ΞΩΚΛΗΣΙΑ. Δεν γνωρίζω αν άλλη χριστιανική χώρα, όπως η Ελλάδα μας, έχη τόσα εξωκλήσια. Εξωκλήσια είναι τα εκκλησιδάκια που βρίσκονται έξω από πόλεις και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται η φράση «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Ο Αγίου Αντίπας είναι προστάτης των Οδοντιάτρων και γιορτάζει στις.
Advertisements

ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ Αθηνά Γ..
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΟ ΔΟΝΤΙΟΥ ΠΙΚΙ - ΠΙΚΙ.
Ναοί & Μοναστήρια της περιοχής Βατίκων
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Πρωτότυπη προσέγγιση της χριστιανικής πίστεως ……! ?
Αθηνά Γκ..  Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο που έχει κτιστεί η Γαλάζια Παναγιά και συγκρίνοντάς την με άλλα τυπικά ξωκλήσια της Μυκόνου, καταλαβαίνει ότι.
Ρήμα Υποκείμενο Αντικείμενο Κατηγορούμενο
Πασχα!!!!.
Από το 2005 λειτουργούν οι Αγροικίες στο κτήμα Στρατάκη
Θεά Άρτεμη Όλυμπος.
Ο βασιλιάς των βατράχων
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Η ΕΤΙΑ.
Η Ιστορία Και Η Ομορφιάς Της
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
ΕΚKΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΜΕΑΣ Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Τα Ουράνια Σώματα Στη Λογοτεχνία και στη Λαϊκή Παράδοση
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΤΡΑΧΟΥ Να την διαβάσετε, να την σκεφτείτε και να την διαδώσετε. είναι ωμή μα πραγματική …
Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1996, στα 84 του χρόνια. Ορισμένα.
Οδυσσέας Ελύτης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα
Ήταν μια φορά σ' ένα δάσος τρία δέντρα.
Το νησί μου. Η Κως είναι νησί του Αιγαίου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό.
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο.
Κεφ. 8. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!
Η περιληψη.
«ΤΑ ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.
Eξωκλήσια παρουσίαση. Φωτογραφίες Ξωκλήση της Παναγίας Φανερωμένης Ξωκλήση Ζωοδόχου Πηγής.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…… 1 Ο Ολοήμερο τμήμα.
Η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ
Κάστανα Ερωτήσεις Θεοδώρα Μπάφα Ε Ερώτηση- Απάντηση Πόσο χρονιά ζει μία καστανιά; Ζει από χρόνια.
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.
Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης
Αγαπημένο μου παιδί....
Βασιλείου Χριστίνα (project) Β’1
Ορχομενός Βοιωτίας ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΛΑ - ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΥΟΥ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ- ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ.
ΑΙΓΙΟ-ΤΣΙΛΕΡ Το Αίγιο είναι μία πόλη που έχει πολλά πράγματα να δείξει. Μέσα σε αυτά λοιπόν βρίσκεται και η αρχιτεκτονική της. Η πόλη του Αιγίου.
ΓΕΝΕΣΙΣ από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Κ.Π. Καβάφης “Όσο μπορείς”.
Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα.
Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Η ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ- ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΩΣ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Π.Γ.Ε.Σ.Σ.Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20 ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης ΜΕΛΗ: ΚΑΡΝΑΡΟΥ.
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΦΑ, ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ.
Παναγία Ελεήστρια Κορώνη
Αγαπημένο μου παιδί....
ΑΙΝΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
Σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου | Δ.Σ. Λίμνης | ΣΤ’ Τάξη | 2016 – 2017
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Μηλιά Η Μηλιά βρίσκεται στη κατεχόμενη επαρχία της Αμμοχώστου. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Αμμοχώστου. Ο πληθυσμός της κοινότητας από.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Εξωκλήσια σε όλο τον κόσμο
“ Ένα κτίριο μ ε ιδιαίτερη ση μ ασία ” Φρίντα Μπενέτου.
Διαθεματική δραστηριότητα στη Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Αργυρώ Μοχιανάκη – 4 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Τα κολλάζ του Οδυσσέα Ελύτη
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΞΩΚΛΗΣΙΑ

Δεν γνωρίζω αν άλλη χριστιανική χώρα, όπως η Ελλάδα μας, έχη τόσα εξωκλήσια. Εξωκλήσια είναι τα εκκλησιδάκια που βρίσκονται έξω από πόλεις και χωριά. Αυτά τα εκκλησάκια ήταν σημεία ευλαβικής αναφοράς και παρηγοριάς για τον άνθρωπου της υπαίθρου. Είχαν αγιάσματα με ιαματικά ύδατα. Είχαν άγιες εικόνες, που δάκρυζαν, χτυπούσαν, μιλούσαν, θαύματα ενεργούσαν. Ήταν αποκούμπια του πονεμένου και κουρασμένου ανθρώπου. Αυτά ήταν γι’ αυτούς τα νοσοκομεία, τα καταφύγια στον πόνο και τις στενοχώριες της πικρής ζωής. Ήταν κτισμένα έπειτα από κάποιο όνειρο, κάποια οπτασία ή κάποιο τάμα. Οικοδομήθηκαν από φτωχούς χειρώνακτες, τις περισσότερες φορές με τους δικούς τους κόπους. Αρχιτέκτων ήταν η βαθιά τους ευλάβεια, γι’ αυτό και ήσαν όμορφα, γουστόζικα. Η κάθε γωνιά και η κάθε πέτρα έχει τοποθετηθή με μεράκι. Και οι άνθρωποι που τα συντηρούν και ανάβουν τα κανδηλάκια και τα ευτρεπίζουνε στο διάβα του χρόνου είναι όμορφοι, ευλαβείς, προσηνείς. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ;

ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΟ ΛΕΧΟΒΟ

Δίπλα στον Αχελώο στο δρόμο προς το χωριό Παλιομάνινα, δυό τρία χιλιόμετρα έξω απ' το χωριό, βρίσκεται το ξωκλήσι Παναγία η Φανερωμένη. Φτωχό και ταπεινό ξωκλήσι, χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξωτερικώς και εσωτερικώς και χωρίς καμιά ιστορία έξω από κείνη, που κρατεί δεμένο τον πληθυσμό του χωριού μ' αυτό. Σ' αυτό γίνεται λειτουργία μια φορά το χρόνο, τη Δευτέρα του Πάσχα.. Όλο το χωριό μαζευότανε εκεί, ακόμα και πολλοί απ' την Παλιομάνινα και κτηνοτρόφοι Ευρυτάνες που παραχείμαζαν στην περιοχή. ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Εικοσιτέσσερα ξωκλήσια, εικοσιτέσσερα ευλαβικά σεβάσματα στεφανώνουν και προστατεύουν την Τρίπολη. Καθένα με την ιστορία του, τα θαύματά του και τους θρύλους του. Στο ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στάθηκε να πάρει δύναμη ο Κολοκοτρώνης πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μάλιστα σημείο στο βράχο που το λένε «κάθισμα του Κολοκοτρώνη ». ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

«Η Παναγιά τo πέλαγo κρατούσε στην ποδιά της τη Σίκινο, την Αμοργό και τ' άλλα τα παιδιά της» Έτσι περιγράφει ο ποιητής του Αιγαίου τη σχέση της Παναγίας με τα νησιά του Αιγαίου στα ''Ρω του Έρωτα''. Κι όμως τη Σίκινο δεν την επισκέφθηκε ποτέ ο Οδυσσέας Ελύτης παρά το γεγονός οτι για εκείνον το νησί αυτό ''συμβόλιζε την καθαρή, την παρθένα Ελλάδα''. Έτσι λοιπόν, μια προσωπική επιθυμία του ποιητή, να ανεγερθεί ένα ξωκλήσι στο νησί της Σίκινου, έγινε πραγματικότητα. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για την ανέγερση του ξωκλησιού, είναι ένας χώρος αιγαιοπελαγίτικος, λιτός, με την ομορφιά και την αθωότητα ενός ποιήματος του Ελύτη. «Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε» διαβάζει ο προσκυνητής σε επιγραφή επάνω από την είσοδο του νεότευκτου ξωκλησιού της Παναγίας της Παντοχαράς στη Σίκινο. ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑΧΑΡΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ