Οι φυσικές επιστήμες στην πρώτη σχολική ηλικία μέσα από το πρίσμα της κοινωνικοπολιτισμικής θεωρίας. Κατερίνα Πλακίτση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Διδακτικής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βιοποικιλότητα & καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας
Advertisements

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΕΓΓΙΣΕΙΣ Η θεωρία της δραστηριότητας Δέγγλερη Σοφία.
Μεθοδολογίες και Εργαλεία Ανάλυσης και Σχεδιασμού Π.Σ. Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού Κατερίνα Μαυραντωνάκη.
Κατασκευή σεναρίου διδασκαλίας με τη χρήση εργαλείων web 2.0
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
Σημασιολογική Ολοκλήρωση Δεδομένων με τη χρήση Οντολογιών Λίνα Μπουντούρη - Μανόλης Γεργατσούλης Ιόνιο Πανεπιστήμιο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών.
 Διαπερνούν και ανατρέπουν παραδοσιακά σύνορα (όρια), γεωγραφικά, οι-κονομικά και πολιτιστικά.  Έχουν αλματώδη ρυθμό εξέλιξης.  Προκαλούνται από τις.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Μεθοδολογίες και Εργαλεία Ανάλυσης και Σχεδιασμού Π.Σ. Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣ ΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΡΟΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Το μανθάνον υποκείμενο δεν κατασκευάζει την προσωπική του γνώση μέσα σε ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό.
Οικονομική Ανθρωπολογία
3.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισµικού για τη διδακτική των µαθηµατικών.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Επιστήμη, Τεχνολογία και Πολιτισμός Science, Technology and Culture όπως: Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία Science, Technology, Society και η Διδακτική των.
Κονστρουκτιβιστικές και κοινωνιοπολιτισμικές θεωρίες μάθησης (constructivist, sociocultural and situational learning theories)
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Διδάσκων : Βασίλης Κόμης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 06 : Θεωρίες Μάθησης και ΤΠΕ: Εποικοδομισμός (Μέρος Α+) Βασίλειος Κόμης ΤΕΕΑΠΗ.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Η θεωρία της δραστηριότητας (activity theory) (Vygotsky, Leont’ev, Luria, Nardi, Cole and Engestrom) & Artefacts Επικ. Καθ. Ζ. Σμυρναιου.
«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura
Ανάπτυξη και οικοδόμηση της γνώσης στις Φυσικές Επιστήμες
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Θεωρίες μάθησης και ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διεπιστημονικά και Διαθεματικά Προγράμματα Σπουδών
Τμ. Μηχ/κών Ηλ/κών Υπολογ. & Πληροφορικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
«Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»
“Τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σαν τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο” – Jean Liedloff
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Η θεωρία της δραστηριότητας (activity theory) Ζ
Οι φυσικές επιστήμες στην πρώτη σχολική ηλικία μέσα από το πρίσμα της κοινωνικοπολιτισμικής θεωρίας. Κατερίνα Πλακίτση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Διδακτικής.
Ενότητα 6: Κοινωνικο-Πολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Επιστήμες της εκπαίδευσης
Η ανάπτυξη του κωφού παιδιού
Η θεωρία της δραστηριότητας (activity theory) (Vygotsky, Leont’ev, Luria, Nardi, Cole and Engestrom) & Artefacts Ζ. Σμυρναιου.
Βασικές θέσεις της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του Vygotsky ( )
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
έννοια και λειτουργια της εκπαιδευσησ
Διάγραμμα Vergnaud Ζαχαρούλα Σμυρναίου
Λύση προβλημάτων και Δημιουργικότητα
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΚοινωνικοπολιτισμικΕΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι φυσικές επιστήμες στην πρώτη σχολική ηλικία μέσα από το πρίσμα της κοινωνικοπολιτισμικής θεωρίας. Κατερίνα Πλακίτση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων e-mail: kplakits@cc.uoi.gr

Κοινωνικοπολιτισμική θεωρία ..ως ένα εφικτό παράδειγμα ενιαιοποίησης των ψυχολογικών και των πολιτισμικών –ιστορικών (κοινωνιολογικών) προοπτικών των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Cultural-Historical Activity Theory (Θεωρία της Δραστηριότητας)

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Η έννοια της “δραστηριότητας/activity” Ο Vygotsky όρισε τη δραστηριότητα από το υποκείμενό της (subject), που μπορεί να είναι το άτομο ή μια υποομάδα και το αντικείμενο προς το οποίο κατευθύνονται οι δράσεις (actions) του υποκειμένου. Για να οδηγηθεί το υποκείμενο στο αντικείμενο χρειάζεται εργαλεία (artifacts, tools). Έτσι, ο Vygotsky θεμελίωσε την έννοια της διαμεσολάβησης (mediation) μεταξύ του υποκειμένου και του αντικειμένου.

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Η έννοια της διαμεσολάβησης (mediation) Σχ. 1: Το μοντέλο του Vygotsky για τη διαμεσολαβούμενη δράση (mediated action) Tools Subject Object

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström O Leontiev (1978) προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και διαφοροποίησε τις actions από την activity (κυνήγι των πρωτόγονων). Σχ.2: Σχηματική αναπαράσταση του συλλογικού κυνηγιού των πρωτόγονων.

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Η έννοια του αντικειμένου (object) Οι Lee και Roth (2003), Roth et al (2005) υποστήριξαν τη διαλεκτικότητα της σχέσης μεταξύ του υποκειμένου (subject) και του αντικειμένου (object). Το τελευταίο είναι κάτι πολύ περισσότερο από το στόχο μιας διδασκαλίας. Η έννοια του αντικειμένου εμπεριέχει συναισθήματα (emotions) και κίνητρα (motives) που εμπνέουν, δίνουν προοπτική και κατευθύνουν τη δραστηριότητα. Έτσι το αντικείμενο περιγράφει τον προσανατολισμό της δραστηριότητας.

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Η έννοια του αντικειμένου (object) Οι Cole & Engeström (1993) αναφέρουν:  “object refers to the ‘raw material’ or ‘problem space’ at which the activity is directed and which is molded or transformed into outcomes with the help of physical and symbolic, external and internal tools”, which mediate the activity (1993:67).  Κατ’ αυτόν τον τρόπο ορίζεται το αντικείμενο ως η πρώτη ύλη ή ως χώρος προβληματισμού προς τον οποίο κατευθύνεται η δραστηριότητα.

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Activity system (Σύστημα δραστηριότητας)

Η Θεωρία της Δραστηριότητας …από τον Vygotsky έως τον Engeström Τα συστήματα δραστηριοτήτων στις ΦΕ Σχ. 4: Το ίδιο object που μοιράζονται διαφορετικά υπο-συστήματα δραστηριοτήτων.

Συμπεράσματα Η Θεωρία της Δραστηριότητας έχει πεδίο εφαρμογής στις Φ.Ε. Μέσα σε διαλεκτικά αλληλεπιδρώντα συστήματα δραστηριοτήτων θα μπορέσουν οι μελλοντικοί δάσκαλοι/ερευνητές να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα των ταυτοτήτων, την πολυπολιτισμικότητα, τις ιδιαιτερότητες των φύλων, τα αναλυτικά προγράμματα. Να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη ως δυνατότητα ευελιξίας κίνησης, οριζόντια, δηλαδή από το ένα σύστημα στο άλλο και όχι κάθετα ως ωρίμανση ανάλογα με τα στάδια της ηλικίας του παιδιού.