Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το ψωμί των Κυπρίων: καθημερινός βίος και παράδοση»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Ιστορία του ψωμιού.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Χαμογελάστε στη ζωή τρώγοντας φρούτα
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Σχολείο:10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Τομέας: Υγείας Πρόνοιας Τάξη:Βυπ3
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ενότητα 5.5 Διαιτητικές ή φυτικές ίνες ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!»
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Κλίμακα PEGI.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λευκωσία, Ιούλιος 2015 «Το ψωμί των Κυπρίων: καθημερινός βίος και παράδοση»

Λευκωσία, Ιούλιος This eLearning Resource has been developed by the Cyprus Food and Nutrition Museum within the Europeana Food and Drink Project, demonstrating the value and potential of food and drink-related content sourced through Europeana. The project is funded by the European Commission under the ICT Policy Support Programme part of the Competitiveness and Innovation Framework Programme. Europeana Food and Drink consortium partner This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International LicenseCreative Commons Attribution 4.0 International License

Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

«Σωστό ή Λάθος;;»

Το ψωμί είναι πλούσιο κυρίως σε πρωτεΐνες. Λάθος! Το ψωμί είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο), οι οποίοι μας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Η κατανάλωση ψωμιού αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. Σωστό! Καταναλώνοντας ψωμί, κυρίως ολικής άλεσης, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Το ψωμί παράγεται από δημητριακά. Σωστό! Το ψωμί παράγεται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή αραβόσιτο.

Το ψωμί βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Λάθος! Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας μαζί με τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά.

Το ψωμί είναι σημαντικό για τη διατροφή μας και μπορούμε να καταναλώνουμε όσο επιθυμούμε καθημερινά. Λάθος! Το ψωμί είναι σημαντικό για τη διατροφή μας αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ καλό θα ήταν να προτιμούμε ψωμί ολικής άλεσης.

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες σε σχέση με το άσπρο. Σωστό! To ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες που συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλουν στην αποβολή της χοληστερίνης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Το ψωμί ονομάζεται και ως «η ουσία της ζωής». Σωστό! Το ψωμί το συναντάμε σε κάθε ιστορική περίοδο, σε κάθε πολιτισμό, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης.

Το ψωμί είναι θρεπτικό αλλά δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες. Λάθος! Το ψωμί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος.

Το ψωμί παχαίνει! Λάθος! Το ψωμί δεν παχαίνει εκτός αν το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούμε να καταναλώνουμε γύρω στις 3-4 λεπτές φέτες ψωμί την ημέρα.

16 Πηγή: Wikimedia Commons, άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 UnportedCreative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Ενότητα β

κατηγορία α: εργαλεία και σκεύη «Μάντεψε ποιο!» κατηγορία α: εργαλεία και σκεύη

1. Ποια εικόνα απεικονίζει το παραδοσιακό άροτρο (άλετρο); Α Β Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

2. Το άροτρο έσερναν συνήθως δύο … τα οποία ήταν ενωμένα με το ζυγό. ΑΒ Γ Δ Πηγή: Wikimedia Commons, άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 UnportedCreative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

3. Ποιο παραδοσιακό εργαλείο ή σκεύος είναι και κυπριακός παραδοσιακός χορός; Α Β Γ Δ Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και Europeana

4. Ποιο εργαλείο χρησιμοποιούσαν κατά το αλώνισμα; ΑΒ Γ Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

5. Ποια τρία εργαλεία/σκεύη ήταν απαραίτητα για την παρασκευή του ψωμιού; Α Β Γ Δ Ε Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

κατηγορία β: λαϊκές παροιμίες, αινίγματα και δοξασίες «Μάντεψε ποιο!» κατηγορία β: λαϊκές παροιμίες, αινίγματα και δοξασίες

6. Σε ποιο εργαλείο ή σκεύος αναφέρεται το παρακάτω αίνιγμα; «Μακρύς-μακρύς καλόηρος, τζιαι πίττα η τζιεφαλή του» ΑΒ Πηγή: Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

7. Τι πίστευαν παλαιότερα σύμφωνα με το απόσπασμα; «Τζιαι την ατζίαν του ψουμιού, λαλούν άμαν την φάεις, αν μενν γινείς εσού παπάς, κόρην παπά θα πκιάεις. Τζ΄ όντας η μάνα μου (έ)κοφκεν,τες κόρτες για να φάμεν, εμουνταρίσκαμεν ευτύς, ατζίαν για να πκιάμεν. Όποιος την κόρην του παπά, εγιούταν ν΄ αγαπήσει, πα΄ στην ατζίαν έγλεπεν, άλλος να μενν ιτζιύσει» Α. Αν έτρωγες την ακρινή κόρα του ψωμιού θα γινόσουν ιερέας. Β. Αν έτρωγες την ψίχα του ψωμιού θα γινόσουν ιερέας. Γ. Αν έτρωγες την ψίχα του ψωμιού θα παντρευόσουν κόρη ιερέα. Δ. Αν έτρωγες την ακρινή κόρα του ψωμιού θα παντρευόσουν κόρη ιερέα.

8. Τι τοποθετούσαν δίπλα από την κούνια του νεογέννητου μωρού για να το προστατεύσουν από «το κακό»; «Προπάντως γλέπει τα μωρά, τσα μόλις γεννηθούσιν, που τες οχτρίνες μη-κακον, τζιυστούσιν τζ΄ αλλαχτούσιν. Τζιαι στο βουρνούιν του μωρού, κοντά στα τόσα τ΄ άλλα, ταchάν, μαυρόκοκκον, ψαλλίν, μα τζιαι ψουμίν εβάλλαν» Α. Κόσκινο, κόκκους καφέ, μαλλί και ψωμί Β. Κόσκινο, μαυροσήσαμο, ψαλίδι και ψωμί Γ. Καλάθι, μαυροσήσαμο, μαλλί και ψωμί Δ. Καλάθι, κόκκους καφέ, ψαλίδι και ψωμί

9. Πώς ερμηνεύεται η παρακάτω παροιμία; «Απού λυπάται το ψουμίν, του κάττου, για να δώσει, ο ποντικός στα ρούχα του, φκάλλει μιαν τρύπαν τόσην» Α. Όποιος δεν φροντίζει τα ζώα τιμωρείται Β. Όποιος δεν φροντίζει τις γάτες τον τρώνε τα ποντίκια Γ. Όποιος είναι γενναιόδωρος η ζωή θα τον ανταμείψει με κάποιο τρόπο και το αντίστροφο Δ. Όποιος δεν είναι γενναιόδωρος τον τρώνε τα ποντίκια

10. Σε ποιους αναφέρεται η παρακάτω παροιμία; «Η θκιάση ψήννει το ψουμίν, μα ΄νν το καλοστρατζίζει, τζ΄ από ΄΄νν θέλει το ζύμωμαν, φτομάες κοσshινίζει» Α. Στους αργόσχολους Β. Στους εργατικούς Γ. Στους ανίδεους Δ. Στους αντιδραστικούς

Συγγραφή Νατάσα Χαραλάμπους - Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Εποπτική/Συμβουλευτική Ομάδα Στάλω Λαζάρου - Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής Εύα Νεοφύτου - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δέσπω Λοϊζου - Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κατερίνα Μάτσα - Εκπαιδευτικός/Θεατρολόγος Λευκωσία, Ιούλιος