυμώνουμε για λίγο. Χρειάζεται λίγη υπομονή, έως ότου όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί μεταξύ τους. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό και κολλώδες. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο, τοποθετούμε τη ζύμη μεταξύ 2 σελοφάν και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ. Κόβουμε σε διάφορα σχήματα διαμέτρου 2 εκ. Τους κόπτες τους βουτάμε κάθε φορά στη ζάχαρη πριν από την κοπή, ώστε να έχουμε ωραίες, ζαχαρένιες άκρες. Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και αφήνουμε τα Brunsli να στεγνώσουν όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 12 ώρες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και ψήνουμε τα Brunsli στη μέση του φούρνου για 6-8 λεπτά. Θα πρέπει να είναι τραγανά στο εξωτερικό, με ένα μάλλον μαλακό και λαστιχωτό πυρήνα (τα ψήνουμε λίγο περισσότερο, αν προτιμάμε να είναι όλο τραγανό). Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βάζο μπισκότων. 

Brunsli

Χριστουγεννιάτικος στολισμός Ιρλανδία Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Ιρλανδική πατατόσουπα Τι θα χρειαστούμε: Πώς το φτιάχνουμε: 2 κ.σ. βούτυρο 2 μέτρια κρεμμύδια 3 μεγάλες πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες 1 κύβο κοτόπουλο 2 φλιτζάνια γάλα 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 3 σέλερι (το λευκό κομμάτι) ψιλοκομμένα Αλάτι, πιπέρι Μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (έμενταλ ή παρμεζάνα ανάλογα με την ένταση που θέλεις να δώσεις) 4-5 φέτες ψωμί φρυγανισμένο με λίγο λιωμένο βούτυρο · 1 Κόψε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και βάλε σε μια κατσαρόλα μαζί με το λιωμένο βούτυρο · 2 Πρόσθεσε τον κύβο κοτόπουλο, το σέλερι, τον μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίρωσε · 3 Σκέπασε την κατσαρόλα προκειμένου να μαραθούν και να μαλακώσουν τα λαχανικά σου σε χαμηλή φωτιά · 4 Πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε καλά ώστε να πάρεις έναν παχύ πολτό · 5 Στη συνέχεια πρόσθεσε το τυρί και συνέχισε το ανακάτεμα να λιώσει τελείως το τυρί 6 Σέρβιρε καυτή με μερικές λεπτές φέτες ζεστό βουτυρωμένο ψωμί

Ιρλανδική πατατόσουπα

Τέλος εργασίας Ομάδα: Τα μικρά ξωτικά στην κουζίνα Τμήμα: Β2 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: ΓαΪτανίδου Μαγδαληνή Βοηθός: Γκανίδης Δήμος Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες»