Ένας εκδοτικός οίκος χρησιμοποιεί 35 διανομείς για τη διακίνηση των βιβλίων του. Στο τέλος κάθε μήνα καταγράφονται οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Έστω πίνακας Α χιλίων θέσεων που περιέχει πραγματικούς αριθμούς
Advertisements

Βασικές Έννοιες Προγραμματισμού
Εκφώνηση: Να διαβάζονται δύο αριθμοί που αντιστοιχούν στο ύψος και βάρος ενός άνδρα.Να εκτυπώνεται ότι ο άνδρας είναι «ελαφρύς»,αν το βάρος του είναι κάτω.
Κεφάλαιο Τμηματικός προγραμματισμός
Εντολές Διακλάδωσης ή Εντολές Υπό Συνθήκη
Παράδειγμα 2: Κινηματογράφοι Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
Παράδειγμα 2: Υπολογισμός μέγιστου μισθού Σε μια εταιρία εργάζονται 200 υπάλληλοι και είναι γνωστός ο μισθός του καθενός. Να χρησιμοποιηθεί η δομή του.
Παράδειγμα 5: Θερμοκρασίες
Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα δέχεται έναν αριθμό σταθερού τηλεφώνου και αν είναι στην παλιά (7ψήφια) μορφή θα τον ξαναγράφει προσθέτοντας το πρόθεμα.
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
Παράδειγμα 2:Υπολογισμός μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας Αλγόριθμος Ελάχιστη_Μέγιστη !Αρχή αλγορίθμου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΗΝΙΑ ΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ 10 ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συγγραφείς Α.Βακάλη Η. Γιαννόπουλος Ν. Ιωαννίδης Χ.Κοίλιας Κ. Μάλαμας Ι. Μανωλόπουλος Π. Πολίτης Γ΄ τάξη.
Δομή επανάληψης Η δομή επανάληψης είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και μια ομάδα εντολών, οι οποίες εκτελούνται, όσο ικανοποιείται.
Δομή επιλογής Η δομή επιλογής είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και δύο ομάδες εντολών, από τις οποίες θα εκτελεστούν, η μεν.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Η Δομή Επανάληψης οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες… Η παρουσίαση της εντολής Μέχρις_ότου είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
Βασικές έννοιες προγραμματισμού Κεφάλαιο 7 ο. Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις.
1 Η ΓΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η δομή Για περιέχει 3 τμήματα (εντολές) που εκτελούνται αυτόματα(εσωτερικά στη Για) Για i από 1 μέχρι 100 i ← 1 i
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Βρόχος Do … Loop Σκοπός Μαθήματος Χρήση Do… Loop για την εκτέλεση μιας ομάδας εντολών μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη. Αθήνα, 2015.
Δομή επιλογής Πολλές φορές για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ελεγχθεί αν ισχύει κάποια συνθήκη Παράδειγμα 2: Να διαβαστεί ένας αριθμός και να επιστραφεί.
Δομή Επιλογής Χρησιμοποιείται σε προβλήματα όπου χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝ συνθήκη_ισχύει ΤΟΤΕ εντολές ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΔΟΜΗ ΓΙΑ (1) Για i από .... μέχρι .... Αν ………….… τότε
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Οι διάφορες εκδοχές της
ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ (Άσκηση 1)
Αναπαράσταση Αλγορίθμου
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
Επανάληψη.
Μονοδιάστατοι πίνακες
ΣΤΟΙΒΑ.
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ – ΑΣΚΗΣΗ 1
Σειριακή ή Γραμμική Αναζήτηση 1.Μοναδικό Κλειδί (key)
8.2 Η Δομή Επανάληψης Μέχρις_ότου
Σύνθετες λογικές εκφράσεις
Δισδιάστατοι Πίνακες 3 7 … i γ ρ α μ ή j - στήλη 1 2 M N
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
ΑΝ Χ<> Α_Μ(Χ) ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ “Λάθος” ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Εντολές και δομές αλγορίθμου
Δομή Επιλογής , 8.1.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ Η/Υ
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ
Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο
οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες…
Λυμένα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων με υποπρογράμματα
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Από τη Δομή Ακολουθίας στις Δομές Επανάληψης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένας εκδοτικός οίκος χρησιμοποιεί 35 διανομείς για τη διακίνηση των βιβλίων του. Στο τέλος κάθε μήνα καταγράφονται οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από κάθε διανομέα ώστε να υπολογιστεί και το μπόνους που θα του αποδοθεί. Είναι ευνόητο ότι οι πωλήσεις ενός διανομέα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός δεν είναι κατ’ ανάγκην 30. Το ποσό του μπόνους υπολογίζεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσό των μηνιαίων πωλήσεων κάθε διανομέα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: Μηνιαίες πωλήσεις διανομέα (€) Μπόνους % Μέχρι και Άνω των 200 μέχρι και Άνω των Να αναπτύξετε αλγόριθμο που θα επιτελεί τις παρακάτω ενέργειες: 1. Για κάθε διανομέα: α. θα διαβάζει το όνομά του και θα το καταχωρεί σε πίνακα Ο καθώς και το μηνιαίο βασικό μισθό του και θα το καταχωρεί σε πίνακα Β. Μονάδες 2 β. θα διαβάζει επαναληπτικά τα ποσά των πωλήσεων που πέτυχε τον προηγούμενο μήνα. Η επαναληπτική διαδικασία θα ολοκληρώνεται όταν εισαχθεί αρνητικός αριθμός ή το μηδέν. Μονάδες 2 γ. θα υπολογίζει το μπόνους που θα λάβει και θα το εκτυπώνει. Μονάδες 4 2. Θα δημιουργεί πίνακα Τ, που θα περιέχει τις τελικές μηνιαίες απολαβές κάθε διανομέα. Μονάδες 2 3. Θα ελέγχει ποιος διανομέας έχει τον υψηλότερο τελικό μισθό που να είναι ταυτόχρονα μικρότερος από 600 €. Αν δεν υπάρχει τέτοιος, να εκτυπώνεται κατάλληλο μήνυμα. Μονάδες 4 4. Να εκτυπώνονται τα ονόματα όσων πωλητών είχαν το δεύτερο μεγαλύτερο μισθό μεταξύ των υπαλλήλων του εκδοτικού οίκου. Μονάδες 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εκδ_οικος ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ : i, j, s, θ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ : mo, max, μπόνους, B[35], T[35], temp ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Ο[35], temp1 ΛΟΓΙΚΕΣ: διακοπή ΑΡΧΗ Για i από 1 μέχρι 35 Διάβασε Ο[i], Β[i] S ← 0 Διάβασε ποσό Όσο ποσό > 0 επανάλαβε S ← S + ποσό Διάβασε ποσό Τέλος_επανάληψης Αν S <= 200 τότε μπόνους ← 0 Αλλιώς_αν S <= 1000 τότε μπόνους ← (S – 200) * 1.5/100 Αλλιώς μπόνους ← 800 * 1.5/100 + (S – 1000) * 4/100 Τέλος_αν Γράψε μπόνους Τ[i] ← Β[i] + μπόνους Τέλος_επανάληψης

max ← -1 Για i από 1 μέχρι 35 Αν Τ[i] max τότε max ← Τ[i] θ ← i Τέλος_αν Τέλος_επανάληψης Αν max = -1 τότε Γράψε "Κανείς με μισθό <600" Αλλιώς Γράψε O[θ] Τέλος_αν Για i από 2 μέχρι 35 Για j από 35 μέχρι i με_βήμα –1 Αν Τ[j–1] < Τ[j] τότε temp ← Τ[j-1] Τ[j-1] ← Τ[j] Τ[j] ← temp temp1 ← Ο[j-1] Ο[j-1] ← Ο[j] Ο[j] ← temp1 Τέλος_αν Τέλος_επανάληψης

διακοπή ← ψευδής i ← 1 πρώτος ← 0 Όσο (διακοπή = ψευδής) και (i <= 35) επανάλαβε Αν (Τ[i] = Τ[1] τότε πρώτος ← πρώτος + 1 i ← i + 1 Αλλιώς διακοπή ← αληθής Τέλος_αν Τέλος_επανάληψης διακοπή ← ψευδής i ← πρώτος + 1 Όσο (διακοπή =ψευδής) και (i <= 35) επανάλαβε Αν (Τ[i] = Τ[πρώτος + 1] τότε Γράψε Ο[i] i ← i + 1 Αλλιώς διακοπή ← αληθής Τέλος_αν Τέλος_επανάληψης ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ