Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Ανδρέας Κοντονίκας Γιώργος Γιαννίτσας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Ανδρέας Κοντονίκας Γιώργος Γιαννίτσας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Ανδρέας Κοντονίκας Γιώργος Γιαννίτσας
Αθηνά Βουτιέρου Γιάννης Βουλγαρέλης Μιλτιάδης Αθανασίου Αχιλλέας Ιωσήφ Δημήτρης Δελλόπουλος

2 Κάπνισμα: α. Επιπτώσεις β. Διαφορές καπνιστή-μη καπνιστή
γ. Πρόσφατες έρευνες δ. Τρόποι αντιμετώπισης

3 Κάπνισμα: Επιπτώσεις: Καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια
Διαφορές μορφές καρκίνου Συχνότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος Βρογχίτιδα Εξάρτηση

4 Καπνιστής Βλάπτει την υγεία του και την υγεία των συνανθρώπων του. Μειώνει την πνευματική και σωματική απόδοση του. Χαλάει πόρους Μη καπνιστής Έχει βελτιωμένη υγεία Απολαμβάνει το περιβάλλον. Χαίρεται την άθληση και την άσκηση Εξοικονομεί πόρους

5 Πρόσφατες έρευνες:

6 Τρόποι αντιμετώπισης Φαρμακευτικά υποκατάστατα χωρίς βλαβερές ουσίες
Συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης Ύπνωση Βελονισμός Ηλεκτρονικό τσιγάρο Θεραπεία με κρύο λέιζερ Γιόγκα και διαλογισμός

7 Οινόπνευμα: Τι είναι η αλκοόλη Κατηγορίες αλκοολούχων ποτών
Οινοπνευματώδη ποτά Oktoberfest Αλκοολισμός

8 Τι είναι η αλκοόλη Αλκοολούχο γενικά ονομάζεται οποιοδήποτε υγρό που περιέχει αλκοόλη. Συνηθέστερα όμως με τον προσδιορισμό αυτόν ονομάζεται το ποτό του οποίου συστατικό είναι η αιθυλική αλκοόλη(οινόπνευμα, CH3-CH2-OH). Τα αλκοολούχα ποτά ονομάζονται, επίσης, και οινοπνευματώδη και, λαϊκότερα, σπίρτα (από παραφθορά της λατινικής λέξεως spirit=οινόπνευμα).

9 Κατηγορίες αλκοολούχων ποτών
Ζυμούμενα (κρασί,ζύθος) Αποσταζόμενα (τσίπουρο,ούζο,βότκα,ουίσκι) Ηδύποτα (διάφοροι τύποι λικέρ αναμιγμένα με νερό)

10 Οινοπνευματώδη ποτά Ουίσκι: 40% - 70% αλκοόλη Μπύρα: 4,7% αλκοόλη
Ρώσικη Βότκα: 40% αλκοόλη Ούζο: 38% - 40% αλκοόλη Ρακί: 40% αλκοόλη Τσίπουρο: 30% - 50% αλκοόλη

11 Oktoberfest (Γιορτή του Οκτώβρη)
Το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) είναι γιορτή μπύρας που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο στην περιοχή Theresienwiese. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

12 Θρησκείες με απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ
Τρεις είναι οι βασικές θρησκείες όπου απαγορεύται η κατανάλωση αλκοόλ : το Ισλάμ,ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός.

13 Το Ισλάμ Οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ ούτε σε πολύ μικρές ποσότητες γιατί θεωρείται απαγορευμένο. Θεωρείται πως τα οινοπνευματώδη ποτά είναι βλαβερά για το νευρικό σύστημα επηρεάζοντας τις αισθήσεις και την κρίση των ανθρώπων. Θεωρείται ότι τα άτομα οδηγούνται σε πολλά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα – μέχρι και σε απώλεια της ζωής τους.

14 Ο Ινδουισμός Στον Ινδουισμό, η απόλυτη απαγόρευση του αλκοόλ ισχύει μόνο για τους μοναχούς,οι οποίοι δεσμεύονται με συγκεκριμένο όρκο. Αναγνωρίζεται όμως και τονίζεται το γεγονος πως το αλκοόλ είναι μια ισχυρή ουσία που κρύβει κινδύνους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Παρόλα αυτά δίνεται θεραπευτική αξία σε κάποια κρασιά από βότανα,όμως και σε αυτά η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

15 Ο Βουδισμός Ο Βουδισμός θεωρεί πως η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών είναι αντίθετη στις οδηγίες του Βούδα και επομένως κρίνεται απαγορευτική για τους πιστούς. Το αλκοόλ,όπως πιστεύεται στον Βουδισμό,θολώνει την σκέψη και την κρίση και δεν επιτρέπει στο άτομο να συγκεντρωθεί,με αποτέλεσμα να το απομακρύνει από το στόχο του, που είναι ο Διαφωτισμός και η Νιρβάνα.

16 Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον άνθρωπο

17 Τα όργανα-θύματα Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καταστροφικές γιατί επιρρεάζει πολλά βασικά όργανα. Τα σημαντικότερα όργανα-θύματα του αλκοόλ είναι : α) Ο εγκέφαλος β) Η καρδιά γ) Το συκώτι (ήπαρ) δ) Το πάγκρεας ε) Τα νεφρά

18 α) Εγκέφαλος Η αιθανόλη που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά επιβραδύνει την αναμετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευροδιαβιβαστών και προκαλεί βλάβη σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Η παρατεταμένη βλάβη στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αλλαγές συμπεριφοράς και διάθεσης όπως κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μνήμης, και επιληπτικές κρίσεις.

19 β) Καρδιά Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αρχίζει να εξασθενεί τον καρδιακό μυ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανωμαλία στην ροή του αίματος. Οι αλκοολικοί συχνά πάσχουν από μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδιοπάθεια. Τα συμπτώματά της είναι : δυσκολία στην αναπνοή, αρρυθμία (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός), κόπωση, διόγκωση του ήπατος, και επίμονο βήχα. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπέρταση.

20 γ) Συκώτι (ήπαρ) Το συκώτι μας είναι απαραίτητο για τη σωστή πέψη της τροφής, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τον έλεγχο των λοιμώξεων, και για την αποτοξίνωση του σώματος. Αυτό λοιπό το όργανο, δέχεται τις σοβαρότερες παρενέργειες του αλκοολισμού από κάθε άλλο. Η κίρρωση του ήπατος είναι η αιτία ανάγκης μεταμόσχευσης στο 48,2% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

21 δ) Πάγκρεας Άλλο ένα μεγάλο ‘θύμα’ του αλκοολισμού . Το αλκοόλ είναι επιβλαβές και για το πάγκρεας επειδή το αναγκάζει να παράγει ένζυμα στο εσωτερικό του, αντί να τα στέλνει στο λεπτό έντερο. Η συσσώρευση αυτή των ενζύμων οδηγεί στη φλεγμονή, η οποία είναι γνωστή και ως παγκρεατίτιδα. Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετος, αύξηση του καρδιακού ρυθμού, διάρροια και πυρετός, ενώ η χρόνια παγκρεατίτιδα οδηγεί σε διαβήτη, ακόμα και σε θάνατο.

22 ε) Νεφρά Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και προκαλεί αύξηση της ποσότητας ούρων που παράγει το σώμα. Τα νεφρά δε μπορούν να ρυθμίσουν τις αυξημένες ποσότητές τους , καθώς και την αλλαγή της κατανομής του νατρίου, του καλίου και των ιόντων χλωρίου. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, δεύτερη κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας.

23 Και η αστεία πλευρά του θέματος……

24 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!
ΤΕΛΟΣ! Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Ανδρέας Κοντονίκας Γιώργος Γιαννίτσας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google