Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

2 Γιατί όμως ένα παιδί οδηγείται σε βίαιη συμπεριφορά;
Γιατί όμως ένα παιδί οδηγείται σε βίαιη συμπεριφορά; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν ώστε ένα παιδί να εκδηλώνει επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές. Η εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα πολυποίκιλων ερεθισμάτων και εμπειριών στα οποία έχει εκτεθεί το παιδί που εκφοβίζει κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής του πορείας. Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί σε άλλο χώρο ή χρόνο να ήταν ή και να είναι ακόμα και τώρα αποδέκτες εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών.

3 Οι μαθητές συχνά εκφοβίζουν για να νιώσουν ανώτεροι από τους άλλους καθώς αντλούν ισχύ από αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, μέσα από την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών μπορεί να στοχεύουν στο να τραβήξουν την προσοχή, να τύχουν αποδοχής και να γίνουν πιο δημοφιλείς.Ακόμα, οι μαθητές που εκφοβίζουν σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να μεταφέρουν το έλλειμμα χαράς που νιώθουν στα θύματά τους. Ένα άλλο στοιχείο που συνδέεται με την εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών είναι και τα συναισθήματα ζήλιας που μπορεί να νιώθει το παιδί που εκφοβίζει για τον αποδέκτη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.Οι μαθητές που εκφοβίζουν στοχεύουν στη " διαφορετικότητα " του άλλου για να τον κάνουν να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του και να τον απαξιώσουν.

4 Συχνότητα του προβλήματος
Στην Ελλάδα,τα δεδομένα διάφορων ερευνών δείχνουν ότι: Το 10%-15% των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων ειδών βίας στο σχολείο. Οι μαθητές που ασκούν , βία δηλαδή οι θύτες , υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται σε περισσότερα περιστατικά σωματικής βίας σε σχέση με τα κορίτσια τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας. Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας με αναλογία 3 πρός 1.

5 Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο ενώ στο λυκείο μειώνονται. Οι μισοί από τους μαθητές - θύματα βίας,δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή στους γονείς τους.

6 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της βίας και του εκφοβισμου στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές.

7 ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Για θύματα: Έντονο άγχος και ανασφάλεια Ποικίλων ειδών φοβίες Σχολική άρνηση και απουσία απο το σχολείο Μαθησιακές δυσκολίες Ψυχοσωματικά προβλήματα Κατάθλιψη Για θύτες: Απομάκρυνση απο το σχολείο Διακοπή σχολικής φοίτησης Τάσεις φυγής απο το σπίτι Αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά

8 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Μειωμένη διάθεση και άρνηση να πηγαίνουν στο σχολείο Σκισμένα και κατεστραμμένα ρούχα Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση Σημάδια και μελανιές στο σώμα τις οποίες αοφεύγει να εξηγήσει πως συνέβησαν Αδικαιολόγητες απουσίες Απώλεια πραγμάτων Περνούν τον χρόνο τους στα διαλείμματα κοντά στους εκπαιδευτικούς και στα γραφεία τους Συνεχής ανάγκη για χρήματα λόγω απώλειας των δικών τουςχρημάτων Καθυστερημένη άφιξη στο σχολείο Συνεχής αλλαγή διάθεσης Αλλάγη διαδρομών προς το σχολείο Παράπονα για ψυχσωματικά προβλήματα Άρνηση συμμετοχής σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες Αντικοινωνική συμπεριφορά

9 ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Οι διαστάσεις που έχει προσλάβει η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός και οι σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεια των παιδιών κάνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Κάποια από αυτά τα μέτρα είναι τα εξης: Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του προβλήματος Ενεργή συμμετοχή και συνεργασία των γονέων με το σχολείο Συνεχής συμβουλευτική των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές με στόχο την ενίσχυση της μαθητικής ομάδας για την αντιμετώπιση εκδηλώσεων εκφοβισμού και συμπεριφορών βίας Ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών,τα οποία εντάσσονται στο σχολικό πρόγραμμα Αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που εκδηλώνονται στη καθημερινή σχολική πραγματικότητα με την πρόσληψη παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

10


Κατέβασμα ppt "ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google