Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
«Η ΔΥΝΑΜΗ των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Ναταλία Πανάτσα Υποψήφια διδάκτωρ, Π.Τ.Δ.Ε. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Εντοπίζονται στο πλαίσιο κάθε κοινωνικής ομάδας. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, τείνει να εσωτερικοποιεί τις κοινωνικές αναπαραστάσεις της οικογένειάς του (Duveen Loyd, 1993). Όταν οι μαθητές φτάσουν σε ηλικία να φοιτούν στο σχολείο, έχουν ήδη υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αναπαραστάσεις της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

3 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ο Emile Durkheim(1898) αναφέρθηκε στις «συλλογικές αναπαραστάσεις». Ο Serge Moscovici, στο βιβλίο του La Phsychanalyse, son image et son public (1961), εισάγει τον όρο «κοινωνική αναπαράσταση».

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Η κοινωνική αναπαράσταση ως ένας τρόπος θέασης των στοιχείων του κόσμου. Η κοινωνική αναπαράσταση ως μία ομάδα γνώσεων, στάσεων και πεποιθήσεων που αφορούν ένα δεδομένο αντικείμενο. Η κοινωνική αναπαράσταση ως σύνολο γνωστικών στοιχείων που σχετίζονται με σχέσεις (Tavani, Zenasni & Pereira-Fradin, 2009).

5 ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
«Οι άνθρωποι ερμηνεύουν ό,τι συμβαίνει γύρω τους ως Μαθηματικά όταν ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουν για το τι είναι Μαθηματικά» (Abreu & Gorgorio, 2007). Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές αποδίδουν μαθηματικές ταυτότητες στους άλλους αποδέχονται τις μαθηματικές ταυτότητες που αποδίδονται από τους άλλους αυτοπροσδιορίζονται σχετικά με τα Μαθηματικά (Abreu & Cline, 2006).

6 ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Τα Μαθηματικά είναι δύσκολα». «Τα Μαθηματικά είναι υποχρεωτικά». «Τα Μαθηματικά σχετίζονται με υψηλά κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα διαβίωσης».

7 ςυμπεραςματα «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις δεν είναι απλώς κάτι που χρησιμοποιεί κάποιος για να ενημερώσει τις πρακτικές του, αλλά κάτι που γίνεται μέρος της πραγματικότητάς του» (Abreu & Gorgorio, 2007). Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αναπτύσσουν στενή συνεργασία με τους γονείς και να συνειδητοποιούν πως σε κάθε διδακτική προσπάθεια «η ενότητα ανάλυσης είναι το συλλογικό υποκείμενο -κοινωνία ή ομάδα» (Νταβού & Χρηστάκης, 1994, 46).

8 Ευχαριςτω!!!


Κατέβασμα ppt "32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google