Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εκφοβισμός στα σχολεία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εκφοβισμός στα σχολεία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εκφοβισμός στα σχολεία
Εκφοβισμός στα σχολεία Σε πολλά σχολεία, πολλά παιδιά ασκούν bullying, κάτι που απασχολεί πολλούς και συγκεκριμένα τους έφηβους στις μέρες μας. Ο εκφοβισμός είναι όταν ένα ή περισσότερα παιδία προσπαθούν να πληγώσουν κάποιον άλλον, που θεωρούν κατώτερο τους, είτε σωματικά είτε ψυχικά.

2 Μορφές Εκφοβισμού Υπάρχουν πολλά είδη εκφοβισμού αλλά τα πιο βασικά είναι: η συναισθηματική, η λεκτική και η σωματική. Εκφοβισμός είναι όταν ένα ή περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν την ‘’δύναμη’’ τους σε ένα πιο ‘’αδύναμο’’ παιδί για να του προκαλέσουν είτε ψυχικό πόνο είτε σωματικό. Τον χτυπάνε, τον απειλούν ή τον κοροϊδεύουν, καταστρέφουν ‘’ιδιοκτησίες’’ του και πολλές φορές διαδίδουν φήμες που δεν ισχύουν.

3 Τι πρέπει να κάνει ο γονιός του παιδιού που εκφοβίζεται
Να συζητάει με το παιδί και να ακούει προσεχτικά τι έχει να του πει, τις ανάγκες του και τα συναισθήματα του. Να μιλήσει στο σχολείο και να μαθαίνει για το τι συμβαίνει στο χώρο του σχολείου και να ξέρει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και την υγεία του παιδιού Αν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή να μιλήσει σε κάποιον ειδικό. Να μιλήσει με τους γονείς του παιδιού που εκφοβίζει.

4 Τρόποι αντιμετώπισης Να μιλήσει στους γονείς του ή σε κάποιον που εμπιστεύεται για να τον βοηθήσουν. Αν είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση να μιλήσει σε έναν ειδικό. Να πει στους καθηγητές του για το πρόβλημα που υπάρχει. Να προσπαθήσει να κάνει καινούριες φιλίες έτσι ώστε να μην είναι μόνος του.

5 Γιατί ένα παιδί εκφοβίζει;
Αρκετά παιδιά, περισσότερο έφηβοι, πιστεύουν ότι με το να εκφοβίζουν δείχνουν ανώτεροι και θεωρούν ότι είναι ‘’μαγκιά’’. Πιστεύω ότι στο να φτάσει ένα παιδί να εκφοβίζει, πάντα υπάρχουν λόγοι. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η παιδεία του, αν υπάρχουν τσακωμοί στο σπίτι και τι σχέσεις έχει με τους γονείς του. Κάτι άλλο που φταίει είναι με το τι παρέες κάνει. Πολλοί επηρεάζονται με το χαρακτήρα του φίλου τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν και τις ίδιες συνήθειες. Τα παιδιά αυτά που ασκούν τον εκφοβισμό και τη βία, • να απομακρυνθούν από το σχολείο, • να διακόψουν τη σχολική φοίτηση, • να εμφανίσουν τάσεις φυγής από το σπίτι, • να εξελιχθούν, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%, σε ενήλικες με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

6 Επιπτώσεις του θύματος
Τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού και βίας στο σχολείο είναι δυνατόν: • να νιώσουν έντονο άγχος και ανασφάλεια,  • να παρουσιάσουν σχολική άρνηση,  • να κάνουν πολλές απουσίες από το σχολείο,  • να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία.  • να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους,  πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.ά.,  • να παρουσιάσουν φοβίες, κατάθλιψη, απόπειρες αυτοκτονίας. Ελένη Ράζα Β΄


Κατέβασμα ppt "Εκφοβισμός στα σχολεία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google