Tokyo
Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζοντας τον κόσμο μέσα από γεύσεις και εικόνες» Γυμνάσιο Μελίκης Σχολικό έτος 2016-17 Υπεύθυνοι καθηγητές: Γαϊτανίδου Μαγδαληνή Βοηθός: Γκανίδης Δήμος Ομάδα: Οι μικροί γαστρονόμοι (Δελημάνη Αργυρώ,Κίτσας Πέτρος,Λουτζανιώτης Γεώργιος,Μπόια Ανίσα)
Τόκιο Το Τόκιο ή Τόκυο είναι η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Αποτελεί ένα από τα 47 νομαρχιακά διαμερίσματα της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει την ιδιαίτερα αστικοποιημένη κεντρική περιοχή του Τόκιο, που είναι η καρδιά της ομώνυμης μητροπολιτικής περιοχής. Αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικους- 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ στη μητροπολιτική του περιοχή ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντάς την έτσι την πιο πυκνοκατοικημένη του κόσμου. Το Τόκιο βρίσκεται στην περιοχή Κάντο, στο Χονσού, το κεντρικό και μεγαλύτερο από τα νησιά που απαρτίζουν την Ιαπωνία.
Έχει επιλεγεί από την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως υποψήφια πόλη για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, για το 2009 η πόλη είναι η ακριβότερη στον κόσμο . Ο αστεροειδής 498 Τόκιο (498 Tokio) πήρε το όνομά του από την πόλη αυτή.
Ετυμολογία Το Τόκιο ήταν αρχικά γνωστό ως Έντο, που σημαίνει «εκβολές» . Το όνομά του άλλαξε σε Τόκιο (Τόκιο: Tō (ανατολική) + Kyo (πρωτεύουσα), όταν έγινε η αυτοκρατορική πρωτεύουσα το 1868, σύμφωνα με την παράδοση της Ανατολικής Ασίας να συμπεριλαμβάνει την λέξη Kyo («京») στο όνομα της πρωτεύουσας. Κατά την πρώιμη περίοδο Meiji, η πόλη ονομάστηκε επίσης "Tōkei», μια εναλλακτική προφορά για τους ίδιους κινέζικους χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν "Τόκιο". Σε μερικά επίσημα αγγλικά έγγραφα γίνεται χρήση της ορθογραφίας "Tokei» .
Ιστορία Η ακμή του Τόκιο συνδέεται κατά ένα μεγάλο μέρος με δύο άτομα: τον Τοκουγκάβα Ιεγιάσου και τον αυτοκράτορα Μεϊτζί. Το 1603, μετά την ενοποίηση της Ιαπωνίας, ο Σογκούν Τοκουγκάβα κατέστησε το Έντο (το σημερινό Τόκιο) βάση του, ξεκινώντας έτσι την Περίοδο Έντο της ιστορίας της χώρας. Κατά συνέπεια, η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο με πληθυσμό που έφτασε το ένα εκατομμύριο μέχρι τον 18ο αιώνα. Έγινε η ντε φάκτο πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και παρότι ο αυτοκράτορας ζούσε στο Κιότο, ήταν το Τόκιο αυτοκρατορική πρωτεύουσα
Το 1869, ο 17χρονος αυτοκράτορας Αυτοκράτορας Μεϊτζί μετακόμισε στην Έντο την οποία είχε μετονομάσει σε «Τόκυο» («ανατολική πρωτεύουσα») ένα έτος πριν. Το Τόκιο ήταν ήδη το πολιτικό, οικονομικό, και πολιτιστικό κέντρο του έθνους, και η μεταφορά της κατοικίας του αυτοκράτορα εκεί την έκανε και τυπικά πρωτεύουσα.
Γεωγραφία Η μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο αποτελείται από τρία μέρη: τα 23 Ειδικά Διαμερίσματα (που αποτελούν την πρώην πόλη του Τόκιο), την Περιοχή Τάμα και τα νησιά. Η διοικητική δομή του Τόκιο είναι παρόμοια με αυτήν άλλων νομαρχιακών διαμερισμάτων της Ιαπωνίας. Στο Τόκιο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες μικρές οντότητες, οι περισσότερες από τις οποίες ονομάζονται συμβατικά πόλεις. Περιλαμβάνει 23 ειδικά διαμερίσματα (ku) και έως το 1943 την πόλη του Τόκιο. Η καθεμιά ειδική περιοχή εκλέγει έναν δήμαρχο και συμβούλιο. Εκτός από αυτούς τους 23 δήμους, το Τόκιο περιλαμβάνει επίσης 26 πόλεις (shi), πέντε κωμοπόλεις (chō ή machi), και οκτώ χωριά (son ή mura), καθένα από το οποία διαθέτει μια τοπική κυβέρνηση.
Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο διευθύνεται από έναν δημόσια εκλεγμένο κυβερνήτη και μια μητροπολιτική συνέλευση. Η έδρα της βρίσκεται στο Κτήριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκυο, στο Δυτικό Σίντζουκου. Διοικεί ολόκληρο το νομαρχιακό διαμέρισμα του Τόκιο (Tōkyō-to), συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών, των φραγμάτων, των αγροκτημάτων, των μακρινών νησιών, και των εθνικών πάρκων.
Χώρα Ιαπωνία Πληθυσμός 13.185.502 (2011) Έκταση 2.187,66 km² Δήμαρχος Shintarō Ishihara
Τόκιο, νυχτερινή άποψη
Kinome Yaki Ιαπωνική Κουζίνα
Τι χρειαζόμαστε: 4 φιλετα ψαριου (τονο, γλωσσα) 2 κ.γ. τριμμενη πιπεροριζα 4 κ.σ. σαλτσα σογιας 4 κ.σ. sake (σακε) ή ξηρο τσερυ 1 κ.σ.καφε ζαχαρη
Πώς το κάνουμε: Πλενετε τα φιλετα ψαριου και τα σκουπιζετε. Ανακατευετε καλα την πιπεροριζα, τη σαλτσα σογιας, το sake ή το τσερυ και τη ζαχαρη. Μαριναρετε το ψαρι για 30' σε αυτο το μιγμα. Βγαζετε το ψαρι απο τη μαριναδα και το ψηνετε απο καθε πλευρα για περιπου 7'. Οσο ψηνετε προσθετετε μερικες φορες και λιγη μαριναδα.
Ιαπωνία Η Ιαπωνία είναι ένα νησί έθνος, που τις γύρω θάλασσες της θερμαίνει το Kuroshiwo, το πλούσιο σε πλαγκτόν Ιαπωνικό θαλάσσιο ρέυμα, όπου ζει μια αξιοσημείωτη ποικιλία από ψάρια και οστρακόδερμα. Τα νησιά της Ιαπωνίας είναι ορεινά, και η λίγη καλλιεργήσιμη γη που υπάρχει είναι με αναβαθμίδες και προσεκτικά καλλιεργημένη με ρύζι και με μερικές άλλες καλλιέργειες. Η Ιαπωνία πάντα έθρεφε τον πυκνό πληθυσμό της από τις θάλασσες και τους οριζώνες, γι αυτό και είναι φυσικό η κουζίνα της να δίνει έμφαση σε αυτά που η φύση της παρείχε. Το σούσι, ο συνδυασμός ωμού ψαριού και πικάντικου ρυζιού που φαίνεται πολύ εξωτικός στους ξένους, είναι το πλέον φυσικό φαγητό στην Ιαπωνία.