Πώς φτιάχνουμε το κρασί στον Κάτω Όλυμπο. Γνωριμία με τον τοπικό και γειτονικούς αμπελώνες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας.
Advertisements

ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
το αμπέλι 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σουφλίου Δ΄ Τάξη
Αγροτουριστική μονάδα στη Νικήσιανη Καβάλας.
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ
Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας μ.)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΙΤΗΡΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
Οι υπηρεσίες που παρέχονται για τους τουρίστες • GROUP 2 • SALMA, BOER, HARTOS, ETCHEBERRY, KUBICA, NAGY.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΙΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΥ
Ομαδα Ά Οι Καταγωγή και οι Βασικότερες ποικιλίες της Αμπέλου
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
Αντιγόνη Ψάλτη ΣΤ΄1 Εύη Φιλίππου ΣΤ΄1
ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ.
18η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Σάμος διαθέτει πολλά αξιοθέατα για τον επισκέπτη της, αυτό οφείλεται τόσο στην μεγάλη ιστορία της όσο και  στης φυσικές ομορφιές της. ΣΑΜΟΣ.
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Χαράλαμπος Αποστολόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Τμήμα Βπ– Τομέα Πληροφορικής 1 ου ΕΠΑΛ Λιβαδειάς Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αθανασίου Παρασκευή ΠΕ19/ Σκίτσος Δημήτριος ΠΕ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Α.Π. ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ.
Ελάτε να γνωρίσετε το νομό μας και το χωριό μας!
Ο οινοτουρισμός και οι προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλίας
ΤΑ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ Ανδρέας - Χρήστος - Παναγιώτης-Βαγγέλης
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
Η Σ ΥΜΒΟΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ Η επίδραση της καλλιέργειας της αμπέλου στο περιβάλλον.
“Καλλιέργεια δεξιοτήτων προσέγγισης αγοράς εργασίας”
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Ποταμός Λουδίας Ασεκίδης Σάκης Καληνούδης Δημήτρης Κανδηλάπτης Στάθης
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ΡEΕΣ ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ Εργασία από τις μαθήτριες: Ελένη Παπαγεωργίου Έλλη Παπακωνσταντίνου Σοφία Πέρρου Όρσα Στάικου Ανθή Τούμπα Ντανιέλα Φεράρου Ελίνα Χαρέμη.
Ο Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας , καθώς στη κορυφή του κατοικούσαν οι Ολύμπιοι θεοί . Είναι επίσης το δεύτερο ψηλότερο.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
Οινοτουρισμός.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
’’Καιρός’’ για σωστή διατροφή!! 1 Παρακάτω ακολουθεί η μορφοποιημένη ενότητα «Ισορροπημένη διατροφή», (Φυσική Ε’ Δημοτικού, σελ 38-39).«Ισορροπημένη διατροφή»
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
5 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Το Αμπέλι και το Κρασί στην Ερμιονίδα Τάξη Α΄ Γενικού Λυκείου Ερμιόνης Σχολικό Έτος:
Εισαγωγή στη Χιονοδρομία Ακαδημαϊκό έτος
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Αμπελουργός - Οινοποιός (Οινοτέχνης)
Γραπτή εργασία και παρουσίαση
ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Το κλίμα.
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ Α1.
Κεφάλαιο 36 Οι κάτοικοι της Ασίας.
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Το Πάπιγκο και το Φαράγγι του Βίκου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πώς φτιάχνουμε το κρασί στον Κάτω Όλυμπο. Γνωριμία με τον τοπικό και γειτονικούς αμπελώνες.

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣΦΩΤΙΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΡΑΚΑΤΟΥΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΓΑΡΑΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΑΝΑΒΑΣΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΥΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΟΥΡΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΧΟΣΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΜΠΙΣΙΟΣΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΡΓΙΩΤΗΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΟΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΡΙΤΖΑΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΠΛΕΤΑΕΛΕΝΗ ΜΠΛΕΤΑΣΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΡΙΣΗΕΛΕΝΗ ΠΟΛΥΖΟΣΟΔΥΣΣΕΥΣ ΡΑΜΟΘΩΜΑΣ ΣΕΛΗΝΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΕΣΜΕΤΖΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΕΛΙΔΩΝΑΜΑΡΙΑ-ΣΟΦΙΑ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ -Ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας των μαθητών. -Ανάπτυξη δεξιοτήτων αναζήτησης πληροφορίας στο διαδίκτυο. -Κοινωνικοποίηση των μαθητών μέσα απ’ τις διδακτικές επισκέψεις. -Επαγγελματικός προσανατολισμός σε σχέση με τα επαγγέλματα της γης.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ -Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. -Επισκέψεις σε αμπελώνες της περιοχής. -Επίσκεψη σε οινοποιείο. -Συλλογή φωτογραφικού υλικού. -Σύνθεση παρουσίασης με αξιοποίηση του συλλεχθέντος υλικού.

ΠΟΠ Ραψάνη Στις πλαγιές του Ολύμπου και σε υψόμετρο που φτάνει και τα 800 μέτρα, βρίσκονται το χωριό και οι αμπελώνες της Ραψάνης. Το γραφικό χωριό της Ραψάνης, ήταν το σημείο συνάντησης των ανθρώπων για να επιδείξουν τη λατρεία τους στους Ολύμπιους θεούς κατά την αρχαιότητα. Η ανάπτυξή του έγινε ιδιαίτερα αισθητή την εποχή του Βυζαντίου, όπως μαρτυρούν κατασκευές (νερόμυλλοι, εκκλησία κα). Από τον 18ο αιώνα, η αμπελουργία αποτελούσα τη βασική απασχόληση των κατοίκων της Ραψάνης, δημιουργώντας τον περίφημο ομώνυμο οίνο.

Την εμπειρία τους από την αμπελοοινική παράδοση της Ραψάνης καταγράφουν πολλοί επισκέπτες, όπως η Γαλλίδα Ammi Boue (1840) που χαρακτηρίζει εξαιρετικούς τους αμπελώνες στην περιοχή των Τεμπών, και ο Βρετανός Edward Clarke (1816) που υπογραμμίζει ότι το κρασί της περιοχής έχει την καλύτερη γεύση από όλα τα ελληνικά κρασιά. Το 1932 η φήμη του οίνου της Ραψάνης οδήγησε στην αναγνώρισή του από το Ελληνικό Κράτος ως Ονομασίας Προέλευσης. Εκείνη την εποχή, η αμπελουργία αποτελούσε το 53% του συνολικού εισοδήματος των ντόπιων κατοίκων.

Η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ο παγκόσμιος πόλεμος δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη των αμπελώνων παραγωγής οίνων ονομασίας προέλευσης. Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη θεσμοθετήθηκε το 1971 και οι οίνοι ΠΟΠ Ραψάνη έχουν κωδικό ΡΨ. Η αμπελουργική ζώνη της Ραψάνης είναι η νοτιότερη και μικρότερη ζώνη από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ που στην ποικιλιακή τους σύνθεση περιέχουν ξινόμαυρο.

Ο αμπελώνας των οίνων ΠΟΠ Ραψάνη είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας και της Λάρισας, σε έκταση 1700στρ περίπου και σε υψόμετρα από 150μ έως 750μ. Εκτείνεται στο μαγευτικό σκηνικό της βορειοανατολικής απόληξης της κοιλάδας των Τεμπών, που δημιούργησε ο ποταμός Πηνειός χωρίζοντας το νοτιοανατολικό τμήμα του Ολύμπου (2917μ) από το βορειοδυτικό τμήμα του Κισσάβου (Όσσα, 1978μ). Εδώ ένα μοναδικό μικροκλίμα έχει δημιουργηθεί. Η θαλασσινή αύρα και η μεγάλη ηλιοφάνεια βοηθούν στη φυσική ωρίμανση των σταφυλιών. Την ίδια στιγμή, το νερό από το λιωμένο χιόνι του Ολύμπου παρέχει την απαραίτητη υγρασία κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, διαφυλάσσοντας τη σταδιακή κι αργή ωρίμανση. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες συμβάλουν στη βραδύτερη ωρίμαση των σταφυλιών, στην καλύτερη σύσταση αυτών στο στάδιο της «τεχνολογικής ωρίμασης» (οξύτητα, χρώμα, αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, κλπ.), που δίνουν οίνους ποιότητας. Ο τρυγητός είναι μακρύς, ξεκινώντας από τα τέλη του Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα περίπου.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται Μεσογειακό ενώ το έδαφος, ανάλογα με το υψόμετρο, διακρίνεται σε τρεις βασικές ζώνες με διαφορετική σύσταση εδάφους. Από τα 400 μέτρα και πάνω, το έδαφος αποκτά ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, σημαντικός ποιοτικός παράγοντας για την αμπελοκαλλιέργεια. Οι ρίζες εισχωρούν στο πλούσιο σε υγρασία υπέδαφος, προασπίζοντας την υγιή ανάπτυξη του φυτού κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Η σύσταση αλλά και η φυσική κλίση του εδάφους λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα αποχέτευσης κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων. Ο αμπελώνας της Ραψάνης είναι διαμορφωμένος σε κύπελλα και υπάρχουν μερικά αμπελοτόπια, ιδίως ορεινά, που είναι πυκνοφυτεμένα έως και με 1000 πρέμνα στο στρέμμα.

Ποικιλίες οίνων ΠΟΠ Ραψάνη Ξινόμαυρο Η ποικιλία που κυριαρχεί στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Το όνομά της δικαιολογεί τον αυστηρό χαρακτήρα και το σκούρο κόκκινο χρώμα που δίνει στο κρασί. Έχει μεγάλη προοπτική παλαίωσης.

Κρασάτο Μια ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Ραψάνη. Προσφέρει κρασιά υψηλά σε αλκοολικούς βαθμούς, με ήπια οξύτητα και ώριμες τανίνες.

Σταυρωτό Τη βρίσκουμε επίσης αποκλειστικά στη Ραψάνη. Δίνει στο κρασί μια ήπια οξύτητα και ένα ουδέτερο, χωρίς ένταση χρώμα. Ιδιαίτερα έντονες τανίνες.

Επίσκεψη στο οινοποιείο Kitrus Στο Κίτρος Πιερίας Στις 12 Φεβρουαρίου 2015, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Kitrus, του κ. Γεωργίου Γαριπίδη στο Κίτρος Πιερίας. Ξεναγηθήκαμε στον αμπελώνα και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου, δοκιμάσαμε το κρασί της νέας σοδειάς και οι υπεύθυνοι οινολόγοι μας κατατόπισαν σχετικά με την όλη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί - Λιάπης Γρηγόριος - Νταφόπουλος Ευθύμιος - Πουσπουρίκας Δημήτριος - Γκέκας Βασίλειος