Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Να σας επιτρέψουν να δαγκώνετε και να μασάτε φυσιολογικά Να σας αφήσουν να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά ξανά, όπως με τα φυσικά σας δόντια Να.
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΤΡΟΦΙΜΑ Κατάταξη Διαφορά με Μ.Ο. EU27 (%) , ΠΗΓΗ: EUROSTAT ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ Η Ελλάς στη γενική κατηγορία Τροφίμων βρισκόταν στην 14η θέση.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
Μαθαίνοντας να παίρνουμε...
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Η Νέα Προσέγγιση: Νομοθεσία και Πρότυπα
Η εκστρατεία για την αύξηση της ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εκπαιδευτής: Καλλικανδή Αθηνά Ειδικότητα:MSc Reading University – U.Κ
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Ελληνική Βιομηχανία; προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ, Αθήνα, 3-5 Ιουλίου 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
FINAN€NIAL FIVE Είμαστε οι Financial five και ασχολούμαστε με το κομμάτι της περιγραφής του σύγχρονου καταναλωτικού προτύπου. Το οποίο αποτελεί το δεύτερο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Τι είναι; Ποιος κάνει τι;
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
Ο δεκάλογος του Επιχειρηματία στην Ψηφιακή Οικονομία Δίκτυο Ελληνικών Καταναλωτικών Οργανώσεων δ-Ε.ΚΑΤ.Ο. Τηλ: Fax:
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία 2 ου τετραμήνου Ο μάδα Τροχονόμοι Νίκος Πετράκης Θανάσης Τσιάμος Γιάννης Χατζόγλου Λουτσιάνο Σεριάνι.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Α.Μ: Δ18411 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ζωγραφάκης Σταύρος Χρονικό διάστημα: ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ Έτος:
H αιγοπροβατοτροφία στην περίοδο 2004 – 2010 ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ & ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – 16&17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 (Κυριάκος Ζέρβας – Ιάκωβος Ορφανίδης – Δημήτρης Τσώκος)
Σακελλάρη Γεωργία - Ιωάννα.  Βασικό πρωτεϊνικό συστατικό σε δημητριακά.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Οι χώρες της Ε.Ε..
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
7.4. Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
η περιφέρεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Η έξοδος κράτους μέλους από την Ε. Ε
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Σχολικό έτος «Τα επαγγέλματα του τόπου μου : ποικιλία, συνθήκες άσκησης, ελλείψεις και προοπτικές άσκησης για.
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ;
Καταναλωτής, περιβάλλον και γεωργία στην ΕΕ Δ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Παντείου Πανεπιστημίου
η περιφέρεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση Ακαδ. Έτος
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
η περιφέρεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Δείκτες ΓΣΕΕ Δεκέμβριος 2018
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ! ΓΙΑΤΙ και ΤΙ πρέπει να κάνουμε!
Σχολείο : Διεύθυνση Εκπαίδευσης : Σχολικό έτος :
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος Ε.Ο.Κ.Ε

Γενικές πληροφορίες  Στην έρευνα, συμμετείχαν 1556 καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα 1/9/ /9/2012.  Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει, πόσο σημαντική είναι για τους καταναλωτές η αναγραφή της χώρας προέλευσης, στη σήμανση των τροφίμων.

Εμφάνιση  Πολύ σημαντική: 19%  Αρκετά σημαντική: 44%  Όχι αρκετά σημαντική: 32%  Καθόλου σημαντική: 5%  Δεν γνωρίζω: 0%

Τιμή  Πολύ σημαντική: 60%  Αρκετά σημαντική: 37%  Όχι αρκετά σημαντική: 3%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

Ημερομηνία λήξης  Πολύ σημαντική: 72%  Αρκετά σημαντική: 19%  Όχι αρκετά σημαντική: 8%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

Προέλευση  Πολύ σημαντική: 62%  Αρκετά σημαντική: 30%  Όχι αρκετά σημαντική: 7%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

Βιολογικό  Πολύ σημαντικό: 20%  Αρκετά σημαντικό: 31%  Όχι αρκετά σημαντικό: 35%  Καθόλου σημαντικό: 14%  Δεν γνωρίζω: 0%

Χωρίς Γ.Τ.Ο.  Πολύ σημαντικά: 66%  Αρκετά σημαντικά: 18%  Όχι αρκετά σημαντικά: 10%  Καθόλου σημαντικά: 3%  Δεν γνωρίζω: 3%

Χώρα προέλευσης: Κρέας  Πολύ σημαντική: 87%  Αρκετά σημαντική: 11%  Όχι αρκετά σημαντική: 2%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

Χώρα προέλευσης: Γάλα  Πολύ σημαντική: 86%  Αρκετά σημαντική: 11%  Όχι αρκετά σημαντική: 3%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

Χώρα προέλευσης: Γαλακτοκομικά - Τυροκομικά  Πολύ σημαντική: 83%  Αρκετά σημαντική: 14%  Όχι αρκετά σημαντική: 2%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

Γιατί χώρα προέλευσης;  Με βοηθάει να εκτιμήσω την ποιότητα: 61%  Με βοηθάει να αποφύγω τρόφιμα, που θεωρώ λιγότερο ασφαλή: 71%  Με βοηθάει να αποφύγω τρόφιμα, από χώρες, για τις οποίες έχω ηθικές επιφυλάξεις: 52%  Με ενδιαφέρει, απλά, να ξέρω, από πού έρχεται η τροφή μου: 36%  Με βοηθάει, για να καταλάβω τις επιπτώσεις, που έχει, για το περιβάλλον, η τροφή μου (π.χ. μακρινές μεταφορές): 35%  Δεν γνωρίζω: 1%  Άλλος λόγος: 9%

Γιατί χώρα προέλευσης;

Ποιά ακριβώς προέλευση;  Θέλω να γνωρίζω αν τα τρόφιμά μου προέρχονται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 3%  Θέλω να γνωρίζω την ακριβή χώρα, από την οποία προέρχονται τα τρόφιμά μου: 60%  Θέλω να γνωρίζω την ακριβή περιοχή, από την οποία προέρχονται τα τρόφιμά μου: 37%  Δε με ενδιαφέρει να γνωρίζω, από πού προέρχονται τα τρόφιμά μου: 0%  Δε γνωρίζω: 0%

Ποιά ακριβώς προέλευση;

Νωπό κρέας: «Ελλάς»  Το ζώο γεννήθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 37% / Όχι απαραίτητα 63%  Το ζώο ανατράφηκε, στην Ελλάδα: Ναι 68% / Όχι απαραίτητα 32%  Το ζώο σφάχτηκε, στην Ελλάδα: Ναι 89% / Όχι απαραίτητα 11%  Δε γνωρίζω: 6,68%

Επεξεργασμένο τρόφιμο από κρέας: «Ελλάς»  Το ζώο γεννήθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 25% / Όχι απαραίτητα 75%  Το ζώο ανατράφηκε, στην Ελλάδα: Ναι 41% / Όχι απαραίτητα 59%  Το ζώο σφάχθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 48% / Όχι απαραίτητα 52%  Το κρέας υπέστη επεξεργασία, στην Ελλάδα, για να παραχθεί το τελικό προϊόν: Ναι 92% / Όχι απαραίτητα 8%  Δε γνωρίζω: 5,41%

Επεξεργασμένο τρόφιμο από κρέας: «Ελλάς»

Εκτροφή ή επεξεργασία;  Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζω, πού εκτράφηκε το ζώο, από το να γνωρίζω το που το κρέας του έγινε λουκάνικα, ζαμπόν, κ.λπ.: 11%  Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζω, πού το κρέας έγινε λουκάνικα, ζαμπόν, κ.λπ., από το να γνωρίζω πού εκτράφηκε το ζώο: 5%  Και τα δύο είναι εξ ίσου σημαντικά: 82%  Κανένα, από τα δύο δεν είναι σημαντικό: 1%  Δε γνωρίζω: 1%

Εκτροφή ή επεξεργασία;

Οι καταναλωτές ζητούμε: Να αναγράφεται, σε όλα τα κρέατα:  χώρα γέννησης  χώρα εκτροφής  χώρα σφαγής

Xώρα εκτροφής Οι καταναλωτές ζητούμε:  χοιρινά:περίοδος εκτροφής τουλάχιστον 6 μήνες  αμνοερίφια: τουλάχιστον τα ¾ της ζωής τους  πουλερικά: τουλάχιστον ο τελευταίος μήνας πριν την σφαγή  βοδινά: είναι υποχρεωτική η αναγραφεί και των ανωτέρω τριών στοιχείων

Ασφάλεια Διατροφικά σκάνδαλα  Στα πλαίσια του ΤΤΙΡS (Διαντλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις), οι Η.Π.Α. πιέζουν την Ε.Ε. για μείωση των νομοθετικών ρυθμίσεων, για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε αυτές να μη αποτελούν εμπόδιο, για τις εξαγωγές αμερικανικών τροφίμων, προς την Ευρώπη.  Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά υποβάθμιση της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων και γενικά για τα δικαιώματα των καταναλωτών γιατί θεωρεί ότι αποτελούν βάρος για τις επιχειρήσεις και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

Οι καταναλωτές ζητούμε:  Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου  Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας  Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια των τροφίμων  Εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, ιδιαιτέρα για τις νέες τεχνολογίες  Διαφάνεια στην τιμολόγηση  Υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης με συγκεκριμένους κανόνες

Σας ευχαριστώ