Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης δασικού οικοσυστήματος.  Η ευρύτερη περιοχή του ελατοδάσους τελεί υπό την προστασία του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 για την προστασία των δασών.  Η περιοχή του ελατοδάσους αποτελεί πρότυπο δασικού οικοσυστήματος, εφόσον η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται σε αρμονία και όχι εις βάρος του οικοσυστήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα το παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα δασικά οικοσυστήματα.  Οι παραδασόβιοι οικισμοί διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα και αποτελούν πόλο έλξης μελετητών, επιστημόνων και φυσιολατρών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.  Συνδυάζει μοναδικού κάλλους φυσικό τοπίο με την προσβασιμότητα και την ομαλότητα του πεδίου που το καθιστούν ασφαλή και ιδανικό προορισμό για μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. 

3  Γενικός σκοπός: Οι μαθητές να γνωρίσουν το αειφόρο ελατόδασος Περτουλίου.  Επιμέρους στόχοι:  Να ενημερωθούν για το ελατόδασος Περτουλίου και τους παραδασόβιους οικισμούς.  Να έρθουν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (γεωγραφική θέση, προσανατολισμός, κλιματολογικές συνθήκες).  Να αντιληφθούν την μοναδικότητα του εν λόγω δάσους (χλωρίδα, πανίδα, βιότοπος, μορφολογία)  Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την συστηματική εκμετάλλευση του δάσους από τους ανθρώπους. (επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ).  Να εντοπίσουν στο πεδίο στοιχεία που μαρτυρούν ανθρώπινη παρέμβαση στο δάσος.  Να επισημάνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο δάσος.  Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προστασίας των δασών και να προτείνουν ιδέες για την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και φύσης.  Να καλλιεργήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές ως προς την φυσική κληρονομιά.  Να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσω των αισθήσεων.

4  Το σχέδιο εργασίας (project) είναι μια ευέλικτη διδακτική προσέγγιση που μπορεί να συνδυαστεί με διδακτικές στρατηγικές, όπως μελέτη περίπτωσης, παιχνίδι ρόλων, επισκόπηση γεγονότων, βιβλιογραφική έρευνα, ηχητική απεικόνιση, εικαστική απόδοση συναισθημάτων και εικόνων κ.α.  Το πρόγραμμα «Δάσος» στηρίζεται στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης. Αποτελεί ένα σχέδιο-project καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ποικίλους τρόπους με το δάσος του Περτουλίου, με ταυτόχρονη εμπλοκή διάφορων γνωστικών περιοχών, όπως Φυσικές Επιστήμες, Βιολογία, Γεωγραφία, Αισθητική Αγωγή.

5 Μέσα από ένα ευχάριστο παιδαγωγικό κλίμα, εκτυλίσσεται η μαθησιακή διαδικασία όπου με την παρουσίαση, την ξενάγηση στο πεδίο και την εκπόνηση των δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες αντλούν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις και καλλιεργούν δεξιότητες αναφορικά με τα δάση γενικά και ιδιαίτερα με το πρότυπο Πανεπιστημιακό Δάσους του Περτουλίου. Η μέθοδος project γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε στο τέλος να συνδέουμε την προϋπάρχουσα γνώση με την αποκτηθείσα, με σκοπό να μη δημιουργούμε λανθασμένες νοητικές απεικονίσεις.

6  Αποστολή υποστηρικτικού υλικού για εργασία και προετοιμασία των μαθητών/τριών στην τάξη.  Υποδοχή και ξενάγηση μαθητών στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, γνωριμία με τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας, Προσανατολισμός στο θέμα.  Παρουσίαση θεωρητικού μέρους του προγράμματος με διαδραστική προβολή και συμμετοχή των μαθητών  Επίσκεψη στο δάσος και εργασίες πεδίου.  Επιστροφή στο ΚΠΕ και αξιολόγηση του Προγράμματος από μαθητές και εκπαιδευτικούς με χρήση ανώνυμων ερωτηματολογίων  Με την αναχώρηση των περιβαλλοντικών ομάδων από το Κέντρο δίνεται κωνοφόρο δενδρύλλιο προς υιοθεσία. Υπάρχει, λοιπόν, μία αμφίδρομη σχέση με το Κ.Π.Ε. όχι μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και στη συνέχεια.

7  Γεωγραφική θέση –Έκταση- Παραδασόβιοι οικισμοί-Ασχολίες κατοίκων  Δασικό οικοσύστημα (Έμβια -Άβια, Κύκλος ενέργειας, Φωτοσύνθεση, Χλωρίδα - Πανίδα, Το κλίμα της περιοχής, Ζώνες βλάστησης)  Η παρέμβαση του πανεπιστημίου  Απειλές για τα δάση (Όξινη βροχή – Υπερβόσκηση -Οικοπεδοποίηση- Ελλιπή μέτρα προστασίας-Παράνομη υλοτομία)  Κλιματική αλλαγή  Το ήξερες ότι…..

8

9

10


Κατέβασμα ppt " Το ελατόδασος Περτουλίου επιλέχθηκε ως θέμα Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επειδή:  Υπόκειται σε αειφορική διαχείριση από το Τμήμα Δασολογίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google