Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΣΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΣΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΣΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

2 Το Σισλί είναι μία από τις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί έναν από τους πιο πολυπληθής δήμους της. Το Σισλί βρίσκεται στα βόρεια της Πλατείας Ταξίμ και είναι (τουλάχιστον το κέντρο του) μία μεγαλοαστική περιοχή, γεμάτη από μεζονέτες, πολυτελή σχολεία, μεγάλα εστιατόρια και καφέ, εμπορικά κέντρα αλλά και μοντέρνους ουρανοξύστες γραφείων, ενώ μέχρι το 1800 η περιοχή ήταν εξοχή που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και τη γεωργία. Βέβαια, ενώ το Σισλί περιλαμβάνει (ή γειτνιάζει με) κοσμοπολίτικες γειτονιές, όπως π.χ. το Νισάντασι, από την άλλη θα δεις και περιοχές με αυθαίρετα και τσιγγάνους, όπως το Kuştepe.

3 Στο Σισλί βρίσκεται το εξαιρετικής ιστορικής και εικαστικής αξίας ελληνικό νεκροταφείο. Το ελληνικό το νεκροταφείο του Σισλί, με τους νεκρούς και την ιστορία του Γένους σε καλεί να το γνωρίσεις. Το νεκροταφείο ιδρύθηκε το 1859 στη θέση ενός παλιότερου νεκροταφείου. Εκεί μεταφέρθηκε το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο από την περιοχή του Πέρα που βρισκόταν ως τότε, καθώς η περιοχή είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και να κατοικείται πυκνά από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ξεκίνησε σαν ορθόδοξο νεκροταφείο.

4 Εδώ φιλοξενούνται Ρώσοι, Βούλγαροι, Γιουγκοσλάβοι, Σουριανοί/Συροχαλδαίοι καθώς και Ορθόδοξοι Αρμένιοι, ωστόσο σύντομα η Ρωμαίικη κοινότητα κέρδισε "έδαφος"σε ότι αφορά τη χρήση του. Σε επίσημα στοιχεία το Σισλί κάθε εβδομάδα υποδέχεται αρκετά περιστατικά κηδείας, διαθέτει οστεοφυλάκιο και είναι το μεγαλύτερο ορθόδοξο κοιμητήριο στη Τουρκία και ένα από τα μεγαλύτερα στην Μέση Ανατολή.

5 Εικόνα 1: Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο νεκροταφείο του Σισλί

6

7 Εικόνες 2 και 3: Το ρωμαίικο κοιμητήριο στο Σισλί
Εικόνες 2 και 3: Το ρωμαίικο κοιμητήριο στο Σισλί. Ντοκιμαντέρ που αφορά το εξαιρετικής ιστορικής και εικαστικής αξίας ελληνικό νεκροταφείο του Σισλί στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας στο σύνδεσμο

8 Πηγές


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΙΣΛΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google