Τράτες Εργαλείο της μέσης αλιείας Συρόμενο αλιευτικό εργαλείο Τύποι τρατών Πελαγική τράταΒενθική τράτα Στη στήλη του νερούΣτο βυθό Μηχανότρατα Πεζότρατα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!
Advertisements

4-3 ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Ερευνητικό Δυναμικό Περιφέρειες της Γνώσης Ειδικό Πρόγραμμα “Ικανότητες” Γεωργία Τζένου – Μαρία Κουτροκόη Χανιά, 21 Σεπτεμβρίου 2007 Εθνικό Σημείο Επαφής.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης Ιούλιος 2012 Παύλος Μυλωνάς.
Το πρόβλημα της υπεραλίευσης και οι συνέπειες του στην Αντίπαρο
Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις Ελληνικές θάλασσες.
Η θάλασσα με τα ψάρια της
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Εξέλιξη της Ελληνικής επαγγελματικής αλιείας την τελευταία 20ετία Προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Τεστ Μαγνητοστατική-Ηλεκτροστατική
Κλιματικέσ ζωνεσ ΜΑΡΘΑ.
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
ΡΟΖ ΔΕΛΦΙΝΙ.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. Προστατεύοντας την ύπαιθρο Η προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος εκφράζεται μέσα από προγράμματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη.
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Στάθης και Γιώργος.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
Ερευνητικό Δυναμικό Περιφέρειες της Γνώσης Ειδικό Πρόγραμμα “Ικανότητες” Γεωργία Τζένου Πανεπιστήμιο Αθηνών, 22 Μαΐου 2007 Εθνικό Σημείο Επαφής ΕΘΝΙΚΟ.
4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο ρόλος του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού στην ανασυγκρότηση της χώρας Σχεδιασμός και Εφαρμογή.
Δελφίνι Μαριαλένα & Αιμιλία Δ΄1.
ΜΑΡΑ ΜΕΛΙΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ.
Ιστορικό της ελληνικής αλιείας
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ.
Επιμέλεια: Κουντούπης Αναστάσιος. Σκοπός: Στην παρούσα μελέτη προβλέπονται οι τιμές της αγοραίας τελικής κατανάλωσης για τα έτη 2012 – 2015 των ακόλουθων.
Πιο απλά εργαλεία στην κατασκευή από ότι τα δίχτυα, αλλά συνολικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για την άσκηση της αλιείας Παραγάδια Παραγάδια βυθού Παραγάδια.
Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Εμπορικό ισοζύγιο Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Υπεύθυνος Πρακτικής Παύλος Καρανικόλας Επιβλέπων.
Έκταση: km 2 Θαλάσσια Σύνορα Αλιευτική Τεχνολογία.
Παγίδες: Χώροι στους οποίους εισέρχονται οι οργανισμοί και από τον οποίο είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο να βγουν. Μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές Τύποι παγίδων.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Επιπτώσεις των συρόμενων εργαλείων Καταστροφή του υποστρώματος από τις μηχανότρατες (συρόμενα εργαλεία βυθού).
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Αρχές Επιστήμης Περιβάλλοντος 6 η Ενότητα (Ε/Π) Γκουανό: Μία περίπτωση μη ορθολογικής εκμετάλλευσης της παραγωγικότητας ενός οικοσυστήματος.
Αλιευτική Νομοθεσία Τεχνικά μέτρα ελέγχου αλιείας Τοπικής εμβέλειας Σύνολο χώρας ΕΚ 1967/2006 Δυναμικά εργαλεία Παράκτια εργαλεία Εξαιρέσεις: Όταν δικαιολογείται.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΛΙΕΙΑΣ Κάλυμνος, Αλιεία και εξέλιξη Όταν μιλάμε για ψάρεμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αναφερόμαστε γενικά σε όλη την εκμετάλλευση.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ Ανάλυση δεδομένων:
Εισαγωγή Τα επίσημα δεδομένα αλιευτικής παραγωγής αποτελούν την πρωταρχική πηγή πληροφόρησης... Κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων Pauly and Jay Maclean.
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Διάρθρωση της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής αλιευτικής νομοθεσίας
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, Τμήμα Υδατ/γειών & Αλ
Η ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
5ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖ. ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ
Λίμνες Η λίμνη Βαϊκαλή Ευστράτιος- Ευάγγελος
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki
Μαρία Πώρρα, Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Χαρίτων Χιντήρογλου
ΕΡΓΑΣΙΑ Μάθημα:Γεωγραφία Καθηγητής κ. Φανουρίου Μαθήτρια Τσουλφά Σοφία
Τα νησιά του Ιονίου Πελάγους
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ & ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Μεσόγειος θάλασσα μια κλειστή θάλασσα.
Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου
Σχέση μεταξύ δυο ποσοτικών μεταβλητών & Μονοπαραγοντική γραμμική εξάρτηση 2017.
ΤΣΙΠΟΥΡΑ Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει τa 70 cm, συνήθως την συναντάμε μέχρι 40cm.  Όταν ξεπεράσει τα 25cm, το φύλλο της από αρσενικό γίνεται θηλυκό. Την.
5 από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου
5 ΛΙΜΝΕΣ 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Οι ποινές επιβάλλονται με αποφάσεις των:
(Προαπαιτούμενες γνώσεις)
Κυρτση χαν - «υψιλον».
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ Επίδραση της αλιείας και της ρύπανσης σε Χονδριχθύες
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ Η ερασιτεχνική-αθλητική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει την ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.
Εισαγωγή Τα επίσημα δεδομένα αλιευτικής παραγωγής αποτελούν την πρωταρχική πηγή πληροφόρησης... Κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων Pauly and Jay Maclean.
Εισαγωγή στην Αλιευτική Επιστήμη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τράτες Εργαλείο της μέσης αλιείας Συρόμενο αλιευτικό εργαλείο Τύποι τρατών Πελαγική τράταΒενθική τράτα Στη στήλη του νερούΣτο βυθό Μηχανότρατα Πεζότρατα

Τράτες Πεζότρατα Βιντζότρατα Τράτα που σύρεται από την ακτή με μυϊκή δύναμη Τράτα που σύρεται από σκάφος γύρω από ένα σταθερό σημείο Η βιντζότρατα αλιεύει σε παράκτιες περιοχές κοντά στις ακτές Παρόμοιο εργαλείο με το γρίππο (έχει μικρότερο μέγεθος ματιών διχτυών ο οποίος έχει απαγορευτεί Το σκάφος παραμένει ακίνητο  αφού απλωθεί το δίχτυ, τότε έλκεται με το βίντζι

Τράτες Πεζότρατα Βιντζότρατα Ελάχιστο μέγεθος ματιού: 8mm Κλειστές εποχές: από 1 η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου Ελάχιστη απόσταση από την ακτή: 70m Χρονική απαγόρευση: Απαγορεύεται η αλιεία κατά τη διάρκεια της νύχτας Περιορισμοί αλιείας

Τράτες Πελαγική τράτα Χρησιμοποιείται για την αλιεία πελαγικών ψαριών Σέρνεται από τις πόρτες  οριζόντια διεύθυνση Βάρη  Ανάμεσα στις πόρτες και το δίχτυ Πλωτήρες  Μαζί με τα βάρη κρατούν την τράτα ανοιχτή

Τράτες Βενθική τράτα Χρησιμοποιείται για την αλιεία βενθικών ψαριών Σάκκος Συρματόσχοινα Πόρτες Σχοινιά Τράτα Εσωτερικά Δίχτυα

Τράτες Βενθική τράτα Στρατηγικές αλιείας Δεν είναι επιλεκτικό εργαλείο Χρησιμοποιείται σε ομαλούς βυθούς Μέχρι 1000 m βάθος Η διάρκεια σύρσης επιλέγεται από τον καπετάνιο Κατά τη διάρκεια της σύρσης έχει μήκος m Ο σάκκος της τράτας φθάνει τα 5 m μήκος Σε πετρώδες υπόστρωμα προσαρμόζονται στο άνοιγμα του σάκκου μεταλλικές μπάλες

Είδη-στόχοι: Βενθικά είδη ψαριών Αντιπροσωπεύει το: Τράτες 21% της μέσης ιπποδύναμης 6% του μέσου αριθμού σκαφών 10% του αριθμού απασχολούμενων 23% της συνολικής αξίας των αλιευμάτων Η συνολική παραγωγή κυμαίνεται από: t

Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ελάχιστο μέγεθος ματιού: 20mm (ρομβοειδή μάτια) από 1/7/2008: 20mm (τετράγωνα μάτια) ή 25 mm (ρομβοειδή μάτια) Κλειστές εποχές: από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου Η χρήση τράτας απαγορεύεται εντός 1,5 ν.μ. από την ακτή ή εντός της απόστασης από την ακτή μέχρι της ισοβαθούς των 50 m (μέχρι 31/12/07) Απαγορεύεται η αλιεία πάνω από βυθούς με θαλάσσια βλάστηση κυρίως Posidonia oceanica ή άλλα θαλάσσια φανερόγαμα & κοραλλιογενή ενδιαιτήματα και ασβεστοφυκικούς βυθούς Τράτες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σύνθεση των ειδών/υποπεριοχή ( ) Η ανάλυση δενδρογράμματος ανέδειξε τρεις ομάδες υποπεριοχών Το 50% περίπου της συνολικής αλιευτικής παραγωγής των ελληνικών θαλασσών αλιεύεται στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου Ιόνιο Διάφορα είδη (14,2%) Melicertus kerathurus (10,4%) Merluccius merluccius (10,1%) Merluccius merluccius (11,4%) Spicara flexuosa (9,2%) Spicara maena (6,23) Διάφορα είδη (11,8%) Mullus barbatus (7,7%) Trachurus mediterraneus (6,9%) Είδη που «ευθύνονται» για την ομαδοποίηση των υποπεριοχών (% συμμετοχής στο μέσο αλίευμα της κάθε ομάδας περιοχών) 34 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ε.Β.Ε., ΤΡΙΚΑΛΑ Μαϊου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σύνθεση των ειδών/υποπεριοχή ( ) Η ανάλυση δενδρογράμματος ανέδειξε τρεις ομάδες υποπεριοχών Κεντρκό- Βόρειο Αιγαίο Ιόνιο-Κεντρικό Αιγαίο Αμβρακικός-Νότιο Αιγαίο Sardina pilchardus (22,3%) Engraulis encrasicolus (10,9%) Spicara smaris (30,8%) Boops boops (11,0%) Sardina pilchardus (7,8%) Spicara smaris (55,5%) Boops boops (10,8%) Είδη που «ευθύνονται» για την ομαδοποίηση των υποπεριοχών (% συμμετοχής στο μέσο αλίευμα της κάθε ομάδας περιοχών) 34 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ε.Β.Ε., ΤΡΙΚΑΛΑ Μαϊου 2012 Το 50% περίπου της συνολικής αλιευτικής παραγωγής των ελληνικών θαλασσών αλιεύεται στην περιοχή του Ιονίου και Κεντρικού Αιγαίου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανασύσταση των αλιευτικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα εκτίμησης σύγχρονων οικολογικών δεικτών (π.χ., μέσο τροφικό επίπεδο, τροφικά φάσματα) και την εφαρμογή πολυ-ειδικών μοντέλων ισορροπίας για την ανάπτυξη προσομοιώσεων που θα περιγράφουν την κατάσταση των αποθεμάτων και προβλέψεων για απαντήσεις σε «τί θα γίνει εάν» σενάρια Έχοντας υπόψη τους περιορισμούς των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ τα αποτελέσματα δείχνουν ότι: η μηχανότρατα στοχεύει κατά κύριο λόγο σε βενθοπελαγικά είδη, ενώ η βιντζότρατα σε μικρά-μεσαία πελαγικά 34 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε.Ε.Β.Ε., ΤΡΙΚΑΛΑ Μαϊου 2012 Στόχευση αλιευμάτων  μηχανότρατες: στην ανοιχτή θάλασσα και σε μεγαλύτερα βάθη και βιντζότρατες: σε μικρά βάθη κοντά στις ακτές) Επιλεκτικότητα εργαλείων  και τα δύο εργαλεία αλιεύουν ένα μεγάλο εύρος μεγεθών (και συνεπώς ηλικιών) των ειδών Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για την προστασία διαφόρων εμπορικών ειδών