Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Advertisements

Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
Μαθητής με π.ο. στο σχολείο μας. Τα κομμάτια του πάζλ.
Ομάδες Γονιών από τις Σ.Υ. ΠΡΟΤΑΣΗ. Ομάδες που λειτουργούν • Γονείς παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες (μαθησιακά προβλήματα, αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές,
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
5Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ψυχιατρικές Διαταραχές και Υ π οστηριζόμενη Εργασία.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία
Συναισθηματικη αγωγη.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Ποιο φόβο αγάπησες πάλι;
Πανελλήνιες, Άγχος και Οικογένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΣΟΥΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διαφοροποιημένη Διδασκαλία για Παιδιά με Αναπηρίες.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Ασημόπουλος Χ. Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους Ενότητα 3: Προαγωγή και Πρόληψη της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών στο σχολείο και κοινωνική εργασία Χάρης Ασημόπουλος,
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αλεξάνδρα Βεργέτη Αλεξάνδρα Βεργέτη.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ-ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ονομα ομαδασ: ‘’NUMBER 2’’
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
εκπαιδευτικη μεταβαση
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκφοβισμός στα σχολεία
Η ανάπτυξη του παιδιού Καλαϊτζίδης Αγάπιος.
Παιδαγωγική σχέση.
“Εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις, συγκρούσεις και συνθέσεις.”
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Αναπτυξιακη ψυχολογια συναισθηματικη και κοινωνικη αναπτυξη παιδιων
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά

Περίγραμμα Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών (παιδική ηλικία έως εφηβεία) Εντοπισμός παρεκκλίσεων και ψυχοκοινωνκών δυσκολιών των μαθητών Tρόποι διαχείρισης και έγκαιρη παρέμβαση. Η σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Ψυχοκοινωνικές και μαθησιακές διαταραχές Εξαρτήσεις Διαταραχές πρόσληψης της τροφής Κατάθλιψη (αυτοκτονικός ιδεασμός – παιδιά που βιώνουν πένθος) Πένθος στην ομάδα (διαχείριση )

Ψυχοκοινωνικές και μαθησιακές διαταραχές Διαταραχή άγχους Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (άγχος) Θυματοποίηση (εκφοβισμός από συνομηλίκους, γονείς) Μαθησιακές δυσκολίες (παραγωγή γραπτού και εκφορά προφορικού λόγου – πρόβλημα στη γραφή και την ανάγνωση)

Ψυχοκοινωνικές και μαθησιακές διαταραχές Σχολική φοβία (απουσίες – επικαλούνται πόνους) Διακοπή της φοίτησης Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (όπως ο Αυτισμός: σύνδρομο αισθητηριακών, αντιληπτικών, γνωστικών και συναισθηματικών διαταραχών το οποίο έχει οργανική – νευρολογική βάση)

Πρώιμη παρέμβαση Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης σε παιδιά που λόγω κοινωνικών – νοητικών ή συναισθηματικών προβλημάτων κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ελλείμματα γνωστικά και να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην σχολική ένταξη.

Ερωτήματα αναφορικά με τα αναπτυξιακά στάδια Είναι η συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού σε συνάρτηση με τη χρονολογική του ηλικία; Είναι σε θέση το παιδί να παίζει ή έχει άλλους τρόπους να εκφράζει τα συναισθήματα του και υπάρχουν οι συνθήκες που επιτρέπουν κάτι τέτοιο; Σε ποιο επίπεδο συναισθηματικής ανάπτυξης βρίσκεται το παιδί; Πυραμίδα Αναγκών

Ερωτήματα Ανταποκρίνεται, στα αναμενόμενα για την ηλικία του, επιτεύγματα; Υπάρχουν παρατηρούμενες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, με διάρκεια, οι οποίες εγείρουν προβληματισμό; Ποιοι παράγοντες φαίνεται να επιδρούν στην εμφάνιση των συμπεριφορών;

Ερωτήματα Υπάρχει ένας λειτουργικός γονέας ή πρωταρχικός φροντιστής; Η εμφάνιση του παιδιού και η αλληλεπίδραση με τους γονείς του δίνει την εντύπωση ότι είναι απόμακρο, φοβισμένο, στενοχωρημένο;Η εμφάνιση του παιδιού και η αλληλεπίδραση με τους γονείς του δίνει την εντύπωση ότι είναι απόμακρο, φοβισμένο, στενοχωρημένο;

Παράγοντες προς διερεύνηση Πόσο καιρό συμβαίνει η συγκεκριμένη συμπεριφορά;Πόσο καιρό συμβαίνει η συγκεκριμένη συμπεριφορά; Σε πόσα διαφορετικά πλαίσια παρουσιάζεται;Σε πόσα διαφορετικά πλαίσια παρουσιάζεται; Ποια είναι η υπόθεση του ΚΛ για τους λόγους για τους οποίους το παιδί συμπεριφέρεται έτσι;Ποια είναι η υπόθεση του ΚΛ για τους λόγους για τους οποίους το παιδί συμπεριφέρεται έτσι; Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της συμπεριφοράς;Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της συμπεριφοράς; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι φυσικά ή απαιτείται παρέμβαση;Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι φυσικά ή απαιτείται παρέμβαση;

Τρεις παράγοντες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους Η σχέση με τους γονείς και η ικανότητα αλλαγής από άτομα εξαρτημένα από τους γονείς σε περισσότερο αυτόνομα συναισθηματικά. Η σχέση με τους συνομηλίκους και η ικανότητα να επιλέγουν φίλους, των οποίων οι απαιτήσεις και προσωπικές προσδοκίες είναι τέτοιες ώστε να ενισχύουν και να ενδυναμώνουν την πορεία τους προς την ενηλικίωση και Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους

Ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Ανάπτυξη της αντίληψης Γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη Συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη

Το αναπτυξιακό κριτήριο Η «φυσιολογικότητα» εκτιμάται με κριτήριο το ομαλό πέρασμα από μια φάση ανάπτυξης της προσωπικότητας στην άλλη. Μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής φάσεις: - Βρεφική - Νηπιακή - Προσχολική - Σχολική - Μέσης ηλικίας (πρώιμη, μέση, όψιμη) Έτσι σύμφωνα με αυτό κριτήριο φυσιολογικός θεωρείται ο άνθρωπος που διέρχεται ομαλά όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης της προσωπικότητάς του

Εκτίμηση Γίνεται μια προσπάθεια καθορισμού της ψυχικής υγείας με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά τού συνολικού τρόπου ζωής του ατόμου, σε μία δεδομένη χρονική περίοδο και σ' ένα δεδομένο κοινωνικο-πολιτισμικό χώρο.

Κατανοώντας τις ανάγκες των παιδιών Προσχολική ηλικία Σχολική ηλικία Παιδική ηλικία Προεφηβεία Εφηβεία

Ψυχοκοινωνικές Θεωρίες Freud (ενορμήσεις) Bowlby (Θεωρία σύνδεσης) Bandura (Θεωρία μάθησης) Erikson (Ταυτότητα)

Ταυτότητα Γονείς Συνομήλικοι Σχέση με τον εαυτό τους Κοινωνικές συνθήκες

Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις Οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να αμβλύνουν τους παράγοντες που προκαλούν άγχος, και επιδρούν στην επιδείνωση της συμπτωματολογίας. Οι παρεμβάσεις στην οικογένεια στόχο έχουν την εξομάλυνση των οικογενειακών σχέσεων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών του ατόμου έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να γίνει λειτουργικό.

Διεπιστημονική συνεργασία Η μετακίνηση από το μοντέλο του απόμακρου ειδικού επιστήμονα στην ισότιμα αμφίδρομη συνεργασία επαγγελματιών και ενδιαφερόμενων ομάδων.

Βιβλιογραφία Παιδιά και Έφηβοι με ψυχοκοινωνικές και μαθησιακές διαταραχές. Στρατηγικές Παρέμβασης. Επιστημονική Επιμέλεια Ηλίας Κουρκούτας & Jean Pierre Chatrier. Τόπος, 2008

Επικοινωνία: