Schoolers: Μια δομή για εφήβους Σχολική Διαρροή Μπάρλου Έφη Παιδοψυχίατρος Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων «Π& Α. Κυριακού»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
Advertisements

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας Σύρου
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στο γυμνάσιο γίνονται πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή
Μπέτσας Γιάννης Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία
Οι κίνδυνοι, οι τρόποι προφύλαξης και γενικές πληροφορίες
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (23-26 Νοεμβρίου 2006) Ανακοίνωση του Στέφανου Χρ. Κουμαρόπουλου Δρ. Παν. Αθηνών Υπευθύνου Συμβουλ. Σταθμού.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
 ΟΡΙΣΜΟΙ – ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΝΕΛΙ ΚΩΝ / ΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΕ ΚΛΕΙΝΤΙ ΛΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
Βασιλική Μουγκού Γεωργία Παπαθεοδώρου
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
Εθισμός στο διαδίκτυο.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Γνωστικές Δυσχέρειες Διάκριση δυσκολιών Γενικές (όλη τη μαθησιακή διαδικασία) Ειδικές (ανάγνωση, γραφή,μαθηματικά) Είδος.
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  Φυσικό Περιβάλλον  Τοξικοί κίνδυνοι στα Σχολεία  Διατροφή και Κυλικείο  Συνέπειες Σχολικής.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
εκπαιδευτικη μεταβαση
Ενότητα 2_1 Απόρριψη και στασιμότητα στο δημοτικό σχολείο
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
Εργασία των μαθητών του Β3
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εκφοβισμός στα σχολεία
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
“Early School Leaving – Σχολική Διαρροή”
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Εδώ δεν είναι ποτέ αργά για μάθηση!
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Schoolers: Μια δομή για εφήβους Σχολική Διαρροή Μπάρλου Έφη Παιδοψυχίατρος Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων «Π& Α. Κυριακού»

Ορισμοί 1 ος ορισμός: τα άτομα που δεν ολοκληρώνουν την εκπαίδευση που ορίζεται ως η ελάχιστα αναγκαία εκπαιδευτική προαπαίτηση για μια συγκεκριμένη κοινωνία 2 ος ορισμός: τα άτομα που δεν ολοκληρώνουν την εκπαίδευση που έχουν ξεκινήσει

Μορφές Οριστική εγκατάλειψη vs. εγκατάλειψης συγκεκριμένου σχολείου Οριστική εγκατάλειψη vs προσωρινής εγκατάλειψης και επιστροφής Εγκατάλειψη του σχολείου λόγω ελλιπούς φοίτησης vs εγκατάλειψης του σχολείου από ανάγκη να μείνει ο νέος στο σπίτι Εγκατάλειψη του σχολείου λόγω χαμηλών επιδόσεων vs. εγκατάλειψης από ανάγκη να εργαστεί. Μη εγγραφή σε μια υποχρεωτική σχολική βαθμίδα vs διακοπής της φοίτησης κατά τη διάρκεια των σπουδών στη βαθμίδα αυτή Εγκατάλειψη του σχολείου στην αρχή του σχολικού έτους vs. εγκατάλειψης στο τέλος του σχολικού έτους Εγκατάλειψη των σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση vs εγκατάλειψης των σπουδών σε βαθμίδες μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. ανώτερος κύκλος δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Ποσοστά (Eurostat, Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Αιτιολογικοί Παράγοντες Κοινωνικοί/Οικογενειακοί χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, διαφορετική φυλή και εθνική καταγωγή, κακή σχολική επίδοση των αδελφών, οικογενειακή κινητικότητα, έλλειψη στήριξης του νέου από τους γονείς, μειωμένες εκπαιδευτικές προσδοκίες των γονέων, αρνητική στάση ή αδιαφορία των γονέων, αστάθεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, μονογονεϊκή οικογένεια, εύρεση εργασίας, προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματα.

ΑΙΤΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ Η οικονομική κρίση «χτυπάει» κατά μεγάλο ποσοστό και την εκπαίδευση με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ότι πολλοί μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βγουν στο μεροκάματο και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Αιτιολογικοί Παράγοντες σχολικοί κακή σχολική επίδοση, πολλές απουσίες, προβλήματα πειθαρχίας, συγκρούσεις με συμμαθητές/καθηγητές, προηγούμενη κακή σχολική επίδοση, συχνή αλλαγή σχολείου, έλλειψη ενδιαφέροντος, επανάληψη τάξης.

Αιτιολογικοί Παράγοντες Ιδιοσυγκρασιακοί Μαθησιακές δυσκολίες Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας Διαταραχή Προκλητικής Εναντίωσης, Διαταραχή Διαγωγής Εξάρτηση από το Διαδίκτυο Χαρισματικά παιδιά

Σε σχέση με το φύλο διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι μαθητές που εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο είναι αγόρια Σε σχέση με την καταγωγή διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των μαθητών που εγκαταλείπουν το Γυμνάσιο είναι γηγενείς Έλληνες, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ποσοστό των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών που το εγκαταλείπουν

oικoγέvειες χαμηλoύ κoιvωvικooικovoμικού και εκπαιδευτικoύ επιπέδoυ, πoλλές από τις oπoίες αvτιμετωπίζoυν και πρόσθετα πρoβλήματα (ασθέvειες, χωρισμός γovέωv, θάνατος εvός ή και τωv δύο γovέωv κτλ.). Σε σχέση με την τάξη διακοπής διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των μαθητών διακόπτουν στην Α΄ τάξη και μπορεί επομένως να ειπωθεί, ότι οι διαφορές στον τρόπο λειτουργίας Δημοτικού και Γυμνασίου επιδρούν αρνητικά στις δυνατότητες αρκετών μαθητών να συνεχίσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Ως σημαντικότερoς λόγoς για τη διακoπή της φoίτησης στo Γυμvάσιo προβάλλεται από τους νέους η δυσκoλία που αντιμετώπιζαν στα μαθήματα που οδήγησε στη σχολική αποτυχία.